Отидете към основна версия

3 611 123

Евгений Кънев:Бай Ганьо си е самодостатъчен и е Булгар, без да му пука за другите

  • патриотизъм-
  • петоколонна пропаганда

На Алеко, обаче, му пука, когато някой сляп Бай Ганьо реши, че е прогледнал как някой го “канселира”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прави ми силно впечатление как културните войни в САЩ изкуствено се пренасят у нас като оръжие на петоколонната пропаганда.

Да вземем т.н. Cancel culture (култура на отхвърляне), за която видни путинофили—разбира се с Волгин начело - са направили чак кръгла маса. Целта им е да покажат, че техните схващания за света, в който колективният Запад е гнил и в плен на някакво левичарство са отхвърляни от “мейнстрийм медиите” и така е заплашена (тяхната) свободата на словото.

Малко повече за тази култура в САЩ. Терминът се използва като култура на отхвърляне на тези, които публично се изразяват обидно към хора, заради тяхната расова, етническа или сексуална принадлежност. В типичния случай идеята на тази култура е да защити правата на малцинствата, а защитниците ѝ ги определят като “левичари”. Критиката на тази култура е най-често от консервативни и крайно десни хора, които пък смятат, че тази култура ограничава свободата на словото. В научните среди често се смята, че такава култура няма, защото на практика няма никакви последствия за “отхвърлените”. И че ако имаше последствия, те е трябвало да понесат отговорност за постъпките си и тогава щеше да е “култура на последствията”.

Както се досещате, този наратив чудесно пасва на нашите ултрадесни, които се обединяват с ултралеви в своята неприязън към Запада и не крият симпатиите си към Путинова Русия.

Възмутени са, че някой е дръзнал да ги критикува и иска да ги “канселира”. Веднъж заради думите, които използват в ефир по отношение на българите европейци - вменявайки им греховност, падение и предателство с прозвището “либерали”. И втори път - заради оспореното им право на редовен национален ефир, където безкритично да си изливат пропагандата.

Всъщност, тази група рупори на прокремълска пропаганда има дълбоки родствени корени в комунизма. България беше половин век абсолютно затворено общество. Децата на изградилите властови позиции тогава от БКП, ДС и техния антураж и след това забогатели от Прехода имат сега за цел да ги задържат.

Те са “консерватори”, “националисти”, “родолюбци”, които внушават, че България може да просперира без западната цивилизация, която ни “обезличава” и че нейното противопоставяне е всъщност истинския патриотизъм.

Разбира се, българите, които са имали не само туристически, а образователен, професионален и най-вече културен обмен с развития свят разбират колко много България печели от отвореното и губи от затвореното общество. Както и колко важно за посоката ни на развитие и като гаранция за нея е членството в западните съюзи. И затова добре разбират хората, които разочаровани от Прехода бързо се хващат на волгоидната пропаганда.

Та кой българин не е патриот?

Но патриоти ли сме, когато искаме да се изолираме от развития свят, да живеем със спомените на миналото и от това да черпим нашия патриотизъм? Или искаме да сме равни с другите европейски народи (Левски) на полето на културното съревнование с тях (Гоце Делчев)?

Бай Ганьо си е самодостатъчен и е Булгар, без да му пука за другите.

На Алеко, обаче, му пука, когато някой сляп Бай Ганьо реши, че е прогледнал как някой го “канселира”.

(Текстът е от фейскуб страницата на автора)

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 221 гласа.

Свързани новини

  • Патриотът е като развято знаме

    Патриот наричаме човек, които милее за родината. Но това е само накратко. Думата патриот идва от латинската дума „патриа” – отече ...
    25.04.2024
    1 708
    62
  • Гимназии "Made in Italy": за гордост и патриотизъм

    Как правителството на министър-председателката Джорджа Мелони си представя училището на бъдещето, може да се види в Остия, недалеч от столицата Рим, о ...
    03.03.2024
    1 430
    10
  • За чалга патриотизъма и още нещо....

    „Кой уши байрака, кой уши байрака, кой му тури знака "Смърт или свобода" ! Ей, че силни думи! Само като ги прочета или чуя тръпки ме п ...
    22.09.2023
    3 234
    36
  • Карлос Контрера: Долу ръцете от патриотизма!

    Либералните клакьори отдавна искат да превърнат понятията „патриотизъм“, "национализъм"в нещо мръсно, долно и ретроградно. Така, ...
    07.08.2023
    1 724
    61
  • Питат ли ме дей Пилонът

    Честна дума, ще спра да пиша! Или ще пиша само гурманска поезия. Вече ме е страх да коментирам темите от новините, защото стават все по-необясними. Ет ...
    26.06.2023
    3 663
    109