Отидете към основна версия

7 077 53

Увеличихме си цената на газа, защото ни управляват едни хитреци! Пламен Павлов пред ФАКТИ

  • пламен-
  • павлов-
  • газ-
  • кевр-
  • хитреци-
  • гърция-
  • сърбия-
  • турски поток

Всичко ще се плаща само от българските потребители, казва председателят на Българската газова асоциация

Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена е с 36% по-висока от цената на природния газ през октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh. Защо стана така… Пред ФАКТИ говори Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

- Г-н Павлов, в началото на зимата сме. Цената на газта се покачва. На каква цена напълнихме хранилището в „Чирен“ и колко да очакваме да стане…
- Хранилището в „Чирен“ е пълно. Това ни дава спокойствие. То беше запълнено в предходните години, но с най-скъпия газ.

- Сега на каква цена го допълнихме…
- На по-добра, но през лятото то беше на ниво от около 85-86% пълно. Как вече това ще се отрази върху цената му… Това е друг е въпрос.

- Зимата каква ще бъде цената на газта според вас?
- Знаете, че за месец ноември цената скочи от 66 на 88 лв. на мегават час с ДДС. Въпросът е защо се случи това.

- И отговорът ви е…
- Ще се опитам да ви отговоря просто, за да разберат хората. Трябва да се има предвид, че нашата цена на газта е различна от тази в други страни в ЕС по простата е причина, че ние имаме дългосрочен договор с Азербайджан за един милиард кубика. Цената по този договор е обвързана с цената на нефтопродуктите. Това определено е най-ниската цена, която могат да ползват европейските потребители. Потреблението, което имаме в България, се сви до 2,5 милиарда кубически метра, а по договора с Азербайзджан Газ Съпралйн Къмпани получаваме 1 милиард, т.е. 40% цена, обвързана с нефтопродуктите, което снижава цената в микса на „Булгаргаз“.

- Защо се вдигна цената тогава…
- Цената се вдигна заради приетите миналия месец такси за облагане на преноса. Дори и аз не знам как да ги нарека тези 20 лева на мегават час, защото не са акциз, не са ДДС, не са …

- Нали това важеше само за преноса на газ от „Газпром“ по „Турски поток“ и целта е така в хазната да влязат 2,4 млрд. лева …
- Тогава да ви питам нещо. А ние откъде получаваме газ?

- Кажете, обяснете…
- Ние получаваме газ именно от „Турски поток“, но през суапови контракти. Какво означава това. Ние имаме договори с различни фирми, които транзитират газ. Но те остават в България, техните въпросни количества газ, които минават през „Турски поток“, а си ги взимат от LNG терминалите за втечнен газ, където ние имаме договори. Така че това увеличение с 20 лева на мегават часа ще го платят само и единствено българските потребители. Ние вече го плащаме през тази надценка за ноември, която вече се отрази в цената на „Булгаргаз“. Като цяло това е търговска тайна на „Булгаргаз“ в отношенията им по направлението за Турция. Пак казвам, ако някой ще плаща за това решение на кабинета, това ще е само българският потребител.

- Защо го направихме, защо увеличихме цената на газта, каква е логиката…
- Увеличихме си цената на газта и го направихме, защото ни управляват едни хитреци. И те ще ни докарат до… как се казваше по народному – какво е свършило кучето на нивата… Единственият потърпевш от това облагане ще са българските потребители. Категорично го твърдя. И това е видно от повишението на цената за ноември. Ще го повторя - от 66 на 88 лева за мегават час.

- Тогава цената за декември каква ще е?
- За декември цената на газта би трябвало да се влияе само от котировките, които са на борсата в Нидерландия. Ние вече сами си оскъпихме газта с 20 лева за мегават час, така че за декември цената ще зависи само от цената на борсата.

- Това означава ли, че можем да очакваме цена на газта през зимата в рамките на до 90 лева?
- Не мога да прогнозирам точно. Ако има някаква динамика на цената на борсата, нашата също ще се повлияе. Обърнете внимание на друго. Нашата цена в момента, нашите доставките, които ние получаваме по различни договори и са обвързани със суапове, тоест газ, който ще ни оставят по „Турски поток“, зависи от договорите ни. Давам ви пример какво направи ДЕПА? ДЕПА е държавният гръцки доставчик на газ. Както казах, те доставят газ по „Турски поток“ и го оставят в България, а ползват доставките ни, които ние имаме от втечнен газ по терминалите.

Преди ноември и решението на кабинета, ДЕПА продаваше газ в България на по-ниска цена отколкото продаваше в Гърция!?

ДЕПА продаваха в България на по-ниска цена. Нарочно го повтарям. След решението на кабинета, ДЕПА вече ни доставя газ на по-добра цена за тях – за нас по-скъпа. И това е причината гърците да не реагират. Сърбия, Унгария и Северна Македония нададоха вой срещу това нещо, но Гърция мълчи. За съжаление, малко се говори на тази тема. Просто някак обиграни играчи водят хитра политика, но реално всички техни тези хитрости се отразяват само върху джоба на българския потребител. „Газпром“ категорично няма да плати такава такса, каквато им искаме, дори и „Булгартрансгаз“ да започне да я начислява. Нашето дружество няма да си получи парите, а това ще го постави в сериозна ликвидна криза и ще го доведе до състояние на неплатежоспособност. Така „Булгатрансгаз“ в един момент ще започне да тежи на бюджета. Тези суми, които сега се начислиха от „Булгартрансгаз“, са сумите, които плащаме всички български потребители.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 69 гласа.

Свързани новини