Отидете към основна версия

1 888 24

Кърджали: Натиск да се гласува "правилно"

  • делян пеевски-
  • кърджали-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • дпс ново начало-
  • пеевски-
  • вилдан байрямова

"На хората се втълпява, че Пеевски е дал парите за ремонт на улици в Кърджали, а хората ще гласуват, но повече от страх да не изгубят работата си". Репортаж на Вилдан Байрямова.

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репортаж на Вилдан Байрямова:

"Мъртвило е, не идват лидери, няма послания и обещания за по-добър живот, а ето кампанията е на финала си, сякаш са ни харизали на безвремието", казва учителка от близко до областния град село. Тя винаги гласува за ДПС, но сега е объркана като много други: "Бастион ли, той отиде на небето! Сега на хората се втълпява, че Пеевски е дал парите за ремонтите на тротоари и улици и те вярват – ще гласуват, но повече от страх да не изгубят работата си и бизнесите", казва жената, пожелала анонимност.

Защо протестираха хората на Доган

Че сме пак пред избори за парламент личи само по изобилните плакати и билбордове на всевъзможни места из целия град и селищата на територията на общината. Така е, защото кметът на Кърджали Ерол Мюмюн е водач на листата на „Ново начало“ на Делян Пеевски и агитационните продукти са почти само на тази партия. Така е и в общините Черноочене и Джебел – кметовете са също на челните позиции в тази листа. Единственият билборд с портрета на Ахмед Доган просъществува не повече от три часа на квартална улица, но не в градския център. Говори се, че е бил свален по заповед на кмета на Кърджали.

Около 60 души са изгубили работата си в общинската администрация в Кърджали и структурите, свързани с нея, за по-малко от година. Когато започна разломът в ДПС, доста хора бяха изхвърлени, както те твърдят - без основание. Сред тях - служителка в предпенсионна възраст, директорка на дневен център за хора с ментални увреждания, детска учителка, млад мъж от регионалната библиотека и още, и още. И това е явно само заради родствените им връзки с изявени активисти от фракцията на Доган. Източници на Дойче Веле от страната съобщават за атакувани бизнеси и натиск да се гласува за „Ново начало“ на Делян Пеевски.

Натиск и търговия с гласове

В село Звезден мъж на средна възраст разлепял плакати, агитиращи за ДПС-Доган. Той и помощникът му били привикани в полицията да подпишат предупредителен протокол, защото извършвали противозаконна дейност. В същото време из Кърджали шетат групи от непълнолетни хлапета, които тропат по вратите на жилищата, съобщават източници на Дойче Веле. „Колко души живеете тук?“, „За кого ще гласувате“, „Дойдохме да ви кажем да гласувате за №8, това е бъдещето“ - така 14-15-годишните момчета „анкетирали“ или по-скоро агитирали.

На предизборна обиколка в село Енчец пък кметът вдигнал скандал на групата на ПП-ДБ и опитал да прогони кандидатите за депутати, а гард ги заплашил с физическа разправа. Те извикали полиция, която обаче се явила след цял час – макар разстоянието от областния град до селото да е не повече от 10 минути с кола. Прокуратурата отказала да се заеме с разследване на случая, съобщиха от щаба на ПП-ДБ.

За натиск от страна на кметове, подчинили се на „Новото начало“ на Делян Пеевски, се оплакват мнозина, предимно в селата. Страхуват се да бъдат снимани и да им се посочват имената, но разказват, че са заплашвани с отказ от помощи и дърва за огрев, ако не гласуват „правилно“. За същото, впрочем, сигнализират и от другия лагер. Иначе полицията вчера отчете, че в хода на специализираната операция срещу търговията с гласове са проверени 34 обекта.

Ремонтите в Кърджали – „с парите на Пеевски“

От известно време в областния град се ремонтират тротоари, преасфалтират се улици, а местните хора са във възторг. На всички е внушено обаче, че средствата са осигурени лично от Делян Пеевски. Дори работниците по ремонтите твърдяха същото в отговор на въпросите на Дойче Веле.

Всъщност тази тактика май се оказа в основата на цялата предизборна кампания на въпросната фракция. Факт е, че кметът Ерол Мюмюн и водач на листата на „Ново начало“ обещаваше нов облик на града и селищата от общината. А по време на кампанията при всичките си срещи разправяше как обещанията се изпълняват.

Пари от държавния бюджет за област Кърджали

„Допреди националната общинска програма на нашето правителство, в която отпуснахме 85 милиона лева на областта, ремонти и подобрения почти нямаше. За четирите години на кабинета Борисов-3, споделен с Пеевски, държавата е отпуснала само 850 000 лева за цялата област Кърджали, тоест 100 пъти по-малко“, заяви в Кърджали бившият премиер академик Николай Денков. Бившият финансов министър Асен Василев уточни, че в разработената от правителството на ПП-ДБ общинска инвестиционна програма за 2024 г. само за Кърджали са осигурени 50 милиона лева, а с тях сега се ремонтират 17 улици.

ДПС-Доган закри кампанията си на стадиона в Момчилград, който се оказа тесен за придошлите хора. Запитан как при липсата на субсидия успяват да покриват разходите по агитационните обиколки, председателят Джевдет Чакъров отговори лаконично: "Много скромно, трудно и с дарения“. Довечера и „Ново начало“ ще тури точката на предизборния си маратон в центъра на Кърджали – с концерт на Азис и Галена.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини