Отидете към основна версия

1 872 23

Израелският шекел се обезценява. Не само заради войната.

  • израел-
  • шекел-
  • ивицата газа-
  • война-
  • валута

За Израел силната национална валута е важна, тъй като страната е бедна на суровини

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти пет процента само за няколко дни - с толкова се обезцени израелският шекел след терористичното нападение на Хамас срещу Израел. Това е най-ниската му стойност спрямо щатския долар от началото на 2016 година насам. Но не е само войната - има и други фактори за поевтиняването на израелската валута, пише германската общестевно-правна телевизия АРД. Сред тях е например много оспорваната съдебна реформа, която постави под силен натиск шекела, припомня изданието.

Интервенция на Централната банка

Слабата национална валута оказва натиск върху централната банка - Банката на Израел (БИ). Нейната намеса бе светкавична: банката изкупи шекели на стойност 30 милиарда щатски долара, но мярката не спря обезценяването. Идния понеделник се очаква решение относно основния лихвен процент, който в момента е 4,75%.

Ако лихвата бъде намалена, това ще бъде стъпка в подкрепа на израелската икономика, тъй като фирмите ще могат да вземат по-изгодно кредити. За Израел е важно да има силна национална валута, тъй като страната е бедна на суровини и водни ресурси и разчита основно на внос, който плаща в щатски долари.

Появиха се и информации за мащабни спекулации срещу израелския шекел, например за растящи къси позиции и за рязко увеличение на цените на суаповете за кредитно неизпълнение, информира още АРД. Що се отнася до ръста на цените на този вид кредитни застраховки, той може да се обясни с повишения риск, срещу което пазарът реагира. Но може и да става дума за спекулации. Това беше тема и по време на кризата с държавния дълг в еврозоната, когато имаше опасност от държавен фалит на Гърция - и тогава имаше подобни спекулации на финансовите пазари.

Външната търговия като икономически двигател

Макар населението на Израел да е малко под 10 милиона души, икономиката на страната зависи почти изцяло от външната търговия. Заради ограничения вътрешен пазар и почти пълната липса на достъп до пазари в региона израелската икономика се ориентира изцяло към експорта, припомнят от Германско-израелската индустриално-търговска камара. Първоначално това се отнасяше предимно за селскостопанските стоки, по-късно и за продуктите на отбранителната, текстилната и пластмасовата промишленост, а от около 20 години все по-голяма тежест имат високотехнологичните продукти, посочва германската обществено-правна медия.

С износ на стойност седем милиарда евро (през 2022) Германия е третият най-важен търговски партньор на Израел. Обратното обаче не важи: една малка част (2,4%) от експортния обем на Израел е предназначена за Германия - въпреки размера на германската икономика. Казано по друг начин - Германия не е значим пазар за Израел, посочва АРД, цитирайки данни от годишния доклад на германската агенция за външна търговия Germany Trade & Invest (GTAI).

Сътресения на пазарите

Събитията от изминалата седмица предизвикаха сериозни сътресения на пазарите в Близкия изток. Опасявайки се от възможно разрастване на конфликта, инвеститорите масово започнаха да теглят пари, което доведе до поевтиняване на облигациите, примерно от Египет и Йордания. Съответно доходността се повиши.

Сегашният курс от над четири шекела за един щатски долар обаче се смята за необичайно висок и би трябвало да спадне, когато конфликтът се успокои, смятат наблюдателите. От друга страна е много трудно да се прецени какви ще бъдат последиците от едно разширяване на конфликта - както за региона, така и за света - ако това доведе до рязко повишаване на цените на петрола.

Автор: Щефан Волф

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини