Отидете към основна версия

2 095 16

Иван Бакалов: Кандидатурата на Хекимян е подигравка от страна на Борисов

  • местни избори-
  • софия

Щом Фандъкова успя да стане най-дълго управлявалият кмет в над 140-годишната история на София като столица, никак няма да е чудно и един Хекимян да стане

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София” Васил Терзиев води убедително в социологическите сондажи за изборите в неделя. От ясните социологически резултати обаче могат да се направят някои неочаквани изводи.

1. Няма гаранция, че Васил Терзиев ще стане кмет, въпреки преднината от около 10% пред бутафорния кандидат на ГЕРБ Антон Хекимян.

Работата е, че ще има втори тур. На него гласове за Вили Лилков, кандидатите на „Възраждане” и ИТН могат да се прелеят към Хекимян. Не всички, но голяма част. За тримата са общо около 20% от гласовете, според сондажите. При 10% преднина за Терзиев, ако на втори тур половината гласове от тези за Лилков, „Възраждане” и ИТН отидат за новата Фандъкова, тя може да спечели.

Причината това да стане е, че партиите „Възраждане” и ИТН припознават за главен политически враг не ГЕРБ, а ПП-ДБ. На втори тур те няма да призоват за подкрепа на кандидата на ПП-ДБ. Нито БСП ще го направи. Вероятно и за Хекимян няма да призоват. Но след като „Възраждане“ и ИТН са сочили за основен враг на своите избиратели ПП-ДБ, е ясно те кого ще предпочетат, ако отидат да гласуват на втория тур.

Някои избиратели на Терзиев правят тънки сметки, че е по-добре на първи тур да гласуват за Ваня Григорова, за да отиде тя на втори тур (разликата ѝ с Хекимян е нищожна). Тогава на втория тур победата на Терзиев ще е сигурна.

2. Вижда се, че мажоритарното гласуване у нас, което искаше ИТН да се въведе, а и повечето българи го предпочетоха на референдума на Слави, всъщност не е за кандидати, а за партии. Избирателят не гласува мажоритарно, за личности, а за партии. Плакатите на „Възраждане” в София са показателни – на тях пише „Кандидатът на „Възраждане”. Непознат, неизвестен кандидат за кмет на София. Но е на „Възраждане”.

Гласовете за Хекимян са на същия принцип – партийни, за ГЕРБ. Не за личност.

„Магаре да бяхме издигнали…”,както веднъж се изрази Борисов. Самата кандидатура на Хекимян е подигравка от страна на Борисов. На практика е и обществен скандал – с едно премятане от днес за утре програмният шеф на най-голямата телевизия става политическа фигура на ГЕРБ. Каквато е бил впрочем дълги години, работейки в телевизията. И чието главно качество за кандидат за кмет е, че е известно лице от екрана. Новата кукла на Борисов, каквато беше Фандъкова.

Щом Фандъкова успя да стане най-дълго управлявалият кмет в над 140-годишната история на София като столица, никак няма да е чудно и един Хекимян да стане.

3. За тази политическа ситуация е виновен самият избирател, който не излиза да гласува. Ниската избирателна активност позволява на срасналата с държавата партия ГЕРБ да печели избори с помощта на медийни манипулации, изборни измами с купуване на гласове и недействителни бюлетини. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова по-малко значение има купеният вот и измамите с недействителни бюлетини – всички те стават по-малък процент от общата бройка гласували. Гласуването с машини също така изключва недействителни бюлетини. Предотвратява и купуването на гласове – още няма изработена система за купен вот с машини.

4. На парламентарни избори ГЕРБ получава около една четвърт от гласовете и не може да управлява без коалиция. Но на местни избори и 100 гласа повече произвеждат кмет. Има и населени места, където не със 100, а дори с 20-30 гласа се печелят кметски избори. И изборния туризъм е решаващ.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.

Свързани новини