28 Октомври, 2024 13:02 1 971 57

Евгений Кънев: Има три Българии - европейска, русофилска и бюджетнo - келепирска

  • избори-
  • българия-
  • купуване на гласове-
  • партии-
  • русия-
  • корупция-
  • купен вот

Същевременно се създава мощна мрежа от платени агенти

Евгений Кънев: Има три Българии - европейска, русофилска и бюджетнo - келепирска - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да се разбере какво стана на тези избори е нужно да се знае как работи българската политическа система през този век след 2001 г.

Писал съм и преди, че има три Българии - европейска, русофилска и бюджетна (келепирска). Това са електоратите на три групи партии.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Първите две са ясни. От началото на Прехода българите са разделени на европейци и съветски хора с тежнения към Запад и Изток, олицетворявани политически от СДС и БСП.

С идването на Царя, една част от стария БКП и ДС елит си намери свое политическо представителство на база деидеологизация и комерсиализация на политиката, като успя с икономически и силови лостове да овладее изцяло политическия процес и чрез своите медии да го направлява в свой интерес - най-вече да установи контрол върху еврофондовете.

След 2009 г. само този елит вече управлява страната чрез създаване на мощна клиентела, която гласува за него само за келепир плюс полезни идиоти, повярвали на пропагандата на техните медии. Ключовите две лица са Борисов - чиято ГЕРБ става платформа на този елит към властта и Пеевски, който в началото чрез своите медии укрепва тази платформа. Затова трябва да се знае, че Борисов и Пеевски са по дефиниция свързани чрез външен инженеринг.

В същото време - десните реформатори са отслабени поради липса на кауза след влизането в ЕС и заместването им от други “граждани за европейско развитие.” А БСП идеологически и генерационно изчезва, сътрудничейки на старото статукво.

Това, което налага размествания е войната в Украйна през 2014 г. Русия хвърля всички сили да закрепи и усили присъствието си у нас по две линии:

(1) на база енергийните и военните доставки, където силните фигури са все още около БСП.

(2) на база договорка с новия ДС елит, около ДПС и ГЕРБ, който вече е овладял държавата - за споделяне на влияние, без да си пречат.

Така от умиращата БСП се раждат редица “патриотични” проекти, където Възраждане се оказва най-успешния, изсмуквайки електората на БСП. Същевременно се създава мощна мрежа от платени агенти, която разпространява руска пропаганда и помпа “Възраждане” и зарибява нов електорат. Тази мрежа е паралелна, а не същата като мрежата за пропаганда на ГЕРБ и ДПС. И дори може да се конкурират по външно-политически теми, но никога по вътрешни, където има пълна координация. Най-видно това сътрудничество е в СЕМ, където квотата на Радев - лицето на руската мрежа - гласува винаги с човека на ББ/ДП.

Това сътрудничество на подялба на влияние е навсякъде в институциите - където след 2021 г ББ /ДП са принудени да се разделят с част от контрола върху службите и прокуратурата.

И така до днес, където имаме европейска България чрез ПП-ДБ; русофилска - чрез Радев, ИТН, Величие и Меч. И бюджетна - ГЕРБ и ДПС.

Разцепването на ДПС може обаче да заведе Доган при президента/Русия, след като стана ясно, че ИТН са техните посредници в Турция в СИК (ДП бе окупирал квотата на ДПС).

И така, стигаме до купения вот.

Не само Пеевски купува, за да оцелее. За него жизнено важно е ГЕРБ да са номер 1, за да може чрез “платформата” да продължи да контролира парламента - и затова купения вот за тях не е засегнат. (Това са близо 100 хиляди гласа над тези, които ГЕРБ има, когато има само машинно гласуване, което за първи и последен път загубиха (на два пъти) през 2021 г. ) И разбира се, ДП да докаже, че той е истинското ДПС - с 10% от вота, при 2% доверие.

Купуват обаче и русофилските партии - където проруски фирми финансират процеса - а МВР не може да им пречи.

Възраждане е особен случай - те слугуват на Кремъл, но са връзката с ГЕРБ за споделяне на интересите на мощната групировка зад тях. И затова не си пречат, а гласуват заедно в критични за статуквото моменти - най-често при назначения (овладяване за споделяне) в институциите.

А всичко друго е идеологическа парлама.

Изводът?

Не може да има правителство без Пеевски зад него - заради поетите ангажименти от ББ. Затова и никога няма да чуете разграничение на ББ от ДП; нито осъждане на купения вот; нито дума за смяна на главния прокурор.

И затова най-вероятно отново всички без ДПС-НН ще откажат на Борисов, а той ще предложи правителство на малцинството.

Защото задачата на русофилските партии НЕ е да има правителство, а да няма!

А ПП-ДБ трябва или да останат в опозиция след отново неизпълнени изискания за реформи.

Или ПП-ДБ ще подкрепят правителство с неутрален премиер с ясното съзнание за влиянието на Пеевски върху него - заради избягването на нови избори. И с неизвестност за тяхното бъдеще след тях.

Като начало, добра новина ще е да не “нормализират” купения вот, който изцяло движи нашата политика.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    39 3 Отговор
    Днес в ресторанта ми всички вадят петдесетачки.Забогатяха резко след изборите.

    Коментиран от #52

  • 2 Кой полезен идиот от Брюксел

    20 36 Отговор
    взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО?
  • 3 да де

    48 5 Отговор
    Хехе тоя сляп ли е, че то най-върлите евроатлантици са все червени отрочета.
  • 4 Козяков

    4 34 Отговор
    Единствената проевропейска коалиция може да е ГЕРБ, ПП-ДБ, АПС и ИТН!
  • 5 Путинофил

    19 35 Отговор
    Попа ни е путинофил.
    Резидента ни е путинофил.
    Имахме 6 путинофилски партии, сега станаха 9.
    Аз съм щастлив.

    Коментиран от #11, #40

  • 6 Трътлю

    36 6 Отговор
    Европейска България няма.
  • 7 Най големият евроатлантик е

    15 13 Отговор
    Тиквонии Велики!
    Той хариза на путин 4 милиарда за сръбската тръба!

    Коментиран от #15, #16

  • 8 нннн

    14 2 Отговор
    Трябва да има и българска България!

    Коментиран от #12

  • 9 Трътлю

    18 4 Отговор
    Да вдигнат прага на 8%. Ще гледам по-малко зурли по снимките.

    Коментиран от #23

  • 10 Летописец

    13 6 Отговор
    Няма "европейска" ! Това е натовска -(турско-американска) част . Има руска . И ...това е . Българските политици , от Освобождението , до сега са русофили и русофоби .

    Коментиран от #39

  • 11 Да бе , да ! 😜

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Май не си путинофил , а в действителност натовски к/рофил ?
  • 12 ХА ХА

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    Има, тя е 65%.

    Коментиран от #53

  • 13 име

    20 7 Отговор
    Тези, дето се представят за про европейци, са пишман бюджетни келепирджии. Справка, далаверите на асан с разни кухи търговски фирми, които обезщети с 320 милиона наши пари защото се набутали при спекулата със скъп руски газ 2022г. Или пък щенията им да продадат държавния ТЕЦ Марица 2 щото бил на загуба. Сякаш частните работят и те на загуба, или пък само държавния трябва да плаща емисии. Естествено че няма да го затворят, просто ще го продадат и магически, в частни ръце ще е на печалба. А те ще намажат милиони за фиктивно озеленяване, както и комисионни от продажбата. Или вземете за пример увеличението на заплатите. Най-голямо е в обществения сектор. Асанчо тегли заеми за да увеличава заплатите на държавните хрантутници за да си купи тяхните гласове. Про европейците нямат намерение да правят реформи. Напъват се че правели пътища и магистрали, но реално дори в това начинание нищо не са постигнали. Опитват се да представят всеки ремонт на инфраструктура като нещо ново. Справка "градската железница" в Пловдив, такава си има още от времето на комунизма, но асанчо представя идеята за покупка на нови вагони за нещо невиждано и ново.
    Те предлагат още от същото, което бацо тулупа ни предлагаше, с тази разлика че тепърва прохождат в кражбите и далаверите. Реално разчитат да се задържат на власт покрай усвояването на наши пари от Брюксел. 12г видяхме до къде ни довете тази политика.

    Коментиран от #31

  • 14 Ъхъ!!!

    7 12 Отговор
    Ами, не!!! Две са си! Защото русофилската и бюджетно-келепирската съвпадат напълно.
  • 15 Всъщност

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Най големият евроатлантик е":

    Баце подари на турците Южен поток . А Дебелиян открадна парите за потока от КТБ . Затова в Дубай братушките му промениха формата на главата . Ама не му личи .
  • 16 ганчо мирчев с два пръста чело

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Най големият евроатлантик е":

    Ааа, без да заблуждаваш! Най-големия евроатлантик е шиши, той е претърпял катарзис, гарантирам за него!
  • 17 Демократ

    12 8 Отговор
    Оказа се, че и ПП е творение на ДС-КГБ мафията и съгласно сценария целта е постигната. Убит е стремежа на почтените българи държавата ни да се освободи от мафията, чието лице е Бойко Борисов- агент Буда, награден с орден на КГБ за заслуги и да се спаси от завладяната съдебна система. Благодарение на уж компромиса в името на България Гешев ще бъде заменен от Сарафов,който е Гешев 2, Пеевски международно признат бандит беше прегърнат от тях и ДБ и заедно ще разформират България. Ген.Атанасов нали уж беше подал оставка за пореден път пък и той е вечен. Който пададе оставка изчезва от хоризонта. Докато България няма нормален изборен закон за честни избори и честен, професионален парламент и докато не се открие политическо бунище за всички политически боклуци, няма да се оправим. Ще се роят все нови и нови ДС-КГБ мафиотски издънки, чиято задача е да има хаос и беззакония и ще следват инструкциите на Кремъл като копейките и величие. Даже имената на партиите им са пародия като самите тях.

    Коментиран от #56

  • 18 манфред вебер

    12 2 Отговор
    Най-големия евроатлантик е моя добър приятел Боко Тиквата!
  • 19 Помияр

    8 15 Отговор
    Абсолютни глупости .стил дайнов смислов инджев и подобни .Руски пропагандатори под прикритие Точно тези хора объркаха ПП ДБ с хибридна пропаганда И за това достигнахме това жалко положение с 5 руски партии в парламента .Формулата е проста но все още върви.. Пасквили срещу Герб
    и пеевски Целта от 4 години е една и съща... ППДБ ДА НЕ ВЛИЗАТ В ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ И ТУРЦИТЕ. Защото това ще е наистина края на руското влияние .ТОВА ЩЕ И СМЪРТОНОСНО ЗА РУСОФИЛИЯТА !!!
  • 20 В.В.П.

    5 7 Отговор
    Тъпи клишета от Клесс Кънев ..Това сме го чували от 30 год ..Аз съм ПУТИНИСТ .не съм русофил..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Боби

    10 4 Отговор
    А бе що така никой не иска с ГЕРБ, нали уж са победители и цяла България гласува за тях ?

    Коментиран от #46

  • 23 ХА ХА

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Трътлю":

    Така е, ама опегето пак ще го гледаме.
  • 24 Станчев

    13 3 Отговор
    Буда никого не е победил! С купени гласове от гетата и изнемогващите хора не е победа, а е изнудване и рекет. Не може лице - лидер на партия, чийто рейтинг е по нисък от 10 процента, а на Дебелан е дори 2 процента при сегашните избори за тях да гласуват - за Буда 25 - 26 процента, а за Магнитски над 10 процента. Това са доказателства, че вота е купен от Буда и Дебелан и е престъпление. И ако другите партии им позволят да направят правителство, това ще е най - голямото престъпление срещу народа.

    Коментиран от #33

  • 25 СЗО

    8 7 Отговор
    Ако ББ иска да има правителство тилкова много, може да го направи с ППДБ, само че този път трябва да им пусне да си прокарат техните политики за да могат да се оправдаят пред изборателите си. Иначе подб не биха се съгласили щото биха се спихнали съвсем
  • 26 Веселин Тимнев

    7 6 Отговор
    Буда никого не е победил! С купени гласове от гетата и изнемогващите хора не е победа, а е изнудване и рекет. Не може лице - лидер на партия, чийто рейтинг е по нисък от 10 процента, а на Дебелан е дори 2 процента при сегашните избори за тях да гласуват - за Буда 25 - 26 процента, а за Магнитски над 10 процента. Това са доказателства, че вота е купен от Буда и Дебелан и е престъпление. И ако другите партии им позволят да направят правителство, това ще е най - голямото престъпление срещу народа.
  • 27 Голфаровото гоги

    8 2 Отговор
    България е само една жалко че не се намериха за толкова години държавници който да отстояват и защитават интересите на народа който ги е избрал а повтарят както папагали едни и същи заучени фрази от написано стихотворение че са големи европейци евроатлантици ама не и Българи
  • 28 Zахарова

    3 6 Отговор
    Всяка копейка инвистирана дотук се отплаща двойно. Доволна съм! БегеДебилите ми,обичам ви
  • 29 Zахарова

    7 4 Отговор
    За това заложихме и платихме на няколко партии. Много,много сме доволни от резултата. Увеличана се робската ни маса
  • 30 Това не е новина

    2 2 Отговор
    Кънев откри топлата вода.
  • 31 Пак спам

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "име":

    с руски опорки. Плоска работа.

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кисело е

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Станчев":

    гроздето.
    Унизена копейка по гръб не пада.
  • 34 604

    3 0 Отговор
    грешка! има преди всичко българи родолюбци! ще губите гласове , % ви растат но гласовете ги няма. тия ппрасти продължават с етикетите!
  • 35 мнение

    5 0 Отговор
    Добър анализ. Резюме: Пеевски с 2 % подкрепа отново ще е навсякъде. Честито.
  • 36 име

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пак спам":

    Опитай се да опровергаеш нещо от казаното от мен, вместо да ми пускаш заучени кухи фрази.
  • 37 ГЕНЧО ТЪПО.......ГЛАВИ

    2 1 Отговор
    САМО ДВЕ СА ПАТРИОТИЧНО ЕВРОПЕЙСКА
    И БЮДЖЕТНО ГРАНТАДЖИИСКО КЕЛЕПИРСКА
  • 38 Тони

    4 0 Отговор
    Не, има три Българи: на нормалните хора, на зомбитата от ПП/ДБ и лидерите им от ДС, и русофили. За путинофилите е спорно какво са.
  • 39 Ха-ха-ха

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Летописец":

    И само русофилите са ни спасявали от катастрофите в които ни вкарват русофоби.

    Коментиран от #43

  • 40 ердоганець..

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Аз също съм доволен..имаме си делиормански и помашки привърженици,ама и двете племена се кланят на дърт или на дебел османец,кефя се че от една партия на верска основа в бг-то..станаха две.
  • 41 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Ние знаем, че ти си в редиците на бюджетно келепирската и експертно мисирската България.
  • 42 Нека де

    1 1 Отговор
    Искам да се откажа от българското си гражданство ! Кой политик ще ми съдейства ?
  • 43 Чокумба

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ха-ха-ха":

    Това с филите и фобите си е изцяло руска реторика. Ако не си с нас си срещу нас...
    И в двата случая интереса на България може да бъде погазен.
    Руската политика винаги ще е проруска а не пробългарска и това е ок.
    Просто сме разграден двор и за изток и запад и не си гледаме нашия интерес (като политческа класа).
  • 44 Нема

    2 1 Отговор
    европейка. Има атлантическа, т.е. продажна
  • 45 БУГАРАш!

    1 1 Отговор
    Е......ТОГАВА.....😅как да се разбере КОЙ от КОЙ отбор е,като ШКОЛАТА за АРТИСТИ-ПОПУЛИСТИ нарои ДОСТА ТАКИВА 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 46 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Боби":

    Как така да няма ПП/ДБ веднага ще се съгласят. Не ги слушайте какво говорят, и предишния път пак така беше.
  • 47 Мокой

    3 0 Отговор
    "Силни фигури" при оръжейните доставки са не само от БСП, но и отГЕРБ, например четох за А. Манолев, който бая е захлебил покрай оръжията... Авторът много писал, ама все тая, пък баща му беше страхотен преподавател по политикономия на капитализма в Стопанската академия в Свищов по времето на лошия социализъм.
  • 48 Чорбара

    5 1 Отговор
    По правилно е Еврофилска Българофобска.
  • 49 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор
    За тези които продадоха гласовете си да знаят, че грях имат. Бог всичко вижда.
  • 50 защо пропуснахте най-важната?

    0 0 Отговор
    а българска? не всички са като вас има и българи които искат тя да е българска а не чуждопоклонническа!!!
  • 51 Хаха

    3 1 Отговор
    А що аФтора на статията ми се струва козякофил?! Мноооого тенденциозно бе аФторе!? Щом някои са "русофили" би трябвало съперниците им да са "европе/ф/Дили!? Европейци сме всички, щото живеем и сме се родили в
    България - най-древната държава на тоя континент! И друго - ПП-лгДБ не купуват избори, щото са" модерни"и правят" алабала със софтуера", както киро се изрази...
  • 52 не ти ли

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    омръзна да си мечтаеш че имаш ресторатнт? свиквай с реалността ти си обикновен трол работещ за факти
  • 53 нннн

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХА ХА":

    Щом не се вижда и чува, все едно я няма българската България.
  • 54 Абе

    0 0 Отговор
    Следващия път 6% бариера за парламента И край на маргиналните фейс бук партии
  • 55 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Има една България в която 0,1% краде кат за последно от позицията на нещо незнайно защо наречено национален елит/на кой външен государ слугуват е принципно без значение/и останалите 99.9% които им завиждат и искат да са на тяхно място.
  • 56 Ти да видиш демократе!

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Демократ":

    След като се "оказало" така, вие жълтопаветните защо гласувахте за критиците, кокоряците и мравоядите? Ние "копейките", откога ви пеем на главата, че тия всички от пепейцидебейци са от тежката червена номенклатура. Ама йок, кажем ви го и вие започвате да ни замергате с копейки
  • 57 Тц,тц

    0 0 Отговор
    Келепирско-бюджетна значи? А ОТКЪДЕ се получи 8 млрд. дефицит при управлението на ПП-ДБ??? От КОЯ България,бе Кънев???