Last news in Fakti

17 Януари, 2024 19:44 6 142 28

Първият космонавт на Турция развява в Космоса гордостта на страната си и амбициите на Ердоган

  • турция-
  • космонавт-
  • реджеп ердоган-
  • алпер гезеравджъ-
  • космос

Алпер Гезеравджъ, 43-годишен пилот на изтребител и полковник в турските военновъздушни сили, трябва да излети в сряда от космическата станция Кейп Канаверал във Флорида за мисия, която ще продължи две седмици

Първият космонавт на Турция развява в Космоса гордостта на страната си и амбициите на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящото излитане на първия турски космонавт за Международната космическа станция (МКС) тази седмица е олицетворение на гордостта на Турция и огромните геополитически амбиции на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Алпер Гезеравджъ, 43-годишен пилот на изтребител и полковник в турските военновъздушни сили, трябва да излети в сряда от космическата станция Кейп Канаверал във Флорида за мисия, която ще продължи две седмици.

Той ще се присъедини към трима други космонавти от шведски, италиански и испански произход на борда на совалка, предоставена от частната космическа компания Аксиом (Axiom), която ще извърши своя трети полет в партньорство с НАСА.

Ердоган показа голям интерес към мисията, която се осъществява на фона на разрастващата се икономическа криза в Турция. Въпреки всичките усилия на турския лидер да има решаваща роля в световните събития обаче, тези негови намерения остават силно ограничени, както е ограничена и ролята му в конфликта в ивицата Газа и войната в Украйна.

Гезеравджъ беше представен пред турската общественост в навечерието на преизбирането му за президент от Ердоган, който нарече ветерана с 21-годишен опит във военновъздушните сили „героичен турски пилот“.

По отношение на космическата мисия във вторник Ердоган каза: „Виждаме я като един нов символ на страната ни, която продължава да се развива и става все по-силна и настъпателна“.

Марк Пиерини, бивш дипломат и старши изследовател във фонда Карнеги Европа (Carnegie Europe), заяви че полетът на Гезеравджъ „илюстрира турското превъзходство в аерокосмическата област“, което се увенча и със създаването на водеща световна компания за производство на бойни дронове в Турция.

Но Пиерини добави, че участието на турския космонавт в предстоящата мисия говори твърде малко за ролята на Републиката в световните дела.

„Това няма нищо общо със способността на Турция да бъде актьор, който да влияе на политическия дневен ред в световен мащаб", каза Пиерини.

"Колебанията във външната политика на Турция не будят надежди Анкара да има водеща роля на международната сцена", добави той.

В навечерието на президентските избори Ердоган беше горд с посредничеството си за сключването на сделката за износ на зърно през Черно море, благодарение на която беше вдигната руската морска блокада на Украйна. Това е единственото голямо споразумение, подписано от страните след нахлуването на Кремъл в Украйна през 2022 г.

Към днешна дата обаче тази сделка се провали, провалиха се и опитите на Ердоган да възобнови диалога за примирие между Москва и Киев. Безуспешни се оказаха и усилията му конфликтът в ивицата Газа да бъде разрешен.

Междувременно Турция предизвика гнева на западните си съюзници като наложи вето на кандидатурата на Швеция за член на НАТО, продължи да поддържа тесни връзки с Русия и нарече Израел „терористична държава“.

"Ред е на Турция"

Въпреки икономическите и външнополитическите предизвикателства Турция започна амбициозна аерокосмическа програма.

„Това историческо събитие не само ще потвърди технологичните ни цели и ще пробуди националната гордост на турския народ, но и ще постави началото на нова ера на научни иновации и международно сътрудничество“, заяви Халит Мирахметоглу – генерален директор в Центъра за обучение в областта на космическото пространство и авиацията в северозападния турски окръг Бурса.

„Авиационната, космическата, отбранителната и софтуерната индустрия са взаимосвързани и взаимозависими“, каза Мирахметоглу, посочвайки за пример компанията производител на дронове „Байрактар“, оглавявана от зетя на Ердоган.

„Полето за изследване на космоса от дълго време беше запазено за клуба на развитите страни, сега се отваря възможност и за развиващите се страни да се присъединят“, казва Мирахметоглу. "Ред е на Турция да се присъедини към клуба на големите".

Единствено Гезеравждъ изглежда осъзнава символичното значение на своята мисия, заявявайки, че е готов да „отнесе мечтите на турския народ в дълбините на космоса“.

„Това пътуване не е край за нас, а средство за постигане на целите на космическите ни изследвания“, казва той в интервю за Анадолската агенция.

Според НАСА Международната космическа станция е посрещнала повече от 275 космонавти на борда, като мисиите обикновено продължават няколко месеца.

Превод: Наз Хасан-Кълъч, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    27 3 Отговор
    Турците изпревариха Слави с македонския космонавт.
  • 2 Хохо Бохо

    13 16 Отговор
    Поздравления!
    Поздравления и за това, че спряха да обслужват руските банки!
  • 3 Урюрвкос

    9 5 Отговор
    турците като видяха първия филм сниман горе (2023) решиха да направят първия сериал
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реконтра

    20 7 Отговор
    Да, но пък ние си имаме банани и кока кола!
  • 7 Политкоректен

    24 1 Отговор
    Ех, ако Славчо беше на власт вече и макетата щяха да си имат космонавт!
  • 8 Пътят на историята

    33 3 Отговор
    Една звезда на космическия небосклон угасна, изгрява нова. България беше, сега я няма, глътна я черната дупка, а Турция изгрява и мисля, че дълго ще грее, защото имат амбиции, имат трудолюбие и имат обединение. Ердоган също има заслуга.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 неблагодарните

    29 6 Отговор
    българи да ги подсетя ,че благодарение на тези на които събаряме паметниците пратихме двама космонавти в Космоса огромно достижение за онова време.

    Коментиран от #17, #27

  • 13 3.14К

    4 0 Отговор
    Ветър вее ....
  • 14 Лелее

    24 5 Отговор
    тия половин век след НРБ пращат космонавт и строят АЕЦ !?!

    Кога ще го стигнем Социализма??
  • 15 БАНко

    13 1 Отговор
    ТОЗИ КОСМОНАВТ ЛИ ПОДПИСА ЗЪРНЕНА СДЕЛКА ,...............???? КОЛКО ОЩЕ ГЛУПОНТИИ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ , НАТООООООВЦИ ????
  • 16 Шабан

    11 5 Отговор
    Демек иска да каже! Четете заглавието и помпайте, злоба за развитие! Че умирачката тресе здраво държавата!
  • 17 Хихихи

    13 12 Отговор

    До коментар #12 от "неблагодарните":

    На единия постижението му беше, че спаси Николай Рукавишников, другият пък се поразходи за няколко дни и дотук най-голямото ни постижение е, че поне се върнаха живи. Нали руснаците трябваше да вдигат акциите на послушковците. Голяма полза донесохме за човечеството шъ знайш.
  • 18 БАЙ КУРТИ

    3 1 Отговор
    Аферим, машала. Дай боже КИРЕТО АСАНЧО БОКО и шпековият салам , да последват примера. В космоса ще раздават кинти . НЛО ще ги гледат и веднага ще ги изпратят с конвой на ЮПИТЕР за изследване на гънките
  • 19 Емо

    9 1 Отговор
    Общо взето един полет в околоземна орбита на 600 км над Земята не е повод за кой знае каква гордост. В далечния космос човек не може да оцелее зълго време поради радиация и кво ли не друго. През 1960 батискаф с двама души се спуснал до Марианската падина, на 11 000 м. под водата. Видяли някаква плоска риба, нямали снимачно оборудване, нищо не снимали. По-късно ВМС на САЩ, които финансирали проекта спрели парите. Оттогава има над 60 г и никой не го е направил отново, не само защото днес би струвало около 100 млн. долара. А един военноморски офицер още тогава казал: Не научихме нищо особено ново, освен че можем да го направим. Но няма никакъв смисъл да го правим пак. Горе-долу същото е и за околоземното пространство, можем да го правим, но какъв е смисъла?
  • 20 Хммм

    6 0 Отговор
    Развява гордостта на страната си?

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Няма "Космос"!

    0 2 Отговор
    ВОДАТА е РАВНА = ВОДОРАВНО!!!!

    Събудете се!!!

    Земята не е КРЪГЛА....

    ВСИЧКИТЕ ни ЛЪЖАТ! ЯКО......
  • 22 Фурко

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    Резана
  • 23 НАФАРФОРИЙ

    3 0 Отговор
    Ами ще се провали Ердоган разбира се, след като и той като Боко фурнаджийската лопата, днеска едно приказва утре друго прави. Щеше да държи пленените военнопрестъпници фашистите Азовци в Турция, ама ги пусна щом зелената марионетка му свирна... Жалка креатура.
  • 24 Още гадая

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    Това нещо рязано ли означава?
  • 25 Тиквени семки

    3 0 Отговор
    .. за батискафа, за ходенето до луната от американците също няма неоспорими доказателства..

    Коментиран от #26

  • 26 Една от основните

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тиквени семки":

    цели на китай е да изпратят сонда с луноход на Луната която да се прилуни до мястото където са кацали американците и да изпрати снимки оттам. Трябва да се сложи край на тази мистерия.
  • 27 Герт Вилдерс

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "неблагодарните":

    И сателит
  • 28 Ердоган

    2 0 Отговор
    Да прати едно цигле в байконур че ис руска ракета да полети