Отидете към основна версия

5 658 100

Ясна заплаха към Латвия? Какво точно каза Путин

  • латвия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руснаци

Повечето руснаци в Латвия са дошли в страната по съветско време или са родени в Латвия след края на Съветския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл от десетилетия твърди, че Латвия потиска рускоговорещото население на страната и не му дава равни права. Острите думи, които Путин изрече по адрес на Рига, биха могли да се тълкуват и като неприкрита заплаха.

Тонът, с който руският президент Владимир Путин разкритикува Латвия, не беше отявлено агресивен. И все пак мнозина навярно са усетили като заплаха казаното от него пред заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека в Русия. Германската обществено-правната медия АРД цитира думите му:

"Не вярвам щастието да влезе в домовете на онези, които водят подобна политика. Политика спрямо хора, които са пожелали да живеят в една или друга страна, работили са там, донесли са ползи на държавата, а сега са отнасят с тях като със свине. Накрая те също може да изпитат подобна свинщина в собствените си държави."

"Негражданите на Латвия"

С тези думи Путин иска да каже следното: близо една четвърт от около 1,8-милионното население на Латвия са етнически руснаци и говорят руски като майчин език. Но само около половината от тези хора имат латвийско гражданство. Повечето от останалите, т.е. около 180 000 души, имат специален статут: те не са без гражданство, а са така наречените "неграждани на Латвия", припомня АРД.

Думите на Путин могат да се разбират и като заплаха: ако в Латвия се отнасят с руснаците „като със свине", да не се изненадват от последствията за тяхната страна. Какво точно има предвид с това Путин, не е напълно ясно. Дали той не загатва за възможни политически размирици, за вълна от протести в страната или даже за сценарий като този в Донбас, където Русия твърди, че е била принудена да навлезе, за да защитава руското население? Путин остави този въпрос отворен.

Повечето руснаци в Латвия са дошли в страната по съветско време или са родени в Латвия след края на Съветския съюз. Русия отдавна критикува съществуването на категорията "неграждани" в Латвия, която, според Путин, не влиза в правните категории на цивилизованите държави. "Това е странна измислица на онези, които претендират, че са демократични държави. Това е грозно, разбира се. И ние всички го виждаме и разбираме“, каза Путин.

Какви права имат "негражданите"?

Хората, определяни като „неграждани на Латвия“, пребивават легално в страната и имат достъп до трудовия пазар, но не могат да работят в държавната администрация и нямат право да гласуват на национални избори. Радват се на свободно придвижване в Шенгенското пространство и не се нуждаят от виза при пътувания до Русия. Имат право също така да кандидатстват за латвийско гражданство, което им осигурява всички политически права в страната.

На територията на страната живеят и около 20 000 души, които имат руски паспорти. От тях Латвия иска да говорят на латвийски в ежедневието си, ако искат да живеят в страната постоянно. Тези от тях, които имат такива намерения, трябваше до края на септември да докажат с документ, че владеят езика. Но от около 8 000 руски граждани в Латвия повече от половината не са успели да се справят с езиковия тест от първия опит и са застрашени да изгубят разрешението си за пребиваване.

Остър отговор от Рига

Междувременно парламентът в Рига удължи срока с почти две години. От Рига отговориха и остро на заплахите на Путин за „свинско отношение“ спрямо руското малцинство и заявиха, че те се вписват в контекста на неговата агресивна реторика.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.

Свързани новини