Отидете към основна версия

1 378 25

Западът трябва да се откаже от всякакво съдружие и контакти с токсичния руски бизнес

  • русия-
  • украйна-
  • бизнес-
  • хакери

Руският бизнес е съзнателен съучастник в престъпления

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на La Stampa

Журналистическо разследване, проведено от кореспонденти на италианското издание La Stampa, разкрива връзката между хакерска атака срещу украинския мобилен телекомуникационен оператор Киевстар и доктрината "Герасимов", която предвижда Русия да води асиметрична война, в която симбиозата на големия руски бизнес и Руските разузнавателни служби са превърнати в инструмент за постигане на външнополитическите цели на Путин, насочени към отслабване на Европа.

На 12 декември 2023 г. най-големият телеком оператор в Украйна Киевстар претърпя най-големия срив в цялата история на компанията. Този прецедент беше провокиран от руска хакерска атака с цел премахване на следи от техническото присъствие на руските разузнавателни служби в мрежата на Киевстар, в резултат на което последните получиха достъп до чувствителна информация.

Този прецедент показва нарастваща заплаха за Европа: в контекста на пълномащабната война с Украйна. Русия полага усилия за създаване на позиции в информационни и телекомуникационни компании в европейските страни с последващо кадрово и технологично проникване в тяхната инфраструктура. По този начин руските разузнавателни служби получават достъп до информация, която ги интересува, а също така създават благоприятни условия за извършване на различни видове саботажи, хакерски атаки, промишлен шпионаж със съпътстващите ги икономически и политически щети за Запада. Това е класическа хибридна заплаха, която Русия използва, за да отслаби Европа.

На свой ред руският бизнес е съзнателен съучастник в подобни престъпления: чрез придобиване на активи в чуждестранни компании (по аналогия с Киевстар, част от акциите на която бяха собственост на руския олигарх Фридман), той създава позиции за последващо проникване на руското разузнаване и неговите агенти. В контекста на предизвикателството на Путин към Запада просто няма компании или корпорации в Русия, които да не работят за постигане на външната политика и военните цели на Кремъл.

При сегашните обстоятелства Западът трябва да откаже всякакви контакти и сътрудничество с руския бизнес, предвид очевидната му токсичност. Освен това западните телекомуникационни и технологични компании трябва да се откажат от руски активи, които представляват заплаха за националната им сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.

Свързани новини