Отидете към основна версия

3 993 44

Абсурдният текст „интимна връзка“ се определя от 60 дни… Адвокат Петър Славов пред ФАКТИ

  • петър-
  • славов-
  • интимна връзка-
  • закон-
  • депутати

Как ще се броят тези 60 дни - от първата среща, от първата целувка или от кога?, пита юристът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промените в Закона за защита от домашното насилие, които приеха извънредно депутатите в понеделник, продължават да провокират разнопосочни реакции и спорове. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Петър Славов.

- Адвокат Славов, какво „родиха“ промените в Закона за защита от домашното насилие, които се направиха ударно в един ден, защото депутатите трябва да отидат на море. Визирам, разбира се, вписването на „интимната връзка“ в закона. Имаме ли вече конкретика, или просто се отвори широко вратата за тълкуването на що е то „интимна връзка“…
- Това е големият въпрос - какво точно записаха в края на работния ден депутатите като изменения в закона, защото през целия ден наблюдавахме всякакви "редакционни" промени на промените, добавки, критики и прочие и наистина е важно да се видят окончателните текстове.
Между другото, това, което се случи, е емблематичен пример как не се променя закон и не се законодателства. Без обществено обсъждане, без експертни консултации, на "тъгъдък и на коляно" и в нарушение и на Закона за нормативните актове и на парламентарния правилник.
Едно е ясно - с така приетите изменения в Закона за защита от домашното насилие или увеличените наказания в НК едва ли нещо ще се подобри. Силно се надявам поне влошаване на текущото положение да няма!

- Защо „интимната връзка“ се определя от 60 дни? По-малко от 60 дни какво е…
- Това е може би най-абсурдният текст, който приеха депутатите. Просто никой не можа да обясни как така решиха да са точно 60 дни. И какво се случва, ако насилието е упражнено в 59-ия ден, например… Или как ще се броят тези 60 дни - от първата среща, от първата целувка или от кога?
Това са все въпроси, които поставят под съмнение въобще дали тази разпоредба ще заработи ефективно и дали ще породи желаните правни последици в защита на жертвите от домашно насилие.

- Според много юристи промените в Закона за домашното насилие ще отидат в Конституционния съд, ако преди това не им бъде наложено вето от президента Румен Радев. Какво да очакваме?
- Лично аз очаквам да има вето от президента и този път депутатите да го уважат и да седнат сериозно да поработят по законодателните промени, включително да си оправят всичките приети недомислици. Ако това не се случи, заявката на повече от изискуемите по Конституция 48 депутати, за да бъде изпратен законът в КС, вече е направена. Налице е практика на съда от 2010 г. да обявява за противоконституционни разпоредби в закон, когато са приети по подобен начин - в един ден и на първо, и на второ четене. В същото време на народни представители, заявили желание да внесат промени между четенията не се даде такава възможност, а законът се претупа до вечерта - вероятно, за да могат депутатите да се върнат бързо към отпуските си и ваканцуването.

- В крайна сметка беше прието предложението на БСП да се запише, че "интимната връзка е между физически лица от мъжки и женски пол". Вие как го виждате…
- Столетницата в стремежа си да се покаже "по католик от Папата" и главен борец срещу джендър идеологията направиха това предложение като "редакционно" в пленарна зала. Начинът, по който бе записано, включително поставянето на запетаите в изречението, обаче дават възможност и на различно тълкуване. Така че може да се окаже, че всъщност вместо „да изпишат вежди, са изболи очи" в опита си за евтин политически ПР по тема, по която политиканстването никак не е уместно!

- Да обясним просто какво е „интимната връзка“ и от какво се обуславя…
- Следвайки легалната дефиниция, която самите депутати записаха, за да е налице "интимна връзка", а оттам - и приложение на закона по този ред, следва да са налице ЕДНОВРЕМЕННО редица условия: доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения, между две лица, от мъжки и женски пол, като те следва да са продължавали поне 60 дни. Сами разбирате колко неприложимо, а и практически недоказуемо в практиката и в съдебна зала ще се окаже доказването на всички тези предпоставки, вкл. продължаването им повече от 60 дни, за да може да се ползва защитата по закона. А смисълът на ЗЗДН е именно този - бърза и навременна защита на потенциална жертва, за да не се превърне тя в реална жертва с тежки травми, а нерядко, но и за съжаление - и с фатален край!

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини