Отидете към основна версия

1 001 19

Ще успее ли Израел да се възползва от шока на Хизбула

  • ливан-
  • хизбула-
  • израел-
  • бейрут-
  • пейджъри-
  • иран-
  • петер нойман

Иран проявява доста голяма сдържаност. Вероятно е имало и голям натиск от страна на американците, а вероятно и от страна на Русия и Китай.

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският експерт по въпросите на тероризма казва, че и той не е очаквал втората вълна от взривове в Ливан, при която избухнаха уоки-токита, използвани от активисти на Хизбула. Според него това може да означава, че цялата верига за доставки на организацията е била инфилтрирана от израелците. „Затова, ако аз бях на мястото на ливанската милиция, бих изключил всички възможни уреди, защото не знам дали няма да последва още нещо“, казва Нойман в интервю за германската обществена медия АРД.

Нойман е експерт от лондонския Кингс Колидж, където ръководи Международния център за изследване на радикализацията. Той смята, че тази втора вълна от взривове е своеобразен акт на психологическа война, при който израелците са изпратили ясно послание: "държим ви държим в ръцете си".

Шпиони в редиците на Хизбула?

Такава операция изисква много прецизно планиране: устройствата трябва да бъдат заредени с експлозиви, а освен това към тях трябва да се изпрати и сигнал, който да задейства взривовете. Нещо подобно израелците са правили и в миналото, припомня в тази връзка Петер Нойман. През 1990-те години по подобен начин беше ликвидиран лидер на Хамас: тогава те откраднаха мобилния му телефон, инсталираха в него взривно устройство и след това го взривиха. Но в онзи случай ставаше дума за един телефон, а не за 3 000, както сега. „Мащабът, качеството и количеството на тази операция наистина са безпрецедентни“, казва германският експерт пред АРД.

На въпрос дали е възможно Хизбула да е била инфилтрирана от агенти на Израел, Нойман припомня, че Хизбула е шпионска цел номер едно за Израел – заедно с Иран. Тя се разглежда като най-важната стратегическа заплаха директно на границата с Израел.

„Прехващат се всички възможни комуникации, но също така се разчита и на информатори – на шпиони в Хизбула, които разполагат с информация и комуникации. И в този случай силно подозирам, че има мрежа от фиктивни фирми, включително в Европа, които вероятно се опитват да влязат във веригата за доставки на Хизбула“, казва пред АРД експертът по тероризма.

По-голяма военна акция?

"Това е вид неконвенционална война, с каквито израелците също са известни", продължава Нойман. Целта им, според него, е да използват форма на психологическа война, за да разстроят врага, да го хвърлят в хаос и да го направят неспособен да се бие. „Големият въпрос сега е ще успеят ли израелците да превърнат тактическият успех в стратегически. Защото акцията просто докара Хизбула до шок. Но как израелците ще се възползват от този успех и ще им донесе ли изобщо ползи и дълготраен успех?“, пита експертът.

На въпрос дали може да се очаква и по-голяма военна операция на Израел срещу Хизбула, Петер Нойман казва: „Да, израелският министър на отбраната вече обяви това. И между другото, той не е първият. Израелците от месеци твърдят, че предстои промяна на посоката. Хамас беше за Израел, така да се каже, тактическа опасност, но Хизбула е за тях стратегическата опасност, в която те съзират дългата ръка на Иран. Възможно е с тези нападения сега Израел да иска до такава степен да отслаби Хизбула, че организацията изобщо да не е в състояние да отвърне на евентуален удар“. Според Нойман е възможно през следващите дни да предстои още по-голяма израелска офанзива.

Какво ще направи Иран?

А каква реакция може да се очаква от Иран? На този въпрос германският експерт отговаря така: „След убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания Иран прояви доста голяма сдържаност. Вероятно е имало и голям натиск от страна на американците, а вероятно и от страна на Русия и Китай. Въпросът е какво може да последва сега, когато налягането е достигнало критична точка. Все още има начини за излизане от тази опасна ситуация, но разбира се, може да се стигне и до ескалация“.

Петер Нойман изразява надежда, че Израел разполага с някакъв стратегически план и казва: “Но точно в това винаги е проблемът с Израел - той постига големи тактически успехи, но какъв е стратегическият му план, каква е политическата цел? Как тактическият успех да се превърне в траен мир? Как да се елиминира трайно един противник? Тези въпроси често остават без отговор“, казва Петер Нойман, експерт по въпросите на тероризма пред АРД.

Автор: Щефан Шлаг ARD

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини