Last news in Fakti

13 Януари, 2014 09:22 1 276 0

Алгафари: Ще има листа, свързана с Първанов за евроизборите

  • нидал алгафари-
  • калфин-
  • ивайло калфин

БСП не се разцепва, а се създава едно по-добро ляво пространство

„Най-вероятно ще има листа, свързана с Георги Първанов за европейските избори”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Нидал Алгафари. Той добави, че още не може да каже дали тя ще е водена от Ивайло Калфин, това щяло да се разбере във вторник, но най-вероятно ще бъде той.

„Има много партии, които биха си дали регистрацията, за да се случи това”, добави експертът.

Попитан ще има ли БСП 2 той отговори, че има хора, които са в лявото пространство и мислят малко по-различно от Сергей Станишев и хората около него, и смятат, че трябва да има нещо малко по-добро от това, което предлага той.

На въпрос защо Ивайло Калфин е недолюбван от БСП Алгафари отговори, че той няма обяснение за това. „Необяснимо ми е и защо Георги Първанов е недолюбван от Сергей Станишев, въпреки че благодарение на него Станишев стана някой в тази партия”, аргументира се той.

По думите му БСП не се разцепва. „Просто избирателят ще има възможност да гласува за по-доброто ляво”, каза Алгафари и добави, че в лявото пространство трябва да има някаква конкуренция.

„Не знам да е имало среща между Георги Първанов и Бойко Борисов”, каза той относно информацията в днешните вестници.

Социологът Кънчо Стойчев подчерта пред „Тази сутрин“ по бТВ, че БСП влиза в етап на лидерска битка. По думите му, основният проблем, който трябва да бъде решен, идва от факта, че Георги Първанов инициира процеси на разцепление в партията, но продължава да членува в нея. „Когато Първанов тръгне да цепи БСП, той няма място в партията. Тънката игра ще бъде дали Първанов ще бъде оставен като вътрешнопартийна опозиция, или ще бъде изхвърлен от партията. Решението е въпрос на такт, на вътрешни убеждения и много други фактори”, коментира Стойчев.

Нидал Алгафари отново контрира по бТВ, че не става въпрос за отцепване, а за алтернатива за всички леви избиратели в периферията на БСП, които не искат да гласуват за Сергей Станишев. „Това става не в рамките на БСП, а в рамките на лявото”, уточни той.

По думите на социалиста, Сергей Станишев е заровил БСП в личната си битка с Бойко Борисов. „Ако Станишев беше казал, че няма да управлява с Волен Сидеров, щеше да се стигне до нови избори и да спечели повече подкрепа, щеше да спечели уважението от всички, а не да ни казват навсякъде „червени боклуци”, изтъкна пред бТВ Нидал Алгафари. Той каза още, че Ивайло Калфин отдавна не е бил в контакт със Станишев, въпреки че е предлагал на лидера на ПЕС инициативи за общи политики, които не са били приети вероятно от „високомерие”.

„Наивно е да се мисли, че няма да се изцапа, който влезе в битка с Бойко Борисов – това е като битката на човек с прасе, тя винаги е в калта и винаги е мръсна, само че мръсотията е приятна за единия. Да се твърди, че Станишев е загубил от Борисов, е пълна глупост – Станишев победи Борисов и това трябва да е ясно”, заяви Кънчо Стойчев.

Социологът не вижда във „възраждането” на АБВ „някаква шокираща новина”. Георги Първанов изразява критично отношение към сегашното ръководство от години. Става дума преди всичко за борба във върховете на БСП – доколкото такива текат в низините, ще видим на изборите”, обясни той и допълни, че Първанов за първи път „стъпва на много тънък лед”. „Първанов е безспорно добър политик, но докъде може да стигне? Оттук нататък трябва да видим какво мислят симпатизантите на БСП за Станишев”, коментира социологът.

„Ако погледнем историята на БСП – няма нито един случай, в който следващият лидер да не е посочен от предишния – трябва да се разбере, че БСП е била бойна партия. Чувството за това дали си предател не е литературно”, обясни Стойчев.

Алгафари беше категоричен, че Георги Първанов не може да бъде предател. „Той пое ръководството и извади БСП от най-ужасяващата криза – успя да я стабилизира”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове