Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 14:37 2 424 19

Гняв и отчаяние: какво видяхме на Западния бряг

  • израел-
  • западен бряг-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • цивилни жертви-
  • гняв-
  • отчаяние

Израел не спира въздушните удари срещу Газа. На Западния бряг на река Йордан хората са изпълнени с отчаяние и гняв.

Гняв и отчаяние: какво видяхме на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В петък следобед улицата, която води към джамията "Абдел Насър", е пълна с хора - вярващи, насядали по килимчета на асфалта, шалове или кашони, или просто коленичейки директно на улицата, докато от високоговорителите на джамията се разнася гласът на имама.

Хората го слушат внимателно. В Рамала, в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, палестинците следят какво става в ивицата Газа и какви са световните реакции. През последните седмици там се състояха няколко протеста - така е и днес.

Палестинската автономна власт буди гняв

"Свобода за Палестина", гласят призивите, в които се долавя и гняв. А той е насочен срещу израелските въздушни удари срещу ивицата Газа, срещу солидарността на Запада с Израел, срещу израелските окупатори на Западния бряг, срещу палестинската автономна власт.

Западният бряг на река Йордан не е под управлението на Хамас, а се ръководи от доминираната от "Фатах" палестинска автономна власт. Тя е смятана от мнозина за слаба, корумпирана, неспособна и неефективна, особено в сегашната ситуация.

Заместник генералният секретар на "Фатах" Сабри Сайдам споделя пред ДВ, че според него вина за положението носи най-вече Западът. Той припомня речта на президента Махмуд Абас пред ООН в Ню Йорк с изразеното от него предупреждение, че световната общност е изоставила палестинците. "Автономната власт носи отговорността за защитата на своите граждани. Но Израел обезсилва нейните действия и създава нови и нови пречки."

Солидарността с Хамас расте

Между партията "Фатах" и Хамас съществува историческа вражда. Но протестиращите по улицата развяват не само палестинския флаг, а и знамена на терористичната организация - мнозина на Западния бряг я възприемат като единствения глас, който им остава. Като професор Исла Хиджаб, която първоначално отказва да говори с нашия екип, но впоследствие се съгласява. "Ние не сме терористи, борим се от над 70 години за нашите права", казва тя пред микрофона на ДВ. Тя смята, че Хамас е част от палестинското общество и точно така трябва да се приема.

Според нея Германия, а и други страни, имат двойни стандарти, що се отнася до живота на израелците и на палестинците. "Ние бяхме колонизирани, потискани, в Газа се провежда геноцид и западните медии си затварят очите за тези факти, за да повтарят като папагали, че Израел има правото да се защитава."

Много от хората на Западния бряг на река Йордан имат семейства в Газа - загубили са близки или живеят в страх, че може да им се случи нещо. "Те бомбардират сгради, в които има цивилни граждани - това е позор, защо го правят? Дъщеря ми, която е там, ми каза: "Треперя, не издържам бомбардировките, всеки ден падат бомби, всеки час. Не можем да спим", разказва жената. Тя не може да прости и на арабските държави. "Те ни изоставиха напълно", казва жената.

2023 донесе много смърт на Западния бряг

Събитията в Газа предизвикват гняв и отчаяние у палестинците на Западния бряг. Но за тях ситуацията се бе влошила значително и преди 7 октомври - денят, в който Хамас нападна Израел. По данни на ООН 2023 година е била най-смъртоносната на Западния бряг от 2008 насам. Преди войната тази година там при сблъсъци са загинали над 29 израелци, предимно заселници. От палестинска страна жертвите са 189, загинали при стълкновенията с израелските военни или с въоръжени заселници. Международният наказателен съд на ООН определя израелските селища на Западния бряг за незаконни от гледна точка на международното право.

В седмиците от избухването на войната насам загинаха още десетки палестинци. Една от причините е разширяването на военните операции, в рамките на които до момента бяха задържани стотици палестинци. Но и насилието от страна на еврейските заселници е нараснало. По данни на палестинската правозащитна организация "Ал Хак" от 7 октомври досега в сраженията с израелски войници и въоръжени заселници са загинали 80 палестинци, включително 20 малолетни.

Накрая се чуват изстрели...

Улицата пред джамията "Абдел Насър" постепенно се изпразва. Демонстрантите се отправят към един израелски контролно-пропускателен пункт. Останали са само част от протестиращите, сред тях са и няколко младежи с качулки. На кръговото, намиращо се на около 200 метра от еврейското селище Бейт Ел, групата се събира под покрива на една бензиностанция. Встрани стоят линейки на Червения полумесец, както и парамедици с ярки жилетки, на които на арабски и английски език пише: "Не стреляйте, аз не съм мишена, аз осигурявам първа помощ".

Някои младежи подпалват автомобилни гуми - целта е димът да попречи на видимостта на израелските войници, които са заели позиции на високите бетонни стени на селището. Ситуацията е напрегната. Малко момче с жълта превръзка на главата търкулва гума в огъня и се отдалечава. От време на време от тълпата излиза по някой младеж с качулка и хвърля камък с прашка по посока на войниците. Не е ясно дали може да уцели нещо на такова разстояние.

Един от хвърлящите камъни е само на 14 години. На въпроса защо е тук той отговаря, че иска да защити страната си и да покаже на евреите, че има съпротива и хора, които обичат страната си.

Израелските военни не само наблюдават ситуацията. Те произвеждат и изстрели. Един мъж пада на земята. Веднага други мъже го вдигат и вкарват в притеклата се на помощ линейка. До една от колонките на бензиностанцията ясно се вижда кръв. В изявление за ДВ израелските сили за отбрана посочват, че са използвали наред с други средства и бойни патрони, за да прекратят бунта.

В края на деня Червеният полумесец преброява 16 ранени - само в Рамала.

Автор: Макс Цандер


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    26 0 Отговор
    Без да съм прочел и ред, аз виждам и не само. Вашето лицемерие и наглост

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Калпазанин

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Еврейсмото скрито под шапката на дойче зеле. И едни страхливи и оядени араби купени с дрънкулки и хартиени долари
  • 3 Значи

    4 29 Отговор
    Ционистите да действат в Газа както Русия
    действаше в чеченската война да сринат със земята Газа като Русия срина Чечня а ако случайно не успеят с бомби да намерят някой влиятелен палестинец сребролюбец готов да се продаде тип Кадиров и нещата ще се наредят
  • 4 Цветка Кокетка

    3 15 Отговор
    Вова да ги приюти! Място има,например в Еврейска автономна област.
  • 5 Последния Софиянец

    24 6 Отговор
    Хазарите ще отговарят за престъпленията си пред цялото човечество.

    Коментиран от #7

  • 6 Точно така

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    От DW и аз не чета нито ред!
  • 7 Шмекер

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ти нали си от човечеството кога ще заловиш хазарите и ще ги накараш да отговарят
  • 8 Цветка Кокетка

    2 6 Отговор
    В Биробиджан,място има за целия палестински народ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САЩ

    10 13 Отговор
    Нали това искахте война с Израел е получихте си я .Сега що ревете защо нападнахте Израел

    Коментиран от #13

  • 11 Ела да ти кажа

    11 9 Отговор
    Десети ден в Израел. Хора погребват близките си. На тия погребения припадат майки. Плачат бащи. Хора чакат да излезе днк от изгорелите кости на децата си. За да могат да ги оплачат. А на теб ти прожектират. Тия дето вярват,че исляма трябва да превземе целия свят.

    Коментиран от #15

  • 12 Делю Хайдутин

    11 1 Отговор
    С прашки срещу куршуми.
  • 13 Руньо коремното

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "САЩ":

    Краварите кога пък са обявили че точно това искат кой го каза
  • 14 така ли

    8 6 Отговор
    Какво си мислеха прима тите от Хамас, когато нападнаха Израел? Или някой ги излъга и ги заряза, че се сещам кой може да е?
  • 15 Те си мислят че са русофили

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ела да ти кажа":

    Много сме близо до Турция.
  • 16 Сибирски крепостен

    7 4 Отговор
    В Сибир нашат глупендер-кремълски милиционер да им предостави няколко хияди блата, таман има вероятност и малко да се поокъпат. И без това той и пингвинете от Иран ги вкараха в това обречено безумие.
  • 17 няма страшно

    5 4 Отговор
    Кремъл обеща руско гражданство на всички палестинци, които дойдат да се бият за правата вяра в Украйна.
  • 18 Роза

    4 1 Отговор
    Съжалявам хората ,независимо от коя нация,които живеят там!Това е лоша орисия-да живееш там,дето непрестанно се бият и стрелят!Най-умни са тези,които навреме са се махнали оттам!
  • 19 Краси

    4 1 Отговор
    Все някой им е виновен на палестинците, че са мързеливи, плодят се като хлебарки, живеят от помощи и все се оплакват. От дете помня, че соц. лагера непрекъснато пращаше помощи на палестинците, а палестинските студенти имаха много-повече пари от българските... Накрая, на търтеите, пак европейците са им виновни. Ама, дума не обелват, че в нито една мюсулманска държава не ги допускат защото са паразити, създават проблеми, сеят терор и вместо да работят чакат всичко на готово: ток, вода, храна, пари... Точно като оня етнос от най-забутаните маали.