Отидете към основна версия

4 680 40

Григор Лилов: Скокът в радиацията - Авария или отново „Буревестник”?

  • радиация-
  • ядрен инцидент-
  • буревестник-
  • русия-
  • ракета-
  • аец-
  • григор лилов

Сегашното руско ръководство е по-безотговорно, а бих казал дори по-тъпо и от онова комунистическо Политбюро в Кремъл, управлявало навремето соцлагера

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес Норвегия съобщи, че от 11 септември насам е регистриран скок на радиацията в техните измервателни станции. Норвегия има 168 километра обща граница с Русия на Колския полуостров.

Норвежкият орган за радиационна и ядрена безопасност (DSA) казва, че количеството цезий, открито във въздушните филтри, е „много ниско“.

Филтрите от Viksjøfjell и Svanhovd се анализират в звеното за аварийна готовност в Pasvik веднъж седмично. Радиоактивният цезий-137 се появи някъде между 9 и 12 септември.

Това пише във "Фейсбук" Григор Лилов.

Бредо Мьолер от отдела за аварийна готовност на DSA твърди, че „Нивата са очевидно по-високи от нормалното, но не представляват риск за хората или околната среда“.

***** Не съм съгласен с това. Като общ фон може и да не опасно, но поглъщането на частици цезий-137 и попадането им в храносмилателния тракт носи опасност от рак. *****

Давам карта на радиационния фон за България.

Повишаването на гама фона е било забележимо и с пъти. Върховите стойности от някои станции от около 500 наносиверта/час са съпостави с тези в Брагин (станция в заразен район от Чернобилската авария).

В момента стойностите са нормални или малко по-високи от обичайните и не са опасност за хората. което не означава, че заради въздушните течения не могат отново да подскочат.

___________________________________

По данните, които анализирах, вероятната авария е станала в Русия някъде около 13 часа UTC (универсално – гринуичко време“) което е около 15 часа наша време.

При нас радиоактивността е дошла около 03:00 часа местно време на 11 септември. (скрийншот на данни от станцията в София)

__________________________________

Следи от цезий-137 предполагат разхерметизиран реактор. Мащабното руско стратегическо учение Oкеан-2024 в Баренцово море приключи на 16 септември.

В него участваха както подводници, така и ледоразбивачи с ядрени реактори като двигатели. Но подобни изхвърляния на радиоактивни изотопи са малко вероятни при нормално ядрена реакция.

Освен ако е нямало авария. Заради невисоките количества е предполагаемо тя да е станала под водата (на подводница) и до атмосферата да е достигнала малка част от букета смъртоносни изпускания.

Другата възможна хипотеза е за „Буревестник”.

Става дума за прочутата крилата ракета с ядрен реактор. Тези разработки са от времената на СССР, но заради неизбежното радиоактивно замърсяване на атмосферата тогава са се отказали от довършване на проекта. САЩ поради същите причини също се отказали. Но Путин разпореди от архивите да се извадят прашясалите чертежи и конструкцията да се осъществи. Както знаем, този неграмотен човек, не разбирайки какво прави, дори се похвали и хвали с това.

Руски оръжейни конструктори от Росатом цяло лято и началото на есента са работили на полигона Панково на Нова Земля (граничи с Карско море, на него беше изпитана термоядрената „цар-бомба” с рекордна мощност от 50 мегатона (еквивалентна на взрива на 50 милиона тона тротил). Сега мястото е предназначено за тестване на крилатата ракета с ядрен двигател "Буревестник", за която се смята, че има повече или по-малко отворено охлаждане на миниреактора.

През лятото няколко товарни кораба и кораби със специално предназначение бяха забелязани във водите край Панково. През последните няколко седмици два големи транспортни самолета Ил-76 на Росатом периодично кацаха на летището в Рогачево при Новая Земля. (давам космическа снимка).

Сегашното руско ръководство е по-безотговорно, а бих казал дори по-тъпо и от онова комунистическо Политбюро в Кремъл, управлявало навремето соцлагера. С какъвто и двигател да е, „Буревестник” подлежи на сваляне като всяка крилата или балистична ракета. Сетете се скорошната атака срещу Израел от страна на Иран със стотици такива бройки, които бяха свалени поголовно от отбраната и с помощта на кораби от американския и английския флот.

При предишното неуспешно изпитание на „Буревестник” отново беше регистриран скок в радиацията. Наличието на цезий 137 предполага пореден неуспех.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 77 гласа.

Свързани новини