Отидете към основна версия

3 068 43

Борислав Гуцанов пред ФАКТИ: Да видим дали Борисов ще си даде имунитета, защото обича да се отмята от думите си

  • борислав-
  • гуцанов-
  • бсп-
  • борисов-
  • имунитет-
  • парламент-
  • тагарев

До 3% дефицит в бюджета означава, че няма как да се изпълнят всички социалните ангажименти, казва депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще си дам имунитета въпреки толкова очевидната направа от тогавашния главен прокурор срещу мен. Аз вярвам и на българския съд, и на прокуратурата. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват своите решения. Това обяви днес в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За комисията за имунитетите, за оръжието за Украйна, за бюджета… Пред ФАКТИ говори Борислав Гуцанов, депутат от „БСП за България“.

- Г-н Гуцанов, парламентът създаде Временна комисия за поисканите от главния прокурор имунитети на депутати от мнозинството. Кирил Петков вече го даде. Бойко Борисов днес също каза, че ще си го даде. Искат се още имунитетите на Даниел Александров и Димитър Аврамов. Защо от БПС отказахте да излъчите членове на комисията?
- Нека да видим дали Борисов ще си го даде. Знаем, че обича да казва едно, а после да се отмята от думите си. Дали промяната на поста главен прокурор не го е успокоила!? Иначе какво виждаме до момента. Всичко, което чухме от записа, който изтече от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, в който се казва, че по идея на Христо Иванов темата с имунитетите ще се тупа шест месеца, точно това се случва. И какво го е осенило Борисов сега, че ще си дава имунитетът. Защо не го направи досега? Вижте, когато се иска имунитет на народен представител, това се случва обикновено като процедура в рамките на 3 дни. И в повечето случаи депутатът сам се отказва. Затова от БСП не искаме да участваме в такъв фарс с участие в комисията. Няма да станем съдружници в тази поредна глупост, поредна дивотия и поредно предателство. Говоря най-вече за предателство към България.

- Какво предателство?
- Какво правят управляващите? Те не са ли предатели? „Демократична България“ как се върна обратно в политиката? След като направи десанта на плажа „Росенец“ срещу ДПС. И сега какво виждаме. ДБ работи съвместно с ГЕРБ, а отделно работи и с ДПС. „Продължаваме промяната“ се роди като партия под юмрука на президента Румен Радев. Нали щяха да разграждат модела на политическата диктатура на ГЕРБ. Е, какво правят сега? Защо ПП и ГЕРБ са заедно? Виждаме да ни управлява коалиция на имунитетите, коалиция на омертата, защото знаете какво означава омерта в цивилизования свят. Това, което правят, е подигравка с българския народ. Нещата наистина минават границите на нормалното. БСП казва ясно, че в подобна комисия за имунитетите няма да участва. И днес поискахме в дневния ред на работата на парламента да влезе точка за разглеждане в зала на имунитета на Борисов и най-после се прие. Дали и това, че щеше да има гласуване в зала, не накара Борисов да каже, че ще си даде имунитета.

- Имунитетите на народните представители ли са най-важни в работата на този парламент?
- Естествено, че не са. Да видим какво ще направи Борисов. Казал е нещо, но дали ще го изпълни. Той и останалите колеги трябваше отдавна да са дали своите имунитети, а не парламентът да се занимава с тях и да са тема по всички централни новини.

- Но се чува и критика към БСП, че като не излъчвате ваши представители в комисията за имунитетите, също спъвате работата й…
- „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ извършват предателството. БСП няма да участва по никакъв начин в него.

- От БСП вече няколко пъти казвате, че при първа възможност ще искате вот на недоверие. Темата…
- Карате ме се да се смея. По коя тема не може да се иска вот на недоверие. Темата за Украйна не е ли достатъчна. Темата за бюджета, здравеопазването, икономиката… Това, което прави „министърът на войната“ Тагарев, не е ли достатъчно. Тагарев не е министър на отбраната, той е министър на войната. Искаме оставката му.

- От министър Тагарев чухме, че БСП обслужва Кремъл. Как става това?
- Как може един човек като Тагарев, който е работил за украинското Министерство на отбраната, да говори така, когато имаме военен конфликт, който е по-близо до Варна по море, отколкото е разстоянието от Варна до София. Какъв Кремъл, какво БСП има общо. Дайте ми коментар на човек от БСП, който споменава Кремъл? В БСП нито веднъж не сме споменали нито нещо свързано с руски интерес, нито с Кремъл. Миналата седмица прочетохме декларация в Народното събрание, която бе точно свързана с господин Тагарев. В декларацията си говорихме само за националния интерес. И коментирахме как в САЩ кандидатите за президенти, различни от Байдън, говорят открито за прокси война между Русия и САЩ. Че трябва да се направи всичко възможно този военен конфликт да бъде предотвратен по мирен път, за спиране на боевете, за мирни преговори. Администрацията на Байдън е на другата позиция – да се подкрепя Украйна. В същото време ястребите от България в лицето на ПП, ДБ, ГЕРБ и Тагарев правят нещо коренно различно и наистина могат да ни вкарат в този военен конфликт. Дадохме и друг пример как професор Богдан Филов – великолепен учен, ни вкарва във война. Сега като премиер пак имаме великолепен учен в лицето на академик Денков. Нали така го представи Кирил Петков, че той е един от най-големите учени в неговата област в света. Е, дано пак учен да не ни вкара по време на управлението си във война. Дано това не се случи, а БСП ще направи всичко възможно, за да не се прекрачи тази граница, защото тя наистина е много тънка, много крехка. Военен конфликт е най-опасно нещо.

- Но каквото и да прави БСП, кабинетът ще прати оръжие…
- Сигурно така ще стане, но БСП просто ще отстоява своята позиция против това. Най-опасното нещо е това ястребско управление на България да ни въвлече във войната и да се стигне до национална катастрофа, подобна на тази 1943-1944 година. Това е най-опасното нещо, защото няма по-голяма ценност от човешкия живот.

- Финансовият министър внесе проект за бюджет. Какво ви харесва и какво не ви харесва в него. 3% дефицит изпълним ли е…
- Според нас 3% дефицит не е изпълним. Не е възможно хората да имат спокойствие в тази безкрайно тежка обстановка. До 3% дефицит в бюджета означава, че няма как да се изпълнят всички социалните ангажименти. Но явно това управление изобщо не го интересува животът на хората в България. Те са поели едни ангажименти за влизане в еврозоната и са готови с цената на всичко да осчетоводят този дефицит под 3%. Виждаме как източват държавните енергийни предприятия, така че обезкървени те може да се окажат на ръба на фалита. Важно за управляващите е да рапортуват как сме изпълнили задачите. Управляващите са родоотстъпници. Вижте и факта, че предложението на ГЕРБ бе подкрепено с викове ура да продадем оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна. Извинявайте, но това е национално предателство.

- Ще видим ли президента на Украйна Володимир Зеленски на посещение в България. Каква информация имате?
- Нищо официално няма внесено в парламента. Не мога да кажа нещо конкретно.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини