Отидете към основна версия

3 867 57

Проституцията с патриотизма: Хей, пилон ти роден наш!

  • пилон-
  • патриотизъм

Подражаваме на простотията и тиранията по света, написа във фейсбук Григор Лилов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съществува една популярна песен, чието авторство и досега не се знае: „Хей, поле широко, хей, Балкан ти роден наш”. Според едната версия е заимствана някога от украинския етнос, според друга версия от комунистическите времена – била партизански химн, според трета – идвала още от времената на хайдути и чети, сражавали се за освобождението на България.

Съвременната ѝ свръхпатриотична интерпретация е „Хей, Пилон ти роден наш!”.

Новият пилон ще е на Роженските поляни в Родопите. Пореден пилон от кампанията да осеем Родината ни с пилони с родното знаме и така да се себедокажем и да се самопохвалим като народ и общество колко сме велики.

Първият такъв пилон беше издигнат край Разлог преди повече от петилетка. Предизвика почти неземна гордост и пориви от неистов патриотизъм с 40-те си метра височина и огромния трибагреник на него.

Вижте „гордостта” в наши дни. Гол и самотен колец, побит насред полето – обект на почуда какво търси там. Колец, който не дава плод, не ражда, не хвърля сянка от зеленина…

Пилонът на Роженските поляни ще е повод за още по-грамадна гордост и и още по-грамаден изблик на патриотизъм. Както е написано в сайта "Пилон Рожен" (цитат): „Пилон Рожен ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!”

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето", с подкрепата на куп държавни институции и организации и под патронажа на президента. Ще отбележа, че освен с пилони фондацията иначе се занимава и с много смислени инициативи, като организира редица народни събори в Пирин и на Роженски поляни.

Подозирам, че пилоните не са нейна идея, а на властта.

Преди 8 години на всички погранични пунктове бяха побити високи пилони с трибагреника ни. Съседите не ни обърнаха внимание и не се впечатлиха с изключение на Македония. На Гюешево те като контра издигнаха 30-метров пилон с македонското знаме. България им отвърна с нокдаун от 45-метров пилон. Скопие побесня, запретна ръкави и се зае да гради 60-метров пилон, който да нокаутира нашия. (давам снимка).

Сега Роженския пилон по замисъл трябва да тури в джоба си всички европейски пилони със своята височина от 111 метра, а и всички по света с надморската височина, на която е изграден. Всички по света обаче няма да може – в Хималаите и Тибет има няколко международни летища със скромни по размери пилони, но иначе са на надморска височина, недостижима за българските върхове.

111-те му метра са избрани заради нумерологията – единицата като начало и освен това символизират площта на България.

В основите вече започна да се излива бетон.

Не е на държавна земя, а на частна. Така е според кадастъра: "Поземлен имот 67965.6.75, област Смолян, община Смолян, с. Соколовци, м. КАРТЪЛА, вид собств. Частна, вид територия Земеделска, категория 10, НТП Ливада, площ 2232 кв. м".

Но цялата местност от време оно си е била държавна – и при капитализма, и при социализма. В дивия ни преход е оформена по неясен и досега начин като частна. Не е само този парцел - в края на поляните изникнаха вилички, а и едно "замъче" неизвестно как също кацна там.

Според законите и правилата дори и да е частна ливадата, на нея не може да строи, ако държавата не даде разрешение. Дала го!

Те това е родният патриотизъм: да се радваш и гордееш с пилона и трибагреника и да се правиш на сляп за разграбването на, как беше, „Хей, Балкан ти роден наш”. Защото в песента Балкана и полето не са Стара планина, респективно например Софийското поле, а събирателно понятие за родните планини, за родните равнини, за Родината.

Те това е родният патриотизъм, понеже освен бетона и кофража за него всичко останало ще е чуждестранно. Стоманената конструкция се изработва в Турция, огромното знаме с площ над 1 декар – 1110 кв. метра, също се шие там.

Параметри на „чудото”:

• Вuсочuна – 111 м

• Дuаметър на основата – З м

• Диамeтъp на върха – 0.75 м

• Тегло – 110 тона

• Конструкция – 13 секции с gължuна om 8 go 12 метра

• Транспорт – З uзвънгабаритни композиции u 8 стандартни тира

• Монтаж – Вuсочuнен кран 350 тона със 120 м стрела

• Флаг – 1110 kв.м с размерu 41,11 х 27 м

Освен идиотщината да се загрози планината, пилонът ще е символ на идиотското безсмислено „патриотарство” на много хиляди и хиляди българи, насърчаван от държавата според принципа й: „на гол тумбак – чифте пищови”.

А има с какво да се гордеем, но не се гордеем с него.

Например на връх Свети Дух, извисил се над Роженските поляни, е националната астрономическа обсерватория (1759 метра надморска височина вместо 1430 метра на пилона) – най-голямата в Югоизточна Европа и на Балканите.

Ще посоча, че изграждането на обсерваторията – телескопите ѝ, и досега остават най-голямата еднократна научна инвестиция, правена някога в историята на българската държава.

В нея например през 2010 г. научен колектив от български учени и от още няколко държави приложи принципно нов метод в астрономията и откри екзотична извънслънчева планета - WASP-3b. И май са първите в света, открили такъв обект, а методът вече е утвърден като значим в науката.

Обаче тази обсерватория не е повод за „патриотизъм” и радост на „патриотарството”. Финансирането на проекта, който споменах, беше с пари от ЕС, понеже у нас нито фондации, нито държавата се грижат за истинските постижения, за истинския патриотизъм.

За обсерваторията постоянно не достигат средства – сградите са в окаяно състояние, покривите са пробити и капките вода падат не само по подовете, но и по научна апаратура. Учените със собствени сили и средства кърпят положението. Цената на ремонта е 800 000 лева срещу 1 милион стойност на пилона. Сега уж са обещани, но се дават на час по лъжичка.

Те това е българското "патриотарство"! Пилон вместо обсерватория, пилон вместо наука!

Също наблизо, на връх Снежанка е телевизионната кула, която по параметри слага в малкото си джобче пилона. Вместо на 1430 метра надморска височина, върхът е на 1925.8 метра, вместо височина от 111 метра пилон, кулата е с височина 156 метра. От кафе панорамата на върха ѝ гледката е неповторима.

Развейте байрака на нея, бе джанъм, вместо да харчите пари бадева!

Родният патриотарин никога няма да забележи как неговият държавно-фондационен "патриотизъм" мачка обикновените хора като техника на кулата инж. Атанас Поппалов.

Мачка ги, защото му беше отказано пенсиониране за втора категория труд – и от НОИ, и от съдилищата у нас. По правилата работещите над 2000 метра надморска височина се водят в нея. Поппалов има 40 години стаж на кулата и съоръженията ѝ. Не му признават 2000-те метра заради основното му работно място: първият пръстен на кулата с 74.60 метра височина е на надморско равнище от 2000 метра и 60 сантиметра – т.е. не му достигат 40 см за цял метър.

Те това е "патриотарството" - да се тупаш в гърдите с пилон вместо с достойнството на труда!

Кочината, която е България, българското "патриотарство" никога не забелязва. То се задоволява и е доволно да има пилон вместо да получи добро настояще за себе си и народа и добро бъдеще за децата ни.

Пилонът на Рожен е поредният израз на тъпоумните паметници – бетонни грамади от времената на комунизма, с които е осеяна Родината ни. Той израз на тъпоумието на пропагандата, намираща добра почва в нежелаещия да мисли гражданин - „патриотар”, както го наричам. Той е скритият комплекс на малоценност на нация и неин елит, на нейна фиктивна държавност и белег на живеещия все още в нас авторитаризъм.

Понеже никъде в развития демократичен свят не издигат идиотски пилони.

Има един такъв във Финландия – с метър под Роженския, но той е в тематичен парк на държави от ЕС и знамената им. Има и един, който го сочат в САЩ. Градът е Шейбоган на брега на езерото Мичиган. Известен е с наденичките си и вятърните електроцентрали. На националния празник на 4 юли 2019 г. някой се е присетил да сложи звездния американски флаг да се вее на върха на една от перките на кулите, но след празника го свалили.

Всички останали пилони-рекордьори са в държави от третия и четвърти свят, по правило с авторитарни режими или имитации на демокрации.

Има ли изненадани – не!

А защо тогава, дами и г-да "партиотари”, дами и господа властници, опекунстващи строежа, се тупате в гърдите и ни внушавате и ние да се тупаме в гърдите с пилона на Рожен?

Битката за „най-най пилон” е като конкуренция за изпълнение на танц на пилон – не е е никакъв патриотизъм, а е неговата проституция!

Справка за рекордните пилони в света

*** 221,52 метра – Кайро, Египет

*** 175 метра – 3 бр. пилони в Петербург със знамето на руския император Петър І, на Руската империя и червеното комунистическо знаме – всяко с размерите на половин футболно игрище. Бяха издигнати завчера, на 17 юни в присъствието на Владимир Путин, наблюдавал церемонията от яхтата си. Днес заради излезлия вятър са свалени.

*** 171 метра – Джеда, Саудитска Арабия

*** 165 метра – Душанбе, Таджикистан

*** 160 метра – Кинджон, Северна Корея

*** 150 метра – Техеран, Иран

*** 133 метра - Ашхабад Туркменистан

И т.н., и т.н.

(Текстът е от фейсбук страницата на Григор Лилов, снимката-също)

.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.

Свързани новини