Отидете към основна версия

6 211 28

Първият космонавт на Турция развява в Космоса гордостта на страната си и амбициите на Ердоган

  • турция-
  • космонавт-
  • реджеп ердоган-
  • алпер гезеравджъ-
  • космос

Алпер Гезеравджъ, 43-годишен пилот на изтребител и полковник в турските военновъздушни сили, трябва да излети в сряда от космическата станция Кейп Канаверал във Флорида за мисия, която ще продължи две седмици

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящото излитане на първия турски космонавт за Международната космическа станция (МКС) тази седмица е олицетворение на гордостта на Турция и огромните геополитически амбиции на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Алпер Гезеравджъ, 43-годишен пилот на изтребител и полковник в турските военновъздушни сили, трябва да излети в сряда от космическата станция Кейп Канаверал във Флорида за мисия, която ще продължи две седмици.

Той ще се присъедини към трима други космонавти от шведски, италиански и испански произход на борда на совалка, предоставена от частната космическа компания Аксиом (Axiom), която ще извърши своя трети полет в партньорство с НАСА.

Ердоган показа голям интерес към мисията, която се осъществява на фона на разрастващата се икономическа криза в Турция. Въпреки всичките усилия на турския лидер да има решаваща роля в световните събития обаче, тези негови намерения остават силно ограничени, както е ограничена и ролята му в конфликта в ивицата Газа и войната в Украйна.

Гезеравджъ беше представен пред турската общественост в навечерието на преизбирането му за президент от Ердоган, който нарече ветерана с 21-годишен опит във военновъздушните сили „героичен турски пилот“.

По отношение на космическата мисия във вторник Ердоган каза: „Виждаме я като един нов символ на страната ни, която продължава да се развива и става все по-силна и настъпателна“.

Марк Пиерини, бивш дипломат и старши изследовател във фонда Карнеги Европа (Carnegie Europe), заяви че полетът на Гезеравджъ „илюстрира турското превъзходство в аерокосмическата област“, което се увенча и със създаването на водеща световна компания за производство на бойни дронове в Турция.

Но Пиерини добави, че участието на турския космонавт в предстоящата мисия говори твърде малко за ролята на Републиката в световните дела.

„Това няма нищо общо със способността на Турция да бъде актьор, който да влияе на политическия дневен ред в световен мащаб", каза Пиерини.

"Колебанията във външната политика на Турция не будят надежди Анкара да има водеща роля на международната сцена", добави той.

В навечерието на президентските избори Ердоган беше горд с посредничеството си за сключването на сделката за износ на зърно през Черно море, благодарение на която беше вдигната руската морска блокада на Украйна. Това е единственото голямо споразумение, подписано от страните след нахлуването на Кремъл в Украйна през 2022 г.

Към днешна дата обаче тази сделка се провали, провалиха се и опитите на Ердоган да възобнови диалога за примирие между Москва и Киев. Безуспешни се оказаха и усилията му конфликтът в ивицата Газа да бъде разрешен.

Междувременно Турция предизвика гнева на западните си съюзници като наложи вето на кандидатурата на Швеция за член на НАТО, продължи да поддържа тесни връзки с Русия и нарече Израел „терористична държава“.

"Ред е на Турция"

Въпреки икономическите и външнополитическите предизвикателства Турция започна амбициозна аерокосмическа програма.

„Това историческо събитие не само ще потвърди технологичните ни цели и ще пробуди националната гордост на турския народ, но и ще постави началото на нова ера на научни иновации и международно сътрудничество“, заяви Халит Мирахметоглу – генерален директор в Центъра за обучение в областта на космическото пространство и авиацията в северозападния турски окръг Бурса.

„Авиационната, космическата, отбранителната и софтуерната индустрия са взаимосвързани и взаимозависими“, каза Мирахметоглу, посочвайки за пример компанията производител на дронове „Байрактар“, оглавявана от зетя на Ердоган.

„Полето за изследване на космоса от дълго време беше запазено за клуба на развитите страни, сега се отваря възможност и за развиващите се страни да се присъединят“, казва Мирахметоглу. "Ред е на Турция да се присъедини към клуба на големите".

Единствено Гезеравждъ изглежда осъзнава символичното значение на своята мисия, заявявайки, че е готов да „отнесе мечтите на турския народ в дълбините на космоса“.

„Това пътуване не е край за нас, а средство за постигане на целите на космическите ни изследвания“, казва той в интервю за Анадолската агенция.

Според НАСА Международната космическа станция е посрещнала повече от 275 космонавти на борда, като мисиите обикновено продължават няколко месеца.

Превод: Наз Хасан-Кълъч, БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.

Свързани новини