Last news in Fakti

13 Декември, 2023 16:40 1 084 3

Глобален бизнес! ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през настоящата и идната година

  • опек-
  • нефт-
  • петрол

По отношение на търсенето на суров петрол в Европа, ОПЕК предвижда то да бъде 13,41 милиона барела на ден през 2023 г., след което да се покачи до 13,47 милиона барела на ден през 2024-та

Глобален бизнес! ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през настоящата и идната година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва предпазливия си оптимизъм относно основите на петролния пазар през 2024 г. и обвини "преувеличените опасения", свързани с търсенето, за скорошния спад на цените на черното злато. ОПЕК се придържа към относително високата си прогноза за растеж на търсенето на петрол през идната година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на заключенията от най-новия, последен за годината доклад на петролния алианс, пише БТА.

Прогнозите на ОПЕК сочат, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,46 милиона барела на ден през 2023 г., достигайки общо 102,11 милиона барела на ден, а през 2024 г. се предвижда ръст с 2,25 милиона барела на ден. Същите нива на растеж ОПЕК бе заложила и в доклада си за петролното търсене, публикуван през ноември.

По отношение на търсенето на суров петрол в Европа, ОПЕК предвижда то да бъде 13,41 милиона барела на ден през 2023 г., след което да се покачи до 13,47 милиона барела на ден през 2024 г. И двете числа обаче са под нивата на потребление през 2022 г. – 13,51 милиона барела на ден.

Според ОПЕК "фючърсите на суровия петрол претърпяха значителен спад, белязан от тежки разпродажби на фона на силно нестабилен пазар (…) Пазарната динамика беше подхранвана от преувеличени опасения относно растежа на търсенето на петрол, което повлия негативно на пазарните настроения".

ОПЕК прогнозира по-силен ръст на търсенето на петрол през 2024 г. в сравнение с други международни организации като Международната агенция по енергията (МАЕ), въпреки че двете организации имат сходни оценки за търсенето през тази година.

В доклада се отбелязва още, че производството на петрол в страните от ОПЕК е намаляло през ноември.

В доклада на ОПЕК се представят и прогнози за глобалния икономически растеж през тази и следващата година. За 2024 г. организацията ревизира леко нагоре оценката си за икономически растеж – до 2,9 на сто, и запазва прогнозата си за 2024 г. на 2,6 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа

    3 1 Отговор
    Девета глуха ...
  • 2 Гориил

    6 1 Отговор
    Сега петролът е строго контролиран продукт от страните от ОПЕК+. Повечето от тези страни са антизападни и антиамерикански настроени. Тези настроения лесно се подхранват от основните потребители на този продукт, като Китай, Индия, Бразилия, Индонезия, Пакистан и др.

    Коментиран от #3

  • 3 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    До 2 ком - много си умен - как позна че арабите си мразят клиентите другар - дето 70% от петрола е за тях западняците дето плащат с Долари и Евро а не с рупии
Новини по държави: