Отидете към основна версия

4 468 77

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

  • русия-
  • владимир путин-
  • климат-
  • опек-
  • нефт

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната катастрофа, Владимир Путин преговаряше за износа на петрол от Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната катастрофа, Владимир Путин преговаряше за износа на петрол от Русия, пише "Политико".

Докато преговорите за климата на COP28 в Дубай достигнаха планираната си половина в сряда, руският лидер кацна дискретно само на 150 километра. Неговата дестинация обаче не беше международният форум, където официални лица обсъждаха бъдещето на изкопаемите горива.

Беше Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, където Путин започна бърза обиколка на двама важни бизнес партньорa. Първо, емирът колега на Путин, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. След това стигна до Рияд, за да се види с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Ако не е умишлено, то времето на Путин със сигурност изглеждаше насочено към глобалните преговори, провеждащи се на по-малко от 90 минути с кола. Неговото присъствие представляваше символичен разделителен екран: в един кадър преговарящите се опитват да отучат света от изкопаемите горива, а в другия кадър Путин с всичко налично прави напук и наопаки.

Руският петрол, разбира се, поддържа Москва на повърхността, откакто Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, осигурявайки постоянни приходи, от които Кремъл може да черпи, за да покрие нарастващите си военни разходи. Но цените на петрола напоследък паднаха, оставяйки Русия в безизходица как да управлява добива със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия.

На COP28 екскурзиантът Путин провокира протести. "Да не си посмял да дойдеш на COP", предупреждава един от няколко плаката държани от активисти за климата от движението "Петъци за бъдещето". "Изкопаемите диктатори вън". И по-откровено: "Майната му на Путин".

Вътре в залата обаче близостта на Путин почти не се забелязваше.

"Освен че го споменахте тук, някак си бях забравил, че той може да идва в региона", каза пратеникът на Съединените щати по климата Джон Кери, отговаряйки на въпрос на POLITICO на брифинг за пресата. — "Но това не ни засяга тук."

Шефът на Европейския съюз по въпросите на климата Уопке Хоекстра каза пред POLITICO, че "зависи от тези, които го приемат, да обяснят защо смятат, че това е добра идея".

Путин, добави Хоекстра, "е осъден от огромното мнозинство на ООН и е издирван в Хага за военни престъпления. Така че от европейска гледна точка не може да има бизнес както обикновено."

Руска петролна главоблъсканица

Визитата на Путин идва в напрегнат момент за отношенията на Русия с богатите на изкопаеми горива държави от Персийския залив.

След като достигнаха рекордни стойности от над 120 долара за барел след нахлуването на Москва, цените на петрола се понижиха. В опит да поддържат цените високи, членовете на картела на производителите на петрол ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството, свивайки доставките.

Само миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ще удължи до 2024 г. обещанието за намаляване на дневния износ с милион барела, докато ОАЕ намали дневния добив със 163 000 барела.

Въпреки това западните санкции, които включват таван на цената на руския петрол от 60 долара, принуждават Москва да поддържа потока на своя суров петрол, за да запуши дупки във финансите си и да плати за войната си в Украйна. Те също така накараха Русия да увеличи значително износа на петролни продукти както за Саудитска Арабия, така и за ОАЕ.

И въпреки ангажимента да приложи съкращения на производството, Русия - член на ОПЕК+ - не успя да постигне целите, които обеща тази година и запази добива относително постоянен.

Преди визитата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че петролът е "винаги на дневен ред", когато официални лица от трите страни си взаимодействат, съобщи държавната новинарска телевизия Риа Новости. А Юрий Ушаков, един от съветниците на Путин, каза пред руски медии, че Кремъл смята преговорите за "изключително важни".

Путин ласкаеше своите домакини, преди да започне разговорите си в ОАЕ, като се похвали с "безпрецедентно високото ниво" на търговските отношения Русия-ОАЕ след кацане в Абу Даби, според Риа Новости.

Министерството на външните работи на ОАЕ не отговори веднага на искане за коментар.

COP28 противоречия

Срещата на Путин в съседство с COP28 е най-новият обрат за срещата на върха, която беше изправена пред месеци на противоречия относно решението преговорите да се проведат в богатите на петрол ОАЕ.

Пакет от документи, публикувани малко преди началото на конференцията, показват, че ОАЕ планират да използват позицията си на домакин на събитието, за да сключат сделки за изкопаеми горива с чужди правителства, което поставя под съмнение способността им да наблюдават събитието. Президентът на COP28 Султан Ахмед ал Джабер, също главен изпълнителен директор на държавната петролна фирма на ОАЕ, твърдо отхвърли обвиненията.

Путин си създаде навика да избягва срещите на върха за климата. Той не присъства на последните две COP, проведени в Глазгоу, Шотландия, и Шарм ел Шейх, Египет.

Руският президент, който е изправен пред арест в над 100 държави, след като Международният наказателен съд издаде заповед срещу него за военни престъпления, извършени в Украйна, рядко пътува в чужбина.

Малко вероятно е той да бъде арестуван по време на това пътуване, тъй като нито ОАЕ, нито Саудитска Арабия са членове на МНС.

Путин няма да отсъства от страната повече от ден, тъй като се очаква да се върне в Москва в четвъртък, където ще се срещне с президента на Иран Ебраим Раиси.

Междувременно, обратно на COP28, руският павилион изглеждаше далеч от цялото това вълнение.

В сряда сутринта се проведе рускоезичен панел, заобиколен от екрани, показващи достойнствата на ядрената енергия и руската държавна компания за ядрена енергия Росатом.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 47 гласа.

Свързани новини