Отидете към основна версия

7 746 172

Манол Глишев: Аман от патридиоти

  • рожен-
  • знаме-
  • пилон

Да оставиш намачкано на пода националното знаме не е родолюбие

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добре бе, хора, разбрахме – искате да вдигнете декар знаме на сто и кусур метра пилон, защото са ви малки… разбиранията. При пробното вдигане знамето пада. Нямате си лична идентичност, имате само групова и бъркате хорцето, кебапчетата и анцузите си с народни традиции. Хубаво. Ваша воля. Съсипахте една красива планинска поляна – и това ще преживеем. Дето се вика, България е изтърпяла османците, комунистите и мутрите – ще изтърпи и простаците.

Но нали се пишете големи родолюбци? Нали сте ужким патриоти? Нали се биете в гърдите какви сте големи българи? Как може при такива претенции да занесете знаме за освещаване… и да го хвърлите на пода на черквата в краката на свещеника, като че ли сте донесли някакъв парцал, с който ще чистите? Как може освещаван предмет да се въргаля на пода, та да даже и да не беше националният ни флаг? Вие оставете родолюбието, ами това и православие не е.

Не се научихте. И още сто години няма да се научите, защото не искате. Патриотизмът не е биене в гърдите и виене на най-голямата баница в Долно Чепърлянци. Патриотизмът е нещо съвсем друго… но нямам намерение да ви хвърлям бисери, защото пак нищо няма да разберете. Съжалявам. Нацията ни наистина е разделена и една част от нея дори не е изостанала във времето, ами просто е пропуснала елементарното възпитание. Как ще го навакса… ами трудно. Доста трудно. Може би за децата може да се направи нещо, но бащите вече са изгубени.

Общо взето, стана ясно, че едни и същи хора дзупат хоро пред Народния театър (най-добре по време на представление вътре), вярват, че Земята е плоска, че от Усури до Мисури всички са траки, че ковид не е имало, но пък че има кемтрейлс, че Европата е виновна за всичко, че само „Възраждане“ ще ни оправи, че война няма, но и че бежанци не трябва да приемаме. Същите хора се носят по анцуг и вдигат знамето, след като са го въргаляли по пода. И тази маса от неориентирани субекти, дето и собствените си имена трудно пише без грешка, си въобразява, че е народът! Че е суверенът! Боже опази…

Не е учудващо, че купонът на Рожен, предназначен за такава изискана публика, ще бъде охраняван от дебелите вратлета на „Делта гард“. Същата охранителна фирма, която се преструваше на полиция през 2020, когато хора пострадаха или бяха бити зад колоните на Министерския съвет. Нормално е всяко стадо да си има овчарски кучета, но за първи път чувам за стадо, охранявано не от кучета, ами от нерези.

Няма как такива неща да се кажат по-нежно. Деградацията е стигнала невероятен размах. Виждам някога гордите българи да са се превърнали в намаляваща, но шумна група от недоучили гетари, намиращи смисъл от съществуването си само в развяването на един трикольор, който сами са хвърлили на пода. Омачкан. Дано поне организаторите не цакат средностатистически родолюбец с топла бира, студени кебапчета и неработещи химически тоалетни, защото инак – язък за Рожен.

О, не ми казвайте, че в този текст било имало много злоба. Злоба няма, има тъга. Разочарование. Не такава беше моята представа за собствената ми нация. Представях си наследници на героите от Дойран, потомци на народа, който прие арменците и спаси евреите. Но вместо това, изглежда, днес за „народ“ минава някаква тълпа от хора без дори най-просто разбиране за красиво, уместно и нормално. Уви, хорото и знамето не заместват първите седем години.

Манол Глишев за Frognews

Поставете оценка:
Оценка 3 от 163 гласа.

Свързани новини