Отидете към основна версия

2 906 22

Украйна поиска незабавното задържане на човека на Путин в Кавказ

  • украйна-
  • кавказ-
  • русия-
  • война-
  • азербайджан-
  • армения-
  • олигарх-
  • владимир путин-
  • миротворец-
  • рубен варданян

Той е един от най-богатите хора в Русия и демонстративно отказа да осъди военната агресия срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският олигарх Рубен Варданян, който управлява сепаратистската администрация в Карабах, е внесен в списъка на лица със статут на “подлежащи на незабавно задържане и предаване на правоохранителните органи на Украйна или държави-членки на НАТО”.

Гореспоменатия статус Варданян получава през изминалата събота, на 17 юни 2023 г. Олигархът е внесен в базата данни на НПО “Миротворец”, което се специализира в изследване на потенциалните съучастници на руската агресия срещу Украйна. Според анкета, към която могат да бъдат причастни и украинските специални служби, внасянето на Рубен Варданян в черния списък е обосновано с това, че е заемал длъжности във “висшето ръководство на системообразуваща руска компания, която е въвлечена в материалната (транспортна, логистична и др.) подкрепа за действията, които подриват или заплашват териториалната цялостност, суверенитета и независимостта на Украйна”.

„Центърът „Миротворец“ моли правоприлагащите органи да разглеждат тази публикация на уебсайта ни като изявление за извършване от този гражданин на умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния правов ред, както и други правонарушения”, алармираха от НПО-то.

Варданян, Кремъл и „вторият фронт” в Кавказ

Така нареченото правителство на Карабах, чиято територия де юре е част от Република Азербайджан, но частично е окупирана от проарменски и проруски сепаратисти, подкрепяни от Кремъл, бе ръководено от руския милиардер от арменски произход Рубен Варданян от ноември 2022 г. до февруари 2023 г. Но дори и след като напусна този пост, Варданян продължава да създава пречки за постигането на мира в Карабах.

На фона на усилията на ЕС и САЩ да осигурят мирно уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан по казуса “Карабах”, който е частично окупиран от проруските сепаратисти, Рубен Варданян, представляващ интересите на Кремъл, призоваваше своите съплеменници да хванат оръжие в края на май 2023 г. В речта си на митинг на 9 май 2023 г. в гр. Ханкенди олигархът за пореден път настоя за необходимостта от присъствието в региона на руски военен контингент, който американският в. The Wall Street Journal (WSJ) нарича “инструмент за запазване на влиянието на Путин в Южен Кавказ”.

„Варданян, един от най-богатите хора в Русия, е близък до Путин…”, пише The Washington Times. Изданието припомня, че той е обвиняван в “пране на пари чрез офшорни компании и превеждане на средства на влиятелни приближени на Путин“. Според американския вестник, Варданян има връзки и в Техеран, който оказва подкрепа на Москва в редовните обстрели на Украйна: „Връзките му с Иран могат да бъдат проследени чрез руската Фондация “Горчаков”, която организира събития в различни страни, вкл. Армения, с участието на одобрени от правителството спикъри от Техеран“.

Санкционните провали

Варданян е известен и с разследването на Консорциума на разследващи журналисти The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) за неговата компания “Тройка Диалог” (скандалът стана известен като Перачницата “тройка”) и ролята ѝ в създаването на офшорни мрежи. Заради скандала още през 2019 г. инициативата за налагане на санкции срещу Варданян като един от сътрудниците на Кремъл беше лансирана от 22-ма евродепутати. По-късно, през 2022 г., 46-ма членове на Конгреса на САЩ призоваха за персонални санкции срещу него. Припомняме, че украинските власти включиха Варданян в санкционния списък на страната още през есента на 2022 г., когато съответния указ подписа президентът на Украйна Володимир Зеленский.

Оправдавайки агресора

В публичните си изяви бившият ръководител на сепаратистката администрация на Карабах предпочита да премълчава агресията на Путин срещу Украйна - по този начин той действа като съучастник в престъпленията на военнопрестъпника от Кремъл. Ярък пример за това е интервюто му за предаването на британската телевизия BBC HARDtalk от януари 2023 г., когато все още е начело на Карабах. Тогава Варданян демонстративно отказа да осъди военната агресия срещу Украйна. На всичкото отгоре, още през май 2023 г. той обявява за „безсмислено“ да се говори за геноцид срещу украинската нация.

Бездействието на партньорите на Киев

Меко казано, предизвиква учудване късогледството на международните обществени институции, които се борят с поддръжниците на Кремъл, въвлечени във войната срещу Украйна. И то, напук на факта, че той може да се счита за помагач на Путин и проводник на интересите му в Кавказ. Варданян може спокойно да бъде смятан и за един от спонсорите на продължаващите убийства на украинци.

Въпреки че правителството на Украйна включи бившия лидер на Карабах в санкционния си списък още през октомври 2022 г., западните партньори на Киев все още не последваха примера на Киев. Остава само да се надяваме, че на фона на сегашните усилия на Рубен Варданян да запази позициите на Путин в Южен Кавказ, “заслугите” на това кремълско протеже най-накрая ще бъдат оценени подобаващо не само от Киев, но и от Брюксел и Вашингтон.

Игор ЧАЛЕНКО, политолог, ръководител на Центъра за анализ и стратегии (Киев, Украйна)

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.

Свързани новини