Отидете към основна версия

1 462 26

Иван Гешев: Трябва да преучредим държавата, тя отдавна не е демократична

  • иван гешев-
  • политика-
  • държава-
  • власт

Вече сме бананова държава от диктаторски тип, заяви бившият главен прокурор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тройната коалиция, която нарича сама себе си некоалиция, атакува президента Радев за това, че той реализира правомощията си по Конституция.

Това не би било проблем в нито една демократична европейска страна, но очевидно ние отдавна не сме такава.

Вече сме бананова държава от диктаторски тип.

От една страна, президентът атакува законно един срамен избор направен “на пожар”, за да може Сглобката да санира покушението си срещу демокрацията и Конституцията. От друга страна, Радев го прави само за да запази своите правомощия. Защото след отнемането им той се превръща във фигурант.

Прави ми впечатление обаче, че президентът не атакува възстановените принципи на Живковата Конституция. Напротив, той мълчи и услужливо пропуска промените, които реанимират тоталитарния партиен контрол върху съдебната власт и в частност върху прокуратурата.

Явно е, че тук вече не говорим за върховенство на правото. Става въпрос за война на кланове, които отдавна не ги интересуват хората, а само собственият им интерес. Именно заради това трябва да преучредим държавата си. И да реформираме на първо място не друго, а политическата класа. Да я обезпаразитим. Ако искаме въобще да я бъде България, в която да живеят българските ни деца.

Ние от Граждански блок се интересуваме единствено от това. И сме сигурни, че само обединението на всички, които милеят за Родината, ще ни доведе до бъдещето, към което се стремим.

Мнението на бившия главен прокурор е и настоящ лидер на Граждански блок е публикувано във Фейсбук

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини