Отидете към основна версия

2 257 30

Петър Петров пред ФАКТИ: ГЕРБ искат да имат председател на парламента, за да налагат силово законодателни решения

  • петър-
  • петров-
  • възраждане-
  • парламент-
  • председател-
  • избор-
  • рая

С приемането на актуализация на бюджета и през разпарчетосването на още пари от държавата, благодарение на това Народно събрание, целта ще е изпълнена, казва депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като се провали изборът на председател на Народното събрание вчера, първото заседание на 50-ия парламент продължава днес в 10:00 часа. Председателстващият заседанието Силви Кирилов (ИТН) обяви 30-минутна почивка. Депутатите положиха клетва вчера, а след това гласуваха на два тура за избор на председател. Първият път гласуваха кандидатурите на всички четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Никой от тях обаче не успя да събере необходимата подкрепа от 119 гласа. На втория тур народните представители гласуваха за двамата номинирани, събрали най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров, но отново никой не получи необходимата подкрепа. Какво да очакваме днес… Пред ФАКТИ говори Петър Петров - кандидат на „Възраждане“ за председател на парламента.

- Г-н Петров, ще имаме ли избор на председател на Народното събрание на втори тур, както се казва…
- Ако не се избере председател на Народното събрание, то не може да стартира своята работа и не може да изпълнява нито една от функциите си. Така че днес ще имаме така наречения втори тур на избор от кандидатурите.

- С какво сте по-добър от кандидата на ГЕРБ-СДС Рая Назарян…
- Чувствам, че съм по-добър не само от нея, а и от всички, които бяха предложени като кандидатури в това Народно събрание. Аз съм в четвъртия си мандат, аз съм най-активният народен представител в трите досегашни парламента, в които участвах - както по отношение на парламентарния контрол, на изказвания, на работа по законопроекти. Важно е да кажа също и с какво смятам, че парламентарната група на „Възраждане“ е най-добра - с това, че ние спазваме законността и Конституцията в работата си в Народното събрание. Нещо, което виждахме да бе поругавано през последната една година особено много.

- Как смятате, че ще се развие гласуването, каква подкрепа очаквате…
- Нали сте наясно, че снощи е имало и са текли много преговори с останалите парламентарно представени групи, защото ясно се очертаха двете кандидатури – моята и на Рая Назарян. И тези преговори са били за подкрепа. Ние – от „Възраждане“, се надяваме на подкрепа от всички тези, които не желаят отново да има порочни процедури в парламента, както беше в 49-ото Народно събрание. С други думи, поканени са да ни подкрепят всички парламентарни групи, които желаят да се спазва Конституцията, да се спазва Правилникът на Народното събрание и законодателството на страната в нашата дейност.

- Как гледате на това, че ГЕРБ изключително много държат да имат председател на Народното събрание. Това чухме и от лидера Бойко Борисов като заявка, за да има кабинет?
- Нека ви върна към работата на 49-о Народно събрание. Спомняте си, че много решения - включително и това, с което бе отхвърлен референдумът, се налагаха силово от мнозинството чрез погазване на процедурите по правилник, за което има внесени няколко конституционни жалби. После помните и промените в Конституцията как бяха наложени, въпреки че имаше нашите протести в пленарна зала. Как много други решения и законопроекти бяха вземани образно казано силово с погазване на правилника и на Конституцията. От „Възраждане“ внесохме няколко конституционни жалби за всичко това. Единствената причина ГЕРБ да искат неистово да имат техен председател на парламента е, за да се обезпечи силовото налагане и приемане на законодателни решения.

- Как виждате живота на това Народното събрание. Почти сигурно е, че ще има избор на председател на парламента, но как усещате нагласата за работа вътре в парламента?
- На база опита, който вече имам, ще кажа следното. Когато ПП-ДБ управляваха, а Асен Василев бе финансов министър, всяко лято се прави корекция на държавния бюджет. Лятото се прави актуализация. Защо? За да бъдат усвоявани още държавни пари. Това е доста солидна причина да се избере председател на Народното събрание от евроатлантическото мнозинство. Актуализацията може да бъде внесена и от служебното правителство, което си е на същите евроатлантически партии, но трябва да бъде приета от действащ парламент. С приемането на актуализацията и през разпарчетосването на още пари от държавата, благодарение на това Народно събрание, целта ще е изпълнена. Може и да няма сформирано редовно правителство, но при приет бюджет парите са ясни. Това, все пак, е мое предположение, но то се основава на личния ми опит вече три мандата.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Свързани новини