Last news in Fakti

16 Юни, 2023 12:59 4 411 73

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: Гешев сам си нахлузи въжето и оставаше само ВСС да му ритне столчето

  • надежда-
  • йорданова-
  • гешев-
  • всс-
  • прокурор

Главният прокурор изглежда стана непотребен и дори вреден за кукловодите си и решиха да го изхвърлят, а той премина в контраатака, казва бившият правосъден министър

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: Гешев сам си нахлузи въжето и оставаше само ВСС да му ритне столчето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предсрочното освобождаване на Гешев беше естествено събитие. Повече от 3 години имахме за главен прокурор лице, което нямаше професионалните и нравствени качества за длъжността... Пред ФАКТИ по темата говори Надежда Йорданова – депутат от ПП-ДБ и бивш правосъден министър.

- Г-жо Йорданова, ВСС гласува освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, а президентът подписа указ. Това малка или голяма стъпка напред е в съдебната реформа?
- Това беше задължителна стъпка, защото г-н Гешев, меко казано, не бе на висотата на позицията си. И това беше предизвестено - още при избирането му ние ясно казахме, че той не бива да бъде главен прокурор. Доказа го и с действията и бездействията си в тези 3 години и половина като ръководител на държавното обвинение, и с арогантното си поведение, сякаш е политик и то от несистемна партия.

- Вие няколко пъти искахте оставката му, но без успех. Сега какво е различното?
- Принципно няма разлика. И аз привеждах доказателства за публичните изяви на г-н главния прокурор, които уронват престижа на съдебната власт, и ВСС сега направи същото. Нека обаче не забравяме, че това е борба, която ние водим от много години - за разграждане на тоталитарния модел на прокуратурата. А свалянето на Гешев е резултат и е брънка от много постижения в последните две години в тази посока, по които работихме заедно с останалите политически сили и с професионалните общности. Сред тях са закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда, приемането на механизма за контрол над главния прокурор, отнемането от него на бюрото за защита на свидетели. Накрая Гешев, след като остана без покровители, без бъдеще, започна да вади записи, които убедиха и най-невярващите, че държавното обвинение е оплетено до задушаване от външни зависимости. Г-н Гешев всъщност се саморазобличи пред цялото общество, сам си нахлузи въжето, така да се каже, и оставаше само ВСС да му ритне столчето.

- Защо вашите мотиви, с които искахте оставката му, се оказаха по-слаби от думите „политически боклук“?
- Не смятам, че са били по-слаби мотивите ми, просто цялостната конюнктура, както вече стана ясно, се е променила. Главният прокурор изглежда стана непотребен и дори вреден за кукловодите си и решиха да го изхвърлят, а той премина в контраатака. Мнозина казват - тези, които го избраха, са същите, които го и свалиха. Защото реваншизмът му, който не е правосъдие, се оказа неприемлив за всички.
Разбира се, не мога да изключа и възможността някои колеги от ВСС действително да са променили в негативна посока мнението си за него в тези 3 години и половина и вотът им за освобождаването му да е по собственото им вътрешно убеждение. Защото саморазобличилият се г-н Гешев е срам и за тях като професионалисти. Той е срам за цялата ни нация и предсрочното прекратяване на мандата му беше най-малкото, което можехме да направим - то беше задължително.

- Когато някой говори за „политически боклук“, вие обиждате ли се?
- Не се идентифицирам като част от „политически боклук“, защото цялата ми политическа и професионална биография е на светло и досега не съм видяла някой да хвърли петно по нея. Заедно с колегите си от моята формация съм отдадена на каузата България да бъде правова държава и в обществото да има усещане за справедливост. И не приемам каквито и да било упреци от хора с двойни стандарти, които не служат на правосъдието, а на себични политически интереси и всевъзможни зависимости, които постфактум се мъчат да разсичат.

- Как гледате на това, че ДПС изведнъж се оказаха много готови за конституционни промени? Запозната ли сте с техните предложения?
- Не са изведнъж готови, защото ДПС от миналата година имат проект за конституционни промени. В него има много допирни точки с нашите позиции за реформа на съдебната система и ние сме готови в рамките на конструктивна дискусия в парламентарната комисия за изменение на основния закон да ги обсъдим. Разбира се, заедно и с всички останали парламентарни партии. Защото, както неведнъж сме казвали, това е нужно не само защото трябва голямо мнозинство от 160 или 180 гласа, а и защото промените в Конституцията трябва да се извършват с максимална легитимност, да имат колкото се може по-голяма обществена подкрепа чрез колкото се може повече партии, които представляват различни избиратели.

- Ще заработи ли комисията за имунитетите в Народното събрание? Дебатът около нея е голям…
- Комисията е избрана, но е без ръководство. Защото на нея се гледа като на политически инструмент - опозицията иска да внуши, че ние ще разпъваме чадър над депутатите с поискан имунитет и отказват да я оглавят. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се оттеглихме от председателството ѝ тъкмо за да не сме в конфликт на интереси. В същата посока е и това, че тя е на паритетен принцип - не с брой депутати според големината на парламентарните групи, а по равно, по двама от всяка. И беше съвсем нормално тя да бъде оглавена от представител на формация, която не подкрепя правителството.
Надявям се още идната седмица да преодолеем тези спънки и комисията да заработи.

- Защо комисията си дава 1 месец срок. Все пак нали „пералнята“ има и къси програми?
- Не приемам упрека за “пералня”. Девет такива комисии по проучване на искания за имунитети имаме в последните 15 години. Срокът за работа на всяка е различен според обема на работа - досега всяка комисия е гледала по едно или две искания за имунитет. Нормалният срок от практиката е седмица за имунитет. Ние сега имаме 4, затова е месец. Освен това материалите по искането за имунитета на Бойко Борисов са стотици страници.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха

    41 5 Отговор
    Бойко при Бай Ставри

    Коментиран от #40

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 2 Отговор
    мафията махна господин Гешев
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 зреене

    38 3 Отговор
    Ще я дръпна за носа!
  • 5 Истина

    63 9 Отговор
    Курвоооооооооо…..каква си долна. Бог да ви накажее, Левски ще се обърне от гроба като ви види.
  • 6 Анонимен

    81 1 Отговор
    Сарафов е избран за временен главен прокурор на мястото на Гешев. Подигравката с хората продължава. Сарафов веднага се обяви за морален, започна да говори агресивно и с тон и каза, че ще премахне всички зам. прокурори. Чистката си продължава. Освен това беше избран рекордно бързо, естествено случайно! Има ли глупави хора, които не осъзнават какво се случва?

    Коментиран от #12, #46

  • 7 ИОПЕ

    54 6 Отговор
    Надежда вие предадохте народа на МАФията - демек Винету - и ДПеевски
  • 8 Нахлузи

    50 2 Отговор
    Какъв изказ какъв интелект.
  • 9 Сащ са зло

    55 11 Отговор
    Поредната вещица слуга на Козяк, която с Петков-Василев щеше да изправя мутрата Борисов на съд преди година, с веднага се обединиха д него по поръчка от Посолството. Не казва нито дума за престъпленията на Петков-василев и Борисов. Вън американските агенти. Не им искаме войните!

    Коментиран от #13

  • 10 Ставри

    55 5 Отговор
    Леле! Колко е метафорична русата зелка....
    Сякаш не сме я видели колко я бива като министър. Излагация пълна! Сега се репчи с изнасиленото махане на Гешев. Натиснаха им копчето на ВСС и президента и вече огромен успех. Дъра- дъра!
  • 11 Гишев

    41 4 Отговор
    Много си смела. Но империята ще отвърне на удара.
  • 12 Поговорка

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Докато умните се наумуват - лудите се налудуват.
  • 13 Метаморфоза

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сащ са зло":

    какво се чудиш...
  • 14 Така се прави!

    41 7 Отговор
    Фашистки преврат в кадифена ръкавица - това става пред очите ни. И тази красавица е част от мафията, която окончателно превзе държавата и ще я ликвидира, без съмнение! Беззаконие, терор, цензура, манипулация и грабеж - честита ни демокрация, честити ни ценности!
  • 15 да да

    32 3 Отговор
    а ти само гнусна мисирка,също миришеш на запъртък....
  • 16 Ей овцо

    33 3 Отговор
    И сега сарафов ли получихме а?
    Ппбд сте прости ама прости извъртяха ви с 200
    Сега е въпрос на време кога ще. ви довършат свешници жалки за едната враст се продадохте и ще съжалявате жестоко ама ЧАО
  • 17 истина е

    41 2 Отговор
    Гешев в сравнение със Сарафов е като Майка Тереза !
  • 18 А ние

    31 4 Отговор
    ще титнеме Вашето столче, щото сте гнус,
    отврат.
  • 19 и тая

    28 4 Отговор
    кикимора е била министър на пра
  • 20 Красимир Петров

    34 4 Отговор
    Всички продажни медии не спират да лансират Дай България и тази па-ча
  • 21 Макробиолог

    33 2 Отговор
    Борисов и Пеевски/Доган/ по убави ли са от Гешев?А вие ,дето се появихте като анти ГЕРБ и ДПС ,а сега ги гушнахте и то очевидно по команда на амбасадата какви сте тогава?Ай закривай .
  • 22 верно

    12 2 Отговор
    3г. злобен и мазен, няма аналог и сигурно взема бело
  • 23 тони

    9 1 Отговор
    на правосъдието
  • 24 Българин

    23 1 Отговор
    На човек не му трябва много, напротив.Явно нашите богопомазани политици толкова плуват в щестлавието си ,че самите те се имат за господ, ние сме плебеи и е ясно какво следва нататък.Но , първите ще станат последни, а последните първи.Моля имайте това предвид и заживейте малко по скромно.Всички сме от майка раждани и всички отиват на едно място.Така че - смирете се.
  • 25 Европеец

    19 3 Отговор
    Подготвеният преврат преди 10 ноември по заръка на КГБ Е В ТОТАЛНА СИЛА! Корумпираните и преяли от власт и пари ДС агенти осъществяват плана за възстановяване на Руската зависимост! Една Германия , която винаги е държала на нас днес ни удря шамар и педопреждава ! В България няма опозиция , защото НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ! На власт са само гладните за власт и корумпираните за власт ! Младите през 90-те години които емигрираха и продължават и до днес напускат България защото няма ОПОЗИЦИЯ , ПРОКУРАТИРА , СЪД - всички които са по върховете на тези служби са назначени на квотен принцип от партиите в парламента!
  • 26 " Правистката"

    34 3 Отговор
    Сиросоидна въшка,корумпирана марионетка,затова ли го освободиха за две думи на кръст извадени от контекста.Вие сте позор драга, разградска фръцла.Сега удобния гл.прокурор ще преразгледа имунитетите,нямате срам!
  • 27 Макробиолог

    23 1 Отговор
    За сътуземците да поясним че Сорос си отгледа съдии и прокурори дори в САЩ и те пазят доказано корумпе като байДън а съдят Тръмп за измишльотини.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Защо

    23 2 Отговор
    избирате такива бе, защо
  • 30 Ква е

    28 4 Отговор
    тая смачкана лелка и защо въобще говори?
  • 31 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Калинчо, нещо много статии за Мис Пиги, хаха. Човек ще си помисли нещо
  • 32 Компира

    21 3 Отговор
    Събитията са безпрецедентни. Тази госпожа един ден ще виси на бесилка, помнете ми думата.
  • 33 Тази лизгунка

    33 5 Отговор
    е отвратителен мазньок при това много тъпа
  • 34 Голям зор

    20 0 Отговор
    Не се оправдавай,все ми е едно дали има главен или не.Фунаджииски лопати.
  • 35 Майора

    28 1 Отговор
    И какво стана Надке , махнахте Гешев , закрихте спец звената , олигарсите се завърнаха на бял конни лук ял , ни лук мирисали , оправдахте парите на Сорос , изпълнихте поръчката на олигарсите довели ви на власт! Жалки сте смес от мамини и таткови снчета , наследници нс комунисти и хора пт ДС , нищо не става от вас!
  • 36 Сиси

    17 1 Отговор
    Тази дама защо е толкова нацупена, нямате ли снимка където е усмихната?
  • 37 Наглецо

    18 1 Отговор
    Зъбавото прасе имало безупречна биография !?! Да се смееш ли,да плачеш ли ?
  • 38 Неприятната женица и марионетка на Козяк

    21 2 Отговор
    Тази нима смята след толкова нейни и на Пинокио лъжи, предателства на Козяк, че някой и вярва? Жено разкарай се доста неприятна си ни и приличаш на герой от куклено шоу!
  • 39 Тома

    5 5 Отговор
    Няма как да ни е мъчно за каскета който три години и половина се правише на луд и държеше чадъра на шефа си тиквата.Сега ще го видим при бай Ставри ако не избяга от страната а може и да получи инфаркт
  • 40 истина ти казвам

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха":

    А дано ама надали! Гарван гарвану око не вадиии! И тая със лисичата муцуна,да не мислиш че, не е блажила?
  • 41 ИВАН

    11 0 Отговор
    Пред очите ни се случват исторически събития - закриват една от най древните и могъщи със своята култура и идеи държава ... а тази гнусна жена е една от убийците на България.
  • 42 Засега безНадежна обстановка

    12 0 Отговор
    Важното е,че мафията си върна държавата и се подсмихва лукаво.Хвърли от черните запаси от черните каси да си върне надмощието.Доказа,че може да купи всеки,ако не може ще упражни натиск,компромати,платени протести и лъжеаргументи без доказателства с постоянно квичене на едно и също и заплахи за живота.Да си мислиш,че посолството поддържа и подкрепя съсипването на държавата, липсата на морал,поддържа корупция,безскрупулността и липса на ценности.Ей на" реформата "и законите които подготвят е да няма справедливост,а укрепване на корупцията и авоарите на олигарсите.
  • 43 Емо

    13 0 Отговор
    Проблема, който ще се отрази сериозно и на вас и на доверието към вас е, че го свалихте точно когато почна да прави нещо, и то даже точно това, което и вие искахте.
    Кое е принципното във вашата позиция - това, което искахте преди или обратното на него - това, което казвате сега?
    Въпросът навежда на мисълта, че това, което правите е конюнктурно, а не принципно.
  • 44 пенко

    12 0 Отговор
    С КАКВО - ТОЗИ ХИБРИД М/У ЛЮБЕНИЦА И УХИЛЕН ПЪПЕШ Е ДОПРИНЕСЛА ЗА БЪЛГАРИЯ !!! ХИЛИХИЛИ -НЕТО ---НЕ Е В ПОЛЗА НА НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН !!! "Дай Бе " - ПЛЯМПАНЕТО И - НЕ ПОМАГА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА !!!! МИСЛЯ ,ЧЕ НЕ Е ЮРИСТ !!! ЮРИДИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ Е ПРОИЗВЕЛ -ТОЛКОВА СГАН , ЧЕ ДЕКАНАТ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ - ТРЯБВА ДА БЪДАТ СВАРЕНИ ЖИВИ !!!!!!!!!
  • 45 Бай Ганьо

    15 0 Отговор
    Стига сте я цитирали тая нереализирана дружинна ръководителка. Нали беше министърка и за добър ден тръгна да се заканва на Каренин и тотално стана за смях. Тотално некадърна голяма бяла птица, ама не лебед...
  • 46 Емо

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Всички знаем какво се случва и всички сме против. Проблемът е, че не вземаме сопите и не изметем всичкия боклук, а това е, защото ни е страх да не се случи нещо. Протест само в почивен ден или след работно време, с КПП-та и с резрешения на общината не е протест.
  • 47 Алооо

    16 0 Отговор
    А защо ВСС не му ритна столчето преди това, защото работят на принципа на бутона "ENTER". Затова от глупави хора, мнения не искам..
  • 48 бай Иван

    9 0 Отговор
    Безнадеждо/ щото Надежда у тебе не видя/, Сарафов да не е по-добър от "обесения" Гешев.Ако това Ви беше реформата ,не мерси .Носи си я у вас. По-лошият вариант от Гешев главен прокурор е Сарафов главен прокурор.Знаех,че това да се направи реформа от деснолеви жълтопаветници които същевременно са и много умнокрасиви не става .Е поредният пример .Сарафов главен прокурор вместо в ареста .Тони Сладоледа шеф на гранична полиция. Рашков го беше пратил с едно куче на граничната бразда като изключително ценен кадър на МВР / да тръгне дет се вика от нулата / и лека полека за няколко месеца от браздата ,на пагона на генерал му туриха звездата.Сега въпроса е къде и на каква позиция ще назначат кучето от наряда.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Lоста

    9 1 Отговор
    Рядко съм усещал такаова отвращение от начин мислене и изразяване като от това сметище. Подмяна и наглост!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 екстра

    3 0 Отговор
    наде утървахте киро и буда от пансоонат у врачанския голема я изиграхте кога ви назначаваше каскета одехте с торбите и целивахте ръка сега пък сам се обесил като рипна срещу боклучако стана несгоден
  • 53 ДЪРТ

    7 1 Отговор
    браво Надежда и ти си една ,,надежда върнахте държавата на крадливите
  • 54 # идиоти вън

    6 0 Отговор
    Гледам ги ППиДБ са в еурофория, тя и високата скорост я предизвиква, а бат ви Бойко ги качи на 200.
  • 55 Оставка!

    11 1 Отговор
    Ха-ха! И вие като Гешев сами ди надянахте въженцето, а ГЕРБ ще ви ритнат столчето, когато решат, че ги устройва. Само че още не сте го разбрали и се радвате гламаво на пирова победа. Толкова глупост и посредственост излъчвате, че чак ме е срам заради вас. Не ставате! Оставка и нови избори!
  • 56 Другарко Йорданова

    9 1 Отговор
    Всичко с махането на прокурора и назначаването на заместника му е един цирк, театър или всичко каквото си помислите за да залъжат, че нещо се прави. Всичко си е по старому. Щом не сте забелязали и вие участвате в залъгването.
  • 57 Пха ха ха ха

    5 1 Отговор
    И твоето въже е приготвено
  • 58 ганев

    6 0 Отговор
    УУУУ ТАЗ КОЛКО Е АЛЧНА И ЗЛОБНА....А ДАНО ПОЧЕРПИ ЖИТО ЗА СЕБЕ СИ
  • 59 Да ни е честит..

    1 0 Отговор
    Новия главен прокурор..а доколко гешев сам си сложи въжето на шията..вие от 3 години само това правите...сега вече всичко ще е по мед и масло..един вид..ще си крадете...не ..че сте преставали...и никои няма да ви закача.
  • 60 Йорданова,

    4 0 Отговор
    и ти ли сама си нахлузваш мекия на мравояда. Ако не беше веща в нахлузването още щеше да си секретарка.
  • 61 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Надежда Йорданова трябва да е главен прокурор! Много компетентна и всичко около това!
  • 62 тя сама

    4 0 Отговор
    си нахлузи с мерак ...Не чака да го лапни някой друг....
  • 63 читател

    3 1 Отговор
    Бързат престъпниците. Страх ги е че народа може да се надигне. Какъв е професионалния опит на Мисс Пиги? Всички знаем че Радев закопня за свалянето на Гешев когато Гешев повдигна въпроса за родоотстъпничество на г-н пРезидента. Мафията е вездесъща и Надежда Йорданова е техния говорител.
  • 64 анонимен

    4 0 Отговор
    Мдаааа,ВСС ритна столчето на Гешев, а с избора на Сарафов пусна ППДБ на бобслея да се пързаля.
  • 65 измета

    1 1 Отговор
    Сега сещам ,когато Бай-дън махна главния прокурор на Украина .Нещо маи ще се случи, да но не окървяват България Бог да е с нас.Туку така не се сменя преждевременно прокурор на една държава пък била то колония.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Мдааа

    4 0 Отговор
    Хубаво ВСС му ритна столчето и к"во" стана, кого избраха? От трън та на глог. Сега онемели стоят всички. Президентството след бързият УКАЗ и то се умълча. Задкулисието Ви изпързаля всички!!! Щото сте много начетени и умни...
  • 68 1253

    2 0 Отговор
    Много жалко и унизително за Българския народ когато махаленска клюкарка без доказани професионални юридически способности, с ниска етика и морал, с липсващ интегритет, с арогантна селска натура и култура,да дава оценнка за професионалните качества на Гн.Гешев. От кога търсенето на криминална отговорност на престъпници подвизаващи се като Български политици е груба намеса във законодателната власт на България?
  • 69 1253

    2 0 Отговор
    Конгресмена от Демократическата партия Майърс, който беше изгонен от Конгреса през 1980 г. и излежа присъда в затвора, след като взема подкупи от агент на ФБР под прикритие като част от разследването на ABSCAM, също беше осъден във вторник на три години надзор след освобождаване и осъден да плати 100 000 долара в глоби, се казва в прессъобщението. Американският прокурор Жаклин Ромеро каза в изявление.
    „Този обвиняем използва своята политическа позиция, познаване на процеса и връзки, за да уреди избори за предпочитаните от него кандидати, което демонстрира наистина явно незачитане на законите, които управляват нашите избори. Сега той ще прекара 30 месеца в затвора като наказание за престъпленията си.
  • 70 1253

    0 0 Отговор
    Републиканския законодател ,конгресмен Джордж Сантос от Ню Йорк беше арестуван на 9 Май 2023 и изпратен във Федералем Затвор/Арест със 13 обвинения за федерални криминални престъпления- 7 пъти измами с трансфер на пари, 3 пъти за пране на пари, един път за кражба на държавно-общественни пари, и два пъти за даване на неверни-фалшиви лични имущественни декларации
  • 71 егати

    2 0 Отговор
    А на тебе бульо който не е поискал само той не ти го е нахлузил.(въжето де:)
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 това наде

    1 0 Отговор
    си отваря и задваря бонбонейката за спорта....