Отидете към основна версия

2 096 46

Забрана на "Алтернатива за Германия"?

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • кристиан линднер-
  • фридрих мерц

Първият аргумент е, че забраняването на партии третира само симптомите, но не и причините за определени позиции

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва ли да се забрани дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“? В тази разгорещена дискусия преобладават скептичните гласове. Какви са техните аргументи и може ли обществото само да се очисти от радикалните сили?

Не стихват гражданските протести срещу дяснопопулистката партия “Алтернатива за Германия” (АзГ), след като стана ясно, че нейни членове са участвали в тайна среща, на която са обсъждали как да изгонят милиони чужденци от страната. В отговор хиляди излязоха по улиците на големите германски градове, за да се обявяват против плановете на десните.

Много от демонстрантите настояват и за забрана на партията. Против подобна идея обаче застават редица политици, включително финансовият министър на Германия Кристиан Линднер и председателят на ХДС Фридрих Мерц, пише АРД. Аргументите им заслужават внимание, смята журналистът от медията Макс Бауер.

Какви са аргументите против забрана на АзГ?

Първият аргумент е, че забраняването на партии третира само симптомите, но не и причините за определени позиции. Противоконституционните и дясноекстремистки виждания са дълбоко вкоренени в част от германското общество, пише Бауер. Точно те са довели до издигането на нацистите, до Втората световна война и Холокоста. И все още тлеят в обществото, четем още в коментара.

Вторият аргумент е, че борбата срещу подобни възгледи е задача на жизнената демокрация, с други думи - на обществото. Забраната на една партия би означавало на обществото да му се отнеме тази задача.

И третият - ако враждебни спрямо конституцията партии не бъдат забранени, политиците ще са просто принудени да им се противопоставят политически. Една забрана не може да реши въпроса истински.

Гражданското общество не може да се справи само

Тези аргументи са добри, защото залагат на едно просветено гражданско общество, което е в състояние само да реши своите проблеми с враговете на свободата и демокрацията, пише Макс Бауер в АРД. Но тъкмо тук се крие и големия проблем - идеално гражданско общество няма, особено в наши дни. Обществеността се промени, а ТикТок, Екс и Ютюб сериозно допринасят за тази промяна. Тези медии не са места за смислен дебат и изслушване. Алгоритмите на социалните медии са фокусирани върху бързите стимули, шумните глъчки и постоянното нарушаване на табутата.

В подобна ситуация “Алтернатива за Германия” плува изцяло в свои води. Предразсъдъци и злоба, детски инат, деленето на света на „наши и ваши“, на истински германци и опасни чужденци – подобни схеми са до голяма степен определящи за обществото в социалните мрежи, където спокойният размисъл, диференцирането, търпението и емпатията са все по-рядко срещани. Демократичната култура понесе толкова удари, че гражданското обществото вече не успява само да държи десните екстремисти далеч от властта.

Политиците трябва да бранят демокрацията

Това е горчива констатация с оглед на германската история, в която гражданското общество веднъж вече е изоставяло демокрацията и е избирало човеконенавистния фашизъм, следващ максимата "ние срещу тях". В подобна ситуация хората на отговорни позиции не трябва просто да прехвърлят топката обратно на онези, които сега излизат да протестират срещу "Алтернатива за Германия”, четем още в коментара, публикуван в АРД.

Конституцията не остава сляпа за подобни ситуации, смята авторът. Тя разполага с инструменти да брани демокрацията - например чрез забрана на политически партии и отнемане на основни права на десни екстремисти. Но политиците са длъжни да изковат щита, който да пази демокрацията. И времето за това е настъпило – именно сега.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.

Свързани новини