Отидете към основна версия

6 571 96

Макрон плаши Русия с НАТО, а БРИКС, а Китай…

  • макрон-
  • нато-
  • русия-
  • китай-
  • бразилия-
  • брикс

Какво направи Русия преди войната 

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент Емануел Макрон разбуни духовете в ЕС, след като каза, че НАТО може да изпрати военни на фронта. Не уточни кога, дали и изобщо налага ли се. Но все пак е френският президент. Думата му се чува, коментира, анализира. Че темата се пренесе и у нас, след като премиерът Денков обяви, че ще подпишем двустранно споразумение с Украйна по „подобието на много други страни“. Каквото и да означава това „… много други страни“.

НАТО срещу Русия е голяма мечта на САЩ, защото те са водещи в Алианса. С тази разлика, че ако се стигне до такъв конфликт, той ще е на няколко десетки хиляди километра от Щатите. Европа е обединена срещу Путин. Това е ясно. Но готова ли е за дълга война!? Виждаме как се бави помощта за Украйна. ЕК не може бързо да гласува помощи, защото няма единодушие. А това решение е време. Докато ЕС се бави, в Украйна летят куршуми. Стига да ги имаш. Ако ги нямаш, няма с какво да стреляш. Изобщо НАТО срещу Русия е добър конфликт, но защо няма да се случи.

Русия преди войната
2014 година имаше анексия на Крим. За едни справедливо, за други – не. Донбас и Луганск – постоянни военни конфликти. Но през тези години до 24 февруари 2022-а Русия обърна поглед към Китай. Буквално в годините преди „специалната операция“ Русия сключи дългосрочни договори за газ и нефт с Китай, с които си гарантира огромни финансови постъпления. И с Индия, и с Бразилия, и с други по-малки страни. Явно някой, който е планирал войната с Украйна, си е направил сметки, че ако загуби доходите от нефт и газ от ЕС, то с новите договори ги покрива. Губят се стратегически договори, но това е калкулирано. Така че приходи ще има.

Китай
Връзките между Китай и Русия през последните две години станаха по-тесни, защото Китай има все по-голямо влияние. А това е така, защото Русия е неговият четвърти по важност търговски партньор, най-вече като доставчик на суровини и военни технологии. За Русия обаче Китайската народна република играе животоспасяваща роля. Около 40 процента от целия руски внос е от Китай, 30 на сто от износа на страната е към Китай. Само Китай може да предостави на Русия редица важни неща като микрочипове и достъп до китайската валута. Търговията между двете държави се разрасна много през двете военни години. Демократичните страни наложиха на Русия сериозни санкции, а много фирми от Европа, САЩ и Япония се оттеглиха от руския пазар. В тази ниша проникна Китай, който сега доставя на Русия всичко необходимо: автомобили, смартфони, стоки за бита. Русия се отплаща най-вече с евтини енергоносители - миналата година беше главният доставчик на нефт в Китай.

Китай извлича икономически изгоди от войната, но същевременно се опитва да играе ролята на умиротворител и представя добрите си отношения с агресора Русия като нещо съвсем нормално.

На Мюнхенската конференция по сигурността, която се състоя скоро, китайският външен министър Ван И подчерта: "Отношенията на Китай с Русия стъпват на следната основа: не се съюзяваме, не се конфронтираме, оставяме третите страни на мира. Това са нормални отношения между две големи държави. Отхвърляме всеки опит да се приписва на Китай някаква вина или пък отговорността за решаването на украинската криза".

Комунистическото ръководство на Китай все още не е заявило официално, че войната на Русия срещу Украйна нарушава международното право. Нещо повече - Пекин дори не я нарича "война".

По отношение на мирните преговори Китай не коментира изискванията Русия да се изтегли изцяло от Украйна или пък Путин да бъде подложен на наказателно-правно преследване. Китай няма никакъв интерес да се навреди на Русия, поради което войната не му пречи. Нещо повече - комунистическото ръководство в Пекин има нужда от Русия в глобалния междусистемен конфликт със САЩ.

НАТО срещу Русия е едно, а НАТО срещу БРИКС…
Страните от БРИКС - Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия. В същото време списъкът на заинтересованите страни да влязат в БРИКС е дълъг. 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Етиопия, искат да се присъединят към клуба. Ако изключим икономическите интересни, между страните има една обща линия – те са срещу антигосподството на САЩ. А това е доста силен стимул. Въпреки вътрешните конфликти, БРИКС се счита за успешен проект. По данни на ООН делът на страните от групата в световната икономика е нараснал от 18% на 26% между 2010 и 2021 г. Растежът на петте държави от БРИКС е доминиран от развитието на Китай, както и търговията между тях. Именно Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави само Индия, за която Китай е на второ място след САЩ.

БРИКС срещу Русия – дали…
Страните от БРИКС не участват в санкциите срещу Москва. Поради това понастоящем Китай, Бразилия и Индия са сред най-големите купувачи на евтин петрол от Русия. Но освен от евтината енергия, развиващите се и бързоразвиващите се страни са особено силно засегнати от последиците от войната в Украйна.

НАТО срещу Русия е едно. НАТО срещу БРИКС обаче е друго. Бразилия и Южна Африка може и да играят „пас“, защото са далече, но ако Китай и Индия „леко“ подкрепят Русия, ако НАТО се намеси, какъв ще е балансът… Така че едни думи на Макрон определено могат да предизвикат реакция, но дано не ставаме свидетели на сухоземен поход на китайци и индийци към ЕС през Украйна, защото са много много.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 80 гласа.

Свързани новини