Last news in Fakti

13 Март, 2024 13:09 6 542 96

Макрон плаши Русия с НАТО, а БРИКС, а Китай…

  • макрон-
  • нато-
  • русия-
  • китай-
  • бразилия-
  • брикс

Какво направи Русия преди войната 

Макрон плаши Русия с НАТО, а БРИКС, а Китай… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент Емануел Макрон разбуни духовете в ЕС, след като каза, че НАТО може да изпрати военни на фронта. Не уточни кога, дали и изобщо налага ли се. Но все пак е френският президент. Думата му се чува, коментира, анализира. Че темата се пренесе и у нас, след като премиерът Денков обяви, че ще подпишем двустранно споразумение с Украйна по „подобието на много други страни“. Каквото и да означава това „… много други страни“.

НАТО срещу Русия е голяма мечта на САЩ, защото те са водещи в Алианса. С тази разлика, че ако се стигне до такъв конфликт, той ще е на няколко десетки хиляди километра от Щатите. Европа е обединена срещу Путин. Това е ясно. Но готова ли е за дълга война!? Виждаме как се бави помощта за Украйна. ЕК не може бързо да гласува помощи, защото няма единодушие. А това решение е време. Докато ЕС се бави, в Украйна летят куршуми. Стига да ги имаш. Ако ги нямаш, няма с какво да стреляш. Изобщо НАТО срещу Русия е добър конфликт, но защо няма да се случи.

Русия преди войната
2014 година имаше анексия на Крим. За едни справедливо, за други – не. Донбас и Луганск – постоянни военни конфликти. Но през тези години до 24 февруари 2022-а Русия обърна поглед към Китай. Буквално в годините преди „специалната операция“ Русия сключи дългосрочни договори за газ и нефт с Китай, с които си гарантира огромни финансови постъпления. И с Индия, и с Бразилия, и с други по-малки страни. Явно някой, който е планирал войната с Украйна, си е направил сметки, че ако загуби доходите от нефт и газ от ЕС, то с новите договори ги покрива. Губят се стратегически договори, но това е калкулирано. Така че приходи ще има.

Китай
Връзките между Китай и Русия през последните две години станаха по-тесни, защото Китай има все по-голямо влияние. А това е така, защото Русия е неговият четвърти по важност търговски партньор, най-вече като доставчик на суровини и военни технологии. За Русия обаче Китайската народна република играе животоспасяваща роля. Около 40 процента от целия руски внос е от Китай, 30 на сто от износа на страната е към Китай. Само Китай може да предостави на Русия редица важни неща като микрочипове и достъп до китайската валута. Търговията между двете държави се разрасна много през двете военни години. Демократичните страни наложиха на Русия сериозни санкции, а много фирми от Европа, САЩ и Япония се оттеглиха от руския пазар. В тази ниша проникна Китай, който сега доставя на Русия всичко необходимо: автомобили, смартфони, стоки за бита. Русия се отплаща най-вече с евтини енергоносители - миналата година беше главният доставчик на нефт в Китай.

Китай извлича икономически изгоди от войната, но същевременно се опитва да играе ролята на умиротворител и представя добрите си отношения с агресора Русия като нещо съвсем нормално.

На Мюнхенската конференция по сигурността, която се състоя скоро, китайският външен министър Ван И подчерта: "Отношенията на Китай с Русия стъпват на следната основа: не се съюзяваме, не се конфронтираме, оставяме третите страни на мира. Това са нормални отношения между две големи държави. Отхвърляме всеки опит да се приписва на Китай някаква вина или пък отговорността за решаването на украинската криза".

Комунистическото ръководство на Китай все още не е заявило официално, че войната на Русия срещу Украйна нарушава международното право. Нещо повече - Пекин дори не я нарича "война".

По отношение на мирните преговори Китай не коментира изискванията Русия да се изтегли изцяло от Украйна или пък Путин да бъде подложен на наказателно-правно преследване. Китай няма никакъв интерес да се навреди на Русия, поради което войната не му пречи. Нещо повече - комунистическото ръководство в Пекин има нужда от Русия в глобалния междусистемен конфликт със САЩ.

НАТО срещу Русия е едно, а НАТО срещу БРИКС…
Страните от БРИКС - Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия. В същото време списъкът на заинтересованите страни да влязат в БРИКС е дълъг. 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Етиопия, искат да се присъединят към клуба. Ако изключим икономическите интересни, между страните има една обща линия – те са срещу антигосподството на САЩ. А това е доста силен стимул. Въпреки вътрешните конфликти, БРИКС се счита за успешен проект. По данни на ООН делът на страните от групата в световната икономика е нараснал от 18% на 26% между 2010 и 2021 г. Растежът на петте държави от БРИКС е доминиран от развитието на Китай, както и търговията между тях. Именно Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави само Индия, за която Китай е на второ място след САЩ.

БРИКС срещу Русия – дали…
Страните от БРИКС не участват в санкциите срещу Москва. Поради това понастоящем Китай, Бразилия и Индия са сред най-големите купувачи на евтин петрол от Русия. Но освен от евтината енергия, развиващите се и бързоразвиващите се страни са особено силно засегнати от последиците от войната в Украйна.

НАТО срещу Русия е едно. НАТО срещу БРИКС обаче е друго. Бразилия и Южна Африка може и да играят „пас“, защото са далече, но ако Китай и Индия „леко“ подкрепят Русия, ако НАТО се намеси, какъв ще е балансът… Така че едни думи на Макрон определено могат да предизвикат реакция, но дано не ставаме свидетели на сухоземен поход на китайци и индийци към ЕС през Украйна, защото са много много.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 126 Отговор
    НАТО ще занули Хаяско

    Коментиран от #7, #37, #42, #61

  • 2 Българин

    18 122 Отговор
    Русия много я закъса

    Коментиран от #44, #84

  • 3 Българин

    18 123 Отговор
    Матушка ще загуби поредната си война

    Коментиран от #34

  • 4 Българин

    11 103 Отговор
    Путин да приготвя тубата с бензин

    Коментиран от #40, #83

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смотльо,

    117 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Знаеш ли как се нарича човек който пише глупост след глупост и сам си слага +? Ако не знаеш ,потърси специална помощ.

    Коментиран от #14

  • 8 Урюрвкос

    66 3 Отговор
    как спринтираше смелчака когато трактористите го подгониха...взе 100 метра за 9,57 секунди
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 обективен

    75 2 Отговор
    Макрон да се качва на метлата на Баба си Яга и ведно да отлитат за гората , и никога да не се връщат!!
  • 12 За размисъл

    44 1 Отговор
    Статия за забавни размишления.
  • 13 АРЕС Z

    61 8 Отговор
    Тая Емануела нещо много взе да се прави на умна,съдбата и никак няма да е добра,всеки тръгнал срещу Велика Русия не е свършил добре.,но за да го осъзнаеш това все пак са нужни мозъчни клетки.

    Коментиран от #56

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АРЕС

    43 4 Отговор
    Когато човек е слаб и зависим от разни прахообразни препарати като тази Ротшил..... подлога говори глупости и взема не адекватни решения
  • 19 Уникална тъпотия !

    49 4 Отговор
    НАТО срещу Русия е голяма мечта на САЩ, защото те са водещи в Алианса. С тази разлика, че ако се стигне до такъв конфликт, той ще е на няколко десетки хиляди километра от Щатите.

    Коментиран от #74

  • 20 Трол

    40 2 Отговор
    България плаши света с Бойко и Кирчо.

    Коментиран от #41

  • 21 Айсамани

    30 3 Отговор
    Гер0нт0фила пак плаши...Абе,я ходи да че6е6 елхите на гранитата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Написалият статията

    22 4 Отговор
    моментално трябва да стане подсъдим по българското издателство .....""""Изобщо НАТО срещу Русия е добър конфликт, но защо няма да се случи....""""Наказателния кодекс по чл. 407 ...
  • 24 Само да питам, защото не знам кой

    20 3 Отговор
    е този къдравият и мургав Калин Каменов .... Нормален ли е ?
  • 25 щщд

    38 2 Отговор
    А ако Китай прати 2 роти по милион доброволци - къде отивате?
  • 26 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 2 Отговор
    макарончо се крие зад полата на бабата си
  • 27 НАТО срещу Русия бил добър конфликт

    29 1 Отговор
    Факти защо подобни неадекватни същества публикувате ?
  • 28 Алооо, къдравият мургав Калин Каменов

    25 2 Отговор
    Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"
  • 29 НАТО срещу Русия бил добър конфликт

    26 1 Отговор
    Кретен !
  • 30 Факт

    33 6 Отговор
    Кой се закача с руснаците,после реве горчиво - ако е жив !
  • 31 Тахумба

    22 1 Отговор
    И тоя ситняк се прави на Наполеончо, ама ще яде мазната опашка.
  • 32 Яне Сандански

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Да та е...а в кривата уста .
  • 33 Бричка мричка всички под...

    5 8 Отговор
    Хавторчето явно си мисли че Русия има сухопътна армия..да си пусне телевизора да провери ако иска
    Ако иска може да си пусне как в Черна Южна Африка обират инкасоавтомобилите и каква на анархия е под власта на африканците
  • 34 Пха ха ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Жендьо изръбен
  • 35 Аве Макароне

    17 2 Отговор
    Що си гедаш бабичката Ами одиш да се вреш де не ти е работата
  • 36 Тома

    20 1 Отговор
    Америка била на десетки хиляди километра от воината но незнам защо забравиха думите на Путин че при ядрена атака против Русия цяла америка потъва
  • 37 Изпаткал си

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ту си Българи ту Русофил ама най ти отива веган изръбен
  • 38 Ха Ха ХА

    15 2 Отговор
    гнусен бабо-клецец !
  • 39 Ззззз

    1 11 Отговор
    БРИКС - икономически съюз, къде отиваш при НАТО Камене , гледам и Саудитците си сложил срещу САЩ 😂. Те Руснаците като са " мислили преди войната , другите са спали сигурно ! Свободни съчинения пишеш , но като ти гледам биографията и ми се изясни 😜
  • 40 Махнете моля

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    този шизофреник, който живее в фактите и пише идиотщини
  • 41 Анти трол

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    Тагаренко плаши света с Денкуффф
  • 42 Ха Ха ХА

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    няма си жив.....да го видиш това ! Ще си сянка запечатана на стената в панелката ти !
  • 43 Ива

    17 1 Отговор
    Тоя джендър защо не си гушка бебето ами дава акъл по на
  • 44 верно

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    и ти я закъса здраво с твоята дето дръпна с руснака?
  • 45 истина ти казвам

    10 1 Отговор
    Ма тоа наистина ли е куха лейка или на мене така ми се струва?
  • 46 дедо

    10 2 Отговор
    стой на баба си под фустата и не се тикай между шамарите макарончо
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 калинке

    3 1 Отговор
    нерде дрикс нерде китай
  • 49 БОЙ БОЙ

    10 1 Отговор
    АБЕ ТОА ПА ФРЕНСКИ СОПОЛ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ ДА СЕ ДЪРВИ
  • 50 Наш Калинчо го играе "анализатор"

    5 5 Отговор
    Само дето не може НАТО срещу БРИКС, защото едното е военен съюз,а другото икономически! Ама карай да върви, все някой ще клъвне на Про-Путинската пропаганда! Нали така Калинчо?

    Коментиран от #67, #92, #96

  • 51 ха ха

    2 8 Отговор
    Да-да, Китай и Индия умират от мерак да се присъединят към Блатната орда за да безчинстват из чужди държави. Хилядолетната им история го показва. Само това са правили.
    И БРИКС не е военен съюз. Няма и да бъде. Дори не е икономически съюз, защото страните в него имат разнопосочни интереси.
  • 52 Мак а Рон

    7 2 Отговор
    мakрончо и пeдaлчеTO, което му е премиер са страшна заплаха за Русия... нищо, че единственото оръжие което са пипали сигурно е кожената базука....
  • 53 Макрон плаши Русия

    11 2 Отговор
    Голямо плашило, голяма работа
  • 54 Казуар

    4 6 Отговор
    Китай и Индия не са дружки, а съперници. И ще стават все повече.
  • 55 Анджо

    2 7 Отговор
    Абсолютни глупости, те искат някой да се пресъедняват, но още не ги приобщават, една голяма игра за малки деца. И като има две търговски дружества какво ще стане, ще победи тоя който е по умен.
    Китай на кой ще продава , само на русия , абе това за мен брикс е най голямата измама.
  • 56 Доктор Манчев

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "АРЕС Z":

    А ти кога го осъзна?!? Може би от момента в който започнаха да ти плащат?

    Коментиран от #82

  • 57 Анджо

    2 9 Отговор
    И като Европейският съюз обедне, китай на кой ще продава. Защо до сега китай не препълни русия с стоки и технологии и коли и инвестиции. Балона ще се спука и китай пак ще се сърди на САЩ И ЕВРОПА че не дават технологии и , че неискаме да купуваме от тях. С Индия е същата работа, да внимават какво правят, защото се видя китай какво прави и ще ги резнат до като е време. Индия и китай двете най голями държави ще се продават само на иран , на Африка И други бедни.
  • 58 От проверен източник

    5 1 Отговор
    В последно време се забелязва едно раздвояване у Макрон-дали да си седи при Бриджит или да я сменио с Бриджит...Бардо.
  • 59 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    Макарона мое се плаши само от висящото от гащите на ж ена му !!
  • 60 Мдаа

    3 6 Отговор
    "НАТО срещу Русия е голяма мечта на САЩ"

    Руската пропаганда става все по-очевидна и все по-нагла.

    Нищо изненадващо.

    Коментиран от #66

  • 61 Антибот

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Не се връзвайте на робот за коментиране.
  • 62 Българин

    7 0 Отговор
    Има член в наказателния кодекс ,който гласи,че всеки който подстрекава към война и кръвопролития носи наказателна .
    отговорност и подлежи на съдебно преследване.
    Така,че този дебилен шорошоид и боклук пуснал такава статия ,трябва да бъде съден за престъплвние срещу мира и човечеството.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Истински българин

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Защото казва истината ли?
  • 65 Ясно

    2 0 Отговор
    е като бял ден кой каква страна ще заеме. Излишен е подобен анализ.
  • 66 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Мдаа":

    Пиши защо не е истина !?

    Коментиран от #69

  • 67 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наш Калинчо го играе "анализатор"":

    Щото в БРИКС са без оръжие.

    Коментиран от #71

  • 68 При глобален

    6 1 Отговор
    Военен конфликт Китай ще заеме страната на Руската федерация. Това дори няма защо да се обсъжда.

    Коментиран от #70

  • 69 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "Въпрос":

    Защото РЕАЛНОСТТА противоречи на твърденията на руските фашисти, както и всичките им опорки до една са разгромени. Няма нито една, която да издържа на проверка.

    Коментиран от #75

  • 70 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "При глобален":

    А после Китай какво ще яде?

    Коментиран от #73

  • 71 Да, без са!

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Абе":

    Щото БРИКС значи - Без Рискове И Към Съгласие Другарю! А иначе сериозно БРИКС е ИКОНОМИЧЕСКА, а не военна организация!

    Коментиран от #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ще яде....

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Мдаа":

    .....Дедовия!
  • 74 НЕЩО бъркаш

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Уникална тъпотия !":

    Новите руски ракети АВАНГАРД от 2022г . са на подводници им базирани ОКОЛО САЩ . Нито една система не е способна да ги засече заради скоростта им 16 пъти над свръхзвуковата .Този път /ако има/ краварите ще хапнат от попарата която дробят на Европа и света постоянно от десетилетия в изгода на бизнеса си.

    Коментиран от #78, #79

  • 75 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Мдаа":

    Абе, напиши кое не е вярно !?

    Коментиран от #80

  • 76 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Да, без са!":

    Сериозното е, че война се води за ресурси и пазари. А без тях икономика няма.
  • 77 Курд Околянов

    5 1 Отговор
    Природните ресурси на планетата се изчерпват, а Русия притежава цялата Менделеева таблица в огромни размери. Китайските стоки ще станат едни от най-качествените, защото китайците ще купуват природните богатства на Русия. Made in China - символ на качество !
  • 78 Курд Околянов

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "НЕЩО бъркаш":

    Успяха да качат Русия на военни релси, а сега реват.
  • 79 Досега

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "НЕЩО бъркаш":

    Няма нито едно "безаналогово" оръжие на Путлер, което да не се е оказало пълен провал ....
  • 80 Мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Въпрос":

    Аз съм го написал. Ти не можеш да четеш.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 АРЕС Z

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Доктор Манчев":

    Докторе отиди но Доктор !!!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 МАКАРОН

    2 1 Отговор
    Мечка страх мен не страх
    - тоя европейски иде от е същия кат наш кирчо дан казвам по зле
  • 86 АБЕ

    1 1 Отговор
    младежо що не си гледаш бабата ами се правиш на интересен ще вкараш Е С в драма
  • 87 джо форса

    3 1 Отговор
    Човек колко трябва да е тъп, елементарен да си въобразява ,че Русия ще воюва така както срещу Украйна . Тук хода на войната няма да се дронове пехота и т.н защото срещу 1но милиардното населени тя не е във състояние с години да издържи. Тук думата ще имат МБР с Тактически, Ядрени, Термоядрени боеголовки. Не мислете ,че Америка ще се трогне за Европа едва ли ( в последната си реч на Джо бяха дали пълен газ?- беше форсиран като заплашваше и крещеше ) ?

    Коментиран от #90, #91

  • 88 Този

    0 1 Отговор
    Не беше ли женен за баба си
  • 89 Афторът е доказан "умник"

    2 0 Отговор
    Аржентина св отказа, а Китай и Индия ще е следващата голяма война, и то до 10 години, така че аман от умни АНАЛлизатори като тоя, 4000 копейки заработи... 🤣🤣🤣
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 На вас дроновете

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "джо форса":

    РТ1 ви унищожи пихтията в междушието, а боегаловките на кремлянските нацита са поръждясали, крепостниче, а и на Франсетата и Англичаните им се намират... ти да видиш, работещи, не като арматата - на парад с влекач, а сармата... нарисувана! 🤣🤣🤣
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Хммм

    0 1 Отговор
    Мисля че вече САЩ не са застраховане че при един сблъсък Нато-Русия няма да полетят ракети и на тяхна територия. Единствено ако излЯЗат от Нато има шанс. И след това, когато цяла Европа е в руини, да се присъединят към страната която побеждава, както направиха през ВСВ.
  • 94 резервист

    1 0 Отговор
    Светът се променя! Който не го е разбрал и продължава да мисли по старому ще си изпати. Без алтернативната доминация на САЩ свърши. Вместо да се опитват да се споразумеят с противниците си обаче, те си карат както са свикнали - откровени заплахи, прокси войни и диверсии, пряка подмолна намеса във вътрешните работи. Това обаче днес няма кой да го търпи. Янките се надяват върху чуждото нещастие да градят своето благоденствие, както стана при първите два световни конфликта. Чуждата кръв е без значение за тях, независимо от морализаторския тон с който говорят. Този път обаче огънят спокойно може да подпали собствената им черга.
  • 95 резервист

    1 0 Отговор
    Колкото до Макрон, напоследък Франция получи няколко ритника отзад и това никак не и харесва. Американците ги изритаха от многомилярдна почти сключена сделка за подводници с Австралия, а Руснаците ги изместиха от зърнения пазар на Алжир. Ами сега? - Тогава ще се бием!
  • 96 Ради

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Наш Калинчо го играе "анализатор"":

    Иран и Северна Корея да се включат е достатъчно