Last news in Fakti

28 Декември, 2023 23:01 1 554 14

Нетаняху и Байдън. Давид на раменете на Голиат

  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън

Войната в Газа, започната от "Хамас" и водена безпощадно от Израел, не съответства на интересите на САЩ поради твърде много причини

Нетаняху и Байдън. Давид на раменете на Голиат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 90-те години на миналия век насам е широко разпространено схващането, че САЩ са като магнит за конфликти, който повлича към себе си своите съюзници като метални стружки. От гледна точка на европейците, някои от войните, които бяха водени, можеха да бъдат избегнати, доколкото поражданите от тях бежански и мигрантски потоци дестабилизираха Стария континент. Агресията на Русия спрямо Украйна обаче успя да придаде нов живот на иначе вече поизхабяващата се енергия и легитимност на интервенционализма на САЩ. И ако действията на Владимир Путин се оказаха полезни за американците, доколкото поведението на Кремъл мотивира Европа да преосмисли зараждащата се идея за "стратегическа автономност" на континента като еманципиран от САЩ субект на международната сцена, то тези на Бенямин Нетаняху спрямо ивицата Газа поставят Вашингтон в неблагоприятна позиция. Именно войната между Хамас и Израел прави така, че за първи път американците влизат в европейските обувки - да подкрепят страна в конфликт, който е наопаки на собствените им интереси. Парадоксално, но факт: ако ревизионистична и вражеска Русия допринесе за допълнителното сближаване между Европейския съюз (ЕС) и САЩ с агресията си срещу Украйна, то приятелски и ориентиран към статуквото в международните отношения Израел причинява сериозни главоболия на американците.

Войната в Газа, започната от Хамас и водена безпощадно от Израел, не съответства на интересите на САЩ поради твърде много причини. Конфликтът взриви и без това плахите опити за преговори между американците и иранците, касаещи ядрената програма на последните, което на свой ред доведе до още по-голямото задълбочаване на отношенията между режима на аятоласите и този на Владимир Путин (стигна се дотам, че по-рано този месец двете държави подписаха споразумение за заобикаляне на наложените им санкции). Войната минира и опитите за официализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия - две държави, които са стратегически партньори на Вашингтон и имат изрични гаранции за сигурността си, предоставени им от американците. Бе сложена също така и спирачка на прогреса в разбирателството между Тел Авив и други арабски столици, подписали преди това Авраамическите споразумения (една от тези държави, ОАЕ, като текущ член на Съвета за сигурност на ООН, лидира арабската позиция в този формат, насочена срещу Израел). Същото се случи и с опитите за разведряването на отношенията между Анкара и Тел Авив. Конфликтът обедини държавите от Организацията за ислямското сътрудничество и Арабската лига в защитата им на палестинците, макар сред тях да има различия в степента им на опозиция спрямо Израел (Алжир и Иран, например, искаха налагане на икономическо и военно ембарго над Тел Авив, което е твърде много за някои по-прагматично ориентирани държави от региона). Войната сближи допълнително арабско-мюсюлманските държави с Русия и Китай. Тя бе повод Владимир Путин да направи посещение в ОАЕ и непосредствено след това да посрещне в Москва своя ирански колега Ибрахим Раиси, докато Пекин бе домакин на тристранна среща с представителите на Техеран и Риад, в която трите столици отново се обявиха за преустановяването на конфликта в Близкия Изток.

По този начин войната в Газа преустанови опитите за деескалация на напрежението между САЩ и Иран и породи ново напрежение по оста Турция - Израел; сложи прът в колелото на евентуалното израелско-арабско сътрудничество; даде повод на Китай, който вече си бе спечелил ролята на посредник между Иран и Саудитска Арабия, да взема допълнително отношение спрямо процесите в Близкия изток и захрани Русия с пропаганда в духа на "разпадането на построения от американците свят". Войната неминуемо отне поне частично от вниманието и ресурсите на САЩ, иначе насочени към Украйна и Тайван (поради тази верига от обстоятелства както Китай трябва да благодари на Русия за агресията срещу Украйна, така и Русия трябва да направи своя реверанс към Хамас и Израел). Да, не всичко се развива против интересите на САЩ. Така например, войната в Близкия изток усложни отношенията между Израел и Русия. Конфликтът вкара и Иран в сложната ситуация да се обяснява защо е признал правото на съществуване на Израел (това Техеран направи, макар с половин уста, индиректно и с редица последващи уговорки, като си сложи подписа на съвместна арабско-ислямска декларация, призоваваща за създаването на палестинска държава, съществуваща паралелно на израелската, от което произтича правото на последната да я има). Не са много и държавите, които дават ухо на призивите на Техеран за търговско, военно и дипломатическо ембарго върху Тел Авив. Но въпреки това негативите за САЩ от войната между Хамас и Израел са по-големи от възможните положителни следствия от нея.

Това се вижда и от лимита на търпението, което има Европа спрямо конфликта в Газа. Колкото повече продължава той, толкова по-нюансирана ще става подкрепата на Европа за Израел, въпреки вече заявената такава. Тези дни френският министър на външните работи, Катрин Колона, се обяви за "незабавно и трайно" примирие, а от страниците на Sunday Times и Welt am Sonntag първите дипломати на Великобритания и Германия, Дейвид Камерън и Аналена Бербок, съвместно заявиха, че "колкото по-скоро дойде трайното примирие, толкова по-добре". В публикувания от тях текст се казва също, че "Израел има право да се защитава, но като прави това, трябва да спазва международното хуманитарно право. Израел няма да спечели тази война, ако операциите му унищожат перспективата за мирно съжителство с палестинците." Последното е в синхрон с казаното преди две седмици от министъра на отбраната на САЩ, Лойд Остин, според когото Тел Авив рискува да спечели тактическата битка (военните действия в Газа), но да загуби стратегическата (регистриране на увеличаваща се подкрепа за Хамас сред палестинците и по света изобщо предвид многобройните цивилни жертви в Газа). На този фон съпротивата срещу продължаващите военни действия на Израел спрямо Газа продължава да се увеличава и в Общото събрание на ООН, и конкретно в Съвета за сигурност на организацията. САЩ бяха единствената страна, която отхвърли последната проекторезолюция на Съвета за сигурност отпреди десетина дни, призоваваща за незабавно прекратяване на огъна (тогава Великобритания се въздържа).

Множеството цивилни жертви в палестинския анклав и взаимното нарушаване на международното хуманитарно право от страна на Хамас и Израел усложняват ролята на САЩ като предоставящи политически и дипломатически гръб на близкоизточната държава. Времето работи за Израел, но не и за САЩ: ако Тел Авив има нужда от още такова, за да постигне неутрализирането на Хамас в Газа и установяването на "система от сигурност", контролирана от Израелските отбранителни сили, то протакването на конфликта представлява дълбок проблем за Вашингтон. Един път, това ще консолидира допълнително руско-китайската амалгама с арабско-мюсюлманския фактор. Втори път, това дава въздух на Русия и отнема от този на Украйна. Трети път, изстъпленията в Газа ще стават все по-труднозащитими на Стария континент, което ще внесе напрежение в отношенията между САЩ и ЕС. Още повече, че ако ЕС е в лагера на САЩ и Израел спрямо правото на близкоизточната страна да се самоотбранява и да потърси отговорност на инициаторите на терористичния акт от 7-ми октомври, то европейските държави преобладаващо са с единия крак в компанията на Русия, Китай и арабските страни, когато става дума за непропорционалността на военния отговор на Израел. Ако трябва да перифразираме посочените по-горе думи на Лойд Остин, тактическият успех на Израел (военната победа на терен) може да доведе до стратегическо поражение за САЩ (делегитимизацията на страната пред съюзници и партньори и продължаваща загуба на влияние в региона и отвъд него). С други думи, американският Голиат може да плати твърде голяма цена за действията на израелския Давид.

Ситуацията на САЩ е сложна. Американците трябва едновременно да оказват както необходимата подкрепа за Израел, така и да се опитват да не губят тази на други техни стандартни партньори от арабския свят (а и не само). Може би това е част от причините, поради които различията между Вашингтон и Тел Авив също се увеличават с прогреса на конфликта в Газа. Тези разминавания касаят както текущите военни действия (въпросите за високия брой цивилни жертви, воденето на преговори с Хамас, прекратяването на огъня, създаването на устойчиви хуманитарни коридори към палестинския анклав и продължителността на военната кампания), така и разговора за бъдещето на палестинския анклав след военния период (ако САЩ виждат роля на Палестинската автономия, то това, поне на този етап, бива изключвано от израелските власти). Ако Израел обаче може да практикува zero-sum game с Хамас, то САЩ - предвид вплетеността на интересите им в регионалната тъкан - са длъжни да наблюдават не само какво се случва в квартала, но и в града. Затова от началото на войната, започнала преди повече от два месеца, въпросът не бе кой ще надделее в нея, а каква външно-политическа цена са готови да заплатят САЩ за победата на Израел. Какъвто и израелски инженеринг да се проектира в Газа и Западния бряг, Тел Авив не може да спечели толкова, колкото може да загуби Вашингтон.

Така или иначе, САЩ сега разбират добре какво е да подкрепяш близък съюзник и приятел, въпреки че действията на последния не отговарят на американските интереси. Европа е била в тези обувки и има мазоли от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски консерватор

    4 3 Отговор
    Консерватора тъпаков Га веднъж ще каже истината!?
  • 2 Мда

    13 3 Отговор
    Според статията, с няколко думи: сащ и израел са добри. Русия, мюсюлманите и пр. са терористи.

    Коментиран от #12

  • 3 Объркано Атлантиче

    21 3 Отговор
    Бившият евродепутат Ник Грифин:
    Думата на годината „да израелизираш (глагол)“ означава да вземеш нещо, което не е твое, и след това безсрамно да се преструваш, че е твое, и да играеш жертва.
    --
    Между другото, има пореден скандал в Израел, след като израелски войник открито признава на живо по Канал 12, че на 7 октомври, по заповед на своя началник, е стрелял в къщата на израелско цивилно семейство и е убил 12 жени и деца...
  • 4 Объркано Атлантиче

    15 5 Отговор
    И друго:
    Бившият съветник на Зеленски - Арестович, преди няколко дни предложи съюз между Русия и Украйна и да заведат общ иск срещу Запада.
    А днес обясни защо:
    "Западът трябва да признае, че разширяването на НАТО беше грешка. Русия отговори на това с „голяма европейска война“, показвайки, че е готова да се бие до смърт, за да защити националните си интереси. И ако Западът не е готов да направи същото и да изпрати войниците си в окопите, тогава „цялата му система е пълна историческа глупост“.

    "Русия каза: ние сме готови. Но те не са. И, уви, ние трябва да вземем предвид руските интереси, защото те са готови да умрат за това"
    --
    Просто, ясно и точно.
  • 5 Асошиейтед прес

    16 3 Отговор
    Сащ е работният кон на Израел.Израел просто използвят американската работна сила за да подържат съществуването си.Всичко се базира на евтина ръботна ръка
  • 6 Ей и и

    5 4 Отговор
    Почти бях загубил Надежда че мога да прочета на тези страници толкова
    обективен
    коментар на
    ситуацията
  • 7 Този конфликт

    9 2 Отговор
    Ще забие последният пирон в политическия ковчег на ДЕДО
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сащ са злото

    12 3 Отговор
    Без Сащ ще има мир!
  • 10 Артилерист

    10 4 Отговор
    Авторът започва добре с войните на американците и привличането в тях на подчинените им "съюзници". Скоро обаче завива към блатото с "агресията" на Русия и "мисианството" на американците и израелците. Много точно за манипулациите, спекулациите, откровените лъжи, измами, подлости и прочие в поведението, говоренето и действията на израелците и американците, Е НАПИСАНО ОТ ОБЪРКАНОТО АТЛАНТИЧЕ в постове NN 3 и 4. Предлагам на атлантиците да го прочетат по няколко пъти, да го осмислят и когато надуват дитирамбите за американците и плюят по Русия да го имат предвид.
  • 11 Тонката

    6 3 Отговор
    Едни и същи нискоразрядни журналистчета, пишат едни и същи простотии години наред.....Ужас!
  • 12 Гориил

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Те точно това ще рече, русоробчо.
  • 13 ДоЦент

    5 0 Отговор
    малко предистория..."Макар палестинците да са били близо 90 процента от населението на Светите земи по време на Първата световна война, в Мандата отреден на англичаните за контрол на Палестина те са били споменати просто като "нееврейска общност". Затова мандатът не им е отреждал политически права. Имали са само граждански и религиозни такива. Така се е стигнало да взрив на напрежението през втората половина на 30-те години на ХХ век с арабското въстание. Британците са използвали военна сила срещу палестинското националистическо движение. 20-хилядна армия е хвърлена да разрушава домовете на замесени в съпротивата, да ги тъпче в лагери като добитък. Имало е екзекуции и масово избиване на невинни цивилни. В края на това въстание през 1939 година палестинското национално движение не само продължава да не бъде признато, но и военният му капацитет е елиминиран. Когато британците напускат през 1948 година, в Палестина вече има много добре изградени ционистки институции и огромен ръст на еврейското население. Остават и много евреи, които са служили в британската армия през Втората световна война и са много добре обучени да водят бойни действия. И освен това, заради Холокоста, ционистите се радват на съпричастност от цял свят за тежката си участ"....крушата си има опашка!
  • 14 13579

    0 0 Отговор
    Със своите действия САЩ и Израел създадоха двуполюсен свят,предизвикват мащабни миграционни потоци към Европа,защото не им пука за Европа.