Last news in Fakti

19 Юни, 2023 18:50 3 849 57

Проституцията с патриотизма: Хей, пилон ти роден наш!

  • пилон-
  • патриотизъм

Подражаваме на простотията и тиранията по света, написа във фейсбук Григор Лилов

Проституцията с патриотизма: Хей, пилон ти роден наш! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съществува една популярна песен, чието авторство и досега не се знае: „Хей, поле широко, хей, Балкан ти роден наш”. Според едната версия е заимствана някога от украинския етнос, според друга версия от комунистическите времена – била партизански химн, според трета – идвала още от времената на хайдути и чети, сражавали се за освобождението на България.

Съвременната ѝ свръхпатриотична интерпретация е „Хей, Пилон ти роден наш!”.

Новият пилон ще е на Роженските поляни в Родопите. Пореден пилон от кампанията да осеем Родината ни с пилони с родното знаме и така да се себедокажем и да се самопохвалим като народ и общество колко сме велики.

Първият такъв пилон беше издигнат край Разлог преди повече от петилетка. Предизвика почти неземна гордост и пориви от неистов патриотизъм с 40-те си метра височина и огромния трибагреник на него.

Вижте „гордостта” в наши дни. Гол и самотен колец, побит насред полето – обект на почуда какво търси там. Колец, който не дава плод, не ражда, не хвърля сянка от зеленина…

Пилонът на Роженските поляни ще е повод за още по-грамадна гордост и и още по-грамаден изблик на патриотизъм. Както е написано в сайта "Пилон Рожен" (цитат): „Пилон Рожен ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!”

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето", с подкрепата на куп държавни институции и организации и под патронажа на президента. Ще отбележа, че освен с пилони фондацията иначе се занимава и с много смислени инициативи, като организира редица народни събори в Пирин и на Роженски поляни.

Подозирам, че пилоните не са нейна идея, а на властта.

Преди 8 години на всички погранични пунктове бяха побити високи пилони с трибагреника ни. Съседите не ни обърнаха внимание и не се впечатлиха с изключение на Македония. На Гюешево те като контра издигнаха 30-метров пилон с македонското знаме. България им отвърна с нокдаун от 45-метров пилон. Скопие побесня, запретна ръкави и се зае да гради 60-метров пилон, който да нокаутира нашия. (давам снимка).

Сега Роженския пилон по замисъл трябва да тури в джоба си всички европейски пилони със своята височина от 111 метра, а и всички по света с надморската височина, на която е изграден. Всички по света обаче няма да може – в Хималаите и Тибет има няколко международни летища със скромни по размери пилони, но иначе са на надморска височина, недостижима за българските върхове.

111-те му метра са избрани заради нумерологията – единицата като начало и освен това символизират площта на България.

В основите вече започна да се излива бетон.

Не е на държавна земя, а на частна. Така е според кадастъра: "Поземлен имот 67965.6.75, област Смолян, община Смолян, с. Соколовци, м. КАРТЪЛА, вид собств. Частна, вид територия Земеделска, категория 10, НТП Ливада, площ 2232 кв. м".

Но цялата местност от време оно си е била държавна – и при капитализма, и при социализма. В дивия ни преход е оформена по неясен и досега начин като частна. Не е само този парцел - в края на поляните изникнаха вилички, а и едно "замъче" неизвестно как също кацна там.

Според законите и правилата дори и да е частна ливадата, на нея не може да строи, ако държавата не даде разрешение. Дала го!

Те това е родният патриотизъм: да се радваш и гордееш с пилона и трибагреника и да се правиш на сляп за разграбването на, как беше, „Хей, Балкан ти роден наш”. Защото в песента Балкана и полето не са Стара планина, респективно например Софийското поле, а събирателно понятие за родните планини, за родните равнини, за Родината.

Те това е родният патриотизъм, понеже освен бетона и кофража за него всичко останало ще е чуждестранно. Стоманената конструкция се изработва в Турция, огромното знаме с площ над 1 декар – 1110 кв. метра, също се шие там.

Параметри на „чудото”:

• Вuсочuна – 111 м

• Дuаметър на основата – З м

• Диамeтъp на върха – 0.75 м

• Тегло – 110 тона

• Конструкция – 13 секции с gължuна om 8 go 12 метра

• Транспорт – З uзвънгабаритни композиции u 8 стандартни тира

• Монтаж – Вuсочuнен кран 350 тона със 120 м стрела

• Флаг – 1110 kв.м с размерu 41,11 х 27 м

Освен идиотщината да се загрози планината, пилонът ще е символ на идиотското безсмислено „патриотарство” на много хиляди и хиляди българи, насърчаван от държавата според принципа й: „на гол тумбак – чифте пищови”.

А има с какво да се гордеем, но не се гордеем с него.

Например на връх Свети Дух, извисил се над Роженските поляни, е националната астрономическа обсерватория (1759 метра надморска височина вместо 1430 метра на пилона) – най-голямата в Югоизточна Европа и на Балканите.

Ще посоча, че изграждането на обсерваторията – телескопите ѝ, и досега остават най-голямата еднократна научна инвестиция, правена някога в историята на българската държава.

В нея например през 2010 г. научен колектив от български учени и от още няколко държави приложи принципно нов метод в астрономията и откри екзотична извънслънчева планета - WASP-3b. И май са първите в света, открили такъв обект, а методът вече е утвърден като значим в науката.

Обаче тази обсерватория не е повод за „патриотизъм” и радост на „патриотарството”. Финансирането на проекта, който споменах, беше с пари от ЕС, понеже у нас нито фондации, нито държавата се грижат за истинските постижения, за истинския патриотизъм.

За обсерваторията постоянно не достигат средства – сградите са в окаяно състояние, покривите са пробити и капките вода падат не само по подовете, но и по научна апаратура. Учените със собствени сили и средства кърпят положението. Цената на ремонта е 800 000 лева срещу 1 милион стойност на пилона. Сега уж са обещани, но се дават на час по лъжичка.

Те това е българското "патриотарство"! Пилон вместо обсерватория, пилон вместо наука!

Също наблизо, на връх Снежанка е телевизионната кула, която по параметри слага в малкото си джобче пилона. Вместо на 1430 метра надморска височина, върхът е на 1925.8 метра, вместо височина от 111 метра пилон, кулата е с височина 156 метра. От кафе панорамата на върха ѝ гледката е неповторима.

Развейте байрака на нея, бе джанъм, вместо да харчите пари бадева!

Родният патриотарин никога няма да забележи как неговият държавно-фондационен "патриотизъм" мачка обикновените хора като техника на кулата инж. Атанас Поппалов.

Мачка ги, защото му беше отказано пенсиониране за втора категория труд – и от НОИ, и от съдилищата у нас. По правилата работещите над 2000 метра надморска височина се водят в нея. Поппалов има 40 години стаж на кулата и съоръженията ѝ. Не му признават 2000-те метра заради основното му работно място: първият пръстен на кулата с 74.60 метра височина е на надморско равнище от 2000 метра и 60 сантиметра – т.е. не му достигат 40 см за цял метър.

Те това е "патриотарството" - да се тупаш в гърдите с пилон вместо с достойнството на труда!

Кочината, която е България, българското "патриотарство" никога не забелязва. То се задоволява и е доволно да има пилон вместо да получи добро настояще за себе си и народа и добро бъдеще за децата ни.

Пилонът на Рожен е поредният израз на тъпоумните паметници – бетонни грамади от времената на комунизма, с които е осеяна Родината ни. Той израз на тъпоумието на пропагандата, намираща добра почва в нежелаещия да мисли гражданин - „патриотар”, както го наричам. Той е скритият комплекс на малоценност на нация и неин елит, на нейна фиктивна държавност и белег на живеещия все още в нас авторитаризъм.

Понеже никъде в развития демократичен свят не издигат идиотски пилони.

Има един такъв във Финландия – с метър под Роженския, но той е в тематичен парк на държави от ЕС и знамената им. Има и един, който го сочат в САЩ. Градът е Шейбоган на брега на езерото Мичиган. Известен е с наденичките си и вятърните електроцентрали. На националния празник на 4 юли 2019 г. някой се е присетил да сложи звездния американски флаг да се вее на върха на една от перките на кулите, но след празника го свалили.

Всички останали пилони-рекордьори са в държави от третия и четвърти свят, по правило с авторитарни режими или имитации на демокрации.

Има ли изненадани – не!

А защо тогава, дами и г-да "партиотари”, дами и господа властници, опекунстващи строежа, се тупате в гърдите и ни внушавате и ние да се тупаме в гърдите с пилона на Рожен?

Битката за „най-най пилон” е като конкуренция за изпълнение на танц на пилон – не е е никакъв патриотизъм, а е неговата проституция!

Справка за рекордните пилони в света

*** 221,52 метра – Кайро, Египет

*** 175 метра – 3 бр. пилони в Петербург със знамето на руския император Петър І, на Руската империя и червеното комунистическо знаме – всяко с размерите на половин футболно игрище. Бяха издигнати завчера, на 17 юни в присъствието на Владимир Путин, наблюдавал церемонията от яхтата си. Днес заради излезлия вятър са свалени.

*** 171 метра – Джеда, Саудитска Арабия

*** 165 метра – Душанбе, Таджикистан

*** 160 метра – Кинджон, Северна Корея

*** 150 метра – Техеран, Иран

*** 133 метра - Ашхабад Туркменистан

И т.н., и т.н.

(Текстът е от фейсбук страницата на Григор Лилов, снимката-също)

.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 7 Отговор
    Пилонът ще служи като прелитнат на ниско Херкулесите, родните изедници да се ловят за колесника в движение.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хейййй пилон

    20 11 Отговор
    Ти роден нашшшшш
  • 4 мвро

    38 30 Отговор
    Мега пилонът не е нищо друго, освен подигравка с флага.
  • 5 СССР

    19 35 Отговор
    Пилонът се издига от нашият верен другар Симеон Караколев - чобанин и овцевъд номер едно на Заддунайская! Мутрофанова се гордее с него, но.....капейки акончились и се наложи да събира деньги от баламите!
  • 6 Исторически парк

    50 20 Отговор
    СОРОСИТЕ МРАЗЯТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! ЗА ТЯХ ВСИЧКО Е ПАРИ!
  • 7 Росен

    39 9 Отговор
    А на цар Самойл светнат ли му още очите?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдааа

    34 22 Отговор
    ГанYo е рядко комплексирано същество.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ундердог

    30 15 Отговор
    Всичко започва на енергийно ниво. Така че идеята за пилона е чудесна. Глави пълни с материалистически клишета не могат да го проумеят това!

    Коментиран от #32

  • 13 Пич

    39 17 Отговор
    Този Григор Лилов , въобще , ама хич не се прави на кретен !!! Много обичам някой , който не се чувства българин , да ни ругае знамето !!! А вие.....???!!! Впрочем , не го чух да ругае джендърските знамена !!!
  • 14 Русофил

    30 13 Отговор
    Американски проститутки, които се опитват да унищожат всичко българско ще му говорят за проституция!

    Коментиран от #25

  • 15 Ивелин Михайлов

    31 7 Отговор
    Ппдебъ в момента усилено лобират за събарянето на българския флаг от пилона!
  • 16 Исторически парк

    33 8 Отговор
    Ако беше джендърското знаме всички сороси щяха да обясняват как това е най великият проект в света!
  • 17 Шолц

    22 14 Отговор
    Дайте направо 260 м да е по-висок от Майнфлинген, ама там е атомният часовник от който се сверяват радиочасовниците в Европа, а тук простотията се сравнява са самата себе се.
  • 18 Ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааа":

    Живото доказателство.
  • 19 Милен

    24 5 Отговор
    Какво се оплаква другарят Лилов туй да не му е комунизма, че да се строят разни обсерватории и телевизионни кули, сега е демокрация и всеки може да си тури пилон където иска 😂
  • 20 Българин

    17 14 Отговор
    СЪБУДЕТЕ СЕ! КИРИЛ ПЕТКОВ Е НАРЕДИЛ СЪБАРЯНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ ОТ РОЖЕН С МОТИВЪТ, ЧЕ НЕ БИЛ ЕКОЛОГИЧЕН!

    Коментиран от #22

  • 21 Факт

    25 15 Отговор
    Освен идиотщината да се загрози планината, пилонът ще е символ на идиотското безсмислено „патриотарство” на много хиляди и хиляди българи, насърчаван от държавата според принципа й: „на гол тумбак – чифте пищови”.......за обсерваторията просто е обидно. Пропаднала държава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абсурдистан

    21 4 Отговор
    Ситуацията ми прилича на един дембелин с огромно шкембе, на което си бе татуирал образа на Левски!
  • 25 Нали

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил":

    Друго си е да има миличка на държавна поляна а за обсерваторията да няма пари за един ремонт. После ще хапнем по две кебапчета , ще тропнем порции и всичко наред.
  • 26 Ако за един кубичен километър простотия

    14 8 Отговор
    Даваха по 1 стотинка, българският патриотар щеше да е мултимилионер в зелено.

    Коментиран от #37

  • 27 За грант продавам майка си

    17 8 Отговор
    значи, Проституцията с патриотизма може, но Проституцията с гей-парада не може и триете. Що така бре?

    Коментиран от #31

  • 28 ухабздс

    24 7 Отговор
    Българите с огромно съжаление го казвам излязоха едни от най простите в света. Сега от извстно време върви някаква псевдо патриотичност, едни събори, едни пилони едни носий, да се чудиш и маеш как е възможно да сме толкова прости. Разсипаха държавата шепа изедници, а българина объркан вместо да им потърси сметка, вдига пилони и засрамен от собствените си избори го избива на пилони. Първом си признайте че сте избирали само айдуци да ви доят и стрижат, потърсете им сметка за окрадения ви живот, не допускайте повече предатели до властта, подредете си държавата и чак тогава със самочувствие изпълнено със съдържание тогава мислете за по символни неща. Сега е комплексарщина достойна за присмех.
  • 29 Българин от Балкана

    16 8 Отговор
    Тъп проект характерен за нецивилизовани държави и народи. Не е в българските традиции. Грандоманщина характерена за Русия и Северна Корея. Цар Колоколь и Цар Пушка има в Русия. За да се прави в България явно има "кьораво" за някои лъжепатриоти и чужди агенти.

    Коментиран от #36

  • 30 българин с мускалче

    6 3 Отговор
    И какво ни остава на нас обикновеният народ? Ами да се въоръжим, да си вземем Македонията, от украинците (нека не се сърдят, с тях сме сега) да си вземем Бесарабията и накрая този пустият му да опустее дано - Солун, който отдавна сме си го заплюли. Засега турците няма да ги дразним. Да благодарим Ердоган много добри пътища е направил в цяло кърджалийско (изказвал се е официално, че сърцето му е там), има чудесен асфалт и в най-отдалечените селца.
  • 31 Дядо на 73

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "За грант продавам майка си":

    Много вярно.
    Днес всеки може да тъпче, принизява и подиграва с българския трибагреник без последствия. Това даже и при социализма го нямаше. Но ако се подиграеш с гей-парада или цветното им знаме, с малцинствата или с демокрацията ще те съдят..
    Боже в какви долни времена живеем..
    Дано Бог опази България !
  • 32 Нормален

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ундердог":

    Енергийно ниво? Намалява ли себестойността и цените за българските граждани. Не не намалява. Тогава си го заврете там където слънчевата светлина не достига.

    Коментиран от #39

  • 33 Поли

    11 3 Отговор
    От комунисти - комунистически простотии.
  • 34 Григор Лилов

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ивелин Михайлов":

    Основната част от парите са държавни, а главни спонсори са фалиралото БДЖ и държавната Банка за развитие. Така че парите са наши!

    Коментиран от #41, #53

  • 35 В помъчените

    3 1 Отговор
    Е Вината ...помачри...Бойковите еничари ,системно съсипват и рушат България !
  • 36 велик народ

    12 5 Отговор

    До коментар #29 от "Българин от Балкана":

    Само, че разликата от нашия свръхпроект е, че Цар пушка - оръдие - бомбарда от 16 век и си е произведение на изкуството, също като 200 тонната Цар-Камбана, правена 1735 г. - също невероятно постижение за времето си. Но за нашето време, времето на 5 джи-то и 3Д технологиите, Нашето огромно парче плат на метален кол си е смешно и излишно.
  • 37 Късият Костя

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ако за един кубичен километър простотия":

    Ами дават.... ама по копейка, която после обръщам в тавекса, то затова съм милионер
  • 38 Значииии прайдовети не са идиотски

    8 4 Отговор
    Пилон с трибагреник ни е идиотски !
    Да в иЕ Ва с меш ната м Едия...
  • 39 Ундердог

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Нормален":

    Нито съм учител, нито съм проповедник, та да обяснявам. Чети и се развивай, ако можеш. Демокрацията ти дава възможност да завираш каквото си искаш и където си искаш и на слънце и на месечина.
  • 40 Лина

    6 10 Отговор
    Само от заглавието съдя, че статията е поръчкова. Идва от едни жалки 7%, но със самочувствие все едно са 87%, презиращи България и всичко българско и имам само един реторичен въпрос - Ако беше знамето на дъгата или това на Европейския съюз пак ли щеше да има такъв вой?

    Коментиран от #43

  • 41 Ей руско лно

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "Григор Лилов":

    Искаш руското знаме ама няма 😁
    Какво лошо има в това да има такъв пилон и български флаг във местност на която се събира хиляди истински българи ?
    Продажници
  • 42 И кво?

    0 3 Отговор
    Некъф пилон, много важно 😆
  • 43 Ами щеше

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Лина":

    Ти щеше да виеш най-силно🤣
  • 44 ДА ПОПИТАМ?

    5 2 Отговор
    „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш
    Болгарин?… Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти,
    Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик......"
    Какво пак ни раздели? Пак ли сме ФИЛИ И ФОБИ? Пак ли "Не сме народ а мърша.."?
  • 45 Б.М.Б.

    8 4 Отговор
    Виж, за укро- бандерското веещо се знаме на Столично Окраински Съвет няма проблем ! Еее ,ама много анти Българи бре! Или фотоволтаици и вятърничави евро гняри,които не са се сдобили с това местенце за вятърните ,безплодни мелници!
  • 46 Маринов

    3 1 Отговор
    Господине,
    Остави хората
    СВОБОДНИО да си ИЗЖИВЯВАТ Живота
    ТАКА както ЖЕЛАЯ,
    твоите швестарувания и ексцентричности
    си ги запазете за себе си!
  • 47 Маринов

    4 0 Отговор
    Каква е разликата между ПРОСТИТУЦИЯТА и ЖУРНАЛИСТИКАТА
    май никаква,
    и едните и другите
    гледат как да се продадат
    та да гушнат някой грош повече???
  • 48 Коментар

    6 5 Отговор
    Хората са събрали пари от собствения си джоб да направят нещо от любов към България.Как може да пускате такава статия,която е пълна с храчки към всичко българско?Грозно е...Вие само знаете да рушите.
    Браво на фондация „Наследство в бъдещето"!
  • 49 Ники

    4 3 Отговор
    До автора на тази статия.Драги ми писурко, споокойно, всеки месец Юни ще се сваля флага о ще се развява онзи с дъгата.Предлагам ти, като един виден либерал демократ, да вземеш де що видиш български флаг да го гориш.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 даа

    4 0 Отговор
    Едно време в зрелия социализЪм на правешкия каскет всяко село и паланка се надпреварваше да прави високи производствени комини сега наследниците на тез същите се надпреварват да правят пилони. Вместо знаме можеше да се веят примерно потури още по-патриотично.
  • 52 Българин

    2 2 Отговор
    Ако на пилона щеше да се окачва знамето с цветовете на дъгата Григорчо ще иска не 111 метра да е, а 1111 метра! Писна ми от национални предатели и американски проститутки.

    Коментиран от #54

  • 53 За грант продавам майка си

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Григор Лилов":

    Колко струва "София прайд" на данъкоплатците ?

    Защо не се прави допитване хората, дали искат гей-парад и дали искат българският трибагреник на Рожен, м ??
  • 54 о хахахо

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Лично ти към кои се причисляваш...
  • 55 Бацо Гацов

    0 1 Отговор
    Абе, Лилов..ко се пенявиш толко. Мигар не знаеш, че в БГ свинарника е така...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Вале-каро

    0 0 Отговор
    А бе Лилов ,"Пилонът на Рожен е поредният израз на тъпоумните паметници -бетонни грамади от времената на КОМУНИЗМА ".В същото време величаеш Обсерваторията на Рожен и телевизионната кула на връх "Снежанка" построени по времето на твоя КОМУНИЗЪМ. Ха вземи се уточни ,за какво иде реч.