Отидете към основна версия

2 266 32

Той беше ключова фигура в "Хамас" до ликвидирането му от Израел

  • салех ал арури-
  • хамас-
  • газа-
  • ливан-
  • израел

Израел отдавна обвинява Ал Арури в смъртоносни атаки срещу израелски граждани, но представителят на "Хамас" е казвал, че също така заема централно място в преговорите за изхода от войната в Газа и освобождаване на заложниците

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заместник-ръководителят на политическото бюро на "Хамас" Салех ал Арури отдавна очакваше израелски удар с дрон, за който източници от сферата на сигурността казват, че е отнел вчера живота му в Бейрут, три месеца след изненадващата атака на групировката му срещу Израел, която отприщи разрушителната война в Газа.

"Очаквам мъченическата си смърт и смятам, че съм живял твърде дълго", каза Ал Арури през август, когато призова палестинците на окупирания от Израел Западен бряг да хванат оръжие на фона на изблиците на насилие.

Неговото убийство идва в решаващ момент за организацията, която Израел се стреми да изкорени в отговор на атаката от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" проникнаха през границата, убиха близо 1200 души и взеха 240 заложници.

Израел отдавна обвинява Ал Арури в смъртоносни атаки срещу израелски граждани, но представителят на "Хамас" е казвал, че също така заема "централно място в преговорите" за изхода от войната в Газа и освобождаване на заложниците, провеждани с посредничеството на Катар и Египет.

Макар че беше по-малко влиятелен от лидерите на "Хамас" в Газа, Ал Арури беше възприеман като ключова фигура в групировката, тъй като замисляше операциите ѝ на Западния бряг, докато живееше в изгнание в Сирия, Турция, Катар и накрая в Ливан след дълъг престой в израелски затвори.

Като високопоставен представител на групировката в Ливан той изигра ключова роля в укрепването на отношенията на "Хамас" с ливанската шиитска групировка "Хизбула", а чрез нея и с Иран - основния поддръжник и на двете групировки.

Ал Арури се е срещал няколко пъти с лидера на "Хизбула" Хасан Насралла, както и с ирански представители в Ливан, с които според източници от "Хамас" е работил за координация на позициите към конфликта в Газа.

Вътре в "Хамас" Ал Арури беше описван като водещ поддръжник на помирението между съперничещите палестински фракции, който изгради добри отношения с ФАТАХ, партията на палестинския президент Махмуд Абас, която контролира Западния бряг.

"Хамас" и ФАТАХ враждуват от години, като водиха кратка гражданска война през 2007 г., когато "Хамас" дойде на власт в Газа, макар че двете съперничещи фракции продължиха да водят периодични преговори.

Що се отнася до конфликта с Израел обаче Ал Арури беше твърдолинеен. Той помогна за създаването на военното крило на групировката Бригадите "Изедин Ал Касам", а Израел го обвиняваше в организиране на смъртоносни атаки през годините.

Еврейската държава твърди, че Ал Арури стои зад отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри на Западния бряг през 2014 г. - инцидент, който предизвика продължила седем седмици израелска офанзива срещу Газа, при която загинаха 2100 палестинци.

На фона на разширяването на еврейските селища и отдалечаването на перспективата за създаване на палестинска държава, Ал Арури каза, че "няма друг вариант", освен прибягването към, по думите му, всеобхватна съпротива.

Той беше един от високопоставените представители на "Хамас", които стоят зад осезаемото проникване на групировката на Западния бряг, където нейни бойци предприеха поредица от атаки срещу еврейски заселници през последните 18 месеца.

превод от английски език: Алексей Маргоевски, БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини