Last news in Fakti

31 Юли, 2023 09:04 8 499 133

Подписано от Тодор Живков! Културна ценност ли е пилонът на Рожен…

  • рожен-
  • пилон-
  • тодор живков-
  • държавен вестник

Само преместваем обект или вече е културно историческо наследство от преместваем тип?

Подписано от Тодор Живков! Културна ценност ли е пилонът на Рожен… - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От родолюбие, патриотизъм, повод за гордост, до безумие, кичозност, грандомания… Какво ли не чухме за инициатива за 111-метровия пилон на Рожен, на който вече се вее българското знаме. Според организаторите това е "временно" съоръжение (преместваемо съоръжение). Според други не е така, защото е незаконно, според трети е направо ненужно. Имаше и много коментари, че патриотизмът не се доказва с помпозни паметници и рекорди, особено когато те са правени в Турция, както е в случая с пилона – знамето и металната конструкция са произведени там, защото предвид големината им няма български производител, който да ги изработи.

Критиките не смутиха президента Румен Радев, който се яви лично на тържествената церемония. Макар в словото си да говореше за единение, Радев използва силни думи срещу хората, които не са съгласни с инициативата, като ги нарече нихилисти и безродници, катастрофирали "в своето безчестие да охулят и сломят тази инициатива".

Монументът исполин е посветен на две годишнини - 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско– Преображенското въстание. Толкова с фактите.

Защо пишем всичко това
В редакцията на ФАКТИ получихме интересен сигнал, че цялата местност – разбирай Роженските поляни, са исторически паметник на културата с категория от „местно значение“. Отне ни време, за да го проверим, но това се оказа факт. А това, от своя страна, вече буди доста въпроси как се строи – макар и временен обект, в местност, която е исторически паметник на културата. Не че е невъзможно, защото виждаме, че е възможно, но какъв статут приема нещо, което е построено в местност, която е исторически паметник на културата?

24 април 1974 година
Държавният съвет на Народна република България на основание чл. 84, ал. 1 и 93, точка 6 от Конституцията на Народна република България

Постановява
Да се обнародва в Държавен вестник Декларация на Народното събрание на Народна република България, приета от Шестото Народно събрание на десетата му сесия, второ заседание, състояло се на 24 април 1974 г.
Издаден в София на 25 април 1974 година и подпечатан с държавния печат.
Председател на Държавния съвет на Народна република България - Тодор Живков.
Секретар на Държавния съвет на Народна република България – М. Минчев.

Така започва брой №35 на Държавен вестник от 7 май 1974 година. Точно в този брой на стр. 7 четем: Комитет за култура и изкуство списък на историческите паметници в Смолянски окръг.

И под точка №32 е записано: „Историческа местност „Рожен“, с. Соколовци, на 1 км. Северно“, община Смолян, област Смолян“.

Та така въпросната историческа местност с подписа на Тодор Живков става исторически паметник на културата с категория „местно значение“.

Какво е паметник на културата
Паметник на културата, съгласно Закона за паметниците на културата и музеите (ЗПКМ) в България (отменен с влизането в сила на Закона за културното наследство от 2009 г.), е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност и за процесите в природата, което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост. След 2009 г. терминът е заместен с „културна ценност“.

Какво е „културна ценност“
Културна ценност е термин в българското законодателство, обозначаващ:
- нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или, което е от значение за индивида, общността или обществото и има научна или културна стойност;
- нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, което има научна или културна стойност и е от значение за Българската православна църква и другите регистрирани вероизповедания;
- фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентична цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Този тип културни ценности не подлежат на идентификация по законоустановения ред, но се включват в научно-спомагателния фонд на музеите при необходимост.
Културните ценности могат да бъдат публична и частна собственост. Те могат да са собственост на държавата, общините, на Българската православна църква и другите регистрирани вероизповедания, както и на физически и юридически лица.
Културните ценности са основните съставни единици на културното наследство.

Според културната и научната стойност и обществената значимост недвижимите културни ценности се включват в следните категории:
- световно значение – вписаните в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО (7 броя на територията на България);
- национално значение – археологическите резервати, както и други културни ценности с изключителна стойност за културата и историята на страната (регистър на обектите в България);
- местно значение – свързаните с културата и историята на населени места, общини или области;
- ансамблово значение – поддържащите пространствената характеристика и архитектурната типология на груповата ценност, към която принадлежат;
- за сведение – самостоятелни обекти с ниска индивидуална стойност – носители на информация за научната и културната област, към която се отнася;

След като обяснихме кое какво е, следва и въпросът: „След като пилонът на Рожен е изграден в местност, която е обявена за културно историческо наследство с „местно значение“, той става ли автоматично също културна ценност?“

Реално дали построяването на този обект е съгласувано по реда на чл. 84 от Закона за културното наследство, както изисква статутът на територията на НКЦ-Рожен… Ако не е, това го прави незаконен.

По презумпция, инициаторите на инициативата от фондация „Наследство в бъдещето“ твърдят, че пилонът е преместваем обект? Само преместваем обект ли е, или вече е културно историческо наследство от преместваем тип?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    68 23 Отговор
    ОСВЕН ДА ПЛЧЕТЕ ПО РОДОЛЧБИВИ ГРАЖДАНИ И ИЗЯВИ ДРУГО НЕ МОЖЕТЕ ЗА ТОЛКОВА ВИ СТИГА АКЪЛА

    Коментиран от #105

  • 2 Оги

    77 23 Отговор
    Кальо, и ся кво? Кво те брига има ли пилон или няма? Нали не ти е в хола на гарсониерата.
  • 3 фен

    101 18 Отговор
    Не! Културна ценност е ЛГБТ...
  • 4 Чиба !

    125 25 Отговор
    Издигнете гейско знаме и никой няма да мрънка ! Пропаднал народ !
  • 5 Сомалийския пират

    27 88 Отговор
    Сега фърчатия и другите русороби да се нанижат на пилоня за назидание на останалите.

    Коментиран от #30

  • 6 ФЕЙК

    78 11 Отговор
    Меракът на българина: Дайте ми такава държавна длъжност ДЕТО МОГА ДА НАМИРАМ КУСУР НА ВСЯКО НЕЩО !
  • 7 Знаещ

    99 23 Отговор
    Аман от продажни безродници. Колко ви плащат, за да пишете такива статии? Лесно ли се променя обществената нагласа, като ги облъчвате хората само с такива мнения?
  • 8 Ако искат

    74 19 Отговор
    Тези с поръчковите статии и въобще противници на знамето,да се пробват да го махнат,преместят и т.н.!
    Този път ще е интересно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А стига , бе !

    72 21 Отговор
    Брей ! Колко "работа" е свършил този Калинчо ! За едното оплюване , от девет кладенеца вода е домъкнал .
  • 11 провинциалист

    35 3 Отговор
    Какво е култура? Изразът "хип-хоп култура" предполага хип-хопът (който може да се преведе и като "рипа ми г@за") да е култура. Адвокатите на Харви Уайнстийн използваха израза "кастинг-културата на Холивуд" Та, какво остава за един пилон?
  • 12 Коментатор

    76 14 Отговор
    Еееех вие от Факти (и др медии като вас), ако използвахте същата енергия и в разследването на чекмеджета, записи и посолства, България щеше да цъфти и да връзва, и нямаше да има нужда да се напомня чрез малко масов патриотизъм (посредством гигантско българско знаме) не е в излишък, а напротив, спомага за сплотяването на нашия народ!!!

    Чак да се замисли човек?!
    Вие разследващите уж факти, но водещи до антибългаризъм (премахнане на знамето, 3-ти март и др), дали не изпълнявате нечии чужди интереси?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха сега де!

    17 15 Отговор
    Ами след като е преместваем обект и е изграден на неподходящ терен да си го преместят на друго място, където предварително да уточнят дали е възможно, а не след дъжд качулка.
  • 15 Минувач

    32 48 Отговор
    Вместо безсмислен пилон в Родопите да бяхте дарили парите за болни деца , фалшиви патриоти дето и автомат на картинка са виждали

    Коментиран от #19, #28, #47, #129

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Псевдоним

    6 7 Отговор
    Това е все едно да питаш защо в някой музей има бюра, маси столове и др. неща, които персоналът ползва, за да обслужва посетителите.
  • 18 Никой

    38 14 Отговор
    Патриотизма им - татуиран . Ножовете макетни. Свободата им- смърт. ПатрЕоти.

    Коментиран от #58

  • 19 Знаещ

    54 14 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    Що не ги дарявате вие от ППДБЛГБТ+, дето хвърляте милиони за гей паради всяка година?
  • 20 Ха ха ха

    39 10 Отговор
    "исторически паметник на културата с категория от „местно значение“"(c)
    A мавзолеят какво беше? Или паметник на Съветската армия? Няма значение, накрая всичко ще бъде разрушено. И Ал. Невски и Руската църква. В България няма нищо свято. Продажници.
  • 21 Хелоу

    59 12 Отговор
    Колко ги дразни проявата на родолюбие и обич към родината. Направо нямам думи. Какво ви бърка Българското знаме бе откачалки? Ако беше Украинското нямаше да е проблем?

    Коментиран от #26

  • 22 Не сте чели достатъчно

    27 7 Отговор
    Историческа местност» не е « паметник на културата»
    Точка!
    Добро място за пилона!
    Всяка сутрин Мускфата да отдава чест пред него!
  • 23 Имота където е пилонът и частен

    32 7 Отговор
    И от цар фердинант указ да извадите се тая продажници
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ама чакайте сега

    32 8 Отговор
    първо плюете комунистите, пък после се осланяте на техните наредби и ценности. Че как тъй? Ами той Бай ви Тошо беше забранил и религиите, по-рано бяха забранени и премахнати през 1945-а година древни букви от азбуката ни пряко свързващи ни с местното балканско население. По бай Тошово време беше написана фалшивата тюркска история по заръка на Кремъл, макар българите никога да не са изповядвали бог Тангара, а богът Сълньце (СОЛ - Сольць). Измислиха си ханове, макар в ръкописите ясно да пише за князе. Измислиха юрти, макар нашите князе никога да не са използвали такива. По заръка на Кремъл бяхме обявени за пришелци, а ДНК-то ни реално показва друго. Сега на тия същите им пречи един пилон, който вее цветовете на България в най-родното българско място - Родопа планина. Не гръцки, а български топоним от оно време по род и Родина ПАзител. Аз съм родопчанин и се гордея с бяло (светлината), червено (слънцето), зелено (земята) багреник. Тия същите бетонираха цялото Черноморие, но пък им пречило наколко метра бетонна основа в Родопа планина.
  • 26 Бърка на

    29 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хелоу":

    Карадая! Сигурно се вижда от имотите му и къщите на родата му!
    Сега ще сменим 3 март, после в Конституцията ще впишем и турците и ще на пилона ще сложим турския байкар!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Стига бе

    26 3 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    Вместо да даряваме оръжия за война, може да ги продаваме за същата кауза, нали?
  • 29 Българският

    44 6 Отговор
    Жълтопаветен орангутан , щеше да се подмокри от кеф , ако на този пилон , беше издигнато украинското знаме ! Всички майцепродавци от некоалицията , и паветата , със сълзи на очи , щяха да търчат към пилона , да са снимат , и да произнасят хвалебствени оди !!!
  • 30 Гост

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сомалийския пират":

    БезроднаПасмина си ти джендърляко. Бега се наври у макитиЗнайш къде
  • 31 Козяк мрази 3-ти март

    42 9 Отговор
    Този пилон се издигна тооолкова високо, че бръкна на козяците там, където слънце не огрява. И сега жендъро-козяците са в дилема. От една страна им е приятно да им бъркат там, от друга това дето им бърка е много патриотично и ги дразни
  • 32 Урюрвкос

    26 6 Отговор
    еййй не могат дори да боядисат направеното от бай Тошо а камо ли нещо ново да построят.
  • 33 Със сигурност

    32 7 Отговор
    Този Указ е отменен, както и много други нормативни актова, за да могат мутрите и подобните им да застроят природата за печалба!
    Те и дюните бяха защитени, ама ги разораха!
    Имаше само местни пртести!
    Къде бяхте тогава, къде спите и сега, че вече ще стоят и в морето!
    Знамето им пречило!
  • 34 паметник на радев

    14 31 Отговор
    С тоя пилон рублофил радев иска да остане в историята....
  • 35 Коментар

    37 11 Отговор
    Жалка работа...не спряхте да плюете по българското знаме.И него ли ще искате да махнете както 3-ти март?
    Искате всичко българско да смачкате,за да сме рая покорна.Не ви ли е срам?Похватите са ви лесно разпознаваеми,защото 500 г. сме ги изтърпяли.
  • 36 Най-добрият Президент

    30 12 Отговор
    Шорошиодите бълват змии и гущери
  • 37 Сталин

    25 3 Отговор
    Трябва да се върне конституцията на НРБ и в България веднъж завинаги да се премахне криминалната клика , които унищожиха България
  • 38 Прометей

    11 29 Отговор
    Много е лесно да се строй с държавни пари. Защо президента Радев Решетников не пойска пари от свойте приятели от олигархията, а злоупотреби със татета си и ползва пари чрез служебното правителство назначено от него. НКЖИ и БДЖ работят с държавна помощ а те са осигурили пари за този грандомански и никому ненужен пилон. Радев редовно злоупотребяваше с Конституцията. Служебното си положение, мачкаше закони и конституция , както и парламента. Време е да си понесе своята отговорност. Боец съвсем правилно му пойскаха импийчмънт

    Коментиран от #51, #80, #83

  • 39 Име

    20 6 Отговор
    Още един българомразец се показа. Вижте му гнусната физиономия на тоз.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    21 2 Отговор
    Ето как се отклонява вниманието на хората.

    Вижте какво става с правосъдието, образованието и здравеопазването. Там търсете и разпространявате неправдата и корупцията. Това ощетява гражданите , не някакъв пилон.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Боби

    3 8 Отговор
    Искам най-отгоре снимка на приматът, дето наряза момичето.
  • 44 24 МАЙ ...ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

    5 11 Отговор
    НА ПИЛОНА ОТ ЛИВАДИТЕ СЛОЖЕТЕ
    ЧАНТИЧКА ДИАГОНАЛКА И ТАТУС
    И КОМПОЗИЦИЯТА Е ЗАВЪРШЕНА...👍
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не е някакъв този

    18 2 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Пилон!
    На фона на настъпващия ислямизъм, трябва да се съхрани християнството, а Българите сме правоверни!
    Който се приема за българин, да си сложи българското знаме в двора или на балкона!
    Стига сме дремали, пазни чуждоземци да ни мачкат!
  • 47 Вместо да храним украинците

    21 4 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    И да пращаме оръжие безвъздмезно на фашистие, тези пари да отидат за лечение!

    Коментиран от #90

  • 48 Калин Каменов

    23 2 Отговор
    Толкова ли няма за какво да пишат тъпите журналя то за този пилон вече месец не спират да се упражняват по темата едните за други против .Калине като не знаеш кои теми вълнуват обществото не се мъчи с тази журналистика бе човек вземи една мотика и си копай поне няма да бъдеш такъв дразнител и ще си намериш призванието.

    Коментиран от #60

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Краси Марков

    21 2 Отговор
    Липсва емблемата на Дойче веле над тази п-о-в-ъ-р-н-я.

    Коментиран от #78

  • 51 много е труден

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Прометей":

    този български език защо така не ви се отдава дали от липса на образование или заради мюсюлманско семе…
  • 52 Жалки хорица са

    6 1 Отговор
    Брачедите на макетата.
  • 53 Алооо

    11 3 Отговор
    Коментара е платен от ДПС.
  • 54 Хе Хе

    21 4 Отговор
    Основния аргумент е че е произведен в Турция.Какво от това.Пилонът е в България.
    Ти обясни как съпартийците ти, Агнешките главички на Прокопиев от ПП и ДБ станаха турски невести на ДПС.
    Пилонът е платен и точка.
    А вашата турска сглобка работи за Турция.
    Колко джамии построиха в българомохамедански населени места в Родопите.Защо не каза гък тогава?
    Потурчиха и помаците които не знаеха и дума турска
    Сърница и Доспат гласуваха за вашият шеф Дилян Пеевски на 99%
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 шопендар

    16 3 Отговор
    ЩОМ НАРОДА ГО ХАРЕСВА-ЗНАЧИ Е ЦЕННОСТ.ДРУГИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ГИ ОБСЪЖДАЙТЕ С НПО-тата
  • 57 Брей

    12 2 Отговор
    Как сте се заровили в аналите … А не открихте, че на онова мекере, кандидат кметът ви, цялата му рода до девето коляно са от държавна сигурност? От тези, единствените виновни за тежката участва безброй семейства и смъртта на хиляди. Но вие ще ги реабилитирате, ще се изперете, ще се сглобите и накрая ще се заобичате, дори и с онзи, КОЙто пише Конституцията на народа… Вие си ровете по аналите и мразете всичко българско и родно!

    Коментиран от #81

  • 58 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Никой":

    Ето че започна политическата използване с тази трагедия. За затвора си, там до тоз татуира оя садист!
  • 59 Коз Як

    13 6 Отговор
    всичко българско докарва козеците до истерия. Трябваше на пилона да се вее украинското знаме
  • 60 Човече

    11 5 Отговор

    До коментар #48 от "Калин Каменов":

    Това не е случайно!
    В ход е кампаня за премхване на Националния ни празник 3-ти матр и поне няма как Байряма да стане такъв, подхванаха пилона! Пилонът н
    Също не случайно е в Сммолянско! Там са сараите на турците, като почнеш от Агушеви та до Кадаялови!
    Вижда се отдалече и им боде в очите!
    ДЕпрасе не искат България да е суверенна, а васал на Турция!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Грандомания ли е пръдномания ли е

    6 3 Отговор
    Едно към едно македонска работа, заедно с някои от коментарите.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мнение

    8 6 Отговор
    Никаква културна ценност не е! Национализмът не е ценност!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Най патриотското име Силвестър Ганев

    10 3 Отговор

    До коментар #67 от "Сребърници и трайко":

    Синът на сбирщайнския възражданек.

    Коментиран от #76

  • 73 Абе

    2 0 Отговор
    Сменяйте инквизитора мурдър...
    Българите искаме да се изкаже за нашите си работи....
  • 74 Някои хорица

    5 1 Отговор
    Ходят на пръсти за да изглеждат високи патриоти.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 А,ааа..

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Най патриотското име Силвестър Ганев":

    Ричард Груев.Забравихте ли го?Ричард Груев-как звучи по български,нали?
  • 77 Народна мъдрост

    5 11 Отговор
    Където има МРЪСОТИЯ там винаги стои РУСИЯ
  • 78 Прометей

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Краси Марков":

    Taka e.
    Това е есе за кандидатстване за рубрика в ДеВелето.Колкото е долнопробна,толкова шансовете да кажат,,да" са по-добри.
  • 79 Българин

    8 9 Отговор
    Това че Румен Радев Рубльов има висок рейтинг не го прави по-малко предател! Щото висок рейтинг е имал и Хитлер но това не го прави по-малко фашист!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Алооуу

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Брей":

    Нали няма ДС,бе?Нали отдавна я разпуснаха?
  • 82 Св. Кирил и Св. Методий

    7 11 Отговор
    Русофилите мразят 24 май, защото този празник им напомня че ние българите сме дали писменост на тяхната русия
  • 83 Прометей

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Прометей":

    Измисли си някакво име,не петни това!
  • 84 Патриот 🇧🇬

    3 10 Отговор
    Време е да изметем антибългарите майкопродавци от "възраждане (на комунизма)" предатели без чест, достойнство и морални ценности които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя
  • 85 костя бесен защото ще лежи в затвора

    6 7 Отговор
    понеже е предател и кърдец!
  • 86 ИВАН

    9 3 Отговор
    Пилон, дрън, дрън ... Отклоняване на вниманието от истинските проблеми ... и тука фъчнаха едно знаме на една поляна в Балкана дето се вижда от километри, и какво - за 5 месеца слънцето и дъжда го превърнаха в замърсяващ отпадък и нещо промени ли се в България - посолството си назначава на ключови постове удобни предатели, сега конституцията ще сменят както на тях е угодно, горите продължават да се изсичат, безводие, ветрове ....
  • 87 Луд

    3 3 Отговор
    Кво ма боли халвата за вестник от 1974г.
    Ами ако четем вестници от 1943 ко праим.
  • 88 😆😆😆

    7 9 Отговор
    Румен Рубльов не ходи в руското посолство за инструкции! На него му ги спускат директно от Кремъл!
  • 89 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    6 7 Отговор
    Предателите от фамилия копейкини - зад решетките!
  • 90 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #47 от "Вместо да храним украинците":

    Вместо да храним руснаците, тези пари да отидат за лечение! И да пращаме оръжие на украинските антифашисти за да продължават да прочистват планетата от руския нацизъм и колониализъм!
  • 91 Смолянчанин

    11 7 Отговор
    Хората в Родопите не се кичим със знамена и фалшиви патриотични татуси. Няма и нужда. Тук всеки носи българско самосъзнание и върло защитаваме С ДЕЙСТВИЯ Родината си, браним и ПРИРОДАТА си! 1) Едни хора превърнаха родовия събор в панаир за пари. Подкрпени от държавата за удобен моментен П.Р. и нищо повече!
    2) Тези 50 камиона с бетон можеше да решат въпроса с постоянните свлачища по пътя към Смолян и да не превърнат зелените ливади в кал и бетон. 3) Искам да видя организаторите с автомати в първите редици, когато ни вкарат в безумна война със Русия/Украйна/САЩ/Турция/все тя с кого - познайте къде ще са те ! Ще се изпокрият като мишки и обикновените хора ще оберат пешкира. Събудете се, рая Българска !!!

    Коментиран от #97, #101

  • 92 Герчо

    2 0 Отговор
    На 1 км. от с. Соколовци, северно.
  • 93 Българин

    5 5 Отговор
    Няма да допусна България да стане руска губерния!
    Никога повече руски ботуш да гази България!

    Коментиран от #96

  • 94 СРАМ

    1 1 Отговор
    за антибългарската цензура...

    Сменете мародера!!!
  • 95 Събудете се българи!

    6 6 Отговор
    Една шепа предатели копейки искат да ви превърнат в руски крепостници!
    Ще допуснете ли пак руснака да ви яхне?!
  • 96 Ееее ..

    5 5 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    За тебе нема цензура...
    Силно викайки против Радев и Русия... ще ти дадат локумче/турско/...
  • 97 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Смолянчанин":

    Докато не опре ножа до кокъла, няма да се събудят. За огромно съжаление! Истината боли
  • 98 Вале-каро

    2 2 Отговор
    За номер 32 от този списък сте написали цяла статия ,но и думичка не сте написали в какво състояние са останалите 32 обекта. На това се казва избирателно писане. Или писане за това което ни устройва ,но не и за другото.
  • 99 Ех ако беше онова знаме...

    11 5 Отговор
    Пилонът няма значение- той е само една дръжка за ЗНАМЕТО и очевидно проблема е в ЗНАМЕТО… и ПРЕЗИДЕНТА.

    ЗНАМЕТО... защото е българско, а не американско, украинско и най паче не е на ЛГБТИ /пед.ли/!!!


    ПРЕЗИДЕНТА... защото той го открива, а не Кирчо или Кокорчо или Баце и Шиши или пък най вече Евгени Минчев.

    Абе ясно е... на жълт.опаве.тната сган и пречи ЗНАМЕТО и ПРЕЗИДЕНТА както на крив такУ.Йто, козината му пречи!!!
  • 100 Иво

    4 2 Отговор
    Такива като теб първо отрекоха всичко създадено по времето на Живков.Имам усещането , че цитирате изборно каквото ви е угодно.
  • 101 С тоя акъл

    1 2 Отговор

    До коментар #91 от "Смолянчанин":

    На тебе и една количка земя ти стига да не бълваш лав.йна
  • 102 ей не съм вярвал че ще доживея

    8 3 Отговор
    да видя как българи плюят по българското знаме. евала на всички които сложиха това знаме там . поклон пред вас. гордейте се че сте българи. другите да го ду ат. както каза асенчо василев.

    Коментиран от #107

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 българче

    3 4 Отговор
    Да изчегъркаме антибългарската фамилия копейкини!
  • 105 нпо агент

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    соросоидни активисти имат алергия към българските символи..какво ли не писаха..Сега вече след като го има това този пилон, откриха че го направили в Турция..,утре ще напишат че и самотно знаме било от материал произведен в БГ, но в турска фирма..и така докато не се задавят от злоба със собствената си плюнка..Хубаво ви каза Радев..безродници ,шарлатани...

    Коментиран от #115

  • 106 яве

    5 3 Отговор
    Кака Деса ще танцува на пилона. Големи атрибути - голям пилон
  • 107 яве

    3 5 Отговор

    До коментар #102 от "ей не съм вярвал че ще доживея":

    Българите не плюят българското знаме, неграмотнико. Плюят продажното съветско мекере

    Коментиран от #112

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 АЙ СТИГА БЕ

    2 0 Отговор
    Абе, що камерата на живо от грездея не предава. Клозетника ли криете? Овцевъда с колко е напред?
  • 110 кална вена

    2 2 Отговор
    знаме и пилон, ако не беше Радев там, нямаше и да разберете.....сган
  • 111 Гост

    5 4 Отговор
    там му е мястото на пилона нека се развява българското знаме и да се гордеем че сме българи.
  • 112 кална вена

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "яве":

    е... си мамиту истрещяло
  • 113 Възрожденец

    5 1 Отговор
    Думите "патриот" и "възраждане" в България станаха нарицателно за дълбока комплексарщина, агресия, злоба, престъпност, измамничество, болна психика и его, откровен садизъм и реч на омразата!!!
    Вече за
    ПОЗОР!!!
  • 114 Охобохо

    5 3 Отговор
    Мисля,че този 111м пилон бърка в задните дворове на всички ефр0атланти и цялото им поро4но обкръжение.Нека да е им е възможно по-дълбоко,да рИват и да ги б0ли.

    Коментиран от #116

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Цикличност

    3 6 Отговор

    До коментар #114 от "Охобохо":

    От време на време бесове обсебват някоя нация!
    В момента бесовете виреят у руснаците!
    Погледнете им пропагандистите - имат нужда от екзорцист!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Абе айде...

    6 3 Отговор
    A Как може доказани национални предатели да управляват в правителството, а пък националното знаме, да нарушава някакви закони?
    Смешна работа! Само предатели в тази страна!
    Наше е знамето, наш е и Рожен. И двете са големи национални символи и какво от това, че "културното наследство" е допълнено и подсилено с националния флаг?
  • 119 За това ти е

    3 1 Отговор

    До коментар #115 от "Патриот":

    много по-добре да си американска провинция, нали?

    Коментиран от #130

  • 120 истината в БГ

    5 3 Отговор
    Щом козяците пищят, значи пилона им е бръкнал в Аналията и ги боли, прекрасно!
  • 121 Гражданин

    2 2 Отговор
    Рожен ок, но няма българи християни. Те са мюсулмани в Рочен и са мнозинство в България. Нищо лично, нищо против. Лъжат ги, че ще се върне живковото врене и те им вярват, знаете на кои, коце, нинова, радев и другите гешевци. Обърквате хората Нинова. Къде ви бе 33 години социалната политика. Крадохте, накупихте си имоти по света и отричате, хитри сте, имате пари крадени, хващате си добри юристи за съвет и имотите ви парите ви се водят на други лица, ваши. Колко часовника и очила има нинова, светещ челен часовник с бяла верижка, синджирчета на дебелия й врат. Всички се борите за кокала, но не и за народа бкп дс кгб. Ти ако не си от дс или кгб, няма кой да ви даде комат хляб. Знаем ви по именно, но бъдете живи и здрави и костов и костовиците и всички от дс, накупихте си държавни имоти на безценица и лъжете простите хора и те искам си живков. В гроба е. Лъжкинята правилно я наричаше иконата деси на герб. Булгар умре и една учителка от варна водеше с други няколко учителки деца, знаете ли, че родопите са 85 мюсулмани и 15 процента гристияни, а вече са и 10 процента. И кво ме интересува Рожен, интересува ги лъжците депутати, да ви мамят и крадат от залъка.

    Коментиран от #126

  • 122 Читател

    2 4 Отговор
    Искам да се вее знамето на Велика Британия. На Брюксел, където са близките ни. България не е моята родина, а Greeseса корените ни и от Албания християниски, дори предпочитам католическата църква, наши плененници живяха безплатно и без цент стотинка в германия, жез да плащат за къщата давана им от църквата, без пари за ток и вода, и заедно с ромите бяха и си изучи децата, спести за над 15 г 500 хил пари, а тук в Бг е мизерия, ако не си дете на видни родители или дс кгб. Бих закачили Гръцкото знаме пред булгар. Крадци на едро са българите изедници. Все те трябва да живеят от селата булгар. Корупцията трудно ще се изкорени в бг
  • 123 Хххх

    2 0 Отговор
    Левите се борят да съборят енп запада, много са руските. Шпиони в Бг. Бих казал 240 са за ссср
  • 124 Очевидец

    5 1 Отговор
    Лъжат ви всички. Българите са стари хора и се молят на роми и мохамедани за услуги и при някои турци. Защо 240 избягаха от селата си българи и се настаниха в НС, за да си оправят децата и ако нещо не им е изгодно с краденото ще си купят, а някои имат по няколко къщи на запад и ще избягат, ще остана сулю и оюлю булгари в Бг. Хитри са селяните от провинциите. При живков с едно прасе са се уреждали и с бутилка ракия навсякъде. Селянина вари го печи го си е по душа селяндурин и капи на главата да сложат селското си е у тях
  • 125 Йо Несбьо

    4 1 Отговор
    В България патриотизмът е невъзможен! Ще ви дам пример с Чехия и Полша. Сред чехите и поляците малцинства почти няма. Защо?! Защото са много хубави хора. За разлика от нас българите, поляците на моменти сами избиват еврейските си съседи, а и не вярвам да са се трогнали заради тях в лагерите, когато са ги изгаряли.

    Чехите са също страшни националисти. А в България изкарваме патриотите смешни, малоумници и ги рисуваме с торбички от "Билла".
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 РАДЕВ ЩЕ НАБУЧИ НА ТОЯ КОЛ ШМЕКЕРИТЕ

    3 2 Отговор
    КИРЧО И КОКОРЧО !
  • 129 !!!

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    Вместо пари и оръжие за Украйна, безплатна почивка за украинците по морето да се дадат тези средства за болните деца, за детска болница и за възрастни хора,а не да събираме капачки.
  • 130 🇧🇬🇪🇺🇺🇸

    3 4 Отговор

    До коментар #119 от "За това ти е":

    По добре американски щат отколкото руска губерния!
    По добре да те окупират американците отколкото да те "освобождават" руснаците!
  • 131 Маллееее

    1 1 Отговор
    Поредниятмухльо сеизходи
  • 132 Българските турци

    2 0 Отговор
    Пилонът на Рожен е месаж към всички Българи ! Вместо знамето на върха и трябва да са перките на турбината за българска енергия от родопския вятър ! За да живееш модерен и богат живот , за да имаш индустрия и промишленост , за да имаш развита комуникационна инфраструктура трябва да имаш своя енергия ...не вносна , а чиста проба българско производство електроенергия ! Знамето се вее и безспорно гали хубави чувства ... но и шепне : Защо спите българи ?...Знаете ли само с вятър и слънце какво може да стане в България ?!...
  • 133 Пешко Суходолски

    1 1 Отговор
    АЗ пък искам 1април да бъде националния ни праздник .Щом не искаме да е 3 март.Аман от пилони!