Last news in Fakti

12 Декември, 2023 06:01 4 455 77

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

  • русия-
  • владимир путин-
  • климат-
  • опек-
  • нефт

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната катастрофа, Владимир Путин преговаряше за износа на петрол от Русия

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната катастрофа, Владимир Путин преговаряше за износа на петрол от Русия, пише "Политико".

Докато преговорите за климата на COP28 в Дубай достигнаха планираната си половина в сряда, руският лидер кацна дискретно само на 150 километра. Неговата дестинация обаче не беше международният форум, където официални лица обсъждаха бъдещето на изкопаемите горива.

Беше Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, където Путин започна бърза обиколка на двама важни бизнес партньорa. Първо, емирът колега на Путин, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. След това стигна до Рияд, за да се види с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Ако не е умишлено, то времето на Путин със сигурност изглеждаше насочено към глобалните преговори, провеждащи се на по-малко от 90 минути с кола. Неговото присъствие представляваше символичен разделителен екран: в един кадър преговарящите се опитват да отучат света от изкопаемите горива, а в другия кадър Путин с всичко налично прави напук и наопаки.

Руският петрол, разбира се, поддържа Москва на повърхността, откакто Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, осигурявайки постоянни приходи, от които Кремъл може да черпи, за да покрие нарастващите си военни разходи. Но цените на петрола напоследък паднаха, оставяйки Русия в безизходица как да управлява добива със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия.

На COP28 екскурзиантът Путин провокира протести. "Да не си посмял да дойдеш на COP", предупреждава един от няколко плаката държани от активисти за климата от движението "Петъци за бъдещето". "Изкопаемите диктатори вън". И по-откровено: "Майната му на Путин".

Вътре в залата обаче близостта на Путин почти не се забелязваше.

"Освен че го споменахте тук, някак си бях забравил, че той може да идва в региона", каза пратеникът на Съединените щати по климата Джон Кери, отговаряйки на въпрос на POLITICO на брифинг за пресата. — "Но това не ни засяга тук."

Шефът на Европейския съюз по въпросите на климата Уопке Хоекстра каза пред POLITICO, че "зависи от тези, които го приемат, да обяснят защо смятат, че това е добра идея".

Путин, добави Хоекстра, "е осъден от огромното мнозинство на ООН и е издирван в Хага за военни престъпления. Така че от европейска гледна точка не може да има бизнес както обикновено."

Руска петролна главоблъсканица

Визитата на Путин идва в напрегнат момент за отношенията на Русия с богатите на изкопаеми горива държави от Персийския залив.

След като достигнаха рекордни стойности от над 120 долара за барел след нахлуването на Москва, цените на петрола се понижиха. В опит да поддържат цените високи, членовете на картела на производителите на петрол ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството, свивайки доставките.

Само миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че ще удължи до 2024 г. обещанието за намаляване на дневния износ с милион барела, докато ОАЕ намали дневния добив със 163 000 барела.

Въпреки това западните санкции, които включват таван на цената на руския петрол от 60 долара, принуждават Москва да поддържа потока на своя суров петрол, за да запуши дупки във финансите си и да плати за войната си в Украйна. Те също така накараха Русия да увеличи значително износа на петролни продукти както за Саудитска Арабия, така и за ОАЕ.

И въпреки ангажимента да приложи съкращения на производството, Русия - член на ОПЕК+ - не успя да постигне целите, които обеща тази година и запази добива относително постоянен.

Преди визитата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че петролът е "винаги на дневен ред", когато официални лица от трите страни си взаимодействат, съобщи държавната новинарска телевизия Риа Новости. А Юрий Ушаков, един от съветниците на Путин, каза пред руски медии, че Кремъл смята преговорите за "изключително важни".

Путин ласкаеше своите домакини, преди да започне разговорите си в ОАЕ, като се похвали с "безпрецедентно високото ниво" на търговските отношения Русия-ОАЕ след кацане в Абу Даби, според Риа Новости.

Министерството на външните работи на ОАЕ не отговори веднага на искане за коментар.

COP28 противоречия

Срещата на Путин в съседство с COP28 е най-новият обрат за срещата на върха, която беше изправена пред месеци на противоречия относно решението преговорите да се проведат в богатите на петрол ОАЕ.

Пакет от документи, публикувани малко преди началото на конференцията, показват, че ОАЕ планират да използват позицията си на домакин на събитието, за да сключат сделки за изкопаеми горива с чужди правителства, което поставя под съмнение способността им да наблюдават събитието. Президентът на COP28 Султан Ахмед ал Джабер, също главен изпълнителен директор на държавната петролна фирма на ОАЕ, твърдо отхвърли обвиненията.

Путин си създаде навика да избягва срещите на върха за климата. Той не присъства на последните две COP, проведени в Глазгоу, Шотландия, и Шарм ел Шейх, Египет.

Руският президент, който е изправен пред арест в над 100 държави, след като Международният наказателен съд издаде заповед срещу него за военни престъпления, извършени в Украйна, рядко пътува в чужбина.

Малко вероятно е той да бъде арестуван по време на това пътуване, тъй като нито ОАЕ, нито Саудитска Арабия са членове на МНС.

Путин няма да отсъства от страната повече от ден, тъй като се очаква да се върне в Москва в четвъртък, където ще се срещне с президента на Иран Ебраим Раиси.

Междувременно, обратно на COP28, руският павилион изглеждаше далеч от цялото това вълнение.

В сряда сутринта се проведе рускоезичен панел, заобиколен от екрани, показващи достойнствата на ядрената енергия и руската държавна компания за ядрена енергия Росатом.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    110 18 Отговор
    САЩ и ингилизите спасяват света от еко катастрофа! Само дето, в Украйна, освен че я напълниха с вдовици и сираци, нанесоха такова замърсяване, колкото останалата Европа и за 100 години не може да предизвика...

    Коментиран от #11, #19, #30, #77

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Давай,Вова

    115 22 Отговор
    Българите сме с теб.Нека ми сложат минуси тези,които няма да заредят гориво на бензиностанцията.

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бла бла глупости

    87 13 Отговор
    Краварите и Ес са най големите потребители на петрол .
  • 8 да де

    68 3 Отговор
    Кои всички се опитват да спасят света, няма крупен производител на петрол който да го е казал тоест както винаги интереса клати феса.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да вземат мерките западняците

    74 11 Отговор
    Нека всички в Европа и обора да минат на велосипеди , пък тогава да говорят . Виетнам ,Лаос Камбоджа ,Китай ,Индия и много други и без това са масово на велосипеди . Нека западняците да си смъкнат задните части от скъпите каляски и да се качат на колелетата .

    Коментиран от #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така пламенно

    56 5 Отговор
    ако громяхте големите, западни търговски вериги за хранителни стоки, който продават на цени х 2 щяхте да сте супер.
  • 13 Еш па тия

    79 7 Отговор
    Ще спасяват света!?! Същия тоя Джон Кери,дето ни накара да се откажем от Южен поток,и да стане турски поток! Лицемери!Събират се на кьорсофри.

    Коментиран от #50, #74

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Име

    37 6 Отговор
    При соц-а - не навсякъде - но имаше парно, дори и без парно - пак можеше да се топлиш, на цена - 1/5 от 100 лева - минималната заплата - значи сега не трябва да е повече от 100 лева месечно сметката за парно, ама е много скъпо.

    Друг е въпросът - че при соц-а не се усещаха 20 лева като разход, защото обикновено работеха 2-3 члена на семейството и т.н.

    Обаче - на снимката има само милионери - при арабите няма бедни - дори и охраната е сигурно с 1 милион.

    А са обикновена прислуга - като нашето НСО - охрана.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 100

    7 33 Отговор
    Не се е надсмивал, а се е подсмивал. Щото стои по-долу от участниците във форума.
  • 19 Един

    8 49 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    А кой започна войната? В рашата няма ли вдовици? А Украйна не я ли замърсяват и рашките, които я бомбата всеки ден.

    Коментиран от #66

  • 20 Пха ха ха ха

    38 5 Отговор
    Климатична катастрова бля бля бля бля 🤣

    Коментиран от #39

  • 21 зелен хайвер

    59 2 Отговор
    Панаир на суетата. Най-големите потребители на петрол се напъват да убеждават целия свят от вредата му и да накарат бедните държави да се откажат от него доброволно. Тези анекдоти да ги разказват на старата ми шапка, петролът е бил, е, и остава завинаги приоритетна стока.
  • 22 Ъхъ

    61 3 Отговор

    До коментар #3 от "Давай,Вова":

    Глобалистите дето са се събрали да "спасяват" света, най много да го докарат до каменната ера! Впрочем нито един глобалист не е стигнал до Дубай, яхнал камила, тротинетка , или нещо друго екологично! Тези негодници предпочитат самолетите и мощните джипове!
  • 23 Да са интересува от климата? От света?

    7 43 Отговор
    Единственото което го интересува е колко е защитен в бункера си на километър под земята, за оставащите му няколко години живот. Другото което го интересува е как да направи възможно повече поразии по цял свят и как да умрат повече хора заради него.

    Коментиран от #43, #68

  • 24 Истината съм аз

    51 2 Отговор
    Глупости за малоумни..
    Климатичните промени са същата лъжа като озоновата дупка...
    Я напишете парите за въглеродните емисии къде отиват .
    И корабите ползват повече петрол от колите ,кого лъжете ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 За един пробит долар

    58 4 Отговор
    Хиляди мисирки правят анализи на Путин и пишат какво мисли, прави и възнамерява да направи. Всичко това минава през призмата на птичият им мозък и е толкова забавно и жалко едновременно, да ги четеш и слушаш.

    Коментиран от #36

  • 28 Русопутяци

    5 44 Отговор

    До коментар #26 от "Копейкин":

    Гладни за копейки има .
    Няма по гладно и жадно от Родния Русопутяк.
  • 29 Тити

    5 21 Отговор
    И каква полза каквото продаде отива за войната демек в бюджета нула постъпления.
  • 30 Май май

    4 33 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Повече замърсява Рушляка .

    Нали всеки ден се хвалите колко ракети , колко снаряда изстреляли Рушляка .
    Колко повече оръжия имали от Украйна
    И накрая още копаят до Авдеевка.

    Хаха

    Коментиран от #34

  • 31 Научен факт

    3 41 Отговор
    На противното създание наречено Путин и последователите не им пука дали ще взривят планетата с атомно оръжие или парников газ..техния живот така или иначе е безмислен
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами ДА...!

    20 1 Отговор

    До коментар #30 от "Май май":

    Отбиват Пролетната Контраатака на Украйна...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не им се връзват

    22 5 Отговор

    До коментар #27 от "За един пробит долар":

    Пропада им опорката за умрелия двойник от бункера и сега си фантазират нови опорки. Явно Путин е космическият екземпляр, разпечатан в стотина копия и всичките се командват от общ мозъчен тръст, някъде из Вселената. Това много ги измъчва, но ще трябва да свикват със загубите. Щото дугият вариант е много ... неприятен за тях.
  • 37 Завзе,завзе...!

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тридневния пус'ик завзе ли Селото":

    20% от територията на Покрайна...!
  • 38 Амчи той Байдън...!

    30 2 Отговор

    До коментар #10 от "да вземат мерките западняците":

    Хубаво се засили да даде личен пример,карайки велосипед,ама...падна...и до тук...🙄😔🥺😖😪!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Амчи...?!

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фръчилото":

    Имаме си ги-използваме си ги!
    Що?!Ти нещо против частната собственост ли имаш...?!
    Ах,да-явно си Комунист...!
  • 41 9689

    24 1 Отговор
    Политико е поръчкова медия.....
  • 42 Ползването...

    20 3 Отговор
    ...или не на ходили горива няма общо с промяната на климата, няма зависимости между едното и другото. Проблемът е, че гр3нгосите свършиха петролът, а вече не могат да крадът от никой и ги карат да си плащат реалните цени. Пък и руснаците си ги побийват вече и открито във всяка точка на света, досега беше чрез посредници във Виетнам, Куба, Беларус, Иран, Ирак... Гр3нгосите постепенно губят локалните си конфликти на всички фронтове, а дори не са се сили още с КНДР и Китай- шубето е голяма работа!
  • 43 Каза-

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Да са интересува от климата? От света?":

    Говорителят на Президента-Путин...🤣😂😆👍!
  • 44 Единствената

    21 3 Отговор
    Заплаха за света са съществата от cop28
  • 45 Без

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фръчилото":

    Газ и петрол всички загиваме не се къхари за кремъл
  • 46 Този жалък безмислен старец

    3 22 Отговор
    е тумора на човечеството.

    Коментиран от #47

  • 47 За...

    19 1 Отговор

    До коментар #46 от "Този жалък безмислен старец":

    ...БайДън говориш,нали...?!
  • 48 Хахахах

    17 1 Отговор
    Тея сплакатите stop oil може да ги видите какви шутове ядът от нормалните хора навсякъде из европа и сащ.
    В щатите направо ги блъсна полицейската джипка и докато бяха още на земята шерифите ги навързаха с белезници и ги намятаха в един пикъп .... така че не ми пишете какви герои са тези терористи
  • 49 Путин е виновен..и готово

    21 2 Отговор
    Парижкото споразумение за климата от 2015 г. е между 197 държави.
    По миналата година САЩ го напуснаха.
    И ако не знаете, за това е виновен Путин. Никой друг.
  • 50 Не е турски

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Еш па тия":

    Поток ,Руски .
    Всичко е парлама.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 На тслата дръжкатата

    19 1 Отговор
    Ха да видим след пет години кво ще пеят "зелените".
    То и ядрените централи бяха много вредни, ама сега друго говорят.
    Тези електрични, дето ги хвалят толкова, откъде ще се зареждат и как ще се утилизират батериите?
    Самолетите и камионите, дето харчат Най-много, с какво ще ги заменят?
    Докато не измислят телепорта сме на фосили!
  • 53 тутуу

    17 1 Отговор
    Путин показа на всички меки евро лидери и щатските клоуни,като Кери,че нищо не зависи от тях и са в краката му клекнали с отворена уста готови да го поемат по руски.
  • 54 Е, че не разбрахте ли?

    4 8 Отговор
    Сегашната конфронтация в света, войната в Украйна, битката на Израел с Хамас и Хизбула, всичко това е част от пъзела! Пъзела в който от едната страна са износителите на петрол, а от другата страните искащи да се намали световната зависимост от нефтопродукти. Разбираемо е защо скачат така, че нали ще секват огромните милиардни потоци пари към тези страни от Персийския залив, Русия и изобщо ОПЕК+. Те са заинтересовани статуквото да се запази и войните са средство за това, за да се отслаби икономиката на държавите и преминаването към щадящи околната среда и алтернативни средства за енергия да мине на много по-заден план. Защо мислите Путин и Мохамед Бин Салман се прегръщат? защото много се обичат ли? Не, те просто са в един и същ лагер и за момента имат еднакви цели - това е голата истина!

    Коментиран от #56, #61

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Макробиолог

    10 0 Отговор
    Статията е бълнуване на лунатик.САЩ са най големия производител на петрол който ползват за собствени нужди като при това внасят допълнително между 20 и 30%...Петрола и в момента е основния източник на енергия и това ще е така докато го има.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Джуджето Путин

    2 6 Отговор
    Водка.....

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Реплика

    13 1 Отговор

    До коментар #54 от "Е, че не разбрахте ли?":

    Да,от едната страна са страните с ресурси от газ и петрол.От другата страна са страните,които искат да придобият и контролират ресурсите на страните,които имат такива.Това не е екология,а война за ресурси.
  • 62 Умирам от смях

    16 1 Отговор
    Климатичната катастрофа е като ковид пандемията. Схема за парички да се вземат от будалички.
  • 63 Джуджето Зеленски

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Джуджето Путин":

    Дрога...
  • 64 Ццц

    16 0 Отговор
    Пристигането на Путин беше толкова дискретно, че сега разбираме, че е имало и среща по климата. Усеща се ревност. Путин го посрещат като Мохамед, а в същия ден кравефермата в Ирак пое 7 ракети. Американците водеха 15 години войни в района, за да обезпечат петрола. САЩ са най-големият замърсител. Бившият/бъдещ президент дори не вярва в глобално затопляне, а дори твърди, че предстои ледников период. Разбира се това не пречи на американците да преговарят за климата. Напълно в природата им е. Те и за мир обичат да говорят, но гласуват против мирните резолюции. Само те чрез един маймуняк подкрепиха военните престъпления на юдеите. И само европейските сакси се въздържаха. Путин за тях е военнопрестъпник, защото спаси хиляди деца от войната. Но Нетаняху има право да обива хиляди деца, защото се защитава. Американците дори зарязаха "добрата си инвестиция", както наричат клането на украинци в Донбас, за да помагат на Нетаняху да е по-ефективен в детеубийството. Тези истини няма да прочетете в Политико. Там ще ви пишат, че Путин прави на пук на климата, защото си гледа интереса. Да припомним, че Бразилия и Русия са държавите с най-големи гори в света. Пазят си ги. Докато янките изтрепаха истинските американци и им орязаха горите.
  • 65 Умирам от смях

    12 0 Отговор
    Климатичните терористи трябва да се преследват, затварят и бият както всички останали терористи
  • 66 Бай Ставри

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Един":

    Войната почна през 2014 ако незнаеш ( и то не от руснаците). Ама бъди сигурен, че руснаците ще я довършат.

    Коментиран от #71

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Е как,

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да са интересува от климата? От света?":

    ама той е бил на 150км от другите юнаци, какъв бункер те гони? Доказано е, даже от факти.бг
  • 69 Лош е той!

    7 0 Отговор
    "Путин, добави Хоекстра, "е осъден от огромното мнозинство на ООН и е издирван в Хага за военни престъпления."
    Като приключи с Укр, ако тръгне на запад, има голям шанс да го намерят!
    На бас, че след края на конфликта, МНС леко ще даде на заден ход?
  • 70 КОНСТААНТИНОВ

    9 0 Отговор
    ПУТИН.. ОРБАН И СИ.СА ВЕЛИКИ .САЩ СА САТАНАТА.

    Коментиран от #72

  • 71 Един

    0 8 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Ставри":

    Айде бе, не от руснаците. Кой присъедини Крим през 2014-та? Кой помогна на Донецк и Луганск да се отцепят?
  • 72 Човека

    7 0 Отговор

    До коментар #70 от "КОНСТААНТИНОВ":

    Това със затоплянето на планетата още не е доказано от какво произлиза! Ама някой вече не горят петрол (на ужким) и ти налагат волята си (ФАЩ) например.
    Как ли се нарича това?
    Въпрос.
  • 73 ТВК

    0 0 Отговор
    Ами пълни глупости!!!Разузнаването на Г.Б.и всичкото като цяло и както всички се правят на умни едва ли,ще се сетят от къде идват парите...Петрол,това онова нефтени продукти ама НЕее:)))Хахахаха колко е затъпял народа!!!
  • 74 постоль

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Еш па тия":

    А самолетите, с които са отишли на тази среща може би са със соларни панели?
  • 75 Пешо

    1 0 Отговор
    Останаха ли будали в Света които още вярват на глобалистите за някакви климатични промени. Това е само предтекст да си налагат волята на Света как да живее по техните правила.
  • 76 Пенчо Пенчев

    0 0 Отговор
    Либерастите умират от мъка че желаното благодарение на Путин не става действително
  • 77 Нормален ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Къде видя САЩвоиници или натовцы в Украина Или хубаво е че Путин ги брани Лошото е и много млади руснаци загиват