Отидете към основна версия

1 350 8

Израел: битките, които води Нетаняху

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че желае да възстанови сигурността и лидерството в страната, както и че желае драматично да разшири кръга на съюзниците на Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той обеща да възстанови сигурността на страната и да увеличи драстично съюзниците на Израел. Почти нищо от това не е постигнато за една година, откакто отново управлява страната, пише АРД за битките на премиера Нетаняху.

Преди да встъпи в длъжност на 29 декември 2022 г., Бенямин Нетаняху сформира коалиция, каквато в Израел не бе имало дотогава. Тя включваше ултра- и национално религиозни сили, десни екстремисти, които получиха важни министерски постове, както и политически представители на радикалните заселници от окупирания Западен бряг.

Първото заседание на израелския парламент - Кнесета - се проведе на фона на шумни опозиционни протести, припомня АРД. Нетаняху тогава се опита да създаде впечатление у дома, но и в чужбина, че контролира ситуацията. Той се представи като държавник и обяви, че ще противодейства успешно на Иран.

Нетаняху обяви, че желае да възстанови сигурността и лидерството в страната, както и че желае "драматично" да разшири кръга на съюзниците на Израел.

Фиаското със съдебната реформа

Година по-късно от обявените цели не е останало особено много, коментира АРД. Скоро след встъпването в длъжност на правителството, истинските му намерения станаха ясни. На първо място - в областта на вътрешната политика - министърът на правосъдието Ярив Левин обяви планове за реорганизация на съдебната система. Целта беше да се ограничат правомощията на Върховния съд, а политиците да се сдобият с по-голямо влияние при избора на съдии. Религиозните коалиционни партньори на Нетаняху призоваваха за това, за да могат да прокарват повече закони в тяхна полза.

Още в началото на управлението имаше сериозни опасения. Сузи Навот, добре позната в страната конституционна експертка, заяви пред АРД, че реформата в крайна сметка засяга същността на страната. Причината е, че е трудно да се направи компромис в избора между еврейската държава и демократичната държава.

Опасенията, че тази съдебна реформа ще подкопае демократичната правова държава и работи срещу разделението на властите, изкараха стотици хиляди израелци по улиците и площадите. Премиерът дълго време запази мълчание по въпроса - даде само няколко интервюта в чужбина, за да успокои хората. А вкъщи премина в атака, като обвини демонстрантите, че превръщат Израел в анархия.

След това дойде 7 октомври, когато Хамас нападна Израел, припомня АРД. Над 1200 души бяха убити, други около 240 бяха отвлечени.

Компрометирана ли е била сигурността на Израел?

Бързо в дебата беше зададен въпросът как е било допуснато да се случи това, както и дали правителството на Нетаняху не е пренебрегнало сигурността на страната през последните месеци. Оттогава в ивицата Газа загинаха много хора, но също така и немалко израелски войници. Огромни части от ивицата Газа са разрушени.

Нетаняху не спира да уверява, че войната в Близкия изток ще продължи до пълна победа - докато Хамас не бъде смазана, а всички заложници - освободени. Израелските военни предполагат, че това може да отнеме още месеци.

В същото време Израел е заплашен от север от ливанската групировка Хизбула. От Йемен също вече бяха изстреляни ракети към Израел.

Имагинерно ли става решението за двете държави?

Тепърва предстои да се разбере дали Нетаняху и правителството му ще преживеят политически войната в Газа. Едно нещо е сигурно - след случилото се не може да се очаква израелският премиер да намери решение на близкоизточния конфликт посредством съществуването на палестинска държава. Нетаняху се гордее, че е предотвратил решението за двете държави, обяви самият той преди дни.

А ако нещата в Израел вървят по план, избори в Израел няма да се проведат до края на 2026 година. Всички, които познават израелския премиер, знаят, че той ще се бори за поста си докрай и с всички необходими средства. Цената е без значение, а битката вече е започнала, посочва в заключение АРД.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини