Отидете към основна версия

7 668 244

В Европейския парламент е като при комунизма – всички са възторжени? Петър Волгин пред ФАКТИ

  • петър-
  • волгин-
  • възраждане-
  • европейски парламент-
  • евродепутат-
  • комунизъм

Ще ни задължат да даваме 0,25% от БВП на страната ни на Украйна, казва евродепутатът от „Възраждане“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият Европейски парламент започна своята работа. В момента се избират ръководните длъжности, съставят се различните комисии. Работата тръгва… Но как? Пред ФАКТИ говори новият български евродепутат Петър Волгин, който е част от групата на „Възраждане“.

- Г-н Волгин, Роберта Мецола бе преизбрана за председател на Европейския парламент. Очаквано беше, но каква бе обстановката в пленарна зала при вота…
- Каква бе обстановката в пленарна зала при вота ли… Същата каквата бе и сме виждали на партиен конгрес малко преди 1989 година. Аз си спомням като дете как всички ставаха на крака, ръкопляскаха и възторжено скандираха: „Вечна дружба, КПСС-БКП…“ За по-младите ви читатели да кажа, че КПСС тогава бе Комунистическата партия в Съветския съюз, а пък БКП беше Българската комунистическа партия. С такива възгласи се демонстрираше неделимата дружба между двете държави. Сега, при гласуването за Мецола, бе същото - всички станаха възторжени на крака по комунистически. Тоест, не всички, но представителите на статуквото в Европейския парламент - Европейската народна партия, социалистите, „Обнови Европа“ и т.н., и ѝ се радваха. Аз не виждам нищо радостно в това.

- Да говорим за комунизъм в Европейския парламент е странно, но така тръгна разговора, както се казва…
- Това е най-интересното, че можем да говорим за комунизъм. И ще ви кажа защо. Днес (б.р.-вчера) в Европейския парламент се прие поредната антируска резолюция, която е в подкрепа на правителството на Зеленски. Прие се с много голямо мнозинство. Така че е същото. Говорим за една привидна демокрация, но, в крайна сметка, става това, което тези, които управляват, желаят. Опозицията няма думата. Каква демокрация е това, някой нещо да ти налага?

- Какво включва резолюцията, която бе приета за Украйна?
- Общи неща от сорта, че непрекъснато се говори колко сме „за“ Украйна. Интересно е това, че много се критикува Виктор Орбан, които проведе в последно време няколко срещи на много високо ниво. Но се критикува само срещата му с Владимир Путин. Защо? Ако вървим по тази линия, би трябвало да го критикуваме и за всички останали срещи - за срещата със Зеленски, за срещата с китайския лидер Си Дзинпин, за срещата му с Доналд Тръмп. Знаете ли, Виктор Орбан е единственият от много малкото европейски лидери, който се опитва да работи в посока на това да се постигне мир в Украйна. За жалост, всички останали европейски лидери работят точно в обратната посока. И тази резолюция, която бе приета, също работи в тази посока, защото тези неща, за които тя призовава, ще засилят войната.

През нея се искат още и още военна помощ за Зеленски, още и още пари за Украйна.

Между другото, настоява се всяка една държава от Европейския съюз да отделя 0,25% от Брутния си вътрешен продукт годишно, за да ги дават тези пари като помощ за Киев. Много добре знаете, както и вашите читатели, какво се прави с подобни пари – крадат се. Крадат ги в Украйна, крадат ги в Русия. Както знаете прекрасно - крадат ги и в България. Така че, ако ние действително започнем да даваме по 0,25% от нашия Брутен вътрешен продукт, това означава, че голяма част от тези пари ще бъдат откраднати. Нищо добро не може да се очаква от всичките тези призиви, които идват по отношение на военния конфликт в Украйна.

- Вие бяхте един от хората, които не станахте в пленарна зала, когато прозвуча химнът на Европа?
- Да, защото няма химн на Европа. Химн може да има отделно взета държава, независима национална държава може да има химн. Организация може да си измисли нещо за химн, но със същия успех може да си измислите и някоя песен на много актуалната сега Тейлър Суифт. Значи ли това, че като чуем песен на Тейлър Суифт ще трябва да ставаме на крака.

- „Одата на радостта“ на Фридрих Шилер е приета от години като химн на Европейския съюз. Това е, все пак, една традиция в Европа, защото наистина в това произведение има и символика?
- Ако действително Европейският съюз в настоящия си вид беше съюз на независими държави, а той за мое огромно съжаление не е нищо такова, тогава да си говорим за радост. Европейският съюз в сегашния си вид е просто една маша в ръцете на своите задатлантически господари. В ЕС нямаме независими държави, които да работят в един радостен дух, страните не са причастни да защитават своите интереси. В ЕС има едни починени държави, на които им се дават заповеди от Вашингтон през Брюксел и така нататък. Къде виждате основание за радост, за възпяване на тази радост. Аз не я виждам.

- Евродепутатите от „Възраждане“ станахте част и сте сред създателите на Европа на суверенните нации (ЕСН), най-новата група в Европейския парламент. Разкажете повече за групата, за целите… Какво искате да промените?
- Това бе важен момент от работата на новия парламент, защото за първи път в историята на Европейския парламент българска партия има водеща роля в създаването на нова група изобщо. Знаете, че до този момент всички български депутати, които са били избирани след 2007 година в Европейски парламент, са отивали във вече съществуващи групи. Влизат си в тяхното си квадратче и толкова. Никога досега никоя българска партия - била тя по-стара или по-нова, не се опитвала да направи нещо ново. Ние го говорихме това още по време на предизборната кампания, още преди предизборната кампания обещавахме, че това ще се случи, и то наистина се случи. Разбира се, с помощта на други партии.

С помощта на „Алтернатива за Германия“, с помощта на други партии от Унгария, от Словакия, от Франция и т.н.

Знаете, че има изискване депутати от седем държави да участват в създаването на една група. Основните цели, които ние си поставяме, основните идеи, зад които стоим, е да бъде възродена именно тази независима Европа, тази Европа, която е съставена от държави, които работят заедно, но в същото време са независими и всяка една от тях се грижи за своя национален интерес, а след това и за интересите на цялата общност. Ние не вярваме, че може да има някакъв такъв похлупак отгоре, който да те натиска и да ти казва „….сега ще правиш това, сега ще правиш онова“. Ние смятаме, че Европа трябва да съхрани своите традиции, трябва да съхрани своята култура, да съхрани своята история, своята религия. И едва тогава можем да вярваме, че нещо добро в бъдещето може да се случи. В момента в общото ЕС се претопяват всички държави, а това не е ЕС на суверените страни.

- Колко депутати са във вашата група?
- 25 депутати сме. Но така е, всяко начало е трудно.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 266 гласа.

Свързани новини