Отидете към основна версия

4 847 52

Любомир Аламанов пред ФАКТИ: ГЕРБ засилват хаоса, за да може да управляват без да носят отговорност

  • любомир-
  • аламанов-
  • избори-
  • кабинет-
  • росен-
  • желязков-
  • дпс-
  • борисов-
  • пеевски

Всичко ясно сочи, че ГЕРБ са внесли предложението си с ясната идея, че няма да бъде одобрено, казва ПР експертът

Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С 98 гласа "за", 138 "против" и 2 "въздържал се“ парламентът не избра Росен Желязков за премиер. В зала се бяха регистрирали 238 народни представители. Изненадата при гласуването беше, че едва 30 депутати от ДПС подкрепиха мандата на ГЕРБ, 14 от партията бяха "против", а 1 се "въздържа". В понеделник Желязков получи от президента Румен Радев папката с първия проучвателен мандат и веднага го върна изпълнен, като обяви структурата и състава на предлагания от него Министерски съвет, който включваше един вицепремиер и 19 министри. Сега наред е отново президентът, който следва да връчи втория мандат на ДПС. Имаме ли опции за редовен кабинет? Пред ФАКТИ говори Любомир Аламанов, ПР експерт и управляващ директор на агенция „Сайт медия".

- Г-н Аламанов, Росен Желязков няма да е следващият премиер. След над 3 часа безсмислени дебати 138 гласа в зала го спряха? Очаквано или не…
- За мнозина този резултат беше напълно очакван. От една страна самият състав на предложеното правителство беше странен и натоварен с много негативи. Може да се споменат имената на:
• Теменужка Петкова и казуса с Пътната карта;
• Николай Нанков и неговата привидна оставка заради тежката катастрофа на пътя до Своге, както и схемата за раздаване без обществени поръчки на милиарди левове за доставки на материали на частни фирми, прикривайки истинско строителство;
• Костадин Ангелов и тоталното несправяне с Ковид пандемията, защото по негово време България стигна челните места по смъртност в света.

Тези имена, както и други, бяха едни от причините за началото на протестите и на всички разкрития до каква степен е овладяна държавата. Няма как разумен човек да си мисли, че някой би гласувал за подобен кабинет. Такъв състав се предлага, само и само да взриви разговора и да бъде отхвърлен, но като се прави опит да се прехвърли вината за неуспеха на други.
От втора страна единственият сигурен партньор на ГЕРБ - ДПС, преживява тежки моменти. Делян Пеевски е в очевиден конфликт с Ахмед Доган и това се отрази на подкрепата за проекто-кабинета. За пръв път в историята парламентарната група на ДПС се разделя в гласуването си - 30 гласа „за“ и 15 гласа „против“. Това подпечата края на седмия пореден неуспешен опит на ГЕРБ да направи правителство.

Трябва да се спомене и поведението на ГЕРБ, което беше крайно арогантно, лашкащо се от молби до заплахи, което не приличаше на нормално търсене на парламентарна подкрепа, а по-скоро беше начало на нови обиди за новата предизборна кампания.

Всичко това ясно сочи, че ГЕРБ са внесли предложението си с ясната идея, че няма да бъде одобрено. И за пореден път загубиха време на държавата в тези тежки времена.

- Всяка партия в парламента казва как няма да подкрепи някого си, но не и как ще работи за държавата. Защо?
- Работа за държавата може да има само при някакво разбирателство и някакво мнозинство, което да гласува законите. Все още се наблюдават три групи партии. Анти-европейски, които искат да отидем възможно повече на изток и да скъсаме със западната демокрация. Демократични, които искат решително да потвърдим цивилизационния си избор да сме част от западната демокрация, както и да направим нужните реформи, за да може да имаме законова държава, в която институциите си вършат работата и не са бухалки срещу неудобните. И клептократични, които искат да няма промени, за да продължат да си правят схемите и да „усвояват“ фондовете.

Много е сложно да се състави мнозинство между тези групи.

Единствено ПП и ДБ опитаха, един път с анти-европейските партии (правителството Петков), и втори път с клептократичните партии (правителството Денков). И двата пъти някои от тези две групи саботираха и проваляха мнозинството, а с това и нормалното управление. Никой друг не успя да направи правителство. Това трябва да е обеца за политиците.
Но и ясно да показва на избирателите за какви партии гласуват. И че избирателите трябва да си поемат отговорността, да не гласуват напук, а да се опитат да изберат партии, които могат да изведат страната от тази дупка, в която се намираме.

- Тошко Йорданов за пореден път говори за третия мандат и експертен кабинет. Колко е възможен?
- Зад думите „експертен“ кабинет се крие отказ от поемане на отговорност. „Експертен кабинет“ с трети мандат беше този на Любен Беров, когато се положиха основите на мафията в България. И никой не пое отговорност за този процес. Който гласува за някакъв кабинет, той носи отговорност за него и незабавно го превръща в нормален „политически“ кабинет. Каквито и заклинания да правят „не-експертите“.

- ДПС се тресе, а от тях чухме, че ще подкрепят всеки един от трите мандата. Как гледате на това?
- Явно в ДПС текат вътрешни процеси, може би трябва да се изчака, за да се види какъв ще е крайният резултат от тях. И явно някой в ДПС има огромно желание да има редовен кабинет точно сега, независимо от цената.
Интересно ще бъде, ако президентът даде третия мандат на „Възраждане“ и те предложат кабинет, дали ДПС ще го подкрепи. Както е интересно какво ще се случи, ако групата на ДПС се разпадне и групата на ПП-ДБ стане втора по численост. Тогава ПП-ДБ трябва да получат мандата, което може би никой не го е очаквал.

- За първи път ДПС не гласува единно. Това ли е новото начало на партията…
- По-скоро прилича на вътрешни борби и преразпределяне на власт. Избирателите на ДПС винаги са били спокойни, консервативни хора и може би по някое време няма да харесат особено много силовия начин, по който им се налагат промените. Бъдещето предстои и крие много възможности.

- Борисов пък се закани, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат? Какво следва…
- За седми пореден път ГЕРБ не успяват да направи правителство.

В същото време продължават да поддържат ужасно токсична среда, само и само да отвратят хората и да намалят избирателната активност, за да прикрият катастрофалния си спад в абсолютни гласове.

След като отказаха да приемат нужните закони и реформи в миналия парламент, с което и сложиха края на „сглобката“ вместо да направят ротацията, те нямат друга идея освен да мятат страната от един избори в други. А през това време да управляват през служебни кабинети. Да не забравяме как беше отстранен единственият човек, който не е свързан с тях, от списъка с възможни служебни министър-председатели. И евентуално да „усвояват“ още някой и друг фонд в това време. ГЕРБ засилват хаоса, за да може да управляват без да носят отговорност. Обречени сме на този кошмар, докато избирателите не се събудят и не отидат масово да гласуват за нормална демократична партия.

- Колко още ще ходим на избори?
- Докато Борисов и Пеевски не получат достатъчно добър резултат да си управляват сами. Или докато избирателите не им писне и с гласуване не променят политическата картина. Всичко е в ръцете на избирателите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 61 гласа.

Свързани новини