Last news in Fakti

29 Декември, 2023 20:08 1 524 14

Може ли войната в Газа да се разпространи и в Ливан?

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • бени ганц-
  • ливан

Бени Ганц, който е част от военновременното правителство на Израел, сформирано след началото на войната в ивицата Газа, заяви, че ситуацията на северната граница изисква промяна

Може ли войната в Газа да се разпространи и в Ливан? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хизбула продължава да обстрелва Израел от Ливан. Сега представители на израелската власт вече открито заплашват Хизбула и Ливан.

Военната операция на Израел в ивицата Газа продължава. В същото време от представители на властта в Израел вече се чуват и заплахи за ливанската ислямистка организация Хизбула, която е подкрепена от Иран.

Бени Ганц, който е част от военновременното правителство на Израел, сформирано след началото на войната в ивицата Газа, заяви, че “ситуацията на северната граница изисква промяна”, пише американският “Ню Йорк Таймс”. По думите на Ганц “времето за дипломатически решения изтича” и ако Ливан не предприеме стъпки, за да отблъсне Хизбула от границата с Израел, израелските отбранителни сили ще го направят.

"Насрала е следващият"

Във връзка със сблъсъците между Хизбула и израелските войски на северната граница с Ливан министърът на външните работи на Израел Ели Коен също отправи остра заплаха - този път към лидера на Хизбула Хасан Насрала, пише АРД. Настрала "трябва да разбере, че той е следващият", заяви Коен по време на посещение в граничния район. Хизбула трябва да спазва споразумението за прекратяване на огъня, сключено с посредничеството на ООН през 2006 г., което задължава милицията да се изтегли от граничния район, предупреди Коен. Израел ще се постарае да работи за дипломатическо решение, но "ако това не проработи, всички варианти са на масата”.

В последните дни най-малко 11 души бяха ранени при нападение на Хизбула в Северен Израел. От началото на войната в Газа след нападението, извършено от Хамас и други екстремистки групировки в южната част на Израел на 7 октомври, се увеличават сблъсъците между Хизбула и израелските военни по северната граница на Израел с Ливан.

Заплаха от по-мащабна война?

Заплахата от по-мащабна война занимава САЩ и техните съюзници от началото на конфликта в Газа и става все по-сериозна, тъй като три подкрепяни от Иран групировки - Хамас, Хизбула и хутите в Йемен - извършват нападения срещу Израел, както и срещу търговски кораби в Червено море. Тази загриженост накара Съединените щати да изпратят два самолетоносача в Източното Средиземноморие още в първите седмици след нападението на Хамас срещу Израел.

Израел е подложен на натиск от страна на европейските правителства и ООН да постигне споразумение за незабавно прекратяване на огъня в Газа, обяснява "Ню Йорк Таймс". Но тъй като Хамас и Израел публично поставят привидно неприемливи условия, дипломатите заявиха, че изглежда, че споразумението за трайно примирие остава невъзможно за момента.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    11 4 Отговор
    Израел постоянно обстрелва в Ливан и Сирия цивилни и всякакви обекти
  • 2 Спецназ

    13 4 Отговор
    САЩ явно нямат вече сили и средства да подържат

    вечно просещи милиарди украинци и хазари.

    ТО БИВА да се тупа брашнян чувал,
    щама тия смучат по над 100 милиарда на година.
  • 3 Азотни торове

    8 2 Отговор
    Ми тя от там започна, с взривовете на пристанището в Ливан преди време.
  • 4 Стига сте

    8 5 Отговор
    лъгали хората. Какво война има?
    Израел бомбардира наред всички. Тоест едностранно заличава всички. В съдния ден когато ви попитат вече ще е късно.
  • 5 Много съм горд

    7 8 Отговор
    С това, че през втората световна война България спаси от смърт много евреи и сега техните внуци и пра внуци се бият срещу терористите от Хамас и защитават Израел. Слава на Израел. 🇧🇬🇮🇱

    Коментиран от #12, #14

  • 6 Нато

    5 4 Отговор
    Час по скоро армията на Нато трябва да влезе в Газа и да доразчисти.
  • 7 Аарон

    4 2 Отговор
    Щом трябва и до Турция ще стигне.
  • 8 Доктор по навътре

    0 5 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тия цигански истории.
  • 9 Село Буковлък

    5 0 Отговор
    Гн Нетаняхо ела по скоро за да ни избавиш от наште палестинци.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тоз па

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Много съм горд":

    По голям терорист от теб има ли
  • 13 пенко

    0 1 Отговор
    КОГАТО ЗАГИНЕ ЦИОНИСТКИЯТ ДОЛАР - ОТ ПРЕКРАСНИТЕ ГЕНИИ ЕВРЕИ ЩЕ ОСТАНЕ САМО "ПАРЛАПУЧИНА " --- И ПЛЕМЕННИКА МИ ДАВИД ОТ РЕХОВА / -ПРАВНУК НА ПОСЛЕДНИЯ КОМАНДВАЩ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР - М.Л УСТИНОВ / - Е ВЪВ ВЪЗРАСТ ДА ЗАГИНЕ !?!?!?!?!?!??
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.