Отидете към основна версия

3 864 21

Относно удара с дронове по руското летище Халино

  • летище халино-
  • курска област-
  • атака-
  • дронове

На 24 септември бе атакувана Курска област

Снимка: mil.in.ua
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В медиите се появи информация за атаката на един дрон, в резултат на което пострада ръководството на руския 14-ти гвардейски изтребителен авиационен полк "Жданов".

Бих искал да изясня някои интересни подробности от инцидента, които не бяха отразени в медиите.

И така, летище Халино, известно още като Курск Восточный, беше атакувано от три безпилотни летателни апарата. Предполага се, че това са били „Бобри“ - украинско производство, станали известни след поредица от атаки срещу Бизнес ситито на Москва.
Първият дрон порази резервоарите за горивно-смазочни материали /ГСМ/, които се използват за нуждите на 14-и изтребителен авиационен полк /ИАП/. Силният взрив, чут от жителите на Курск, беше първият удар. В резултат на атаката е възникнал силен пожар в склада за ГСМ.

След това група военнослужещи и, вероятно, командирът на 14-и ИАП (в лицето на командира на полка и неговия заместник) се насочиха към горящия склад, за да оценят щетите и да предприемат мерки за потушаване на пожара. В този момент вторият дрон удари почти същата точка. Този удар причини повечето жертви сред личния състав на авиационния полк, включително командването.

Малко по-късно на територията на летището е открит трети дрон. Твърди се, че е бил „приземен“ от оборудване за електронна война и не е експлодирал при падането. Вместо да извикат група сапьори на местопроизшествието, местните военни решават самостоятелно да инспектират „находката“. При приближаване до нея безпилотният апарат експлодира.

Заслужава да се отбележи, че това не е първото нападение срещу Халино. През нощта на 27 август 16 картонени дрона тип Sypaq PDSS (неизвестна украинска разработка), пълни с боеприпаси от волфрамов карбид, атакуваха летището. Тогава бяха нападнати четири СУ-30, един МиГ-29 и радар за ПВО.

Източник: @dosye_shpiona

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.

Свързани новини