Отидете към основна версия

1 859 1

Бойко Борисов: Първанов е силен противник

  • бойко борисов-
  • първанов-
  • станишев-
  • бсп-
  • абв-
  • герб-
  • калфин

Лидерът на ГЕРБ смята, че формацията АБВ би могла да бъде много по-сериозен техен съперник, отколкото БСП

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод на информацията за алтернативна лява листа за европейските избори, подготвяна от Георги Първанов (президент 2002 – 2012 г.) и проекта АБВ, Агенция „Фокус” разговаря с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В интервюто бившият премиер коментира:

"Чувствата ми са смесени. От една страна малко съм притеснен в партиен план, защото за първи път вляво се появява, не мога да го нарека партия, но във всички случаи нов субект, нов субект с някои от най-силните играчи на БСП. Безспорно е, че Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото. Ако ги сравня със Сергей Станишев, затова и казах притеснение в партиен план, това действително е един много, много сериозен противник. Станишев дори се уплаши да бъде премиер втори мандат и сложи куклата на конци Пламен Орешарски.

Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа – и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя. В партиен план много сериозно обръщаме внимание на тази формация, защото това ще е един много силен противник за ГЕРБ. А когато е силен противник за ГЕРБ, другите дори нямат шанс да им е противник“.

На въпроса дали според него БСП ще има по-малко гласове от проекта АБВ, Борисов отговаря: „Аз никога не съм правил прогнози кой колко гласове ще има. Във всички случаи трябва да кажа защо от друга страна съм обнадежден – защото съм убеден, че Първанов и Калфин няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия, защото в момента БСП буквално е взета на концесия от ръководството на ДПС“.

Затова спокойно мога да кажа, че в България в момента няма лява партия, коментира Борисов. „В България има силно дясно, в дясно имаме ГЕРБ, който и на последните избори победи, който близо десет пъти подред побеждава БСП на различни избори, има вече добре структуриран Реформаторски блок и още няколко партии в дясно – РЗС, БЗНС на Петя Ставрева и Анастасия Мозер, Радикалдемократическата партия и др. С една дума, в дясно ние имаме ясен приоритет и ясни възгледи. Докато вляво, всъщност, каква левица е тази, която крайно десният плосък данък държи толкова време, знаейки прекрасно, че за да се изпълнят социалните им мерки, които популистки обещават, трябва да се вдигнат данъците и да не се говори в толкова бъдеще време, макар че на комунистите и на БСП това им е най-силната част – бъдещето време.

Те за сегашното никога не говорят, защото то винаги е тежко, за миналото не говорят, защото то е кърваво, а светлото бъдеще им е винаги в програмата. Затова те спряха и пенсионна реформа, спряха я до 2015 г. Ако някой елементарен финансист – икономист може да обясни как така и защо 2014-а ще е нулева година в пенсионната реформа, дори и в кавички казвам „специалистът” Орешарски не може да обясни.

Затова считам, че Първанов, Калфин, подобен тип хора няма да допуснат Йордан Цонев да излезе и публично да зашлеви шамар на популиста Станишев, който говореше отново за светлото бъдеще 2015 – 2016 г., той е там някъде във виждането си, ще маха лихвите по кредитите или щял да прави „данък богатство”, по-точно тогава ще бъде обсъждан. Затова чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи. Защото и когато бях премиер, и когато бях кмет с тогавашния президент, независимо от огромните ни различия, никой не може да ни обвини в приятелство или в дружба, винаги сме поставяли приоритетите на държавата на първо място и сме съумявали да намерим общ език.

На въпрос дали ГЕРБ предпочита за конкурент на изборите проекта АБВ пред БСП, Бойко Борисов контрира: Напротив, не ги предпочитаме. Станишев и БСП са идеалната партия в партиен план за ГЕРБ. Откакто се е появил ГЕРБ, те нямат спечелени избори. Аз истински, в партиен план, се моля Станишев да стои дълго, дълго, до преклонна възраст като лидер на БСП. Когато говорим за държавата, за страната и за политическата класа, за тежкото разделение, което има в момента, не мога да не отчета качествата, които имат хората в АБВ. Само да подплатя оценката ми – вие сте чували моето изказване за Ахмед Доган многократно, той е най-успешният български политик, дали ми харесва или не, това е друга тема. Когато аз говоря за моите противници, влагам уважение за постигнатите им успехи, отчитам ги и затова отчитам, че в АБВ действително са много по-сериозни“.

Никой не се е разграничавал толкова от действията на „Атака”, колкото ГЕРБ. Неслучайно искаме оставката на Волен Сидеров от всички комисии. Неслучайно само ние и първи имахме ясна позиция по техните действия. Не случайно в момента БСП и ДПС се гърчат по взимане на толкова елементарното решение за снемане на имунитета на Сидеров. Г-жа Меглена Кунева няма от какво да се тревожи, ГЕРБ има много ясна позиция относно „Атака”, казва в заключение Бойко Борисов в интервюто си за „Фокус“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини