Отидете към основна версия

5 211 41

И Хамлет би се изприщил...

  • избори-
  • гласуване-
  • машини

"Да бъда или да не бъда" е жалка дилема в сравнение с политическата ситуация в страната

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като Централната избирателна комисия бързо и категорично отряза призива на премиера Николай Денков за връщане на отмененото машинно гласуване, страната ни се оказа в една безпрецедентно-екзистенциална политическа ситуация.

Досадната дилема пред шекспировия Хамлет "Да бъда или да не бъда" е толкова тривиална пред случващото се у нас преди неделния местен вот, че е достойна тема за докторантура на всеки социален антрополог. Хамлет е ясен, все пак е очевидно, че повечето хора избират да бъдат, а не да се гръмнат, но това, което става в душите на феновете на машинното гласуване, наистина е истинско предизвикателство за поназнайващите от човешка душевност.

Утре ще разберем, ще се окажат ли гневът и омерзението мобилизиращ фактор за феновете на машинното гласуване, убедени, че са жертва на активно мероприятие на мафията.

Или изправени пред безалтернативната възможност да гласуват с презряната от тях хартия, ще се демотивират, убедени, че гласът им ще бъде занулен или трансформиран в нещо неясно.

Дали чрез хашкода на машините могат да се манипулират резултати от гласуването става все по-маловажно, както каза математикът проф. Михаил Константинов. Защото зад гордото чело българско вече неудържимо палува онова червейче, дето обича всичко да му е съмнително.

Приятна вечер, че утре ни чака тежък ден...

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.

Свързани новини