Отидете към основна версия

10 Март, 2023 08:14, обновена 10 Март, 2023 08:14 5 133 378

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Варварство е да се рушат паметници!

  • българия-
  • софия-
  • паметник на съветската армия-
  • паметник на воините-освободители-
  • радион попов-
  • разрушаване

„Иде реч за политически кресльовци, които вече 34 години искат да изтрият червеното от сините си връзки, да получат индулгенция за компенсация на своето тоталитарно минало, на своите бащи и дядовци. Твърде закъснели антикомунисти“, подчерта Радион Попов

Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

- Г-н Попов, напоследък се наблюдава странна мания в някои страни, в това число и в България – премахване на паметници? Това диагноза ли е? Заразно ли е ? И кой пръсна тази зараза?

- Премахването на паметници е знак за варварство. Цивилизованите хора градят,а не рушат!

- Свидетели сме на събитията в Украйна, където бяха премахнати доста паметници на видни руски личности в областта на науката и културата, та дори и на светия...Аз лично нямам обяснение каква връзка с войната има набожният Достоевски, гениалният поет от арабски произход Ал. Пушкин, композиторът П.И.Чайковски , воинът светия Александър Невски. Вие имате ли обяснение?

- Не търсете логика там,където я няма! Обидно за човешката природа е да се посяга на Достоевски, Пушкин, Чайковски и Александър Невски!

- По метода на разрушението и отказ от историята, вероятно и египтяните трябва да си съборят Хеопсовата пирамида защото фараоните са били езичници, а днешните граждани на Египет са мюсюлмани и христяни-копти. Или Вавилонските статуи да се премахнат от Ирак.....Това нормално ли според Вас? Не ви ли прилича на нашествието на ИГИЛ из Европа?

- Не ми задавате въпрос, а отговор. Разбира се,че тази вандалщина е като онази на приматите от ИДИЛ, които разрушиха Палмира!

- Да се концентрираме върху паметника на Съветската армия в центъра на София. На кого пречи този монумент? Правомерно ли е да бъде премахнат?

- Тук няма резон да се борави с правна терминология. Иде реч за политически кресльовци, които вече 34 години искат да изтрият червеното от сините си връзки, да получат индулгенция за компенсация на своето тоталитарно минало, на своите бащи и дядовци. Твърде закъснели антикомунисти от сорта на Боковци / ноевци и Борисовци/, пигмеи като Сашковци Йо от родове на убийци на Ястребинчетата, пишман комсомолци като Ник Младенчовци и цяла още кохорта ренегати, политически гурели и ...подобна сган. От хигиенни съображения не смея да назова един Тодоров, който заедно със Сашко заклейми Левски и Ботев като терористи...

- Паметникът трябвало да се премести под аргумент, „ че никой не се грижи за него и бил опасен за минувачите“. Това някакъв нов виц ли е?

- Препоръчвам на тези празноглавци да минават далече или пък да си слагат каски. Елементарно!

- Както е тръгнало утре ще махнат и „Альоша“ в Пловдив, и паметникът на „Цар Освободител“ пред парламента и ще сложат някой монумент на джендър. На там ли върви цялата работа?

- Тези носители на прословутите евроатлантически ценности не говорят за пенсии, за инфлация, за корупция. Техният дневен ред от 34 години е да се поругае всичко руско. Да сте ги чули да викат срещу бомбардировките над София или за бомбите-детски играчки над Враца? На тези пилоти могат да се строят паметници, нали дами и господа!?

- Какъв е Вашият извод от инициативата за премахване на паметника на Съветската армия от центъра на столицата? Какво ще кажете в заключение на онези, които искат това варварство?

- Ще повторя-варварство е да се рушат паметници! Един сгрешен комсомолец взриви с бомби мавзолея, а автентичния антикомунист Босия искаше той да остане и мумията на Димитров да привлича хиляди поклонници от света, както Хеопс и Тутанкамон.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 123 гласа.

Свързани новини