Отидете към основна версия

2 523 64

Евгений Кънев: Има три Българии - европейска, русофилска и бюджетнo - келепирска

  • избори-
  • българия-
  • купуване на гласове-
  • партии-
  • русия-
  • корупция-
  • купен вот

Същевременно се създава мощна мрежа от платени агенти

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да се разбере какво стана на тези избори е нужно да се знае как работи българската политическа система през този век след 2001 г.

Писал съм и преди, че има три Българии - европейска, русофилска и бюджетна (келепирска). Това са електоратите на три групи партии.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Първите две са ясни. От началото на Прехода българите са разделени на европейци и съветски хора с тежнения към Запад и Изток, олицетворявани политически от СДС и БСП.

С идването на Царя, една част от стария БКП и ДС елит си намери свое политическо представителство на база деидеологизация и комерсиализация на политиката, като успя с икономически и силови лостове да овладее изцяло политическия процес и чрез своите медии да го направлява в свой интерес - най-вече да установи контрол върху еврофондовете.

След 2009 г. само този елит вече управлява страната чрез създаване на мощна клиентела, която гласува за него само за келепир плюс полезни идиоти, повярвали на пропагандата на техните медии. Ключовите две лица са Борисов - чиято ГЕРБ става платформа на този елит към властта и Пеевски, който в началото чрез своите медии укрепва тази платформа. Затова трябва да се знае, че Борисов и Пеевски са по дефиниция свързани чрез външен инженеринг.

В същото време - десните реформатори са отслабени поради липса на кауза след влизането в ЕС и заместването им от други “граждани за европейско развитие.” А БСП идеологически и генерационно изчезва, сътрудничейки на старото статукво.

Това, което налага размествания е войната в Украйна през 2014 г. Русия хвърля всички сили да закрепи и усили присъствието си у нас по две линии:

(1) на база енергийните и военните доставки, където силните фигури са все още около БСП.

(2) на база договорка с новия ДС елит, около ДПС и ГЕРБ, който вече е овладял държавата - за споделяне на влияние, без да си пречат.

Така от умиращата БСП се раждат редица “патриотични” проекти, където Възраждане се оказва най-успешния, изсмуквайки електората на БСП. Същевременно се създава мощна мрежа от платени агенти, която разпространява руска пропаганда и помпа “Възраждане” и зарибява нов електорат. Тази мрежа е паралелна, а не същата като мрежата за пропаганда на ГЕРБ и ДПС. И дори може да се конкурират по външно-политически теми, но никога по вътрешни, където има пълна координация. Най-видно това сътрудничество е в СЕМ, където квотата на Радев - лицето на руската мрежа - гласува винаги с човека на ББ/ДП.

Това сътрудничество на подялба на влияние е навсякъде в институциите - където след 2021 г ББ /ДП са принудени да се разделят с част от контрола върху службите и прокуратурата.

И така до днес, където имаме европейска България чрез ПП-ДБ; русофилска - чрез Радев, ИТН, Величие и Меч. И бюджетна - ГЕРБ и ДПС.

Разцепването на ДПС може обаче да заведе Доган при президента/Русия, след като стана ясно, че ИТН са техните посредници в Турция в СИК (ДП бе окупирал квотата на ДПС).

И така, стигаме до купения вот.

Не само Пеевски купува, за да оцелее. За него жизнено важно е ГЕРБ да са номер 1, за да може чрез “платформата” да продължи да контролира парламента - и затова купения вот за тях не е засегнат. (Това са близо 100 хиляди гласа над тези, които ГЕРБ има, когато има само машинно гласуване, което за първи и последен път загубиха (на два пъти) през 2021 г. ) И разбира се, ДП да докаже, че той е истинското ДПС - с 10% от вота, при 2% доверие.

Купуват обаче и русофилските партии - където проруски фирми финансират процеса - а МВР не може да им пречи.

Възраждане е особен случай - те слугуват на Кремъл, но са връзката с ГЕРБ за споделяне на интересите на мощната групировка зад тях. И затова не си пречат, а гласуват заедно в критични за статуквото моменти - най-често при назначения (овладяване за споделяне) в институциите.

А всичко друго е идеологическа парлама.

Изводът?

Не може да има правителство без Пеевски зад него - заради поетите ангажименти от ББ. Затова и никога няма да чуете разграничение на ББ от ДП; нито осъждане на купения вот; нито дума за смяна на главния прокурор.

И затова най-вероятно отново всички без ДПС-НН ще откажат на Борисов, а той ще предложи правителство на малцинството.

Защото задачата на русофилските партии НЕ е да има правителство, а да няма!

А ПП-ДБ трябва или да останат в опозиция след отново неизпълнени изискания за реформи.

Или ПП-ДБ ще подкрепят правителство с неутрален премиер с ясното съзнание за влиянието на Пеевски върху него - заради избягването на нови избори. И с неизвестност за тяхното бъдеще след тях.

Като начало, добра новина ще е да не “нормализират” купения вот, който изцяло движи нашата политика.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.

Свързани новини