Отидете към основна версия

4 426 73

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: Гешев сам си нахлузи въжето и оставаше само ВСС да му ритне столчето

  • надежда-
  • йорданова-
  • гешев-
  • всс-
  • прокурор

Главният прокурор изглежда стана непотребен и дори вреден за кукловодите си и решиха да го изхвърлят, а той премина в контраатака, казва бившият правосъден министър

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предсрочното освобождаване на Гешев беше естествено събитие. Повече от 3 години имахме за главен прокурор лице, което нямаше професионалните и нравствени качества за длъжността... Пред ФАКТИ по темата говори Надежда Йорданова – депутат от ПП-ДБ и бивш правосъден министър.

- Г-жо Йорданова, ВСС гласува освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, а президентът подписа указ. Това малка или голяма стъпка напред е в съдебната реформа?
- Това беше задължителна стъпка, защото г-н Гешев, меко казано, не бе на висотата на позицията си. И това беше предизвестено - още при избирането му ние ясно казахме, че той не бива да бъде главен прокурор. Доказа го и с действията и бездействията си в тези 3 години и половина като ръководител на държавното обвинение, и с арогантното си поведение, сякаш е политик и то от несистемна партия.

- Вие няколко пъти искахте оставката му, но без успех. Сега какво е различното?
- Принципно няма разлика. И аз привеждах доказателства за публичните изяви на г-н главния прокурор, които уронват престижа на съдебната власт, и ВСС сега направи същото. Нека обаче не забравяме, че това е борба, която ние водим от много години - за разграждане на тоталитарния модел на прокуратурата. А свалянето на Гешев е резултат и е брънка от много постижения в последните две години в тази посока, по които работихме заедно с останалите политически сили и с професионалните общности. Сред тях са закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда, приемането на механизма за контрол над главния прокурор, отнемането от него на бюрото за защита на свидетели. Накрая Гешев, след като остана без покровители, без бъдеще, започна да вади записи, които убедиха и най-невярващите, че държавното обвинение е оплетено до задушаване от външни зависимости. Г-н Гешев всъщност се саморазобличи пред цялото общество, сам си нахлузи въжето, така да се каже, и оставаше само ВСС да му ритне столчето.

- Защо вашите мотиви, с които искахте оставката му, се оказаха по-слаби от думите „политически боклук“?
- Не смятам, че са били по-слаби мотивите ми, просто цялостната конюнктура, както вече стана ясно, се е променила. Главният прокурор изглежда стана непотребен и дори вреден за кукловодите си и решиха да го изхвърлят, а той премина в контраатака. Мнозина казват - тези, които го избраха, са същите, които го и свалиха. Защото реваншизмът му, който не е правосъдие, се оказа неприемлив за всички.
Разбира се, не мога да изключа и възможността някои колеги от ВСС действително да са променили в негативна посока мнението си за него в тези 3 години и половина и вотът им за освобождаването му да е по собственото им вътрешно убеждение. Защото саморазобличилият се г-н Гешев е срам и за тях като професионалисти. Той е срам за цялата ни нация и предсрочното прекратяване на мандата му беше най-малкото, което можехме да направим - то беше задължително.

- Когато някой говори за „политически боклук“, вие обиждате ли се?
- Не се идентифицирам като част от „политически боклук“, защото цялата ми политическа и професионална биография е на светло и досега не съм видяла някой да хвърли петно по нея. Заедно с колегите си от моята формация съм отдадена на каузата България да бъде правова държава и в обществото да има усещане за справедливост. И не приемам каквито и да било упреци от хора с двойни стандарти, които не служат на правосъдието, а на себични политически интереси и всевъзможни зависимости, които постфактум се мъчат да разсичат.

- Как гледате на това, че ДПС изведнъж се оказаха много готови за конституционни промени? Запозната ли сте с техните предложения?
- Не са изведнъж готови, защото ДПС от миналата година имат проект за конституционни промени. В него има много допирни точки с нашите позиции за реформа на съдебната система и ние сме готови в рамките на конструктивна дискусия в парламентарната комисия за изменение на основния закон да ги обсъдим. Разбира се, заедно и с всички останали парламентарни партии. Защото, както неведнъж сме казвали, това е нужно не само защото трябва голямо мнозинство от 160 или 180 гласа, а и защото промените в Конституцията трябва да се извършват с максимална легитимност, да имат колкото се може по-голяма обществена подкрепа чрез колкото се може повече партии, които представляват различни избиратели.

- Ще заработи ли комисията за имунитетите в Народното събрание? Дебатът около нея е голям…
- Комисията е избрана, но е без ръководство. Защото на нея се гледа като на политически инструмент - опозицията иска да внуши, че ние ще разпъваме чадър над депутатите с поискан имунитет и отказват да я оглавят. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се оттеглихме от председателството ѝ тъкмо за да не сме в конфликт на интереси. В същата посока е и това, че тя е на паритетен принцип - не с брой депутати според големината на парламентарните групи, а по равно, по двама от всяка. И беше съвсем нормално тя да бъде оглавена от представител на формация, която не подкрепя правителството.
Надявям се още идната седмица да преодолеем тези спънки и комисията да заработи.

- Защо комисията си дава 1 месец срок. Все пак нали „пералнята“ има и къси програми?
- Не приемам упрека за “пералня”. Девет такива комисии по проучване на искания за имунитети имаме в последните 15 години. Срокът за работа на всяка е различен според обема на работа - досега всяка комисия е гледала по едно или две искания за имунитет. Нормалният срок от практиката е седмица за имунитет. Ние сега имаме 4, затова е месец. Освен това материалите по искането за имунитета на Бойко Борисов са стотици страници.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини