Отидете към основна версия

9 609 192

Ако махнем от руското знаме червеното… (СНИМКИ)

  • русия-
  • знаме-
  • легион-
  • свободна-
  • автомобили-
  • украйна-
  • война

Руснаци, живеещи в България, изпратиха от София военна техника на организацията Легион „Свобода за Русия”

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руснаци, живеещи в България, изпратиха от София военна техника на организацията Легион „Свобода за Русия”, която се сражава на страната на Украйна. Автомобилите са осигурени чрез дарения на руски граждани и етнически руснаци, които живеят в България, или са избягали от Русия след началото на „военната операция“. Става въпрос за оборудвани високопроходими автомобили. Легион „Свобода за Русия” е паравоенна руска организация, която е против режима на Владимир Путин и случващото се в Украйна.

Дарението, което легионът получава от съмишлениците си в България, се състои от коли, приспособени за фронта. Това е третата партида, която заминава за Украйна. От началото на войната в Украйна, руските доброволци от България са изпратили общо 30 автомобила, както и медицински изделия и дронове, разказват организаторите.

Преди да изпратят техниката, доброволците опънаха транспарант с призив: „Руснаци, дайте собствения си принос за победата на Украйна над престъпния режим на Путин“.

Ако махнем от руското знаме червеното… „Ако вземете флага на Русия, това е същият флаг, но без червеното, без кръвта. Това е причината да издигнем знаме в бяло и синьо. Свободна Русия, свободна от путинския режим. Това, което наблюдаваме в Украйна, не е идеологията на Русия, идеологията е съвсем друга“, коментираха пред ФАКТИ доброволци.

Мъжете на снимките са с маски, но не са украинци, а са руснаци, избягали от режима на Владимир Путин в родината им. Затова и крият лицата си - макар да живеят сега в България, не искат да поставят в риск себе си и семействата, които все още са в Русия.

Подразделението Легион „Свобода за Русия” е формирано от граждани на Русия, но се бие в състава на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Свобода за Русия" е едно от трите подразделения във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), сформирани от руски граждани. Другите две са „Сибирският батальон“ и „Руският доброволчески корпус“ (РДК). През март те навлязоха с оръжие през западните граници на Русия и водиха "ожесточени сражения" преди да се оттеглят. Тази операция беше описана по-късно като "разузнаване с бой".

Примерната цена на една кола - обслужването ѝ, камуфлажната боя и подготовката за фронта - е около 17 000 - 20 000 лв., каза един от организаторите на кампанията за дарения.

"Да се седи и да се бездейства - това не е вариант. Ако нищо не правим, ситуацията няма да стане по-добра и хората ще продължават да загиват. И се получава какво? Правилно - трябва да се борим за да спрем това", коментираха доброволците.

Кои са противниците на Путин, действащи на руска територия?

"Сибирски батальон", "Руски доброволчески корпус" и Легион "Свобода за Русия" са формирования, които са "неразделна част от украинските въоръжени сили". Това обяснява военният експерт Андрас Рач пред ZDF. Това не са наемнически групи, бойци на свободна практика или просто някакви мародери. „Според това, което е известно, частите се състоят от етнически руснаци, които се сражават на украинска страна", допълва той. А според местни служители, за тези руски милиции се сражават и крайнодесни националисти, пише още ZDF.

Изданието цитира говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, според когото тези бойни части са съставени изключително от руски граждани. "На територията на Руската федерация те действат абсолютно автономно", казва той за "Украинска правда".

Колко силни са тези въоръжени групи и какво могат да постигнат?

„Легионът "Свобода на Русия" е с численост приблизително колкото един батальон, т.е. разполага с няколкостотин бойци“, обяснява Рач пред ZDF. Той смята, че другите две формации – “Руският доброволчески корпус" и "Сибирският батальон", общо разполагат с приблизително толкова бойци, колкото един слаб батальон.

„С такава численост и въоръжение те са в състояние да извършват изненадващи нападения в руските гранични райони и да създават сериозни грижи на руските гранични части", продължава Рач.

По силите им е да задържат малки райони за кратко време, добавя военният експерт и уточнява, че целта всъщност не е тези територии да бъдат превзети и откъснати от Русия. По-скоро те нахлуват в даден район, причиняват щети, вдигат шум и бързо се изтеглят, още преди руснаците да успеят да мобилизират по-съществени сили срещу тях, разяснява ZDF.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 151 гласа.

Свързани новини