Отидете към основна версия

2 148 26

Дългият път към дома

  • бесарабски фронт-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • виталий портников-
  • владимир путин

За украинците това решение означава, че дългият път към дома продължава – въпреки че битките, обстрелите и разрушенията продължават

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългият път към дома. Украйна поправя трагичните си грешки от миналото

Решението на срещата на върха на Европейския съюз за започване на преговори с Украйна и Молдова за присъединяването им към ЕС е своеобразен „пролог“ към реално историческо събитие – самото присъединяване на Украйна към ЕС. Когато това въведение се случи, може да се каже, че то завършва поредица от важни събития от 20-ти и 21-ви век, които трябва колективно да върнат Украйна у дома.

Първото от тези събития може да се счита за обявяването на независимостта на Украинската народна република (УНР) с последващото обявяване на обединението на украинските исторически земи.

Възникването на независима Украйна доведе и до създаването на Украинската автокефална православна църква (УАПЦ). Болшевишката окупация на Украйна обаче доведе до смъртта както на държавата, така и на автокефалната църква. И когато съветските войски стигнаха до западна Украйна, Украинската гръкокатолическа църква (УГКЦ) също беше забранена.

Унищожаването и рухването на комунистическия режим, с активното участие на украинците, създаде възможности за обявяването на независима Украйна, възстановяването на УГКЦ и провъзгласяването на Украинската православна църква на Киевската патриаршия (УПЦ КП) и УАПЦ, което допринесе за друго историческо събитие – томос от Вселенския патриарх относно образуването на местна църква в Украйна.

И ето сега, на фона на жестоката война с Русия, започват преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

От януари 1654 г. до ноември 1917 г. събитията се развиват в обратна посока. От Европа украинците се насочват към трона на московския цар, в „прегръдките” на един жесток и лъжлив деспотизъм, който сменя имената и лицата на своите тирани, но никога не променя най-важното – искрената и неприкрита омраза към всичко украинско.

Буквално от първите дни след Переяславския събор традициите на украинското самоуправление бяха унищожени, езикът и културата бяха репресирани, а историята беше фалшифицирана.

В края на 17 век древната Киевска митрополия става част от Московската църква, подчинена на царете (а по-късно и на генералните секретари) и се превръща в инструмент за русификация и деградация на обществения живот,а в съвременния си вариант (УПЦ МП) този инструмент се използва успешно и днес).

Изглеждаше, че Руската империя най-накрая победи украинците и ги убеди, че Европа никога не е била тук. Но, както виждаме, само изглеждаше така.

Студен душ за Путин

Разбира се, Русия не е от онези държави, които се отказват лесно. В деня, когато европейските лидери решиха да започнат преговори с Украйна и Молдова, Владимир Путин проведе резонансна „пряка линия“ – първото подобно пропагандно събитие от 24 февруари 2022 г.

Руският ръководител още веднъж даде да се разбере, че е готов за дълга и изтощителна война с Украйна и не се отказва от условията за капитулация, които ще бъдат предложени, за да се улесни окончателната окупация на Украйна от руските войски. Беше очевидно, че Путин не вярва в по-нататъшната подкрепа на Украйна от цивилизования свят и затова за него и неговото обкръжение решението на срещата на върха в Брюксел се превърна в истински студен душ.

А за украинците това решение означава, че дългият път към дома продължава – въпреки че битките, обстрелите и разрушенията продължават. Ние трябва да преминем през този труден път на историята, дори само защото сега не само ние, но и милиони хора по света вярват, че сме способни на това. Трябва да коригираме трагичните грешки и погрешните изчисления от миналото. Трябва отново да сме в Европа.

Източник: Виталий Портников за radiosvoboda

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини