Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 23:01 1 851 23

Израелският шекел се обезценява. Не само заради войната.

  • израел-
  • шекел-
  • ивицата газа-
  • война-
  • валута

За Израел силната национална валута е важна, тъй като страната е бедна на суровини

Израелският шекел се обезценява. Не само заради войната. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти пет процента само за няколко дни - с толкова се обезцени израелският шекел след терористичното нападение на Хамас срещу Израел. Това е най-ниската му стойност спрямо щатския долар от началото на 2016 година насам. Но не е само войната - има и други фактори за поевтиняването на израелската валута, пише германската общестевно-правна телевизия АРД. Сред тях е например много оспорваната съдебна реформа, която постави под силен натиск шекела, припомня изданието.

Интервенция на Централната банка

Слабата национална валута оказва натиск върху централната банка - Банката на Израел (БИ). Нейната намеса бе светкавична: банката изкупи шекели на стойност 30 милиарда щатски долара, но мярката не спря обезценяването. Идния понеделник се очаква решение относно основния лихвен процент, който в момента е 4,75%.

Ако лихвата бъде намалена, това ще бъде стъпка в подкрепа на израелската икономика, тъй като фирмите ще могат да вземат по-изгодно кредити. За Израел е важно да има силна национална валута, тъй като страната е бедна на суровини и водни ресурси и разчита основно на внос, който плаща в щатски долари.

Появиха се и информации за мащабни спекулации срещу израелския шекел, например за растящи къси позиции и за рязко увеличение на цените на суаповете за кредитно неизпълнение, информира още АРД. Що се отнася до ръста на цените на този вид кредитни застраховки, той може да се обясни с повишения риск, срещу което пазарът реагира. Но може и да става дума за спекулации. Това беше тема и по време на кризата с държавния дълг в еврозоната, когато имаше опасност от държавен фалит на Гърция - и тогава имаше подобни спекулации на финансовите пазари.

Външната търговия като икономически двигател

Макар населението на Израел да е малко под 10 милиона души, икономиката на страната зависи почти изцяло от външната търговия. Заради ограничения вътрешен пазар и почти пълната липса на достъп до пазари в региона израелската икономика се ориентира изцяло към експорта, припомнят от Германско-израелската индустриално-търговска камара. Първоначално това се отнасяше предимно за селскостопанските стоки, по-късно и за продуктите на отбранителната, текстилната и пластмасовата промишленост, а от около 20 години все по-голяма тежест имат високотехнологичните продукти, посочва германската обществено-правна медия.

С износ на стойност седем милиарда евро (през 2022) Германия е третият най-важен търговски партньор на Израел. Обратното обаче не важи: една малка част (2,4%) от експортния обем на Израел е предназначена за Германия - въпреки размера на германската икономика. Казано по друг начин - Германия не е значим пазар за Израел, посочва АРД, цитирайки данни от годишния доклад на германската агенция за външна търговия Germany Trade & Invest (GTAI).

Сътресения на пазарите

Събитията от изминалата седмица предизвикаха сериозни сътресения на пазарите в Близкия изток. Опасявайки се от възможно разрастване на конфликта, инвеститорите масово започнаха да теглят пари, което доведе до поевтиняване на облигациите, примерно от Египет и Йордания. Съответно доходността се повиши.

Сегашният курс от над четири шекела за един щатски долар обаче се смята за необичайно висок и би трябвало да спадне, когато конфликтът се успокои, смятат наблюдателите. От друга страна е много трудно да се прецени какви ще бъдат последиците от едно разширяване на конфликта - както за региона, така и за света - ако това доведе до рязко повишаване на цените на петрола.

Автор: Щефан Волф


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    6 25 Отговор
    Само рублата върви стабилно нагоре. Мина твърдо сто. Следваща спирка 150.

    Коментиран от #6

  • 4 Майна

    2 24 Отговор
    А руплата стремглаво катери към зерото!
  • 5 Коч Ина

    28 0 Отговор
    Въх, сега какво ще правят грантоядните атлантици

    Коментиран от #7

  • 6 Иванушка 🇷🇺

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    На черно е 500 за долар одавна, замина вторая при крайцера и моста.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАРС

    28 3 Отговор
    Шекела си е чисто изкуственна валута която я държи долара .В израел даже и нямат кой знае какво производство.Някой да е купил стока на която да пише произведено в Израел не съм чувал.А то ако пише то покупателите ще са много малко.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    2 22 Отговор

    До коментар #8 от "БАРС":

    Дypaчок платен, прочете ли какво си написал!

    Коментиран от #12

  • 12 БАРС

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Много добре знам какво съм написал а ти както искаш вярвай
  • 13 Майко мила, майко мила

    15 1 Отговор
    Страшна работа е верно , да ти се обезцени шекела ......
  • 14 Зеленски

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАРС":

    Аз си купих дронове и пише произведено в Израел ! И масури си купих даже, и ролки за коса също.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тошо

    17 0 Отговор
    БУТАФОРНА ДЪРЖАВА,БУТАФОРНА ВАЛУТА С КОЯТО НИКОЙ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА ОПЕРИРА.
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    И ЩО НЕ ВЪВЕЖДАТ ДОЛАРА ?
    ... ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОТО :))
  • 18 А защо

    5 0 Отговор
    основния лихвен процент, в момента е 4,75%.?
  • 19 Ми те са готови

    13 0 Отговор
    За еврозоната значи.
  • 20 Търновец

    15 1 Отговор
    Експортните продукти на Израел - примерно ПВО за Германия за 3 милиарда е поредният Немски подарък за Израел, с самото ПВО е копирано от САЩ, аз лично се съмнявам че то ще спре Руските балистични ракети. За съжаление ние също патим от F 16 натрапен ни от Израелски лобита - ефката е много скъпа и самото й обслужване е много скъпо но част от нея са прави от Израелската IAI която беше във финансово трудно положение - дори Американските ВВС вече не купуват F 16, Юрофайтъра е поне две нива по добър от F 16 а експлоатацията е два пъти по евтина
  • 21 Е така де

    11 0 Отговор
    Те като не са на Евро или Долар - така става.
    Справка - Асен Василев ПП-ДБ
  • 22 Така така

    7 0 Отговор
    Дано се дрине цялата държава заедно с фащ
  • 23 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Шекелът може и да се обезценява, важното е левът да поскъпва и евро-то да се присъедини към него !!