Last news in Fakti

10 Март, 2023 08:00, обновена 10 Март, 2023 08:14 5 114 378

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Варварство е да се рушат паметници!

  • българия-
  • софия-
  • паметник на съветската армия-
  • паметник на воините-освободители-
  • радион попов-
  • разрушаване

„Иде реч за политически кресльовци, които вече 34 години искат да изтрият червеното от сините си връзки, да получат индулгенция за компенсация на своето тоталитарно минало, на своите бащи и дядовци. Твърде закъснели антикомунисти“, подчерта Радион Попов

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Варварство е да се рушат паметници! - 1
Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

- Г-н Попов, напоследък се наблюдава странна мания в някои страни, в това число и в България – премахване на паметници? Това диагноза ли е? Заразно ли е ? И кой пръсна тази зараза?

- Премахването на паметници е знак за варварство. Цивилизованите хора градят,а не рушат!

- Свидетели сме на събитията в Украйна, където бяха премахнати доста паметници на видни руски личности в областта на науката и културата, та дори и на светия...Аз лично нямам обяснение каква връзка с войната има набожният Достоевски, гениалният поет от арабски произход Ал. Пушкин, композиторът П.И.Чайковски , воинът светия Александър Невски. Вие имате ли обяснение?

- Не търсете логика там,където я няма! Обидно за човешката природа е да се посяга на Достоевски, Пушкин, Чайковски и Александър Невски!

- По метода на разрушението и отказ от историята, вероятно и египтяните трябва да си съборят Хеопсовата пирамида защото фараоните са били езичници, а днешните граждани на Египет са мюсюлмани и христяни-копти. Или Вавилонските статуи да се премахнат от Ирак.....Това нормално ли според Вас? Не ви ли прилича на нашествието на ИГИЛ из Европа?

- Не ми задавате въпрос, а отговор. Разбира се,че тази вандалщина е като онази на приматите от ИДИЛ, които разрушиха Палмира!

- Да се концентрираме върху паметника на Съветската армия в центъра на София. На кого пречи този монумент? Правомерно ли е да бъде премахнат?

- Тук няма резон да се борави с правна терминология. Иде реч за политически кресльовци, които вече 34 години искат да изтрият червеното от сините си връзки, да получат индулгенция за компенсация на своето тоталитарно минало, на своите бащи и дядовци. Твърде закъснели антикомунисти от сорта на Боковци / ноевци и Борисовци/, пигмеи като Сашковци Йо от родове на убийци на Ястребинчетата, пишман комсомолци като Ник Младенчовци и цяла още кохорта ренегати, политически гурели и ...подобна сган. От хигиенни съображения не смея да назова един Тодоров, който заедно със Сашко заклейми Левски и Ботев като терористи...

- Паметникът трябвало да се премести под аргумент, „ че никой не се грижи за него и бил опасен за минувачите“. Това някакъв нов виц ли е?

- Препоръчвам на тези празноглавци да минават далече или пък да си слагат каски. Елементарно!

- Както е тръгнало утре ще махнат и „Альоша“ в Пловдив, и паметникът на „Цар Освободител“ пред парламента и ще сложат някой монумент на джендър. На там ли върви цялата работа?

- Тези носители на прословутите евроатлантически ценности не говорят за пенсии, за инфлация, за корупция. Техният дневен ред от 34 години е да се поругае всичко руско. Да сте ги чули да викат срещу бомбардировките над София или за бомбите-детски играчки над Враца? На тези пилоти могат да се строят паметници, нали дами и господа!?

- Какъв е Вашият извод от инициативата за премахване на паметника на Съветската армия от центъра на столицата? Какво ще кажете в заключение на онези, които искат това варварство?

- Ще повторя-варварство е да се рушат паметници! Един сгрешен комсомолец взриви с бомби мавзолея, а автентичния антикомунист Босия искаше той да остане и мумията на Димитров да привлича хиляди поклонници от света, както Хеопс и Тутанкамон.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 токсикпропаганджата на козяк

    119 54 Отговор
    абе на снимките защо има само млади хора?! това ли са червентеи бабички според козяците?

    Коментиран от #5, #304

  • 2 плюс минус

    120 46 Отговор
    Преди малко един бля -бля по една тв,че в Европа нямало съветски паметници.
    Да, ама не.
    Да отиде да види във Виена паметник със съветски войник на него.

    Коментиран от #11, #18, #28, #55, #260

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нагли

    70 127 Отговор
    Още един агент на руските служби изпълзя ! Срам !

    Коментиран от #13, #35, #104

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 някой

    125 40 Отговор
    Да, варварство е.
    Но да не забравяме кой ги спонсорира тези местни варвари - предимно американците, дето се занимаваха с варварско събаряне на паметници в собствената си страна.
    Казва се паметник, за да се помни нещо и да се почита паметта му. Премахването на паметник води до забравяне на някои събития и неминуемото им повторение в бъдеще.
    Но от такива "хора", толкова. Нямат потениал да съградят нещо, но пък имат голямо желание да събарят.
  • 7 Псевдоним

    105 33 Отговор
    Освен талибаните, други досега не съм видял да рушат паметници.

    Коментиран от #19, #43

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дедо Гошко

    42 100 Отговор
    Браво Всичко свързано с СССР да го няма, да не се вижда и да не се говори за него. С СССР -ски похвати срещу СССР ски паметници. Браво!!!!!УРА.

    Коментиран от #14

  • 10 Хасковски каунь

    87 32 Отговор
    Така им е наредено от КОЗЯК. Иначе няма пари. Няма и хляб.
    Да им простим. Те за пет пари не могат да свършат нещо. Рушат и рушат - акъл за това не се иска.

    Коментиран от #46

  • 11 Джон

    32 69 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Във Виена не са били ро и на комунизма. Пука им на тях за някакъв паметник.

    Коментиран от #205

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ристьо и танас

    47 11 Отговор
    Ние така си осигуряваме по някой и друг избирател , а наближават избори и ние важно , че много оредяха , а страдаме от остър дефицит на други тези .
  • 17 Развита цивилизация значи

    30 59 Отговор
    Руснаците имали по един поет или писател на 100 години..определено са хора от които трябва да взимаме пример и на които да строим паметници..особено на болшевишките микроби които дъвкаха Европа 50 години
  • 18 Във Виена

    31 46 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Са убити 30000 руски войници, за това има паметник. Но пред него има един голям фонтан, и солдатя не се вижда от него...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аре циба

    31 55 Отговор
    Поредният предател който е бачкал за кгб цял живот
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От паметник

    21 33 Отговор
    до паметник - Балкан разлика , другарьо !

    Коментиран от #30, #32

  • 25 ПСР

    38 16 Отговор
    Така е.В един малък,но областен град,навремето,баба и дядо,взели та ме кръстили в черквата.Стара Черква,строена през турско.Отпред,имало каменен,дялан,много голям кръст,пак от онези времена.Турците не му посягали.Но,виж,дедите на тези с червените байраци,седмица след 9 септември,с чукове,го натрошили изцяло.
    А паметника на българските войници,загинали в боевете 1912 -1918 г.,бил демонтиран и преместен,Слава Богу,неунищожен.

    Коментиран от #86

  • 26 Пако

    43 7 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ ГЕН Е СИЛНО УВРЕДЕН. ПРЕДАТЕЛСТВОТО Е В КОРЕНА НА ПРОБЛЕМИТЕ.
  • 27 ЗА ВСЕКИ РУШИТЕЛ

    47 13 Отговор
    ЕДИН БАКЪР /бакърджиев/ ДВЕ СЕДМИЦИ СЕ БОРИ ОТ ЗЛОБА ..../и за някой цент/ С МАВОЛЕЯ И НИКОЙ С НИЩО ПОЗИТИВНО НЯМА ДА ГО ЗАПОМНИ.....завалията грешен.............!!!

    Коментиран от #212

  • 28 Хаха

    19 35 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Изкопахте един паметник и сега ще си изтъркате клавиатурите, Виена, че Виена!
  • 29 Полковник

    41 10 Отговор
    Много точен коментар.Обаче мен ме притеснява това че всичко това се прави за да се харесат едни
    хора на едно посолство.От там и извода че тези хора не се интересуват от мнението и нуждите на народа.От това пък следва извода че изборите най- вероятно ще се манипулират.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Георги

    25 35 Отговор
    Това нито е паметник нито някой ще го руши. Просто ще се премести. Това не БЪЛГАРСКИ пмаетник както и този радион-чо не е с БЪЛГАРСКО име.

    Коментиран от #34, #47

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Румен

    32 39 Отговор
    Полковник, варварство е да се руши държавата толкова години благодарение на КГБ. Най бедната държава в Европейския съюз. Може би не карате жигули, но сте промити мозаци. Айде глейте си пенсията и не се занимавайте с коментари. По нищо не се различавате от нашия( руски) Президен. Кат матроьошки сте. Една отвориш, друга идва. Благодарение на тези от фашистка Русия

    Коментиран от #192

  • 34 7те козякливи джуджета:

    21 11 Отговор

    До коментар #31 от "Георги":

    Джери е българско
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Май

    27 24 Отговор
    "Един сгрешен комсомолец взриви с бомби мавзолея" .... комунистическия тоталитаризъм се завръща. Щом слугите му започнаха открито да си искат възстановяването на символите на Комунизма. Що направо не кажете, че и червената петолъчка над Партийния дом не е трябвало да махаме?

    Коментиран от #197

  • 37 Оврат

    20 25 Отговор
    Лъжец Тоя безценен паметник ще бъде преместен а не разрушен
  • 38 Радио Попов!! Мутрите Политици са

    31 15 Отговор
    повече от Варвари!! Борисов за 12 год Разруши и ограби цяла Държава с неговите Хиени ГЕРБ! Евроатлантици те са бес гръбначен Слугинаж, от тях нищо добро не може да се очаква!!
  • 39 Шака Zулу

    28 17 Отговор
    НАПРАВЕТЕ ПАМЕТНИЦИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ И БРИТАНСКИТЕ ЛЕТЦИ,ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ. ВИЕ ЗНАЕТЕ КАКВО СА ПРИЧИНИЛИ НА СОФИЯ.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 оня с коня

    29 31 Отговор
    Типично по Руски със съответната Безцеремонност и Дебелоочие Полковникът ПОДМЕНЯ Фактите и определя ПРЕМЕСТВНАНЕТО на МОЧА като "Рушене".От друга страна пък съвсем сериозно се е загрижил и за съдбата на останалите Руски Паметници -"Альоша" в Пловдив и т.н. и то не без основание щото започне ли веднъж да се разплита чорапа...Естествено всички привърженици на Идеята за премахване на Руските паметници са окачествени от полковника за "Кресльовци" които явно личи че ако имаше власт тоя Висш Офицер би наказал по доста Показателен начин,но възниква по-важният въпрос:КАК ДА НИ ИМАТ Доверие от НАТО,след като в Армията ни ГЪМЖИ от подобни ОТЯВЛЕНИ РУСОФИЛИ?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 УСА боклук

    14 13 Отговор

    До коментар #14 от "Леля Гошо":

    Сакън! Не им напомтяй! Те с голи ръце ще извадят прътите от реактора.
    На тях чавки им изпил мозъка.
  • 45 ....

    15 21 Отговор

    До коментар #39 от "Шака Zулу":

    А Съветските и Югославските летци какво са причинили на Русе, Стара Загора, Горна Оряховица и т.н.?

    Коментиран от #96, #103

  • 46 Хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хасковски каунь":

    Те мнозинство ли са?
  • 47 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Георги":

    А територията на България колко поколения от твоите предци са отвоювали?
  • 48 Ще пътуват скоро казаха

    20 17 Отговор
    Имат грешка тука другарите..пропагандните паметници и най-вече бюстове са измислени още в римската империя и при смяна на режима
    свършват в реката..това ги чака и тия паметници които по същество са идеологическо оръжие..езотеричната идея че имат свещен статут е напълно фалшива защото болшевиките са точно същите окупатори и нашественици за местното население като фашистите

    Коментиран от #217

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Физиотерапевт

    18 14 Отговор
    Оня вандал неадекват с чука,осъдиха ли го вече?

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Оооо

    24 19 Отговор
    Още един руско поклонник ще ни учи. Паметника трябва да бъде разрушен. От какво са ни освободили тъпите руснаци.

    Коментиран от #65

  • 53 Мдам

    13 10 Отговор
    Те от ГЕРБ, ПП и ДБ да не са нещо друго? Варвари фашисти.
  • 54 Хммм

    14 12 Отговор
    "Цивилизованите хора градят,а не рушат!" Интересно, какво мисли за руснаците. Пропуснали са да го попитат и дали премахването има връзка по принцип с ролята на Червената армия - тогава и сега.
  • 55 Некой си

    23 17 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    А мен не ме вълнува Виена изобщо. То там трябва да има паметник и на Българската армия, ама нема.. Време е това нещо, тая грозотия да се маха от пъпа на София. Защото СА е била окупатор, а не асвабадитель..капиш? Май не...сега ще ти го кажа така, че да ме разбереш- Моя дядо, е загинал под Драва Соболч. Докато той е умирал, сме имали разквартирувани двама доблестни( в кавички) савецки (грешката е верна и съгласувана)воина. Та същите тези савецки воини са хапвали сутрин прясно издоено млекце , на обед са хапвали богато пилешка супа от домашно петле, аз а вечеря- пресни яйчица със свежи салатки. Па като дошло време да си тръгват, откраднали( пардон- взели на память) със себе си стенния часовник(пак добре, че по онова време не е имало унитази, телевизори или стиралки).И не виждам за какво реве Захарова-Цукерман, след като СА отдавна е в историята. Като войник имах щастието ( пак в скоби) да съм на учения със СА..мога да ти кажа, че в нея бе пълно, преобладаващо със други нацоналности, руснаците със сигурност бяха малцинство. И на последно място...в София има един Руски паметник, дето стърчи насред едно кръгово, има Паметник на цар Асвабадител.. паметника в Докторската градина..тях защо никой не иска да ги маха? Време е това капище да се разкара от там..време е и ЩЕ се разкара..

    Коментиран от #111

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Макс

    19 13 Отговор
    Стига мрънкане, за да не бъде разрушен го слагайте в музея на някакво измислено соц.изкуство и който иска да го гледа и цветя да му слага .
  • 58 Отговор

    4 7 Отговор

    До коментар #50 от "Физиотерапевт":

    Не. Осъдиха МОЧА ;)))
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Само питам

    22 14 Отговор
    Къде беше тази руска подметка когато комунистите русофили рушаха паметниците на българските национални герои? Може би самият той е участвал в тяхното разрушаване, но сега се хвърля като лъв в защита на паметника на господарите му!

    Коментиран от #71

  • 62 Човек

    16 12 Отговор
    Робите не си дават паметника на поробителя.
  • 63 Според

    14 11 Отговор
    ... тоя другар, един паметник, който е издигнат да утвърждава една историческа фалшификация, не трябва да се пипа. С други думи, той е ЗА историческите фалшификации. Интересно, че такива са ни "пазели" и това е била "гордата" ни армия, през Комунизма.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Дедо Пене

    14 14 Отговор
    Никой не иска да руши МОЧА! САМО ЩЕ БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН В МУЗЕЙ, за да покаже робското преклонение на българските комунисти-терористи пред СССР. Ние не сме воювали с СССР, но сме били окупирани от него 1944-47г.
  • 67 един

    14 14 Отговор
    Изкараха всичките комунистически мекерета и тунеядци да ни разубеждават в това което всички други държави от бившия соц.лагер сториха!Излиза че всички други са варвари само ние сме примерни!А когато бащите на същите тия комунисти избиха хиляди хор без съд и присъда след 44-та год. то не беше варварство,когато затваряха хиляди хора по концлагери също не беше варварство,а сега като трябва да се събири един паметник на лъжата били варварство!Не се залъгвайте,комунистите по-мирен път няма да дадат властта,вижте Грузия и мислете за България!

    Коментиран от #88

  • 68 Истината

    16 11 Отговор
    Няма по-мръсно и продажно животно от русофила!
  • 69 Бацо Гацов

    16 12 Отговор
    А тоя палковник, само като го види човек и му става ясно, че е специализирал в руските школи...аман от мамули бе..
  • 70 Жалко

    13 14 Отговор
    Жалко за образованието на тоя. Ама то, какво да очакваш от чугун ?
  • 71 и кои са те

    9 7 Отговор

    До коментар #61 от "Само питам":

    Точно кои паметници са разрушили? Спомени, че не знаем!

    Коментиран от #82, #85, #89, #90, #92, #97, #99, #102, #105, #109

  • 72 Вън сащ от България

    15 15 Отговор
    Така е
    Тоя паметник пречи на "Америка за България", не на българите.
    Защо трябва да бутат паметник? Паметта на държавата - хубава -лоша, не трябва да се бара.
    Място има много, като искат да си правят американски паметници - никой няма да им се меши, но да бутат вече готови защото на тях им пречат - няма да стане.

    Коментиран от #76

  • 73 Иван

    19 13 Отговор
    Варвари са руснаците, че винаги нападат други държави и след това зависими завинаги. София е като колониален град. Само погледнете в рамките на 1 кв. км в центъра на столицата, колко руски символи има. Паметник на Съветската армия, Паметник Цар Освободител, Александър Невски, Руска църква, Паметника в докторската градина и наименованията на основните улици в центъра са на руснаци. Няма такава държава.
  • 74 Българин

    17 13 Отговор
    Не разбирам истерията, която непрекъснато се раздухва от русофилите. МОЧА няма да бъде разрушен, както направиха комунистите с десетки паметници а ще бъде преместен в Музея на тоталитарното изкуство и там всеки ще може да му се кланя, да му пали свещи, да го прикажда с тамян, да пее песни, да се снима за спомен, да държи речи и да прави всичко, което му дойде наум. Но мястото му не е в центъра на София.

    Коментиран от #84

  • 75 дядото

    12 13 Отговор
    неразумни юроди,защо се срамувате от миналото.това е историята на този народ- без значение колко я харесваме или не.не се опитвайте да я променяте или заличавате поради съмнителни интереси или външен натиск.така ще унищожите и това което е останало от държавата.
  • 76 Вън Русия от България

    18 16 Отговор

    До коментар #72 от "Вън сащ от България":

    "Защо трябва да бутат паметник? " Защото паметника служи за утвърждаване на исторически лъжи.

    Коментиран от #93

  • 77 незнайко

    15 13 Отговор
    Събориха мавзолея без да пречи на никого, сега искат и този паметник да махнат !!! Както е тръгнало да съборим всичко което са построили нашите родители и да оставим джамиите и да се молим по три пъти на ден !!! Вече се убедих, че БЪЛГАРИЯ е купена и се командва отвън !!!

    Коментиран от #87, #146, #156

  • 78 Коментар

    12 9 Отговор
    В случая искат да ги махат заради чужденци,на които плащаме 5-звездни хотели.Даже се опитват да изкривят историята ни,за да е политически удобна.Миналото трябва да се помни,за да не се повтори.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Куку

    15 13 Отговор
    Варварство е,че след 9 септември убихте над 30 хиляди българи без съд,след това осеахте с лагери цялата държава и с убитите хора хранехте прасетата.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ....

    12 6 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Мемориала на 1ви софийски пехотен и Шести търновски пехотен полк с имената на над 3000 български войници загинали в Балканските и Първата световна войни например. Що? Не знаеше ли?

    Коментиран от #107

  • 83 Дедо Пене

    14 13 Отговор
    В Поморие има паметник на "загиналите" двама руски войници, които се удавил пияни в морето, защото СССР не е воювал в България, а комунистите са изпратили 100хил.бълг.армия срещу Германия и 30хил.са загинали!!!

    Коментиран от #198

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Паметници премахнати от русофилите

    9 12 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Паметник на Гюро Михайлов и неговите храбри другари открит на площад „Цар Крум” в Пловдив на 27 ноември 1938 година. Представлява композиция, в която Гюро Михайлов е представен в цял ръст, застанал на пост до касата, а около него са бойните му другари, които страдат от разразилия се пожар, но подкрепят своя събрат. Бронзовата композиция е поставена върху каменен саркофаг, който съхранява тленните останки на героите.

    Премахнат през 1962 г. Тленните останки на героите са събрани в кашон.
  • 86 Миии

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "ПСР":

    нали това ти разправя автора, чети преди да коментираш-
    "Иде реч за политически кресльовци, които вече 34 години искат да изтрият червеното от сините си връзки, да получат индулгенция за компенсация на своето тоталитарно минало"
  • 87 Ироничен

    9 12 Отговор

    До коментар #77 от "незнайко":

    Нали. Тя и петолъчката на Партийния дом "не пречеше на никого". И нея "не трябваше да махат".
  • 88 дали

    13 11 Отговор

    До коментар #67 от "един":

    Не си запознат много с историята. След войната народен съд е имало във всички европейски страни. За твое сведение в България са избити най-малко хора. Не казвам, че не е имало невинни, но това е дело на българските комунисти, а не на СССР. А да те питам дали знаеш кой изравнява София със земята през 1944 и убива над 4000 българи!?

    Коментиран от #115, #118, #126

  • 89 Паметници премахнати от русофилите

    11 9 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Кръст паметник на Христо Ботев и четата му издигнат през 1939 година на връх Околчица. През 1947 година комунистическата власт заменя кръста с петолъчка.

    Коментиран от #106

  • 90 Паметници премахнати от русофилите

    11 11 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Паметник на незнайния македонски четник в Горна Джумая-Благоевград. Открит през август 1933 година по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание. Разрушен през 1946 година.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Паметници премахнати от русофилите

    10 8 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Паметник на загиналите юнаци легионери през Балканската и Междусъюзническата война в София. Открит е на 9 юни 1931 г, - празника Свети Дух.
    Съдбата на паметника след 1944 г. е печална. Той се приема за символ на Българския великошовинизъм и поради тази причина комунистическата власт издава тайно нареждане той да бъде разрушен, което става през 1947 година.
  • 93 Хахаха

    13 11 Отговор

    До коментар #76 от "Вън Русия от България":

    Кръвта на руснаците от земята на България как ще източваш? А пък ще трябва да затвориш в България всичко: от библиотеките до Армията и флота, защото е делото на Русия.
  • 94 тцтцтц

    14 12 Отговор
    Абе полковник,кой говори за рушене на паметници бе тавариш?Става въпрос за преместване на тоя паметник а не за разрушаването му.Айде стига с тая пропаганда вашата!Айде стига с това реване и промиване на мозъци! Ами то както е тръгнало утре ще предложите отново да ставаме 16-та република бе комсомолец.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 да ти кажа ...

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "....":

    Питай ген. КОЛЕВ....Той ще ти каже...Разбирам какво зачекваш , ама да ти кажа..чел ли си спомените на Славчо Трънски....? Май не..та там той нееднократно описва, как английските пилоти освен че са бомбардирали София( ако не бехме се правили на мАже да обявяваме война на Великите сили дали тези бомбардировки щяха да се случат) са хвърляли контейнери с оръжие и муниции..чети бе сладур, чети бе..
  • 97 Паметници премахнати от русофилите

    9 11 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Бюст паметник на цар Борис III Обединител Попово. Издигнат през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – до февруари 1945 г. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е.
  • 98 Изкукуригал и злобен....

    6 8 Отговор
    Варварство у да се рушат, а някои е унизително е да се търпят ! Да го местят или да му сменят името.
  • 99 Паметници премахнати от русофилите

    9 9 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията Бургас. През 1950 г. комунистите сриват горната част с каменния кръст,
    заличават името на покойника и на постамента от скъп камък
    издълбават буквите ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, поставят отгоре и бюста му.
  • 100 778

    13 8 Отговор
    Няма бивш комунист и този е такъв!

    Коментиран от #112

  • 101 И аз съм полковник...

    10 8 Отговор
    Доносници на ДС, а сега словоблудствам за едната софра...за друго не ставам
  • 102 Паметници премахнати от русофилите

    10 9 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Паметник на Тодор Александров. Кюстендил. Всичко за Македония.

    Паметникът е открит на 1 ноември 1928 г. Първоначално паметникът е разположен източно от централния градски площад, в парка пред сградата на общината. През 1934 г. деветнадесетомайската власт го премества в дъното на парка, а през 1946 г. новата комунистическа власт го разрушава.
  • 103 Ъхъ

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "....":

    югославски летци? Туй в кой филм го гледа? Сигурно армията на Тито е разполагала с въздушни самолетоносачи...:))))
  • 104 Бай Ламби

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Нагли":

    Те тия нямат свършване бре.Ако един се гътне на негово място Расия ни изпраща двама.Като червена орда са.
  • 105 Паметници премахнати от русофилите

    10 6 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Първият паметник на Ботев във Враца. Издигнат през 1890 г. През 1955 година Вълко Червенков го намира да "твърде буржоазен" и е премахнат.

    Коментиран от #110

  • 106 ама кой

    7 3 Отговор

    До коментар #89 от "Паметници премахнати от русофилите":

    Ама българските комунисти ли го премахнаха или СССР, че бъркаш двата щата май!
  • 107 Не лъжи

    11 5 Отговор

    До коментар #82 от "....":

    Паметника първо е почти унищожен от англо-американските бомбардировки през В.С.война.

    Коментиран от #113, #123

  • 108 ДжафДжаф

    11 4 Отговор
    Преди няколко месеца случайно се бях оказал в района на паметника. Имаше някаква група туристи с дръпнати очи. Китайци ли, корейци ли, японци ли- един господ знае. Направими впечатление, обаче с какво любопитство обикаляха паметника и се снимаха. В същото време никакво внимание на стоящата отсреща и прекрасна като архитектура сграда на Ректората на СУ. А и точно тези, които най-много плющят за премахване очевидно имат най-голяма нужда от паметника. Като онзи олиго.......френ Мартин Заимов. Грабваш една кофа боя, изливаш я демонстративно по паметника, арестуват те демонстративно пред един куп камери и изведнъж се превръщаш в политическа звезда, въпреки, че си тъп като слонски гъ.....з и при това внук на агент на КГБ, чието име си предпочел пред онова на британският наркоман, който те е произвел.
  • 109 Паметници премахнати от русофилите

    8 8 Отговор

    До коментар #71 от "и кои са те":

    Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, наричана „Желязната“ или „Шопската“, е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III.
    След деветосептемврийския преврат комунистическата власт премахва статуята на лъва.1През 1979 година мемориалът е окончателно разрушен, за да се построи паметникът 1300 години България.
  • 110 дали

    7 7 Отговор

    До коментар #105 от "Паметници премахнати от русофилите":

    ама кой го премахна дойдоха от СССР ли или българските комунисти. Всички знаем, че дивия комунизъл в България е бил до 60-те години. Тогава са извършени най-много кощунства, но това е акт на тогавашната власт не слагай всички под общ знаменател.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 факти

    12 9 Отговор
    ТРЯБВА МНОГО ДА СИ ИЗПАДНАЛ, ЧЕ ДА РУШИШ ПАМЕТНИЦИ!
    ПО ПРИНЦИП ПАМЕТНИЦИТЕ , КАКТО ПОКАЗВА И ИМЕТО СЕ ПРАВЯТ В ПАМЕТ НА ПОЧИНАЛИ!
    КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ БОЛЕН ЗА ДА РУШИШ ПАМЕТНИЦИ!
    ЗАЩО В ЕГИПЕТ НЕ РАЗРУШАТ ПИРАМИДИТЕ? ВРЕМЕТО НА ФАРАОНИТЕ ОТДАВНА Е МИНАЛО? АМИ ЗАЩОТО НЕ СА ГЛУ..ЦИ КАТО ТУК
  • 115 Истината

    13 8 Отговор

    До коментар #88 от "дали":

    "Не си запознат много с историята. След войната народен съд е имало във всички европейски страни. За твое сведение в България са избити най-малко хора. " Няма такова нещо и двете ти твъдения са лъжи. Само в България и СССР е имало ПАРОДИЯ на съдебен процес, а не истински такъв. В останалите държави, където е постановено създаването на съд, за преследнването на престъпленията на нацисти и фашисти, е имало истински съдебен процес, включително Нюрнбергския, където подсъдимите са имали право на истинска адвокатска защита. В България такова нещо не е имало, а сме смаяли света с жестокостта с която новодошлите властимащи, са се саморазправили с елита на нацията. На Нюрнбергския процес са постановени 19 смъртни присъди, на Токийския - 7. В България без да могат да се защитават в истински процес, над 1000 души са били осъдени на смърт, още хиляди на дълъг затвор. Противно на всякакви закони, "разследванията" срещу принца регент и Министър председателя са се водели ... в Москва. 30 хиляди са избити без съд и присъда, над 200 им е издадена смъртна присъда СЛЕД като са били убити "в името на народа". Доказателството, че не сме мръднали крачка напред от това да ни управлява Държавна сигурност е факта, че тези неща още не се изучават подробно в училищата, а вместо това е позволено обществото да бъде лъгано по тези въпроси
  • 116 А мочата

    6 7 Отговор
    Умриееее
  • 117 Мишо

    7 8 Отговор
    Преместване, а не рушене.
  • 118 един

    8 9 Отговор

    До коментар #88 от "дали":

    Какъв съд е имало февруари 45-та когато са избити над 3000 политици,учени,лекари и т.н.?Не си съчинявай история щото на тебе така ти е угодно!Всичко става под диктовката на Москва и първите месеци и година на масови убийства са под руска окупация!Има стотици документи за това,има и запазена кореспонденция между правителството на ОФ начело с Георги Димитров и Сталин!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Българин

    12 7 Отговор
    Вижте биографията на този национален предагил и я спомнете с другите военнирусофили като Радев, Янев, Шивиков и много други. Всички са завършили американски военни училища, облагодетелства ли са се на Макс от НАТО, но сега се спомнят, че са русофили и трябва да защитават паметника на господарите си.
  • 121 Име

    6 4 Отговор
    Ми прав е попринцип хората особено чифутският клон имат навика като сгрешат да ходят от другата страна на барикадата и да квичат още по силно на нов глас новата идеология защото преди товя са се смятали за безгрешни и трудно преглъщат факта че са допуснали грешка.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 ...

    10 6 Отговор

    До коментар #107 от "Не лъжи":

    Паметника е унищожен от комунистите, за да издигнат на негово място мемориала 1300 години България. Това представлявате русофилите "родолюбци" разпространявате лъжи за действията на режима, който защитавате със зъби и нокти. Режим имал за цел да унищожи цялата БЪЛГАРСКА история, която не са могли да фалшифицират.

    Коментиран от #160

  • 124 446

    8 7 Отговор
    Що не бутнете и храм паметника Александър Невски и църквата в Шипка

    Коментиран от #132, #133, #134

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 да ти кажа ...

    10 5 Отговор

    До коментар #88 от "дали":

    Ами бе..я кажи кой и защо спретна убийството на Трайчо Костов, единствения комунист когото уважавам за позицията му? Не знаеш ли..ще ти кажа...на Сталин не му харесваше, че Костов се бе запънал като магаре на мост и искаше продукцията на нашето земеделие( а и не само) да бъде прекупувано за жълти стинки.. знаеш ли един документиран факт? Че руснаците, за времето на окупацията до 47 годдина са изкупували най-търсения наш продукт по света-розовото масло- по120$ а са го препродавали на Запад по 1400..Май не знаеше. Бих се съгласил с тебе, ако избитите бяха съдени, дори проформа, а не тези, оито минаха пред съд да са много малка част от избитите без съд и присъда..
  • 127 Жена

    14 10 Отговор
    Варварство ли е да обявиш война и окупираш територията и, да убиваш без съд, да изнасилваш жени и деца, да крадеш и унищожаваш? Точно това са правили в България тези, на които е посветен въпросния паметник. Няма нито един съветски окупатор загинал в България в бой. Какво бранят защитниците на МОЧА??? Паметника на изнасилвачи, крадци и убийци. Срам!

    Коментиран от #139

  • 128 Прозрял

    2 2 Отговор

    До коментар #122 от "Факти БГ":

    Прочети "въпросите" от интервюто и автора им и ще си отговориш. Совите не са това, което са,
  • 129 !!!!!!200

    8 6 Отговор
    НЕ РУШИ А ПРЕМЕСТИ ! НО ЗОМБИ РАШЕТАТА ВСЕ РАЗРУШЕНИЯ СА ИМ ГЛАВИТЕ !!!!!АААААААААА?????
  • 130 Люси Дяковска

    10 6 Отговор
    Гаден комунист!
  • 131 Мочо

    11 8 Отговор
    Скоро паметника няма да го има,колкото и да се напъват руските подлоги.
  • 132 557

    8 7 Отговор

    До коментар #124 от "446":

    Ще му сменим името русоид! А в ц рквата в Шипка има изписани имената на украинските войни дали живота си за освобождението на България.
  • 133 Навалний

    2 3 Отговор

    До коментар #124 от "446":

    Ще ги преименуваме!
  • 134 Ганди

    11 1 Отговор

    До коментар #124 от "446":

    Нали правиш разлика между Руската империя и болшевишката СССР? Болшевиките са разтреляли последния руски цар и семейството му в мазе.

    Коментиран от #138, #142

  • 135 Предстои

    10 7 Отговор
    В България
    Отново да се обърне политическата палачинка
    Съжалявам, че няма да съм жив, защото съм доста възрастен, за да видя коментарите на американските подметки по същия повод

    Коментиран от #186

  • 136 Попов

    9 8 Отговор
    Чудесно българско име носи този мушморок! Лапането на четири хилядниците свършва. Никой не огласяха на войнишките паметници.

    Коментиран от #171

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 В някои държави

    5 4 Отговор

    До коментар #134 от "Ганди":

    Подобни на руските царе гилотинираха

    Коментиран от #141

  • 139 Смех 😆🤡🤣

    10 0 Отговор

    До коментар #127 от "Жена":

    Това променя ли факта че в БГ комунизма падна последен едни от най верните последователи на Москва и че тия дето скандираха кой нескача е червен бяха с по 5 апартъмента взети точно по партиина линия и изобщо записани по университетите по партиина линия.

    Коментиран от #145

  • 140 ссср

    12 8 Отговор
    По тая логика да върнат паметника на Сталин.В БГ нищо не се е променило.Управляват ни русофилските комунисти.
  • 141 Ганди

    9 4 Отговор

    До коментар #138 от "В някои държави":

    И Садам го обесиха, ама първо го осъдиха, при това по неговите закони.

    Коментиран от #181

  • 142 Мхм

    1 3 Отговор

    До коментар #134 от "Ганди":

    А що не обясниш какво беше Руската империя ееин Немски васал обаче немците се самозакопяха като почнаха да подкрепят афстрииските си приятелчета като франц Йосиф на бязата на жозавият си немски език и влезнаха в ПСв която изгубиха.

    Коментиран от #158

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Мдаа

    8 6 Отговор

    До коментар #139 от "Смех 😆🤡🤣":

    Държавна сигурност е дала на всеки от своито по парченце от баницата, а в замяна иска само малки "услуги", като това да се появят в такъв момент.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Трак🇮🇹🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇦🇹🇯🇵

    11 8 Отговор
    А защо няма паметници на Адолф Хитлер на Химлер на Гьобелс и т н ??? Кой решава кой е лош и кой е добър ?? Вие комунягите ли цял живот ще решавате това и нашата съдба и живот ? Ти за къв се имаш никому неизвестен пореден червен БЕЗРОДНИК па-лячо
  • 149 Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵

    6 4 Отговор

    До коментар #144 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇦🇹🇧🇬🇮🇷🇺🇦":

    Ти не си тракиец а нацист бе изрот
  • 150 !!!?

    23 10 Отговор
    Паметникът на съветския окупатор - светилище на сталинизма и червения терор ! Кое е българското в този кютук на раболепието !? На това ли трябва да възпитаваме българските поколения !!!?

  • 151 Факт

    9 7 Отговор
    А да ми налагат немският език не е ли комунизъм в ЕС.

    Коментиран от #154, #177

  • 152 Ироничен

    9 9 Отговор
    Не трябваше да махаме и червената петолъчка на Партийния дом. И тя беше "част от Историята". Мдам, ако си комунист, който още лапа от заграбеното по времето на комунизма, и целуваш ръката на някого в ДС, която си е жива и здрава и ни управлява (виж, има и рима) няма как да не милееш за комунистическите паметници.
  • 153 Подмяна на ценностите

    10 8 Отговор
    Тези носители на прословутите евроатлантически ценности не говорят за пенсии, за инфлация, за корупция. Техният дневен ред от 34 години е да се поругае всичко руско. Да сте ги чули да викат срещу бомбардировките над София или за бомбите-детски играчки над Враца? На тези пилоти могат да се строят паметници, нали дами и господа!? Всъщност паметника на американските летци се намира в Южен парк София. В същия парк се намира и американското посолство и още един куп паметници на американски президенти които са работили против българския интерес . И това ако не е лакейство на политическата мафия у нас. Да се приеме закон за неправителствените организации чужди агенти и пълна прозрачност на тяхното финансиране.

    Коментиран от #183

  • 154 Любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #151 от "Факт":

    И кой "ти налага немския език"?
  • 155 НИНОВА

    7 6 Отговор
    МОЧА В ЧИНИЯТА И ТЮ-ТЮЮ В СИБИР!
  • 156 Бацо Гацов

    13 0 Отговор

    До коментар #77 от "незнайко":

    Това, което построиха родителите ни , дрогарете го ликвидираха, ама така го ликвидираха, че даже и дебело намазаха. Искаш ли пример...имаше един Хладилен завод на времето..поинтересувай се кой, как и колко намаза от разрушаването му. Изгони хиляди работници, напълни гушката от рентите и сега дава акъл и го играе голем патриот в една кабеларка..и такива примери- хиляди
  • 157 Рубладжийче

    10 8 Отговор
    През последните години Ал Ахмед - Попов са страхотен русофилски дует, за който руските имперски интереси са над всичко.
  • 158 Ганди

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Мхм":

    Мога да обясня, но ще трябва да започна от българския език и граматиката.
  • 159 Болгаран

    7 7 Отговор
    Германската кочина пак надига нацистката си глава видя се на мача Байерн Псж какъв рев от немските чифтокопитни полухора.Въпроса е сега кой ще бъде врага кой ще нападнат отново Полша ли или пък Франция.Едно е ясно няма да е Русия щото от там взимат газ и нефт
  • 160 Не лъжи

    9 4 Отговор

    До коментар #123 от "...":

    пак лъжеж, в нета има снимки - първо англо-американските бомбардировки го унищожават, след това комунистите го местят

    Коментиран от #163

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Българин

    11 6 Отговор
    А как този национален предател ще обясни разрушаването на паметниците и бюстовете на Сталин и Вълко Червенков от комунистите? Щом е нарвардтво са ги възстановим. Да върнем също така името Сталин на град Варна и връх Мусала, както ги бяха нарекли комунистите.
  • 163 ...

    5 3 Отговор

    До коментар #160 от "Не лъжи":

    Освен неверните неща, които говориш, я кажи, къде "го местят" комунистите? Нали твърдиш.че "го местят"?

    Коментиран от #191

  • 164 Руски агенти

    8 7 Отговор
    От комунистическо време заподскачаха яко, задействани от руското посолство. Господин Попов паметникът само ще бъде преместен, защото мястото му не е там където е сега. Пак ще можете да слагате венци и цветя щом ви плащат за това или сти искренно заблуден.
  • 165 Серж

    8 11 Отговор
    Браво на г-н Радион Попов и чест му прави написаното за ставащото в съвременна България.
    Появиха се диви и необразовани хора ,някакъв неизвестен нецивилизован вид хора които искат да омерзят всичко създадено в страната-изкуство,култура история добра или лоша.Не са те
    които ще оценяват миналите дела ,защото нищо не са създали насреща!
  • 166 Токсик

    8 9 Отговор
    Нашите псевдодемократи и евроатлантици са като терористите от ислямска държава, които демонстративно събориха древния град Палмира, който оцеля 4000 години , но не устоя на терористите спонсорирани от НАТО. Евроатлантизмът е форма на дебилизъм! Поздравления за полковник Попов, повече хора трябва да чуят думите му!.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 НЕ РУШИ А ПРЕМЕСТИ

    12 6 Отговор
    МОЧА Е ОКУПАТОРСКА СИМВОЛИКА!!!
  • 169 Ахмед Доган

    4 4 Отговор
    Папаза е мой човек, аз го направих зам. министър за услугите, които ми е вършил!
  • 170 Другарете са от грешната страна

    6 7 Отговор
    Хубавото на днешното историческо време е, че всички руски слуги в България скочиха да защитават ритащия в предсмъртна агония руски световен терорист фашист. Така по-лесно се виждат, иначе доста от тях се бяха снишили в чакане Червената армия пак да дойде да ни "освобождава" - от идентичността ни, от парите ни, от имотите ни и от живота ни.

    Коментиран от #216

  • 171 Любо

    7 1 Отговор

    До коментар #136 от "Попов":

    Не е като лапането на двадесетохилядниците от фирма Нексо, то не свършва.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Тор6399

    7 7 Отговор
    Б ах ти именцето Родион? Съ ве Цко та кърши!
  • 177 Припомням..

    7 2 Отговор

    До коментар #151 от "Факт":

    Ами че аз немски и френски учех още през комунизЪма бре, дрогарю..не си лиспомняш. Освен руский язик..

    Коментиран от #190

  • 178 Павел

    7 7 Отговор
    Така започнаха в нацистка Украйна. Първо събаряха паметници и горяха знамена, а после започнаха безцеремонно да убиват и отвличат неудобни хора. Неофашистите събориха паметници на български опълченци, събориха паметника на хан Кубрат, палеха българските знамена пред българския президент, потъпкваха брутално правата на нашите сънародници, но ние не си мръднахме пръста. Същите тези наши управляващи сега подкрепят истински убийци и терористи овладяли територията на Украйна и ще се опитат в България да се стигне до реални сблъсъци и въвличане на народа във война, от която те ще се спасят в Канада. Не допускайте разделение на българския народ. Сега повече от всякога трябва да сме разумни и единни, защото ужасите от Украйна ще започват да се случват и тук. Адмирации за пропуснатото от цензурата интервю с Попов .

    Коментиран от #188

  • 179 МАРКСИСТ

    3 2 Отговор
    Десните и левите се опират на Дарвин. Десните фашистки си мислят и пропагандират, че финансовият елит е най-добре еволюирал, а другите си заслужават маргиналното място. Лявото казва, и си мисли, че ако средата се смени, всички ще еволюират правилно. Тоест тръните, плевелите, не изискват култивирана среда.. .. Сега за да има екология ще трябва да се планира и култивира, което е доказателство, че свободният пазар и инициатива са вредни, а колективът е велико нещо, или който понесе ОТРОВАта Е ЕЛИТ. .... Да, да, дясното е човеко нининавистно, а лявото е любов към всеки човек, човеколюбие. ДЯСНОТО:МАЛКО СА ЦЕННИ!! ЛЯВОТО: ВСИЧКИ СА ЦЕННИ, ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ!! От всеки според даденото, към всеки според нуждите - станалият лекар чрез издръжка на държавата, да лекува бъдещият инженер, бъдещият войник - които ще служат и на самият лекар. Израстналият с обща подкрепа, да прави израстване на неизрастналите.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Французите

    6 2 Отговор

    До коментар #141 от "Ганди":

    Гилотенираха своите угнетители
    Аз адам го обесиха американските варвари дошли от друг континент
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Да питам

    6 6 Отговор

    До коментар #153 от "Подмяна на ценностите":

    Я ми поясни нещо..тези бомбардировки кога станаха ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД като обявихме война на Великите сили? А защо през 1915 година руската флота бомбардира Варна..можеш ли да ми кажеш? На същия ден два разузнавателни хидроплана на руския флот правят разузнавателна обиколка над град Варна , при което хвърлят няколко бомби по града, като товае първата в историята на България бомбардировка над наш град, извършена от самолети..ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ..На този ден, без да е обявявана война , Русия стреля в гръб на обединението на България..

    Коментиран от #201, #206

  • 184 Факти

    6 3 Отговор
    Всички в бг сте комунисти, деца, внуци. Те си живеят бкпдс, имат имоти, пари, а вас ви използват. Безнадежден случай.
  • 185 Не мога да разбера, в София има и

    7 7 Отговор
    разумни хора като този генерал, а шепа краварски подлоги ги водят за носа, как става това? Или цялата власт е в ръцете на подлогите, или разумните хора са много пасивни и нехаят за града си. Краварските подлоги имат изгода от продажната си дейнос, получават пари от САЩ, но обикновените хора още повече ще затънат в калта, защото без Русия, България е обречена от изчезване завинаги.

    Коментиран от #189

  • 186 рибар

    2 3 Отговор

    До коментар #135 от "Предстои":

    zдравей храна за рибешката захранка 🙋
  • 187 $мрадион

    2 6 Отговор
    пръдльоф
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #185 от "Не мога да разбера, в София има и":

    България винаги е страдала от руските подлоги ,Русофилите справка виж историята ни.

    Коментиран от #194

  • 190 Ники хита

    6 0 Отговор

    До коментар #177 от "Припомням..":

    И като ги учи ,какво ходи ли до Франция и Германия

    Коментиран от #195

  • 191 Не лъжи

    6 0 Отговор

    До коментар #163 от "...":

    Паметникът на Незнайния воин
    "Още през 1918 г. започва да функционира комисия за създаване на проект и изграждане на паметник на загиналите за родината воини. А през 1936 г. монументът е завършен, но се открива официално през 1941 г. По време на бомбардировките на София през 1944 г. паметникът е почти разрушен. Но най-вжното - четири метровата бронзова скулптора на лъва е преместена отначало в "детския град" в Панчарево, по-късно е прибран в двора на Военноисторическия музей в София на съхранение.

    През 70-те години на миналия век отново се поставя въпросът за изграждане на паметник на Незнайния воин. Провеждат се конкурси, изменя се мястото, но проектите не са одобрени. Във връзка с честванията по случай 13-годишнината на българската държава, от управляващата тогава Българска комунистическа партия вземат решение за възстановяване на паметника на Незнайния воин – на същото място, но с променен вид. През 1980 г. се възлага на колектив начело с арх.Никола Николов и скулптора проф. Г. Димитров да изработи нов проект. Художественият образ носи всички белези на изискванията на програмата – тържествен, изпълнен с достойнство и национален дух, но без патетика. Открит е с голямо военно тържество на 22 септември 1981 година."
  • 192 Така е, бе готин.

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Румен":

    Само дето държавата ни се руши по повеля на новите ни "партньори", фащ - твоите господари. През "тъмните времена" на социализЪма, бяхме 9 милиона, а сега сме около 5. Само не ми излизай с плоския номер, че това е било, защото границите са били затворени. Когато условията за живот са тежки, никой не може да задължи хората да раждат деца, а сега това е факт.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Припомням..

    2 7 Отговор

    До коментар #190 от "Ники хита":

    Ами не..дрогарете не даваха..
  • 196 Лили

    11 4 Отговор
    Рим е превземан от много племена. Единственото, което се помни обаче са вандалите - защото са поругали паметниците. Е - и в България има потомци на това племе, чието име е нарицателно. При това - това не са само лумпените, рушащи паметници, но и вандалите в интернет пространството - в т.ч. и дежурните русофоби..
  • 197 Точно

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Май":

    такива сгрешени комсомолци, като бакърджиев, сега "управляват" държавата. И сега са първи евроатлантици и най - верни подлоги на колонизатора фащ. Та така вече 33години.
  • 198 Иван

    4 6 Отговор

    До коментар #83 от "Дедо Пене":

    Дядо ми Бог да го прости казваше, пред нас бяха германците зад нас руснаците, нямаше връщане на зад само напред по време на ВСВ. Нас руснаците са ни поставили за пушечно месо срещу немците.

    Коментиран от #227

  • 199 Иванушка🇺🇲

    4 8 Отговор
    Другарю полковник, единствените варвари и убийци в момента това са руските фашисти и терористи. Не може да има паметник в центъра на София на убийци. Някой "патриот" русофил да си го занесе в двора.

    Коментиран от #204

  • 200 Перо

    9 3 Отговор
    Както винаги Радион Попов е точен! Той разобличи на времето с цената на много неприятности, ново-боядисаният “демократ” и вечен кариерист Бойко Ноев за унищожаването на делото си, като агент на РУМНО! Целият СОС са долнопробна селяния и новоизпечени ноевци! До кога озлобената за жителството селяния ще решава съдбата на София?
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 МАРКСИСТ

    5 1 Отговор
    Дясното е незаконно в демокрация. Те са против демокрацията, искат ценз за да гласуваш. Но цензът би се развил до 20 плутократа избиращи император. То десните са против избори и референдуми, само волята на губернаторът на колонията..
  • 203 СССР

    9 7 Отговор
    Значи да убиваш хора и да разрушаваш градове не е варварство. Но да събориш паметник на убиийци е варварство. Взимайте си паметника гадни путинисти и отивайте по дяволите. ☠️☠️☠️☠️👿👿👿👿
  • 204 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #199 от "Иванушка🇺🇲":

    Направи си исторически извод какви чужди, военни бази е имало в БГ от Освобождението от турско робство до сега и ще видиш, че в Източна Европа, само в БГ не е имало никога руски войски, даже през времето на Варшавския договор, а сега, как е?

    Коментиран от #211

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Да допълня

    2 5 Отговор

    До коментар #183 от "Да питам":

    Веднага след този терористичен акт, тогавашното НС взема решение за преименуването на Храм паметника Александър Невски на Св. Св.Кирил и Методий..което решние е подкрепено и от Иван Вазов.Тези факти за този варварски терористичен акт удобно изчезват от учебниците след 09.09.....така че другарю палковник..айде да четем истинската история!!!
  • 207 Българин

    2 5 Отговор
    Смешно е комунистите да говорят за история и нейното запазване, когато самите те са разрушили десетки паметници. Дори са променяли имената на техни загинали другари, само заради това, че фамилиите, които са носели не отговарят на партийната линия. Става въпрос за Йорданка Чанкова убита като партизанска през 1944 година. След като мъжът и е нарочен за враг с партиен билет улиците и площадите носещи името и са променени на Йорданка Николова, фамилията по баща.
  • 208 Наблюдател

    2 6 Отговор
    Ами тогава да върнем паметниците на Сталин в Борисовата градина, Народният театър и Морската градина във Варна. Да върнем отново името Сталин на град Варна и на връх Мусала. Незнайно защо самите комунисти ги премахнаха, значи и те не са зачитали историята и са били варвари.
  • 209 АЙ СТИГА БЕ

    3 2 Отговор
    Този не беше ли отстранен от Бойко Ноев заради злоупотреби, а после набутан на Калфин от ДПС? В качеството на какъв се изказва?

    Коментиран от #219

  • 210 Друс Уилис

    4 1 Отговор
    Норвегия е от първите страни в НАТО, а пази и уважава паметниците на Съветската Армия, която ги е освободила от нацистите. Защо винаги ганио трябва да е на-тъпото същество в природата?????????

    Коментиран от #214

  • 211 Мех.водач на Гвоздика

    3 4 Отговор

    До коментар #204 от "Перо":

    Айде бе..сигурен ли си? Да си чувал за Военни съветници..руски офицери бяха даже в нашите Военни заводи до 1989 година. Те бяха последна приемка..казвам ти го това,като работещ във фирма Бета-Ч. бряг.. и сдавах точно на руснаците..даже имаше един емблематичен пример. По онова време шеф на руската (пардон, може би е по-точно да кажа - съветската) приемка бе един пенсиониран капитан на руска атомна подводница, Матвеев, ако си спомням точно името..та този бе отишъл лятот на язовир Телиш, и след почерпка с коняк, взе , че се удави...два дена вися съвсетското военно аташе, Гиви Орджоникидзе и искаше дори да се изпразни язовира, за да намерят тялото..пак добре, че на третия ден изплува..казвам ти това като пряк свидетел на събитията..Между другото- в града руснаците бяха настаненои в отделен блок и излизаха в града само след разрешение от посолството..
  • 212 Перо

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "ЗА ВСЕКИ РУШИТЕЛ":

    И какво се промени с тая дивотия, само се оголи и загрози пространството! Можеше тази сграда да се ползва за друго нещо!
  • 213 Благой от СОФстрой

    4 4 Отговор
    Полковняк от БНА, възпитан от ЗКПЧета и "Варшавския договор", роден на село и бивш член на БКПето!
  • 214 Бацо Гацов

    1 3 Отговор

    До коментар #210 от "Друс Уилис":

    Хахахахахаха..освободили Норвегия..ти нормален ли си бе? Малеееий..много алтав народ бе..нищо чудно че не правят разлика между разрушаване и преместване. Май наистина трябва да с еглсува ценз, за да имаш право на избирател//Сладур..удари всички коментиращи в земята направо..

    Коментиран от #218, #221, #224

  • 215 Го4о

    4 4 Отговор
    Преместването на паметника не е "РУШЕНЕ"! Моя призив е: Червените фашисти не развявайте руски знамена! Стойте далеко от Костя Копейкин!
  • 216 А бе умник

    5 1 Отговор

    До коментар #170 от "Другарете са от грешната страна":

    Ако не беше тая "окупаторска", червена армия, щяха да ни раздадат земите на съседите ни и то по настояване най - вече на сегашните ни "партньори". Най - голям инициатор на това е бил оная свиня чърчил, защото не е могъл да преглътне поражението си през 1915г. от нашата армия. Между другото, тази битка още се изучава във военните академии по света.
    А злият Сталин не е разрешил да ни унищожат. Това го знам от баба ми, която тогава е била около 24/25 години. Друго - въобще не е имало съвеЦки бази, каквито имат сега амюрканците у нас.

    Коментиран от #230

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Бацо Гацов

    2 4 Отговор

    До коментар #209 от "АЙ СТИГА БЕ":

    Много е възможно то като му гледаш физиономията на тоя, отдалече си личи че е по келепира. Шивика защо го изритаха..не беше ли защото ползваше безплатен труд на войничетата за да си направи ремонт на апартамента. Няма русоподлога, дето да не е замезила добре. Помня каово бе в казрмата, офицери и старшини крадяха като не виделиу. Нашия старшина не излаше от арестите когато бе дежурен по хранителен блок, ние манджахме медузите а те набиваха само вратни пържоли..
  • 220 Историк

    4 1 Отговор
    Тодор Живков: „Още на пленума на БКП, когато ме свалиха с преврат, казах: Сега идва най-страшното за България. Мафията ще управлява на всички нива.Те ще си избират правителствата, депутатите и съдиите. Народа ще живее в робството на 5-6 фамилии и подставени лица. България ще обезлюдее ще остане територия на МАФИЯТА и така ще бъде продадена и ще загине!!!“.
  • 221 Друс Уилис

    2 1 Отговор

    До коментар #214 от "Бацо Гацов":

    явно си се припознал като най-тъпото същество в природата и си се почувствал длъжен да изокаш нещо. Еми, само потвърди тезата ми...
  • 222 Браво за интервюто и коментара

    5 1 Отговор
    Все още има мислещи хора в България, че крясаците и блеенето на глупаци и пвце, е доста шумно! Историята е за да се помни, а не за да е руши!
  • 223 СССР

    4 5 Отговор
    Ама не пишете, че първо е завършил в Масква.
  • 224 Антонио Бандера

    2 3 Отговор

    До коментар #214 от "Бацо Гацов":

    потърси видеото на норвежкия крал, отдаващ почест на паметника на Съветската армия. Потърси и кадри на съветския щурм на норвежкия бряг. Ако образованието ти позволява, разбира се
  • 225 да ти кажа все пак...

    2 2 Отговор

    До коментар #218 от "Антонио Бандера":

    Къде ги тия кадри бе, кавал..даваш инфо , говориш с ФАКТИ а не да ми представяш тука фантазиите си. Пии си хапчетата и не прави опити да развързваш ръкавите...идот!!!
  • 226 Вирус

    1 0 Отговор
    Е нали трябва да се надупим на партньорите хахаха и да следваме политкоректната линия гнусно отвсякъде

    Коментиран от #228

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Ал Бунди

    2 0 Отговор

    До коментар #226 от "Вирус":

    Какво да ти кажа..за да сме в посочената от теб стойка , значи сме наведени в посока на изток. При стойка Г главата винаги е в противоположна поска..не вярваш ли...опитай.. или може би ти си изключение от Природата и ти се отдава да си навреш главата в посочената задна част на тялото..

    Коментиран от #229

  • 229 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #228 от "Ал Бунди":

    При стойка Г главата винаги Гьобелс във вашия случай.
  • 230 да ти кажа ...

    4 1 Отговор

    До коментар #216 от "А бе умник":

    Верно, бази немаше. Защото БНА пък и цяла България си бе съветска база. Бази немаше, само дето бе бъкано със съветски офицери,които бдяха като орли да се спазва Правилната Съветска линия..питай някой, защо Добри Джуров имаше маршалски пагони и недей се прави на много знаещ. Този дРугар , дето е на снимката най-добре би ти обяснил нещата, ама едва ли ще го направи..

    Коментиран от #234

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 МАЯ

    3 1 Отговор
    Премахнахте коментара ми 231 - Защо? Защото писах, че въпреки забраната на руските телевизии от еврогейските недоразумения, ние намираме начини и се информираме за случващото се в света! Срам за управниците ни и партиите на войната, нагли и продажни типове!
  • 233 Гражданин

    5 1 Отговор
    Варварството е болшевизмът! Да се премахнат всички комунистически паметници и плочи, така както и фашистките!
  • 234 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #230 от "да ти кажа ...":

    замисли се, защо американците не направиха като руснаците - да имаме армия с тяхно командване без чужди бази, а унищожиха армията и вкараха чужди бази

    Коментиран от #238

  • 235 А поляците

    2 2 Отговор
    И Балтийците, махащи от десетилетия съветските паметници, въпреки че там са паднали стотици хиляди съветски войници, а десетки хиляди са осакатени и полудели "варвари" ли са!? Докато при нас не е загинал в бой нито един съветски войник! Освен това поляците получиха огромни и богати територии от СССР, сред които и почти цялото им морско крайбрежие, а литовците си върнаха Клапейда! Ние пък загубихме обширни територии и почти загубихме единствения свободен дял от Македония, където се появиха еничарите и сепаратистите от ОМО "Илинден"!
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 Некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #234 от "Ами":

    Каквото и да ми разправяш, на мен ми е ясно че си фен на Нако Стефанов.. само че, забравяш нещо много важно..БЪЛГАРИЯ винаги е била кръстопът на световните политически интереси..Дали ще сме под американско или под руско командване, ние ще сме винаги на Първа линия..ВИНАГИ. Набийте си го това в главите..тук е зоната на конфронтация. И никога няма да сме зона на мира, според фантазиите на руските мекерета. Нито пък ще сме неутрални като Швейцария. Аз си спомням какъв затвор бе България без руски бази, когато почина аичо ми, тенор в Берлинската опера и не можа майка ми да му отиде на погребението, защото разрешението от ДС за свободно пътуване до ГДР дойде след 6 МЕСЕЦА, не дни, а месеци. И какво ми предлагаш ти..да се закачим пак за разсъхнатата руска каруца ли..няма начин. И това ви бърка най-много в джигерите на русоподлогите...че няма връщане назад.

    Коментиран от #284

  • 239 Искам само едно да попитам

    6 3 Отговор
    Г-н Радион Попов варварство ли е премахването на всички паметници на Сталин и на територията на Русия включително?...Отговорът на този въпрос е ключов и за този паметник!

    Коментиран от #240, #241, #242

  • 240 Бацо Гацов

    4 2 Отговор

    До коментар #239 от "Искам само едно да попитам":

    Бе ти добре питаш, ама тия лицемери няма да ти отговорят . Когато ги поставиш на тясно с някой неудобен въпрос, мълчат стоически,,или се изнизват като мокра връв..така че, не чакай отговор.Особенно от ЗКПЧ тата..
  • 241 Русия си е Русия

    6 5 Отговор

    До коментар #239 от "Искам само едно да попитам":

    Полша, Полша и САЩ, САЩ! Ние сме България и трябва да си иаме собствени национални интереси, а не да гледаме, този или онзи! Разрушаването на паметници, е разрушаване на история. Каквито и да са. Историята е за да се помни, а не променя!

    Коментиран от #245

  • 242 Хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #239 от "Искам само едно да попитам":

    А теб какво те касае Сталин и Русия? Още малко и на територията на Русия ще се разпореждаш. В Русия са и ще преценят как да се отнасят към своя ръководител в миналото. Вие, русофобите, не само сте аморални по принцип, но даже елементарно не възпитани.

    Коментиран от #244, #246, #250, #285

  • 243 Фенка

    4 4 Отговор
    Браво, Радионе! Почтен човек с памет, малко останаха такива. Бъди жив и здрав, и винаги наричай нещата с истинските им имена. Гордея се, че те познавам.
  • 244 Русофоби има само в твоята глава

    2 2 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    А тук има МИСЛЕЩИ хора,които поставят въпроси.Или ти се плашиш от отговорите на тези въпроси?

    Коментиран от #248

  • 245 Некой си

    2 3 Отговор

    До коментар #241 от "Русия си е Русия":

    Ти на луд ли се правиш, или днес ти е рожден ден, а? Кой ти каза че ще го разрушаваме..преместването не е разрушаване..какво общо има това гроаилище с историята. Дори създателят му се отрече от него. Истинските паметници на историята ни са Руски паметник, паметника на лекарите в Докторската градина и паметника на цар Освободител..някой иска ли тях да ги махаме? Това грозилище, пантеон на окупатори и на обирджии на мандри ЩЕ се разкара от пъпа на столицата, харесва ли ти или не. И айде стига с тия плоски кремълски опорки.

    Коментиран от #251

  • 246 Което знали ли

    0 1 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    Че и ние БЪЛГАРИТЕ ще се разпореждаме на нашата си територия така както искаме?
  • 247 Един

    7 2 Отговор
    Долу предателите на България! Този паметник е символ на една империя, която окупира България и изби нейната интелигенция и генерали, които са били герои на бойнитеполета през ПСВ.
    На негово място трябва да има паметник (и то толкова висок) на цар Симеон, който е направил България най-великата страна в средновековна Европа. За да знаят поколенията на какви царе са наследници и че България е била велика, когато не е сервилничела на чужди нам интереси.
    П.С.Долни чужди мекерета ще говорите за варварство. Пфу
  • 248 Некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #244 от "Русофоби има само в твоята глава":

    Ами ето го един такъв..какво ти казах, изнизват се като мокра връв...
  • 249 тъпо соросоидче

    4 2 Отговор
    Радионе, варварство е да ни пречиш да си вземем от дедо заработеното...
  • 250 Да питам

    8 3 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    А Захарова каква работа има да се разпорежда тук? ... или Мутрофанова..??? Това нещо, това капище, е построено с наши пари, на Българска земя и ще правим с него каквото си поискаме...нещо не ясно?

    Коментиран от #257, #329

  • 251 Ами видно

    4 4 Отговор

    До коментар #245 от "Некой си":

    за разлика от вас, не страдам от комплекси, не страдам от мания да обслужа нечии чужди интереси, като правя циркове и си руша историята. Паметника няма как да го преместиш. Можеш да преместиш някоя част от него и да напишеш това е част от нещо си там някъде стояло и построено, от еди кое си време. Изглеждаш дете с подобни глупости. А щом си дете, означава, че ти е платено за глупости, които не можеш да осмислиш! Научи се да градиш, а не да рушиш! Историята е за да се помни, а не за да се руши. Хубава или лоша, това е твоята история, на твоите пра деди и теб те има, защото така се е развило миналото.

    Коментиран от #253, #271

  • 252 1212

    4 4 Отговор
    Така ли не стна ясно, че никой нищо не руши, а напротив, за да се съхрани и да не е изложен на непрекъснат вандализъм просто го МЕСТЯТ В МУЗЕЯ, където му е мястото, заради предназначението си.
  • 253 Видно,ама не баш видно

    3 4 Отговор

    До коментар #251 от "Ами видно":

    Историята помни много премествания на паметници,включително и във Вашия град(не знам от къде сте).Направете си труда да се поровите и ще намерите хиляди такива случаи.Защо този паметник да не може да се мести?Или е нещо изключително,недосегаемо и удря ток като го пипнеш!

    Коментиран от #255

  • 254 Ива

    3 0 Отговор
    Нашите талибани са отдавна във властта, но ние си ги избираме!
  • 255 Историята помни

    4 5 Отговор

    До коментар #253 от "Видно,ама не баш видно":

    много глупости и простотии! И затова история не се руши, а се помни, за да няма подобни мераци за нови простотии. Пази я и цени я, за да нямаш подобни мераци, да я рушиш.

    Коментиран от #283

  • 256 Иван

    6 4 Отговор
    Съвецка креатура,на това положение сме заради такива като вас.Има комунисти ,има мизерия.Справка Куба.КНР.....!
  • 257 Американско говедо

    2 1 Отговор

    До коментар #250 от "Да питам":

    Да не би да си дал пари за построяването че сега да се разпореждаш?

    Коментиран от #265

  • 258 дДС

    5 2 Отговор
    Само като прочетох, че въпросното лице се казва Радион, ми стана ясно какво ще каже.
  • 259 Африканец

    1 5 Отговор
    Не ходя да гласувам но този път специално ще отида да гласувам за Копейкин...просто на пук на евродендърите разрушители

    Коментиран от #267, #269

  • 260 минус плюс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Това е условието да бъдат независими трябва да им пазят паметниците-1955г.
  • 261 Любопитен

    6 2 Отговор
    Ако историята е фалшифицирана, и паметника служи за утвърждаване на фалшификацията пак ли "не трябва да се пипа"?
  • 262 Стефан

    5 3 Отговор
    Варварство е да се строят паметници на окупаторите, убийците, грабителите и изнасилвачите на българския народ!
  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Това означава,че Комунистите бкп,както и кукловодите им от ссср са Варвари.Защо тогава този ни задава Бон тон и ни поучава.Я да видим кой е дядо му и дали е използвал не по предназначение .....АмониЕва селитра и бензин.......
  • 265 Руско говедо..

    2 0 Отговор

    До коментар #257 от "Американско говедо":

    Че да не си дал ти пари , че сега да се разпореждаш?
  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Има логика

    3 0 Отговор

    До коментар #259 от "Африканец":

    И аз така. Не ходя да гласувам, но Копейкин нещо много активно взе да лъже и да работи срещу българските интереси, тъй че специално ще отида да подкрепя който съм решил, за да не се докопат Възраждане до повече депутатски места.
  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #259 от "Африканец":

    Тогава, какво чакаш, а не се записваш доброволец във Вагнер! Хем пари ще изкараш, хем ще биеш по джендърите - фашисти.

    Коментиран от #272

  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #251 от "Ами видно":

    Тома да си го казал на тези дето гонеха Майка ми от Желанието и да Стане Лекар ,а после и от Сестринското я открили и ......да си го казал на тези дет ,като Никола Петковист са погубили 13г от живота на Вуйчо ми по лагери Маде ин БКП,по куциян що тогава не се бореше за справедливост,като вземахте Имоти,жилища,ааа.Всички жилища в центъра на градовете са взети по този начин.Ако живееш в центъра на София,може би не знаеш това,та да ти го кажа......До едно поколение ,Безродници ,като вас ортодокс комунаги ще бъдат стопени в бг!

    Коментиран от #274

  • 272 Какво общо

    0 1 Отговор

    До коментар #269 от "Ха ха":

    има вагнер, с коментара простокирчовче? Не се мразете толкова и да ставате майкопродавци.
  • 273 Вълканов

    3 4 Отговор
    Отвратен съм от Софиянци. Ще дойде време, когато тези, които рушат, да заплащат двойно и тройно. Това не е присъщо дори на маймуните, камо ли на Човекът. една дума,РУШАЩИТЕ, НЕ МОГАТ ДА ГРАДЯТ, ТЕ СА ИЗРОДЕНАТА ЧАСТ НА ОБЩЕСТВОТО.
    нАЙ-ДОБРОТО Е ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА пп, герб, ЗАЩОТО ОТ ТЕХНИТЕ ИДЕИ СЕ РАЖДА РАЗРУШЕНИЕТО.

    Коментиран от #310

  • 274 Абе

    3 4 Отговор

    До коментар #271 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    уж си се кръстил, че виждап на дълбоко, пък елементарен коментар не разбра. :)) Къде видя, да се отрича историята в коментара или да се коментира дали е хубава или лоша! Там пише да я уважаваш и помниш, а не да я рушиш! Рушенете е признак на тъпотия. Научи се да градиш, а не да рушиш. Гради твоята история за бъдещето, а не руши.

    Коментиран от #308, #337

  • 275 Ветеран от Протеста

    6 3 Отговор
    Даже не си заслужава да се коментира тази пропаганда ,спретната от Оля и Родион.За него е ясно - офицер,служил вярно на РУМНО,клел се във вярност на Партията майка - БКП.Дал живота си за победата на Комунизма в целия Свят...Навлязъл в политиката през НДСВ,изгонен от там,промъкнал се пак чрез ДПС и лично Ахмед Доган и след митарства по партии накрая при Русофили...Скъп му е паметника на Комунистическия Окупатор...Прегърна ли са го,за да се промъкнат чрез него пак в Парламента всички Русофили...нужен им е винаги точно преди Избори...

    Коментиран от #278

  • 276 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Толкова лъжци в този форум!!!

    Паметникът ще бъде ПРЕМЕСТЕН......не разрушен.
    В Перник преместиха паметника на Г.Димитров... и какво, на никого не липсва.
  • 277 Какъв 'паметник" бе?

    6 2 Отговор
    Паметници се правят на загинали и погребвани хора! В България не е загивал и погребван нито един руски окупатор!
  • 278 Абе

    2 3 Отговор

    До коментар #275 от "Ветеран от Протеста":

    каква полза имаш да се излагаш с простокирчови глупости на америка за България бе паляк? Що се мразите толкова и да ставате нищо? Като я мразите тази страна, пък вземете се под ръка всичите простокирчовци и простотиквеници и я напуснете. Хора са умирали за да я има и за да ви има, за да я продава някаква из.мет.

    Коментиран от #291, #326

  • 279 СЗО

    3 1 Отговор
    Радион ...името говори само по себе си.
  • 280 да се премахнат

    2 2 Отговор
    и двата паметника, и този и онзи на летците-убийци! ама за втория май кураж нямате и да мецнете?!?
    а на въпроса а на нас защо, направете справка в парижкия мирен договор 1947-ма! или в блоговете друго пише?!?
  • 281 ха сега де!

    7 0 Отговор
    А не е ли варварство насилствено да се налага диктатура на чуждите народи под предлог, че "освободителя" има права над тях?
  • 282 Панов

    4 0 Отговор
    Радион е бивш депутат на ДПС, приближен на Доган, бивш агент на ДС и кремълска консерва.
  • 283 Историята мой човек

    1 0 Отговор

    До коментар #255 от "Историята помни":

    Е тази,която е останала в народната памет като ЗНАЧИМО дело!.По тази именно причина никой не руши,не цапа и не осквернява нито един,малък или голям паметник от Руско-Турската война от 1877-78 година!Съвсем друг е случаят с натрапения ни паметник на Съветската армия.Кого в България е освободила тя?Нито един червеноармеец не е загинал в битка тук по простата причина,че е нямало военни действия.Единствените загинали са от алкохолно отравяне в Бургас и от около 40 загинали и още толкова ослепели!По тази причина този паметник не е на мястото си.Няма загинали,а насила натрапен символ на онези,дето са ни окупирали НАСИЛА в 1944 след като на 05.09 1944 ни обявяват и война!

    Коментиран от #286, #287

  • 284 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #238 от "Некой си":

    нищо не отговори, а се заби в девета глуха..
    за да не направят американците като руснаците - да имаме армия с тяхно командване без чужди бази, а вместо това унищожиха армията и вкараха чужди бази е, защото тяхната военна доктрина е съвсем различна - колониална, а и няма взаимно доверия, така както имаше между българи и руснаци.

    Коментиран от #322

  • 285 Ами и ние сме в България

    1 1 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    И ще преценяваме как да се разпореждаме с паметниците на наша територия!
  • 286 Верно ли

    3 2 Отговор

    До коментар #283 от "Историята мой човек":

    Не приказвай глупости ми отвори нета и виж, как поругаха паметника на граф Игнатиев

    Коментиран от #294, #298

  • 287 Всеки паметник

    1 1 Отговор

    До коментар #283 от "Историята мой човек":

    си е на мястото, защото там е построен някога, поради някакви причини. и точно това се начрича история, защото ти дава поглед в миналото и ти става ясно, защо, как, поради какви причини. Затова уважавай и пази истирията си, а не бъди глупак да я рушиш. Гради твоята история, а не руши! В рушенето няма градивност.

    Коментиран от #288, #293

  • 288 Реално

    2 1 Отговор

    До коментар #287 от "Всеки паметник":

    История на фалшификацията. Какво казваш, да бяхме оставили и червената петолъчка на Партийния дом, защото е "сложена по някакви причини", а?

    Коментиран от #289

  • 289 А как ще знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #288 от "Реално":

    че е фалшификация и как ще се знае в бъдеще, като я рушиш. И като махна петолъчката, какво постигна? Такива места в белите страни, са туристически атракции, щото явно не са толкова глупави, че да рушат историята си.

    Коментиран от #307

  • 290 А още по-голямо варварство

    3 0 Отговор
    Е въобще да се издигат такива "паметници"!

    Коментиран от #295

  • 291 бррр

    0 0 Отговор

    До коментар #278 от "Абе":

    Не е лесно да си проУст

    Коментиран от #292

  • 292 Нали

    0 2 Отговор

    До коментар #291 от "бррр":

    иначе как ще си простокирчовец и простотиквеник?
  • 293 Я да видим...

    2 0 Отговор

    До коментар #287 от "Всеки паметник":

    Не е нормално всеки когато е бил на власт каквото е изцвъкал някъде ние да сме длъжни да го съхраняваме и да го сочим като история. Този символ не е общонароден, а натрапен на народа от определени политически сили, подчинени на чужди за народа ни интереси, които са го строили за да величаят себе си. Още повече, че политиката им е окачествена като диктатура и осъдена от прогресивните сили по цял свят, дори и в самата Русия.

    Коментиран от #296

  • 294 Верно

    2 0 Отговор

    До коментар #286 от "Верно ли":

    За граф Игнатиев е много ясно,че ще е така.Все повече скривани и премълчавани факти излизат наяве и един от тях е,че именно въпросният граф е проиграл съдбата на България на Берлинския конгрес!Той е настоявал да няма Български представители там,за да не се чуе изобщо гласа на Българите!И това е било само и единствено за сметка естествено на присъединяването на Бесарабия и Кавказ към Русия.На всекиму - според делата!

    Коментиран от #300, #303

  • 295 И защо

    0 1 Отговор

    До коментар #290 от "А още по-голямо варварство":

    Ако сега построиш нещо, което е в унисон с времето което живееш и изглежда правилно, варварство ли е? от погледа на бъдещето и сменено време, може.
  • 296 С пропаганда и глупости

    2 2 Отговор

    До коментар #293 от "Я да видим...":

    ви накараха, да викате на историята символи. Един паметник, е бил символ на своето време. после е история. Стига с тези комплекси. Всяка държава и нация има своите добри и лоши моменти в историята. Не може да рушиш, все едно нещо не е било. Било е и трябва да се помни, че е било. Не бъдете глупави. Всичко е било символ на времето си и показва на бъдните поколение, какво е било. Народ без история, няма и бъдеще. Затова и Македония ни краде историята, защото ние не я уважаваме.

    Коментиран от #317

  • 297 Българин

    4 2 Отговор
    С военни като това създание врагове не ни трябват!
  • 298 Верно

    5 1 Отговор

    До коментар #286 от "Верно ли":

    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)
  • 299 пастир

    3 0 Отговор
    На Кого е този паметник Другарю / товарищ / попов!?!
  • 300 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #294 от "Верно":

    283 Историята мой човек


    До коментар 255 от "Историята помни":

    "Е тази,която е останала в народната памет като ЗНАЧИМО дело!.По тази именно причина никой не руши,не цапа и не осквернява нито един,малък или голям паметник от Руско-Турската война от 1877-78 година!Съвсем друг е случаят с натрапения ни паметник на Съветската армия"

    ,,
    прочети пак коментара с лъжата на който съм отговорил
  • 301 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Видите ли някъде тандема Ал Ахмед - Родион Попов да знаете че ще има мазна руска пропаганда. Почти всичките интервюта на това недоразумение са правени от въпросната госпожа, независимо от това къде са публикувани. Всеки може да провери.
  • 302 Сър Пичук

    5 1 Отговор
    Тъй като интервюиращите не питат, нека аз да го направя:
    - Какво ще каже полковника за разрушените от Русия културни паметници в Украйна?
    - Какво ще каже полковника за разрушените жилищни сгради, електроцентрали, инфраструктурни съоръжения и т.н.
    - Какво ще каже за избитите мирни граждани, включително жени и деца.
    А, да той е много възвишен и жали само за паметниците на Пушкин, Лермонтов и Достоевски. А да, и за този на Съветската армия. Същата, която днес избива невинни хора
  • 303 Да, ама не...

    3 1 Отговор

    До коментар #294 от "Верно":

    Всичко което се случва на Берлинския конгрес е решено предварително, още преди Руско-турската война (1877 – 1878), на тайното Райхщатско споразумение 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година, между Русия и Австроунгария. После всичко е потвърдено и допълнено на Будапещенската тайна конвенция 3/15 януари 1877 г. и на Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г. Там са взетите решения за Балканите и най вече за съдбата и устройството на България, прилагани в последващите мирни договори след всяка следваща война валидни до днес. Затова и териториите на България са орязани до по малко от половината, които са били населени с българи.
  • 304 985

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "токсикпропаганджата на козяк":

    Знаменосците - млади и платени, а авангардът - 80 годишни заблудени, ама да са живи и здрави!
  • 305 Фактопроверител

    0 1 Отговор
    Айде стига с тая мухлясала комунистическа опорка, че т.н."народен съд" е заради Парижкия мирен договор.

    "През 1996 г. Върховният съд отменя по реда на надзора присъдите, издадени от Първи и Втори върховни състава на „народния съд” с мотива за редица процесуални нарушения. Отделно, с други решения по иск на различни наследници, са отменени множество присъди, издадени от други съдебни състави на „народния съд”.

    През 1998 г. в свое решение Конституционният съд приема, че „Народният” „не е съдът, съществуващ и действащ към онзи момент като част от правосъдната система на държавата ..., а е един извънреден съд с определени по време правомощия .... От гледна точка на сега действащата Конституция така издадените присъди не могат да се окачествят като съдебни актове.“"
  • 306 Радиончо

    3 0 Отговор
    Така ще ти попардисам д...то ще ти го кача на този паметник върху дулото червен джендър ще ми се правиш на мома свята червена комуняга агент
  • 307 Фактопроверител

    0 3 Отговор

    До коментар #289 от "А как ще знаеш":

    Сельо,
    От офиса си виждам точно градинката с изложените комунистически паметници - и всеки ден виждам туристи. Така, че не реви.
    Скоро ще гледам там, баш до ленин, и солдатина с шпагина.

    Коментиран от #309, #312

  • 308 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #274 от "Абе":

    Нещо за центъра на София да споменеш и как комунагите ,завладяха жилищата на хората 44г и досега се разпореждат в тях.Унищожавайки живота на едни и съграждайки своя,а???Според теб това трябва да се забрави,нали......Дали са русия или ссср,орките на 60-70г правят големи човешки катаклизми и само ,ако ги няма живота ще е приемлив в бг!Вероятно това,което са извършили с рода на Майка ми не се е отразило върху жимота ми,а???

    Коментиран от #316, #335

  • 309 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #307 от "Фактопроверител":

    Ами повече няма да ги виждаш.

    Коментиран от #313

  • 310 Фактопроверител

    1 2 Отговор

    До коментар #273 от "Вълканов":

    Софиянци, байно, строят. Комунягите за 45 и кусур години не можаха да решат жилищния проблем. Ела сега да видиш в София колко жилища се построиха. И други неща.
  • 311 за народния съд

    1 2 Отговор
    След разгрома и капитулацията на нацистка Германия в съответствие със Споразумението за примирие от 28 октомври 1944 г. между България от една страна и с т. нар. „обединени народи”- СССР, САЩ и Великобритания от друга, и с решение на чл. 5 на Парижкия мирен договор и под надзора на Съюзната контролна комисия в София (състояща се от представители на САЩ, СССР, Великобритания и Франция), в България на базата на споменатия "наредба-закон за съдене на виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея", се създава трибунал. Това е Народният съд, който е одобрен от Регентския съвет, а впоследствие и от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон. Създаването му е потвърдено и от декларация на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., както и от Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война. В този смисъл, в международен план никой никога не е отричал легитимността на Народния съд и не го е обявявал за престъпен. А що се отнася до с противоречието му с Търновската конституция, на практика тя е била суспендирана в резултат на преврата от 19 май 1934 г., след който държавата се управлява чрез наредби-закони. И въпреки това, Народния съд не противоречи на Търновската конституция, защото с допълнение към нея от Петото Велико народно събрание през 1911 г. се допускат извънредни съдилища, когато "…държавата се намира в състояние на война, или е във

    Коментиран от #325

  • 312 Сега

    1 1 Отговор

    До коментар #307 от "Фактопроверител":

    трябва ли да те жаля, че си сельо и се мразиш? :))) Да ти кажа, грам не ме вълнува тъпотията на сульо и пульо, стига да не ми пречи на страната и бъдещето.

    Коментиран от #318

  • 313 Фактопроверител

    0 1 Отговор

    До коментар #309 от "Гражданин":

    Нещо навъпреки ли ми казваш?
  • 314 продължение за народния съд

    1 2 Отговор
    ................................................................................................................................................................... Народния съд не противоречи на Търновската конституция, защото с допълнение към нея от Петото Велико народно събрание през 1911 г. се допускат извънредни съдилища, когато "…държавата се намира в състояние на война, или е въведено военно положение в нея, или части от нея са под чужда окупация". А на 30 септември 1944 г. България все още не е сключила примирие със страните от хитлеристката коалиция, намира се в състояние на война със САЩ, Англия и Съветския съюз, а и е окупирана според противниците на Народния съд.
  • 315 Браво

    2 4 Отговор
    Браво на Радио, много точно казано
  • 316 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #308 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ти пак ли не схвана. История ли коментирам? Моляте прочети по бавно! Ако трябва и два пъти. Не е трудно. Ползвайте ги тези неща на рамената.

    Коментиран от #324, #338

  • 317 Гражданин

    3 2 Отговор

    До коментар #296 от "С пропаганда и глупости":

    Комунистическата история не заслужава паметници!

    Коментиран от #319, #320

  • 318 Фактопроверител

    1 1 Отговор

    До коментар #312 от "Сега":

    Аз мразя само милиционери като теб. руски подлоги.
    Тази държава рязко дръпна в последните двадесет години! А само слепци с червени превръзки не го виждат.

    Коментиран от #323

  • 319 значи

    1 3 Отговор

    До коментар #317 от "Гражданин":

    и теб не те заслужаваме, щото си от част от същата история, моля освободи ни от присъствието си
  • 320 Историята не се дели

    2 3 Отговор

    До коментар #317 от "Гражданин":

    Дали е комунистическа, капиталистическа, византийска, римска, си е все история и умният човек, я цени и пази, за да я помни.
  • 321 Оля ал Терористката

    3 2 Отговор
    Калинке червена въпросите от комсомолската книжка на баба си ли намери за да ги задаваш на тази червена изгнила зла мумия
  • 322 да ти кажа ...

    2 1 Отговор

    До коментар #284 от "Ами":

    ХАХАХА ..руснаците ти имали доверие..я се пипни за челото..пии редовно апчетата и не се опитвай да развързваш ръкавите..много добре ти отговориха,ма ти ма й се опитваш да се правиш на умен!!1
  • 323 Ти мразиш

    1 1 Отговор

    До коментар #318 от "Фактопроверител":

    само себе си, затова блика толкова простотия с интелект на първолак от теб. А мен пък, както казах, грам не ме вълнува тъпостията на сульо и пульо, стига да не ми е натрапва!

    Коментиран от #330

  • 324 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 325 Фактопроверител

    4 1 Отговор

    До коментар #311 от "за народния съд":

    Хайде сега прочети какво си написал - Женевската конвенция от 1949 г.
    Каква 49-та те гони?
    Т. нар. Народен съд е извънреден съдебен орган, създаден след окупацията на Царство България от Червената армия на СССР и преврата на 9 септември 1944 г. от властта на Отечествения фронт в нарушение на действащата по това време Търновска конституция. Функционира в периода декември 1944 г. – април 1945 г., като в резултат на дейността му е обезглавен държавният, политическият и военен елит на страната."
    Димитър Попов - спасителя на евреите? Кой го уби "законно" след "присъда"? Какъв военнопрестъпник е той?
    А тези, които са убити преди съда?
    От 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения,2 съдбата на много от другите арестувани е неизвестна.

    Коментиран от #332, #334

  • 326 да ти кажа ...

    1 0 Отговор

    До коментар #278 от "Абе":

    На тебе и Господ не може да ти помогне да излезеш от тъпотията с която си надарен природно..факт!!

    Коментиран от #331

  • 327 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 328 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #324 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    липсата на доводи, винаги води, да си покаже човек как се чувства. Видно, не ти е добре. :)) Казвам, че историята трябва да се помни, а не да се руши! Кое беше трудно за схаващане? :)) Ползвай го това на раменете по предназначение. Не е само за равновесие и избиване на комплекси. Щеше да спестиш да се излагаш, но щом те влече, на мен ми остава да се забавлявам. :))
  • 329 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #250 от "Да питам":

    С твои пари ли? Нищо не е построено с твоите пари. С твоите пари са платени чертежите. Ще имаш да чакаш.
  • 330 Фактопроверител

    2 1 Отговор

    До коментар #323 от "Ти мразиш":

    Не ми натрапвай твоята комунистическа, русофилска простотия.

    Коментиран от #333

  • 331 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #326 от "да ти кажа ...":

    аз знам, че и господ не може да ви помогне, но да ти кажа, грам не ме вълнува, че някой е толкова прост, че да е простокирчовец и простотиквеник! Нали не съм аз първолаче. :)) Какво ли ще си като пораснеш, щом от сега толкова се мразиш? :))
  • 332 факто ли си нефакто ли си

    1 2 Отговор

    До коментар #325 от "Фактопроверител":

    не знам, ама четенето с разбиране не ти е сила, айде прочети го пак, дано вденеш -„Създаването му е потвърдено и от декларация на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., както и от Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война. В този смисъл, в международен план никой никога не е отричал легитимността на Народния съд и не го е обявявал за престъпен“

    Коментиран от #339

  • 333 Да ти

    1 3 Отговор

    До коментар #330 от "Фактопроверител":

    кажа, винаги изглежда някой супер тъпо, като драска по глупави опорки и термини! :)) Амъ щом го влече, ко ми остава, освен да се забавлявам с глупака. :)) Кой клас си, че стигна да се излагаш по форумите за семки и бонбонки?

    Коментиран от #336

  • 334 Коя конституция бре

    2 2 Отговор

    До коментар #325 от "Фактопроверител":

    суспендираната ли?!? Чети какво ти е написал колегата даже те е светнал, че има и поправки в конституцията дано проумееш, егати лапацалото
  • 335 Фактопроверител

    4 2 Отговор

    До коментар #308 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добре го каза. И ми напомни следната история: съвсем наблизо до МОЧА, работих навремето в един офис (точно до гробницата на Батенберг). Сградата беше кооперация, строена 40-те години. Прекрасно строителство. Половин метър бяха стените. Асансьора Шнайдер още работеше (не бях чувал дотогава толкова безшумен асансьор). Офисът даден под наем от фамилията Гюзелеви (на известния певец). Оказа се, че са пловдивски червени другари, които през 50-те години порастват кариерно и идват в София, като им дават този апартамент (има-няма 400 м2). Предишните собственици са съдени по Закона за борба със спекулата и нямаха право на реституция. Та така, с другарите борци за народа...
  • 336 Фактопроверител

    4 2 Отговор

    До коментар #333 от "Да ти":

    Комунягите загрижени за Търновската Конституция...леле...

    Важен въпрос е този за законността на Народния съд. Трябва да се отбележи, че самата Наредба–закон е в нарушение на редица текстове от Конституцията (към 1944 г. все още действа Търновската конституция). Сред тях следва да се отбележи забраната на изпълнителната власт да създава извънредни съдилища със специален статут, недопустимостта за подвеждане на регентите под съдебна отговорност, изискването министрите да бъдат дадени на съд само след решение на парламента при съставянето на Държавен съд, фактът, че депутатите не могат да бъдат осъждани за изказвания и гласувания в парламента и др.

    В интерес на истината новите управляващи дават обяснение за нарушаването на Конституцията при съденето на висшия държавен елит и то е, че правителствата преди 9 септември също са нарушавали основния закон и изоставили неговата природа, какъвто е например случаят с назначаване на регентството след смъртта на цар Борис III. Те също така се позовават на чл. 47 от Търновската конституция, чрез който използвайки участието на България във войната и отсъствието на парламент, дават право на Министерския съвет да издава наредби със силата на закон.

    Разбрахте ли, комунистчета такива. Самите комунисти се позовават на чл.47 от Търновската конституция.
    Що за хора сте, че оправдавате престъпленията на комунистическия режим? Това е моралния облик на защитниците на МОЧА - комунистически убийци и техните наследници.

    Коментиран от #340

  • 337 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 338 Некой си

    4 1 Отговор

    До коментар #316 от "Абе":

    Значи, за тебе да окрадеш труда на хората, да убиеш интелигенцията на един народ и да славиш за това крадците и убийците е история.....че не си ми някъде наблизо, наш каква история ще ти налея в главата..

    Коментиран от #341

  • 339 Фактопроверител

    4 2 Отговор

    До коментар #332 от "факто ли си нефакто ли си":

    В "международен план". Малко с правото сме скарани, нали?

    "Резолюция 1418 (2006) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа
    Необходимост от международно осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими
    (текст, приет от Асамблеята на 25 януари 2006 г.)"
    Намерете я и се ограмотете, нещастни комсомолчета.
  • 340 Не бе

    2 2 Отговор

    До коментар #336 от "Фактопроверител":

    Грам не ме вълнува платената тъпотия на америка за България. Дори не си правя труда да я чета. Спокойно може да ни спестиш глупостите! Темата е, че историята не трябва да се руши,а не за простотии. Утре като има друг строй, трябва ли да разруши, това което ти днес ще построиш? Макар, че като гледам не се бориш да строиш, а да рушиш.
  • 341 А какво е миналото ако не е история :))

    1 0 Отговор

    До коментар #338 от "Некой си":

    В кой клас си паляк? Що се излагате, не мога да разбера. Не се мрази толкова бе човече. Не си картов, че да се продаваш.

    Коментиран от #344

  • 342 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 343 фактите

    1 0 Отговор
    не ти е сила Търновската конституция - има поправка от Петото велико народно от 1911-та - допускат извънредни съдилища, когато "…държавата се намира в състояние на война, или е въведено военно положение в нея, или части от нея са под чужда окупация". А на 30 септември 1944 г. България все още не е сключила примирие със страните от хитлеристката коалиция, намира се в състояние на война със САЩ, Англия и Съветския съюз, а и е окупирана според теб. Да не говорим, че конституцията е суспендирана от 19 май 1934 г. от същите тези, които ти защитаваш по поруганата от тях конституция!
  • 344 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #341 от "А какво е миналото ако не е история :))":

    Паляк си ти ..за моите 60 години си спомням как ми казваше дядо ми, 2м българин, как са го пребили в мазетата на Новопазарската милиция за едни кирливи 7дка. Беше огромен човек, а едва пристъпваше с два бастуна. Обичаше децата и винаги намираше по едно бонбонче в джобовете си..благодари се, че не си ми пред очите, такава история ще ти налея в празната глава , че ще ме помниш докато си жив,безродник такъв.

    Коментиран от #345, #377

  • 345 Ако си на 60

    0 1 Отговор

    До коментар #344 от "да ти кажа ...":

    с акъл на паляк, мога само да те съжалявам! Толкова години, човек да се остави, така.......:)))

    Коментиран от #348

  • 346 Я фактите,

    1 0 Отговор
    как си с паметника на убийците на софиянци, да стои, или под ножа?!?
  • 347 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #342 от "Абе":

    Няма какво да те гледам, нито сега нито утре нито когато и да е ..товари си на гръб историята и върви на Райната си
    ..ти знаеш много добре къде. Не си ти този, който да казва и определя кой, какво и кога. Твоето време свърши..и да риташ и текмета да фърляш..това е ...

    Коментиран от #349, #350

  • 348 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #345 от "Ако си на 60":

    Просто с кеф бих те изправил до стената..нали сам разбираш това..до края на годината това грозилище МОЧА няма да го има. Колкото и да се пенявитети и тоя на снимката..вашето време приключи..толкоз от мен.

    Коментиран от #354

  • 349 Абе както казах

    1 0 Отговор

    До коментар #347 от "да ти кажа ...":

    оди кдето искаш, кой те спира? Но не искай от другите да са тъпанари и да се мразят. Не си мрази историята майкопродавецо!

    Коментиран от #357

  • 350 абе, кат ти гледам годините

    0 0 Отговор

    До коментар #347 от "да ти кажа ...":

    и твоето е свършило без да е започвало, ама мечтай си

    Коментиран от #352

  • 351 За протокола

    0 2 Отговор
    Благодарим на авторите на подобни интервюта, които разкриват дълбоко скрити и замаскирани петоколонници и симпатизанти на Путиновия режим.

    Коментиран от #353, #356

  • 352 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #350 от "абе, кат ти гледам годините":

    Гледаш или не..МОЧАта приключва,точка . карай на коментарите..

    Коментиран от #355

  • 353 логика, че дрънка

    0 0 Отговор

    До коментар #351 от "За протокола":

    като ссср дето путин, там и зеленски, все една държава, че и трети украински ни е „освобождавал“

    Коментиран от #371

  • 354 Разбирам те първолаче

    1 1 Отговор

    До коментар #348 от "да ти кажа ...":

    Но ти не разбираш ли че ти се подигравам на простотията бе моме? :)) А паметника дали ще го има или не, ще покаже само дали народа е прост и не си уважава историята си или не. Ако е прост, няма да го жаля! Повярвай пъртволаче!

    Коментиран от #358

  • 355 за теб

    2 0 Отговор

    До коментар #352 от "да ти кажа ...":

    идеше реч, не за моча
  • 356 Липсата на доводи

    0 0 Отговор

    До коментар #351 от "За протокола":

    Винаги води човека да падне и лази с опорки и тъпотия! Амъ що ви влече да сте нищо и да ви се подигравам бе? :))

    Коментиран от #361

  • 357 да ти кажа ...

    2 1 Отговор

    До коментар #349 от "Абе както казах":

    Че кой си ти бе, че да казваш? Някой офчер от горно нанадолнище или някоя бясна комунистическа бабичка с розови кюлоти - мутрофанки..хахахахах....я па тоа..казвал бил...хахахаха...

    Коментиран от #363

  • 358 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #354 от "Разбирам те първолаче":

    ХАХАХАХАХ..некъф избушляк, абсолютен маргинал да дава оценка на народа..бегай па ти улево бе..

    Коментиран от #360

  • 359 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 360 Ами бегай

    1 0 Отговор

    До коментар #358 от "да ти кажа ...":

    кой тъ спира майкопродавецо! България и без това не е за продан.
  • 361 да ти кажа ...

    1 1 Отговор

    До коментар #356 от "Липсата на доводи":

    Ауу..ма ти си най-умния тука бе..ма ти царя Слънце ли го играеш бе, Сладур...Блонди..ти май верно си се взел на сериозно, а? КазАх ти веднаж..не се опитвай да развързваш ръкавите..и редовно апчетата..с водичка по възможност...айде, бай!

    Коментиран от #364

  • 362 Като няма

    1 0 Отговор
    аргументи, давай да попържаме, а?!? А ще речете ли кво правим с ПАЛ-а
  • 363 Аз съм

    1 0 Отговор

    До коментар #357 от "да ти кажа ...":

    обикновен човек, с достойнството си! повтарям с това, дето майкпшрпдавеца няма и много се дразни, че друг не е толкова прост да гопродаде! И поради тази прочина, обичам страната си, историята си и мразя майкопродавците. гадно Ъ? :))
  • 364 И това те дразни ли

    1 0 Отговор

    До коментар #361 от "да ти кажа ...":

    Ами стани умен, за да не се дразниш. Не се продавай, за да не се дразниш, че си станала нищо. :))
  • 365 Аспарух

    2 0 Отговор
    Комунистите първи започнаха да рушат паметници на БЪЛГАРИ , тука не говорим за паметник МОЧА е позор да стои в центъра на София.
    И никой не го руши ПРЕМЕСТВАТ ГО и гледайте си го колкото искате в музея на тоталитаризма.
    В Европа няма паметник на съветски окупационен войник с такава височина .Нарочно направен да подтиска българина.
    В Борисоната градина стоят скромните бюстове, паметници на велики българи.Ако застане до бюста на В.Левски очите му точно гледат към МОЧА.НАРОДЕ!!!!
  • 366 Да бе да

    0 0 Отговор
    "Не търсете логика там,където я няма! Обидно за човешката природа е да се посяга на Достоевски, Пушкин, Чайковски и Александър Невски!"

    Тези ли са виновни за концлагера който беше България за 45 г ?😂
    Тези като този ще извадят и калта под ноктите си за да защитават престъпни режими и да ви обясняват колко хибаво е било😝
    Що се срутихте бе , ако съе били толкова богати и обичани?

    Коментиран от #367

  • 367 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #366 от "Да бе да":

    Виновни са твоите фашисти за това, че са били въф фашистските концлагери моите предци. А вие ги лекувайте и ги хранихте, когато те убиваха руснаци и други народи. 60 млн. По света и 27 млн руски граждане.

    Коментиран от #370

  • 368 Герд Мюлер

    1 1 Отговор
    Предлагам ви паметника на Съветската Армия да не се мести, а просто да се направи ремонт на фасадата и стария надпис да се замени със следните 3 варианти:
    1.) СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ЗАГИНАЛИ В БОРБАТА СРЕЩУ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    2.) ВЕЧНА ПАМЕТ НА...(нататък е същото, както в първи вариант).
    3.) СЛАВА НА АРМИИТЕ ПОБЕДИЛИ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    Очевидно е, че при трети вариант се вклюват и армиите на съюзните държави (Червената армия на СССР, армиите на САЩ, Великобритания, и Франция).
    Така неолибералните и евроатлантическите формирования у нас нищо не могат да кажат.
    Защото сега, те атакуват самия надпис.
    А той наистина не съответства на съвременната, а и на историческа реалност, защото на практика през есента на 1944 година в България влиза не Съветската армия, а Червената Армия, и дори по-конктретно, части от Трети УКРАИНСКИ фронт под командването на Маршал Толбухин.
    Когато е измислян сегашния надпис в оная историческа след военна епоха, хората, които са предложили този надпис са се повлияли от паметника на цар Освободител, който е пред НС.
    Там, както на всички е известно, надписа гласи: "Царю Освободителю" (на руски език), а под него на български е написано "От признателна България".
    Сегашният надпис на паметника на СА е подобен на надписа за Цар Освободител, но както казах, той е съставен навремето в съответствие на тогавашния начин на мислене. Сега, ако този надпис остане в същия вид, ще има спорове, митинги, демонстрации, вечни дразги и т.н.
    Ако, обаче

    Коментиран от #369

  • 369 Герд Мюлер

    1 1 Отговор

    До коментар #368 от "Герд Мюлер":

    Ако, обаче се смени надписа според трите варианти, предложени от мен, то напрежението ще утихне и паметника, който наистина е величествен и уникален, ще си остане на същото място завинаги!
    Сега се намираме, в прекия и преносния смисъл, във времена на война. В такива времена трябва понякога да се отстъпи. Да, това е своего рода известно отстъпление, но то е стратегическо и по този начин паметника няма да се премести в "музей". А този "музей" на практика ще бъде някакъв двор, където никой няма да има достъп до него и никой няма да го вижда. И младото поколение ще тъне в невежство...
  • 370 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #367 от "Хахаха":

    Спомените за вас ще ни дават сила😘

    Вие скоро ще сте на по добро место 😂😂 с доста водка и жужето ще ви води,види напред🤘😅
  • 371 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #353 от "логика, че дрънка":

    Хайде поограмотете се малко най-накрая. Ако можете да четете опорки, ще можете да четете и Гугъл.

    "Трети украински фронт (на украински: Третій Український фронт) е фронт на Червената армия по време на Втората световна война.
    Създаден е на 20 октомври 1943 г. на основата на заповед на Ставката от 16 октомври 1943 г. чрез преименуване на Югоизточния фронт. Състои се от 1-ва гвардейска армия, 8-а гвардейска армия, 6-а, 12-а и 46-а армии и 17-а въздушна армия. По-късно включва 5-а ударна, 4-та и 9-а гвардейски армии, 26-а, 27-а, 28-а, 37-а, петдесет и седма армия, Шеста гвардейска танкова армия и първа българска армия, втора българска армия и четвърта българска армия. Дунавската флотилия също е назначена към оперативния контрол на фронта. Това включва и 83-та морска пехотна бригада.
  • 372 Марко Перкович

    2 0 Отговор
    Някак не ми се връзва на този паметник,да се изразява благодарност от цял един народ,в това число и аз,защото аз,а и много други,няма за какво да благодарим на червената армия.На нея трябва да са благодарни шумкарите и русофилите,че съветите им дадоха хубави позиции и им дадоха правото да извършват геноцид над собственият си народ и да си разчистват политическите противници.Съжалявам,но това не е паметник,това е пропаганден инструмент.Съшите тия,които са срещу бутането на паметници,взеха костите на Борис III и ги изхвърлиха на незнайно място,че да не може хората да се преклонят пред него.Комунизмът и идеите му нямат място в развитите общества на 21 век.А който се чувства русофил,комунист или сталинист спокойно може да отиде в Русия,и да се радва на всичките блага,които произтичат от комунизма.В центъра на Европа,член на ЕС и НАТО,но мечтае за Русия!?Никой никого не спира да емигрира някъде другаде.

    Коментиран от #373

  • 373 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #372 от "Марко Перкович":

    Не дай Боже да те благодари сатанист.
  • 374 Слава Украина

    2 1 Отговор
    Еейй нагли зомбирани комуняги вие избихте без съд хиляди хора от интелигенцията на България ,и ще давате акъл кое е варварство пирожкин чака попълнение заминавайте в Донбас да си защитавате путьонкин.
  • 375 Богданов

    0 1 Отговор
    Уважаеми,имате ли имена и лица,когато има,какво да споделете на "белият лист",направете го,да може и такива,като мен,с благодарност да се запознаем с Вашите гледни точки !!! Подкрепям позицията на АВТОРЪТ,че е ВАРВАРСТВО,да се РУШЪТ, ПАМЕТНИЦИ !!!! Да повтарям,казани "гледни точки",е излишно ,само натоварва текста,който се изписва на "белият лист на познанието,"". !!!!!

    Коментиран от #376

  • 376 До руският слуга

    2 1 Отговор

    До коментар #375 от "Богданов":

    Този полковник,къде е специализирал в Русия, първо да каже къде,после да си изписва академиите в САЩ, те всички след 90 год се натискаха за натовски академии, останаха си руски възпитаници,тези съветски паметници са мост между комунистическа България и съветска Русия,Русия на Путин и България на анти Евро атлантиците,за това те имат паметно значение за тях,пропаганда, хибридна война,помни да знаеш ние пак ще дойдем,пак ще ви затворим и ще наложим Европейският начин на държавност, не че,чрез кражбите и корупцията те не отвратиха народа от Евроатлантизма,използвайки ги за лично облагодетелства
  • 377 ей фаш

    1 0 Отговор

    До коментар #344 от "да ти кажа ...":

    деда ти малко са го било трябвало е и кплитко закопаване ианк поне е станал кротък ама язък че е пръскал семето си отровно да се пръкнеш и ти!
  • 378 беззъбото

    1 0 Отговор
    Олицетворение на бившите копои и мъчители на народа е това бабче с руско знаменце и безумен поглед врещи глупости колкото си ще и никой не я спира а то се чуди как да влезе в аналите на новините и за герой на стари години да я обявят а какво е допринесло за нас друг въпрос, доноси и донесения кой какво казал, каква музика слушал и какво му е мнението народната власт и т.н. Ето такъв беше техния пумярски животец 45г. и ги имаше по няколко във всяка кооперация или махала за за знае местния квартален всичко за всички а сега се ожлебило там и плаши дори репортерите със своята жлъч и пумярство и злоба че никой не я пита за доносче коонкретно... ! Гадно и противно е да минеш от там и да им видиш ком. морди по гадни от башибозук даже а га грабиха и рушаха особенно Българския ПАМЕТНИК на падналите Българи през войните и построиха НДК ПЕТАХА ЛИ НЯКОЙ А..??!!! И явно отговор няма да получим от тези безродници и предатели за паница храна и няколко копейки! За да е ясно на тези пуми никой няма нищо против руския народ който също страда вече 105г. от тая безмислена революция която затри милиони свои хора въ името на раволюцията а знаехми ТЕ как живееха и хората как съществуваха и то благодарение на ВОДКАТА превъзмогваха рая в който ги набутаха да работят за копейки докато техните ВОЖДОВЕ и нашите тоже тънеха в охолство и преди и сега..! Май навсегда тролчета.