Отидете към основна версия

11 608 241

Започна най-важната битка след Втората световна война

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • зсу-
  • окопи-
  • битка-
  • европа

Русия не разполага с достатъчно войници, за да защити цялата фронтова линия

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Украйна започна най-важната битка в Европа след края на Втората световна война. Президентът Володимир Зеленски потвърди през уикенда това, което The Washington Post, цитирайки украински и американски военни командири, съобщи още на 8 юни – че ЗСУ са преминали в контраофанзива. Владимир Путин също заяви, че украинската армия е започнала дългоочакваната контраофанзива.

Дълго пазена тайна

От месеци украинското военно командване планира къде да нанесе удар по руските нашественици, окупирали части от южната и източната част на страната. За да бъде успешна и тази контраофанзива (подобно на освобождаването на Херсон), украинците трябва да изненадат врага си. Самият Зеленски каза, че няма да разкрива повече подробности в какъв етап е контранастъплението.

Успехът на тази военна операция зависи от това Украйна да уцели правилния момент на атаката, както и правилното място. През последните дни се наблюдава засилена военна активност в Запорожка област, но все още няма яснота дали именно там ще е основният удар на ЗСУ. Град Мелитопол е най-предвидимата цел на Киев, защото чрез превземането му Украйна ще прекъсне сухопътния коридор между Русия и окупирания Крим. Но поради това е и най-добре защитената зона от страна на руснаците.

През последните седмици ЗСУ увеличиха настъпателните си действия в няколко различни посоки на фронта, включително в Донбас, за да тестват руската отбрана и да разберат къде именно тя е най-слаба и може да бъде пропукана.

(Почти) невъзможната задача пред украинската армия

Руската армия имаше време през последните месеци да се укрепи и да подготви окупираните територии за активна отбрана. Русия изгради окопи и отбранителни линии, каквито не са виждани от Втората световна война насам. Тази дефанзивна система ще бъде изключително трудно да бъде пробита, защото е съставена от няколко линии на отбрана.

Офанзивата във военната стратегия винаги е по-трудна от отбраната и се очаква Украйна да даде повече жертви. По оценки от началото на пълномащабната инвазия съотношението на жертвите (убити и ранени) между Украйна и Русия е 1:2, но при тази контраофанзива може да бъде изравнено. Руските въоръжени сили се учат от грешките си във войната и в момента са много по-добре подготвени за водене на такава, отколкото в началото на непредизвиканата агресия. Обичайното военно правило е атакуващата сила да има числено превъзходство 3 към 1, за да успее да изпълни мисията си, но Украйна не разполага с такова.

Задачата пред ЗСУ ще е трудна, но не и невъзможна за изпълнение. Русия не разполага с достатъчно войници, за да защити цялата фронтова линия, а решаващ фактор е и елементът на изненадата. Погледнато исторически колкото и една отбранителна линия да изглежда непревземаема, тя винаги има слаби места. И сега Украйна трябва да ги открие. В началото на инвазията никой не очакваше и Киев да издържи повече от няколко дни, но именно там руската армия претърпя едно от най-унизителните си поражения.

Защо е важна победата

За Украйна победата е важна, защото на първо място ще освободи още свои територии от руската окупация. На второ място ще убеди за пореден път западните си съюзници, че предоставянето на оръжия носи реални резултати на бойното поле и осигурява сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа от бъдещи империалистични амбиции на Путин.

Една от причините за инвазията в Украйна е липсата на твърда реакция от западните големи сили при агресията на Путин първо в Грузия, а после и в Крим. САЩ и европейските държави трябваше да разберат с цената на кръвта на хиляди невинни убити в Украйна, че с диктаторски режим като този на Путин преговори и отстъпки не са възможни, а единствената стратегия за водене на „преговори“ е чрез военна сила. „Червените линии“, с които Кремъл многократно заплашваше НАТО, на практика не съществуват, защото Украйна получи танкове, HIMARS, Patriot, а до няколко месеца ще получи и изтребители F-16.

Победите на бойното поле за Украйна ще бъдат антидот срещу намаляваща политическа подкрепа в някои държави от Европа към Киев.

Поредна успешна контраофанзива за Украйна ще бъде и окончателният политически край на Путин, а може да бъде и физически такъв. Когато един диктаторски режим привидно изглежда най-непоклатим, както се в Русия се опитват да го представят в момента, тогава е и най-голям шансът той да рухне. А режимът на Путин вече е сериозно пропукан.

Закъсня ли офанзивата

Контраофанзивата на ЗСУ се провежда през юни по една проста причина: Украйна едва сега успя да получи необходимия минимум военна техника, за да атакува. Ръководителят на разузнаването Кирило Буданов заяви, че въоръжените сили на страната не могат оттук насетне да се забавят и с ден повече, защото всеки един ден означава още убити цивилни и още военни престъпления, извършени от окупаторите.

НАТО достави на Украйна модерни танкове, бронирани машини, ракети и боеприпаси, различаващи се драстично по качество от остарелите съветски, за да ѝ осигури предимство на бойното поле срещу руския агресор, но ЗСУ все още имат големи пропуски във военния инвентар. Украинското контранастъпление се нуждае от бързина, което означава светкавично преминаване през вражеските окопи и отбранителни линии, осеяни с мини. За тази цел офанзивата се нуждае от специални военни машини за обезвреждане на мини и експлозиви като американските M1150 Assault Breacher Vehicle. Имаше призиви към Вашингтон да изпрати именно такива на Киев, но американците не го направиха. Вместо това Украйна използва архаичната установка за разминиране УР-77 Метеорит (която е на въоръжение и в руската армия).

Голям недостатък за Украйна е и липсата на въздушно превъзходство. От месеци украинските войници биват обучавани в страни от НАТО за извършване на настъпателни действия, но по натовските стандарти в една успешна офанзива координирано участват пехота и авиация. Това беше и една от главните причини за неуспешния руски блицкриг в Киев – липсата на координация между отделните родове войски в извършването на общовойскови бой. Украйна има уверение, че ще получи изтребители F-16, но това със сигурност ще се случи след контраофанзивата, най-рано през есента. САЩ все още не са предоставили на Киев и ракети с голям обсег на действие, с които украинската армия може да разруши Кримския мост в окупирания полуостров. Не на последно място руската армия е по-многочислена от украинската. Руското военно командване не се интересува от живота дори на собствените си войници и ги изпраща на фронта като пушечно месо, докато за Украйна всеки един загубен живот е трагедия.

Въпреки че всички неизвестни в уравнението отново са против Украйна, тя се надява да спечели най-важната битка след Втората световна война. До няколко седмици ще стане ясно дали е успяла.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 147 гласа.

Свързани новини