Last news in Fakti

5 Януари, 2024 11:02 7 604 27

Войната в Газа! Засилен обстрел и преследване до дупка на лидерите на "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад

На този фон въздушен удар срещу ивицата Газа принуди някои разселени семейства да избягат в търсене на безопасност с каруци, натоварени с вещи и деца

Войната в Газа! Засилен обстрел и преследване до дупка на лидерите на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел обяви по-целенасочен подход при преследването на бойци на "Хамас" и техните лидери, съобщава "Ройтерс".

На този фон въздушен удар срещу ивицата Газа принуди някои разселени семейства да избягат в търсене на безопасност с каруци, натоварени с вещи и деца.

По данни на здравните власти при израелския обстрел на Газа вчера са загинали над 20 палестинци, от които 16 в град Хан Юнис в южната крайбрежна зона, пълна с хора, избягали от други части на анклава. Сред загиналите има и девет деца. Отделно, петима палестинци са загинали при израелски въздушен удар по кола в бежанския лагер Ал-Нусейрат.

Жителите на Газа разказаха, че израелски самолети и танкове са бомбардирали два други бежански лагера, което е накарало мнозина да се насочат на юг.

Хората са се втурнали да бягат от бежанските лагери Ал-Бурейдж, Ал-Магази и Ал-Нусейрат след атаките, като някои семейства са се возели на магарешки каруци, натоварени с матраци, багаж и деца.

С падането на нощта в четвъртък жител на Централна Газа заяви, че израелските самолети и танкове са засилили обстрела си към източните направления на лагерите Ал-Магази и Ал-Нусейрат.

Министърът на отбраната Йоав Галант вчера очерта нов етап от войната на Израел в Газа: по-целенасочен подход на север и по-нататъшно преследване на лидерите на "Хамас" на юг, докато Израел се опитва да освободи останалите заложници, държани от палестинската групировка.

Под международен натиск да премине към по-малко интензивни бойни операции и изправен пред икономически предизвикателства, Израел намалява силите си в Газа, за да даде възможност на хиляди резервисти да се върнат на работните си места.

Галант посочи, че операциите на север ще включват нападения, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари и операции на специалните сили.

На юг, където по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа в момента живее в палатки и други временни убежища, фокусът ще бъде върху ликвидирането на лидерите на "Хамас" и спасяването на около 132 израелски заложници, останали от около 240-те, отвлечени на 7 октомври.

След войната "Хамас" вече няма да контролира Газа, подчерта Галант и добави, че анклавът ще се управлява от палестински органи, докато няма заплаха за Израел.

С цел да помогне за предотвратяване на разширяването на конфликта, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува за Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 8 Отговор
    Ще ги гоним чак до шенгенска България.

    Коментиран от #3

  • 2 САЩ

    27 33 Отговор
    Браво никаква милост за терористите до трето коляно всичко под ножа
  • 3 САЩ

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тъпак
  • 4 играта на котка и

    9 14 Отговор
    мишка е към средата си . юдейския бюлюк страда кат зелиски , 20 бойци и 200 цивилни умрели и света свършва . не се гледа бройката при такива боеве . в газа станаха 20 000. с този темп всичко в бг е ок . месните юдеисти се вайкат в синхрон , а от агитките дефашизирания ще го слагат в бакърената . хахаха
  • 5 Русофил

    17 20 Отговор
    Морската вода ще свърши работа за хамасите в дупките.
  • 6 Професор Евгений

    16 5 Отговор
    Ко стана с байрактарите ,ве??? Преди по цел ден байрактар това байрактар онова пък сега нищо....що тъй?!

    Коментиран от #10

  • 7 ЗОРО

    30 19 Отговор
    Израелските фашаги затънаха в Газа, въпреки че дадоха най-доброто от себе си, за да подложат на тотално разрушение градовете и бежанските лагери в Газа, убивайки и осакатявайки десетки хиляди и подлагайки ги на глад, жажда и болести!!! Хитлерофашизмът се прероди в ционизма, всъщност ционизмът е най-първия фашизъм!!! Факт!!! Медиите постоянно пишат за освобождаване на заложниците на Хамас, а не пишат за освобождаване на отвлечените и държани като заложници от Исрел години преди 07.10.2023г. няколко хиляди палестински жени и деца!!!!

    Коментиран от #15

  • 8 плевен

    22 22 Отговор
    Няма невинни цивилни в тази работа. Хамас е избора на палестинците в Газа. Хамас убиха над хиляда евреи за да получат точно тази реакция. Е, получават си го. А арабското лоби в нашата страна може да си говори каквото ще. Някой дори помислял ли е да провери измислените от арабите цифри? Помислял, ама друг път.
  • 9 А бе то убуу,ама...

    21 8 Отговор
    ...хиляди невинни хора(включително и деца)
    ,загинаха... и продължават да загиват...!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Селянин-физик

    4 0 Отговор
    3-ти закон на Нютон.
  • 12 Бен Гурион

    14 10 Отговор
    Освободете заложниците и се предавайте.
  • 13 Бен Гурион

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "А бе то убуу,ама...":

    Кои "невинни"?

    Тия, които заловиха избягала заложничка и я върнаха на Хамас, след което беше убита от тях ли?

    Коментиран от #20

  • 14 Как така едно магаре не загина?

    5 2 Отговор
    Не мога да си обясня тази работа.
  • 15 В Израел няма палестински заложници

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "ЗОРО":

    Има над милион палестинци, които живеят, учат, работят в държавата Израел и са нейни граждани. Има и няколко хиляди, изтърпяващи влезли в сила присъди. Какво е фашизъм можеш да научиш дори в руската Википедия.

    Коментиран от #18

  • 16 СЗО

    11 3 Отговор
    Понякога се чудя на такава уважавана медия като Факти, защо използват уличен език в статиите си (и предимно в заглавията)? Поне да бяха сложили израза "до дупка" в кавички. Разбирам че се борят за кликвания, но тези които се впечатляват от уличен език, така или иначе не четат Факти....те нищо не четат а гледат тик ток
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дааааааам

    16 9 Отговор
    Това обяснява нагледно защо потомците на Лилит, в която и точка от света да се появят, са все мразени и гонени от всички народи. Още от споменаването им в древността, навсякъде едно и също. Но те все са невинни, а другите все виновни. Износи се и последната им опорка "антисемитизма". Не може да си до носа в мърсотиите на всичко античовешко и да блестиш в бели одежди. Те са в основата на всички беди на човечеството. Краят наближава.
  • 20 Споко моше

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "Бен Гурион":

    Така си отровен от талмуда, кабала и останалите ви вещерски писания, че спасение за богоборците няма. Мама Лилит и страхуващият се от светлината родител, с когото яков е подписал с кръв договор, за власт над света, ви очакват. И пак обвинения към другите, никога не виждате вашата вина. На въпроса: - Приемате ли греха от проливането на невинната кръв, на този свят човек, върху себе си и вашите деца, и потомци? Те отговарят : - Да, приемаме така да бъде върху нас и нашите потомци.
    И помилвали разбойника варнава. Всичко ви е такова.

    Коментиран от #27

  • 21 Лумпен

    6 6 Отговор
    Еврейчетата скоро ще си ходят с подвити опашки !
    В чуждо село и керемидите бият навлеците

    Коментиран от #25

  • 22 Ало СССР мечтателите

    4 2 Отговор
    Расияя когато падне и Хамас пада. Евреите когато решат нещо винаги са го постигнали. И сега ще го постигнат. Историята го е доказала че който е тръгнал срещу тях далеч не е стигнал. Имат пари за да подкупят цели държави и армиите им ще постигнат крайната цел. Благословен народ са от древността до наши дни да оцелели от еавилонци римляните и като свършиш Адолф Хитлер и нацизма. Сега е ред на Путин и неговата болна амбицииа за императора на новия СССР. Лека му пръст..,..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Роко

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Лумпен":

    Приятелю от 86 години се опитват да подвият опашките на евреите и все арабите ходят с подвити опашки. Както и подпалвачите на арабо-изрелските войни в Московсковията. Жалко само за палестинския народ който страда от жаждата на московските сатрапи за невинна кръв. Но всеки си плаща за глупостта си да следва чужди интереси така е и с палестинците.
  • 26 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "МОЙШИ губи ВОЙНАТА !":

    Приятелю Хамас ще загуби войната (както се случва с всички арабски терористи от 86 години насам) това е правило и няма значение колко пари, оръжия и войници ще налеят от Москва единствения въпрос е колко невинна кръв ще се пролее преди да бъдат унищожени. И както винаги за имперските напъни на Московстан ще плаща палестинския народ.
  • 27 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Споко моше":

    Приятелю зад проблясъците на антисемитизма обикновенно се крие желанието на местните да оберат по - богатите от тях евреи. Е това желание се прикрива със смокиновото листо наречено религия. Видиш ли евреите били убили Исус (между другото също евреин) значи заслужават смърт логиката е желязна не ти трябва евреина да извършва престъпление (плаща си данъците, не създава проблеми, вместо да се занимава с глупости работи и забогатява) убил е Исус значи е виновен дайте да го оберем и убием. И така всеки път когато местния сатрап закъса за пари просто насочва гнева на тълпата от себе си и престъпленията си към евреите с репликата "ТЕ СА УБИЛИ ИСУС ЗНАЧИ СА ВИНОВНИ" и докато тълпата "наказва убийците" на Исус сатрапа присвоява имуществото им хазната отново е пълна тълпата е изляла гнева си на "убийците на Исус" и всички са доволни е без евреите ма тях кой ги брой за хора