Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 17:00 2 084 16

Иван Бакалов: Кандидатурата на Хекимян е подигравка от страна на Борисов

  • местни избори-
  • софия

Щом Фандъкова успя да стане най-дълго управлявалият кмет в над 140-годишната история на София като столица, никак няма да е чудно и един Хекимян да стане

Иван Бакалов: Кандидатурата на Хекимян е подигравка от страна на Борисов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София” Васил Терзиев води убедително в социологическите сондажи за изборите в неделя. От ясните социологически резултати обаче могат да се направят някои неочаквани изводи.

1. Няма гаранция, че Васил Терзиев ще стане кмет, въпреки преднината от около 10% пред бутафорния кандидат на ГЕРБ Антон Хекимян.

Работата е, че ще има втори тур. На него гласове за Вили Лилков, кандидатите на „Възраждане” и ИТН могат да се прелеят към Хекимян. Не всички, но голяма част. За тримата са общо около 20% от гласовете, според сондажите. При 10% преднина за Терзиев, ако на втори тур половината гласове от тези за Лилков, „Възраждане” и ИТН отидат за новата Фандъкова, тя може да спечели.

Причината това да стане е, че партиите „Възраждане” и ИТН припознават за главен политически враг не ГЕРБ, а ПП-ДБ. На втори тур те няма да призоват за подкрепа на кандидата на ПП-ДБ. Нито БСП ще го направи. Вероятно и за Хекимян няма да призоват. Но след като „Възраждане“ и ИТН са сочили за основен враг на своите избиратели ПП-ДБ, е ясно те кого ще предпочетат, ако отидат да гласуват на втория тур.

Някои избиратели на Терзиев правят тънки сметки, че е по-добре на първи тур да гласуват за Ваня Григорова, за да отиде тя на втори тур (разликата ѝ с Хекимян е нищожна). Тогава на втория тур победата на Терзиев ще е сигурна.

2. Вижда се, че мажоритарното гласуване у нас, което искаше ИТН да се въведе, а и повечето българи го предпочетоха на референдума на Слави, всъщност не е за кандидати, а за партии. Избирателят не гласува мажоритарно, за личности, а за партии. Плакатите на „Възраждане” в София са показателни – на тях пише „Кандидатът на „Възраждане”. Непознат, неизвестен кандидат за кмет на София. Но е на „Възраждане”.

Гласовете за Хекимян са на същия принцип – партийни, за ГЕРБ. Не за личност.

„Магаре да бяхме издигнали…”,както веднъж се изрази Борисов. Самата кандидатура на Хекимян е подигравка от страна на Борисов. На практика е и обществен скандал – с едно премятане от днес за утре програмният шеф на най-голямата телевизия става политическа фигура на ГЕРБ. Каквато е бил впрочем дълги години, работейки в телевизията. И чието главно качество за кандидат за кмет е, че е известно лице от екрана. Новата кукла на Борисов, каквато беше Фандъкова.

Щом Фандъкова успя да стане най-дълго управлявалият кмет в над 140-годишната история на София като столица, никак няма да е чудно и един Хекимян да стане.

3. За тази политическа ситуация е виновен самият избирател, който не излиза да гласува. Ниската избирателна активност позволява на срасналата с държавата партия ГЕРБ да печели избори с помощта на медийни манипулации, изборни измами с купуване на гласове и недействителни бюлетини. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова по-малко значение има купеният вот и измамите с недействителни бюлетини – всички те стават по-малък процент от общата бройка гласували. Гласуването с машини също така изключва недействителни бюлетини. Предотвратява и купуването на гласове – още няма изработена система за купен вот с машини.

4. На парламентарни избори ГЕРБ получава около една четвърт от гласовете и не може да управлява без коалиция. Но на местни избори и 100 гласа повече произвеждат кмет. Има и населени места, където не със 100, а дори с 20-30 гласа се печелят кметски избори. И изборния туризъм е решаващ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    19 3 Отговор
    Не мога да повярвам, че синя София ще гласува и избере ДС предложението накъдето ни бутат такива лози като тоя..
  • 2 Потрес

    18 5 Отговор
    Разбира се, че е подигравка и то към собствената му партия и симпатизанти, но цената на кожичката му е такава! На дърти години от едно Посолство му наредиха да си смени пола и той слуша Шефовете и изпълнява! Жалък!
  • 3 А ДС детето...

    19 4 Отговор
    Васко Маслото е още по-голяма подигравка с деократичната общност. Няма за кого да гласуваме. Пълна гавра
  • 4 както във играта

    10 3 Отговор
    игри на волята

    пратен за БУШОН

    не за първи път Буда играе така
    де как цецка цачева, а ?
  • 5 Тони

    6 8 Отговор
    Защо е написана тази статия , не разбирам . Уж учено , но пак рупа ли рупа , Бойко та Бойко . Ами има и Григорова и не знам кои си .Ами как лице уж на Подкрепа беше монтирано от неподиграващата се др. Нинова ? Какво беше някога Подкрепа и до къде се докара ?Това не е ли подигравка ?
  • 6 Софиянец

    16 5 Отговор
    Изобщо не е подигравка. Момчето е постигнало всичко със собствения си труд.
    . Подигравка е кандидатурата на Терзиев, израснал със златна лъжичка в уста и хранен с народни пари.
  • 7 българин

    5 7 Отговор
    Баба цуцулана по-малка подигравка ли беше, но решетниковата марионетка е пРеZидент вече 2 мандат, знае си тиквата работата, слушка началниците и папка до ден днешен безнаказано и на свобода.
  • 8 Истинските софиянци

    5 8 Отговор
    Ще гласуват за Вили Лилков. Всички останали за разните ментета. Ако не друго, поне ще стане ясно колко са софиянците🤣🤣🤣

    Коментиран от #12

  • 9 Чудесна

    9 3 Отговор
    Наистина уважавам г-нБакалов, но и при него се проявява този психо-десен елемент. Какви сметки си правят десните не знам, но че много софиянци искат да проверят какво ще предложи Григорова и не се страхуват от десни мантри, че едва ли не Ленин ще дойде на власт, е вярно. И в неделя достойния кандидат ще хване едни 25% за изненада на всички сини лъвчета...
  • 10 Демократ

    14 4 Отговор
    Васил Терзиев доказва,че ДС задкулисието управлява България вече без маска. Тази спусната от нищото ДС фигура, некомпетентна, забогатяла наготово с държавните милиони от приватизацията на Оптикоелектрон Панагюрище, за който е отговарял татко му и който е създал фирмата Кимкооп за търговия с военна техника, доказва цинизма на сценаристите. Още когато го спусната беше ясно, че това ще бъде кмета на София, който даже с единна усмивка призна, че може да повтори схемата Борисов- от кмет до вечен премиер. Докога ще търпим да се гаврят так с България
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Демократ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Истинските софиянци":

    Резултатите от изборите изобщо не отразяват желанието на хората, синя София ще гласува масово за Вили Лилков, но Васил Терзиев ще е кмет, това е сценария на ДС. В България 34 години не са провеждани честни избори и политическия орган ЦИК само съобщава разпореждането на ДС. Това не трябва повече да търпим.
  • 13 А на

    4 0 Отговор
    Терзиев какво е бе?????
  • 14 НИКИ

    5 0 Отговор
    ДА НАИСТИНА Е ПОДИГРАВКА СЪЩО КАКТО ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ
  • 15 Артилерист

    3 0 Отговор
    Ама то коя кандидатура, предложена от Борисов, не е карикатурно? Да си спомним за Цачева, Плевнелиев, Барни Пъкъла, Габриел и тн. Да не говорим, че самият Борисов си е жива карикатура, ама сега стана дваж, като се предложи за член на комисията по външни работи, представяте ли си, в парламента ...
  • 16 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Кикимяу--поредното боковско мекере.