Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:32 6 642 17

Китай ще се намеси в Газа

  • ивицата газа-
  • ван и-
  • китай-
  • израел-
  • палестина-
  • война

Китай ще направи всичко възможно да спомогне за палестинско-израелско помирение

Китай ще се намеси в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай ще направи всичко възможно да допринесе за палестинско-израелското помирение, заяви външният министър Ван И пред израелския си колега в телефонен разговор, съобщават китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Китай ще подкрепи твърдо всяко решение, което е в полза на мира, е заявил министърът, подчертавайки, че сегашният палестинско-израелски конфликт засяга целия свят и е свързан с важен избор между войната и мира.

Ван също така призова Израел да предприеме ефективни мерки, за да защити сигурността на китайските граждани и институции там, допълвайки, че "всички страни имат право на самозащита, но трябва да спазват международното хуманитарно право и да гарантират безопасността на цивилните граждани."

В разговора с израелския си колега Ели Коен китайският първи дипломат изтъкна, че е наложително да се предотврати по-нататъшната ескалация на ситуацията и причиняването на още по-сериозни хуманитарни трудности, предаде агенция Синхуа. Коен представи позицията на Израел и опасенията му за сигурността по отношение на палестинско-израелския конфликт.

Ван подчерта, че болезненият урок от цикличността на палестинско-израелския конфликт напълно доказва, че само придържането към концепцията за обща сигурност може да помогне за постигането на устойчива сигурност и само придържането към подхода за политическо уреждане може да улесни цялостното разрешаване на оправданите опасения на Израел, свързани със сигурността.

По решението за две държави е налице консенсус на международната общност, каза Ван. Китайският външен министър разговаря и с палестинския си колега Рияд ал Малики. Пред него той отбеляза, че това, от което хората в Газа се нуждаят най-много, е сигурност, храна и лекарства, а не война, оръжия и боеприпаси, предаде Синхуа.

Ал Малики изрази палестинската позиция и благодари сърдечно на Китай, че отстоява справедливостта с ясното си и категорично изявление и твърда подкрепа за палестинския народ, а също за предоставената спешна хуманитарна помощ за палестинците. Палестинският външен министър изрази надежда, че с помощта на международната общност палестинският въпрос може да бъде решен из основи и да се осъществи създаването на независима държава, допълва Синхуа.

Високопоставеният китайски дипломат посочи, че Съветът за сигурност на ООН трябва сериозно да поеме своите отговорности, а международната общност да предприеме спешни действия. Страните извън региона, особено големите държави, трябва да се придържат към обективност и справедливост и да играят конструктивна роля за деескалация на кризата, добави той.

Ван подчерта, че единственият начин за решаване на палестинския въпрос е прилагането на решението за две държави и осъществяването на практика на правото на палестинския народ на съществуване, правото на държавност и правото на завръщане. Китай призовава за свикване на по-авторитетна, по-широкообхватна и по-ефективна международна мирна конференция възможно най-скоро, която да насърчи бързото възобновяване на мирните преговори между Палестина и Израел, като за тази цел се формулира конкретен график и пътна карта, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    36 6 Отговор
    След ковид всички са откачили.Бързат да взимат страна при конфликти все едно е футболен мач.Не отиват на добре работите...
  • 2 да де

    35 7 Отговор
    Средиземно море започва да става малко тесничко след като китайците изпратиха там отряд от бойни кораби и вече въпроса е кой е с по-здрави нерви.
  • 3 Виктор

    11 30 Отговор
    Айде сега хубава работа, Китай не му е работа да се меси...

    Коментиран от #10

  • 4 те са голяма

    15 9 Отговор
    работа . колкото израел и юса , ама по 3 . който е безчовечен , ще стане скоро човечен . едно време малцинствата искаха да разделят бг . да си направят държава помаците . никой от комунистите не ги нападна . нямаше терор . и сега са добре . замогнаха се, вече не отглеждат тютюн . все са бизнесмени , политици, работят и в сигурността . незнам дали са малцинство . говорят турски . сега ще гласуват за терзийски да е кмет . Ердоган гледа към него . Знаем за огромните колони Гастарбайтери . за тях строиха пътища на гърба на хората .
  • 5 Ох успокоих се

    22 2 Отговор
    Заглавието ме шокира. Но от статията разбрах, че става дума за друго! Странни неща стават тук с фактите.

    Май някой трябва да се намеси в Газа на автора на заглавието!
  • 6 Кокаля

    14 30 Отговор
    Китай може да се намеси само в клонирането на чипове и краденето на технологии по Западен образец.
    Е естествено и в производство и продажба на ЧАЙ и Ориз !

    Коментиран от #7

  • 7 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кокаля":

    И да докаже това, което е писано в Божието Слово.
  • 8 Димитров

    17 0 Отговор
    "Авторите" от медиАта, в стремежа си да привлекат повече цъкания (а от това ще дойде и повече кеш), използват подвеждащи, гръмки, на моменти и изопачени заглавия, които да развълнуват бобеното зърно, останало в главите на повечето хора, тъпчещи тая клета територия. От това им действие се получава съвсем различен ефект - изсмуканите, провокативни, често неверни и пропагандистки текстове, пряко настройват жителите на територията един срещу друг. Нищо добро няма да произтече от това.
  • 9 Киро

    19 8 Отговор
    Аз вярвам на разумните политици и държави ,като Китай ,Русия Индия ,Брикс , а англосаксонците и европейската сглобка предизвикват войни и печелят от тях ,за сметка на милионите невинни жертви и упадъка на европейските държави !!!

    Коментиран от #12

  • 10 Бай Дрън

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Виктор":

    ли ти го каза това - който дължи 3 трилиона на Китай и не може са смогне да печата зелени тапети…
  • 11 Иван С

    10 3 Отговор
    Предполагам че ще изпратят малък мироопазващ контингент от 3 милиона човека.
  • 12 1944

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    пийте си хапчетата , дрогари. нищо че не ви стигат текезесарските пенции. една шепа болшевишки фанатици не плашите и пършивите гарги вече. пак загубихте.
  • 13 мдаммм

    3 1 Отговор
    Китай ако се намеси, ще стане страшно
  • 14 Хамид

    5 1 Отговор
    От никъде не става видно, че Китай ще се намеси. Напротив. Фалшиво заглавие.
  • 15 По спомен

    3 1 Отговор
    Спомням си, че когато Короната започна в Италия..първи се стекоха на помощ Руснаци и Китайци. Саштисаните бяха впоследствие.
  • 16 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    КИТАЙ СЕ ОПИТВА ДА ПОМОГНЕ НА ХАМАС .....ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ИЗРАЕЛ НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ЖЕЛАНИЕТО НА КИТАЙ .......И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДОКАТО УНИЩОЖАТ ХАМАС 💥💥💥✌️✌️✌️✌️
  • 17 Ице

    2 1 Отговор
    Америте биват трайно измествани. Постепенно говедата ще бъдат натирени в обора им. Много са плъзнали из света. Акцията вече е в ход.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания